Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 6. 2023,
21.52

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69

Natisni članek

Helios Suns Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija finale Liga Nova KBM

Četrtek, 1. 6. 2023, 21.52

11 mesecev

LIGA NOVA KBM, FINALE, PRVA TEKMA

Napeta tekma v Domžalah, Olimpija pa do tesne zmage

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,69
finale pokal Helios Suns Cedevita Olimpija Yogi Ferrell | Helios Suns ali Cedevita Olimpija? | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Helios Suns ali Cedevita Olimpija?

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

V športni dvorani Domžale sta danes na prvi tekmi finala lige Nova KBM obračunali moštvi Helios Suns in Cedevita Olimpija. Po trdi tekmi in napeti končnici so se zmaji veselili zmage z 88:84. Ljubljančani so v seriji povedli z 1:0 zmagah, za jubilejni dvajseti naslov prvaka potrebujejo še dve. Domžalčani so bili do zdaj dvakrat slovenski prvaki.

Liga Nova KBM, finale, prva tekma

Četrtek, 1. junij:

Ljubljančani so 48 ur po izenačenju serije z Beograjčani na prvi tekmi v Domžalah z mukami upravičili vlogo favorita v finalu. Čeprav so vodili večji del tekme, si več kot šest točk prednosti niso nikoli priigrali, največji delni izid pa je bil 9:0 in je odločil zmagovalca.

Slabih pet minut pred koncem tekme so gostitelji vodili 77:73, minuto in 45 sekund do zaključka pa je imela Cedevita Olimpija pet točk prednosti (82:77), ki jih je v končnici uspešno ubranila.

Prvi strelec in podajalec pri zmagovalcih je bil Yogi Ferrell s 17 točkami in 6 podajami. Največ skokov in najboljši statistični indeks je imel Alen Omić (16 točk, 11 skokov, indeks 23), največ trojk pa je zadel Zoran Dragić (3:6, 15 točk).

Pri domačih je s statističnim indeksom 24 izstopal Tibor Mirtič (14 točk, 10 skokov, 4 podaje), največ točk pa sta dosegla Niko Bačvič (18 točk) in Lovro Buljević (17 točk, trojke 4:5).

Vse tekme finala bodo težke

"Pričakovali smo težko tekmo, smo v nekem ritmu po tekmah s Partizanom. Čestitke fantom za zmago, za borbenost in željo. Ta je bila ves čas prisotna. Moramo pa igrati bolj pametno, nasprotniku pustiti manj lahkih košev iz protinapadov. Bilo je preveč situacij, v katerih bi morali mi ustavljati s prekrški in preprečevati te njihove lahke točke. Pa v napadu bi morali biti nekoliko bolj mirni in potrpežljivi. Drugače nimam kaj reči. Vodimo z 1:0, kar je najpomembneje, v finale je, vsaka tekma šteje in mislim, da bo vsaka težka," je po tekmi povedal ljubljanski trener Miro Alilović.

"Olimpiji čestitam za zmago, ne bi bilo pa nezasluženo tudi, če bi jo odnesli mi. Na koncu smo naredili nekaj neumnosti, kar so oni takoj kaznovali z dvema lahkima košema, pobrali dva skoka v napadu, kar je tisto, kar smo mi najbolj potrebovali, zato moram reči, da so zmagali zasluženo. Nič gremo dalje, naslednja tekma nas čaka že kmalu, naredili bomo analizo, se spočili in videli, kaj nam bo to prineslo," pa je povedal domžalski trener Dejan Jakara.

Že tretji finale teh dveh ekip

To je že tretji finale teh dveh ekip v sezoni 2022/23. Cedevita Olimpija je slavila tako v superpokalu kot v pokalu Spar, hkrati pa je Helios Suns nadigrala tudi v lanskem finalu.

Ljubljančani lahko tretjič zapored postanejo državni prvaki, Domžalčani pa so bili najboljši klub v Sloveniji 2007 in 2016.

Druga tekma bo v soboto, 3. junija, v Stožicah, tretja, ki že lahko ponudi prvaka, pa naslednji četrtek, 8. junija, znova v Domžalah. Morebitni četrta in peta tekma še nimata datuma, saj Cedevito Olimpijo naslednji torek, 6. junija, čaka odločilna tretja polfinalna tekma lige Aba s Partizanom.

Finale lige Nova KBM:

Helios Suns - Cedevita Olimpija /0:1/

//Izid v zmagah; igrajo na tri zmage

Preberite še:

liga nova KBM finale Dejan Jakara Miro Alilović
Sportal Čakanje v Domžalah, v Ljubljani polne roke dela
 
Crvena zvezda Partizan
Sportal Zaplet v Srbiji: kdaj bo finale lige ABA?
ABA liga: Cedevita Olimpija - Partizan
Sportal V Ljubljani spomin na neke druge čase, Obradović brez zadržkov #video
Ne spreglejte