Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 6. 2023,
21.50

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23

Natisni članek

Zoran Dragić Miro alilović finale Helios Suns Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija Liga Nova KBM

Sobota, 3. 6. 2023, 21.50

10 mesecev, 3 tedne

LIGA NOVA KBM, FINALE, DRUGA TEKMA

Olimpija zapravila zadnja meta za tri, Helios pač ne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,23
Finale DP: Cedevita Olimpija - Helios Suns | Domžalčani so z zmago v Stožicah izenačili finalno serijo državnega prvenstva. | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Domžalčani so z zmago v Stožicah izenačili finalno serijo državnega prvenstva.

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Domžalski Helios Suns so zmagali na drugi tekmi finala košarkarske lige Nova KBM. V napeti tekmi v Stožicah so bili od Cedevite Olimpije boljši z 82:81 in serijo na tri zmage izenačili na 1:1. Pred tretjo finalno tekmo Olimpijo najprej v torke čaka odločilna polfinalna tekma lige ABA. "Zdaj moramo strniti vrste. Vse je odvisno od karakterja," poudarja trener Miro Alilović.

Liga Nova KBM, finale, druga tekma

Sobota, 3. junij:

Ljubljanski ekipi so načrte za vodstvo z 2:0 v zmagah prekrižali borbeni Domžalčani, pa tudi domači zvezdnik Yogi Ferrell, ki je bil na prvi tekmi prvi strelec in podajalec pri zmagovalcih. Domžalčani so, podobno kot na prvi tekmi, pokazali, da bodo v finalu poskušali vse, da favorita presenetijo vsaj na eni tekmi.

Fotogalerija
1 / 16

V prvi četrtini so bili povsem blizu in zaostajali le za točko. V nadaljevanju pa so košarkarji Cedevite Olimpije ostali brez Ferrella, ki je tri minute pred koncem druge četrtine najprej naredil nešportno osebno napako, takoj zatem pa dobil še tehnično in moral predčasno končati tekmo. Do zadnje četrtine je kazalo, da bodo domači kljub temu prišli do druge zmage. Stavili so predvsem na razpoloženega Marka Jeremića, ki je ob pravem času dosegal trojke (na koncu jih je zadel sedem), toda niti to ni bilo dovolj.

Helios se je namreč v zadnji četrtini vrnil, najprej zmanjšal zaostanek sedmih točk, potem pa v znova razburljivi končnici tudi povedel. Domači so še vodili z 79:75, a so se nepopustljivi gostje vrnili na 79:79. Ljubljančani so zgrešili svoja zadnja dva meta za tri točke. Alen Omić je nato s prostima metoma sicer poskrbel za tesno vodstvo domačih, a je na drugi strani Niko Bačvič s trojko 20 sekund pred koncem Heliosu zagotovil novo minimalno prednost. Ljubljančani so nato zapravili še svoj zadnji napad in gostje so se razveselili prigarane zmage.

Najboljša strelca pri Cedeviti Olimpija sta bila Jeremić s 25 točkami in Edo Murić s 14, za Helios Suns pa sta največ točk dosegla Blaž Mahkovic (20) in Bačvič (15).

Alilović: Vse je odvisno od karakterja

Miro Alilović | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Miro Alilović Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida "Obrambno nekatere stvari niso delovale. Igrali smo premalo moštveno obrambo. Ko smo imeli devet točk razlike, smo dovolili, da se Helios hitro vrne nazaj. Zadnjo četrto pa je odigral najbolje, mi pa ne tako, kot bi znali in morali odigrati," je tekmo opisal trener Olimpije Miro Alilović. "Zdaj moramo strniti vrste. Vse je odvisno od karakterja. V torek nas čaka zelo pomembna tekma." Odločilna tretja polfinalna v ligi ABA.

Tretja tekma finala bo na sporedu osmega junija v Domžalah, datum četrte in morebitne pete pa zaradi obveznosti Cedevite Olimpije v ligi Aba še nista znana.

Slovesnost pred tekmo
Društvo športnih novinarjev Slovenije je prvič v Hram slovenskih športnih junakov sprejelo ekipo. V sodelovanju s košarkarskim klubom Cedevita Olimpija je med športne legende sprejelo tri generacije ljubljanskega kluba, ki je šestkrat postal prvak Jugoslavije in leta 1994 osvojil evropski pokal. Ob tem je leta 1997 na zaključnem turnirju evrolige v Rimu osvojil tretje mesto. Umestitev je na hodnikih dvorane Stožice potekala pred začetkom druge tekme finalne serije, med polčasom je bila tudi slovesna predaja bronastega kipca klubu.
Hram športnih junakov, sprejem Olimpije
Sportal Tri generacije košarkarske Olimpije v Hramu športnih junakov

V četrtek so Ljubljančani na prvi tekmi finala v Domžalah vodili večji del tekme, prednosti, višje od šestih točk, pa si niso uspeli priigrati. Slabih pet minut pred koncem zadnje četrtine so imeli domačini v svojih rokah prednost s 77:73, sledil pa je niz devetih zaporednih točk Cedevite Olimpije, s katerim je povedla z 82:77, vodstva pa četa trenerja Mira Alilovića ni več izpustila iz rok.

Finale lige Nova KBM:

Helios Suns - Cedevita Olimpija /1:1/

//Izid v zmagah; igrajo na tri zmage

liga nova KBM finale Dejan Jakara Miro Alilović
Sportal Čakanje v Domžalah, v Ljubljani polne roke dela
finale pokal Helios Suns Cedevita Olimpija Yogi Ferrell
Sportal Napeta tekma v Domžalah, Olimpija pa do tesne zmage
ABA liga: Cedevita Olimpija - Partizan
Sportal V Ljubljani spomin na neke druge čase, Obradović brez zadržkov #video
Ne spreglejte