Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 12. 2023,
21.20

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Šentjur Ilirija Helios Suns Krka Liga Nova KBM

Torek, 26. 12. 2023, 21.20

4 mesece

LIGA NOVA KBM, 13. KROG

Zdesetkani Helios izgubil za točko, 41 točk Dina Murića, a poraz Šenčurja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Krka : Igokea | Gašper Okorn je Krko povedel do 11. zmage v državnem prvenstvu. | Foto Krka/Drago Perko/kosarka.si

Gašper Okorn je Krko povedel do 11. zmage v državnem prvenstvu.

Foto: Krka/Drago Perko/kosarka.si

Trinajsti krog prve košarkarske lige se je po tednu dni končal. Preteklo sredo je Krka pri Iliriji zmagala s 87:82 in se utrdila na prvem mestu. Ima 11 zmag in le dva poraza. Kansai Helios je igral šele v torek, 26. decembra, in z 78:79 izgubil proti ekipi LTH Castings. V torek je zmagal tudi Podčetrtek (proti Šenčurju). V petek je Triglav s 96:72 nadigral Hopse, v soboto pa je Šentjur s 95:93 dobil lokalni dvoboj z Rogaško.

Kansai Helios LTH Castings Blaž Mahkovic
Sportal Domžalčani za več tednov ostali brez kapetana in še drugič izgubili

Na zadnji tekmi 13. kroga je Podčetrtek po dveh podaljških z 98:95 premagal GGD Šenčur, za zadnje je Dino Murić dal kar 41 točk (njegovo povprečje pred tekmo je bilo 13,9). To je tretja zaporedna zmaga Podčetrtka, pri katerem je bil s 23 točkami prvi strelec Jure PelkoSimo Atanacković je dodal 20 točk.

Zemljič stopil na črto, brez trojke ni bilo podaljška

Košarkarji LTH Castings bodo leto 2023 zaključili kot tretja ekipa v ligi Nova KBM. Pred domačimi gledalci so po razburljivi končnici premagali Kansai Helios z 79:78. Na lestvici so pred Škofjeločani le košarkarji Krke z izkupičkom 11-2 ter Domžalčani, ki so doživeli četrti poraz v sezoni.

LTH Castings je za točko premagal Kansai Helios. | Foto: www.alesfevzer.com LTH Castings je za točko premagal Kansai Helios. Foto: www.alesfevzer.com Čeprav so izbranci trenerja Luke Bassina vodili večji del tekme, največ s 15 točkami razlike, so do zadnjih sekund trepetali za zmago. Gostje so namreč z delnim izidom 11:0 v zadnjih dveh minutah tekme izničili zaostanek in s trojko Roka Nemaniča 45 sekund pred iztekom časa povedli s 76:75. Domači junak je postal Curtis White, ki je dobri dve sekundi pred zaključnim zvokom sirene zadel trojko za tri točke prednosti, tragična osebnost gostov pa je bil Jan Zemljič, ki je v zadnji sekundi zadel met s 6,75 metra, vendar so sodniki po ogledu videoposnetka ocenili, da je stopil na črto za tri točke, tako da so se domači veselili zmage s točko prednosti. Helios je igral le s sedmimi, ob poškodovanem Blažu Mahkovicu je manjkal tudi Nejc Barič.

Krki enajsta zmaga

Krka je še drugič v sezoni premagala Ilirijo. Vknjižila je enajsto zmag, s katero bo v novo leto vstopila kot vodilna ekipa lige Nova KBM. Ilirija je doživela šesti poraz, tretjega v nizu vključno s tekmo pokala Spar.

Novomeščani so dve točki dosegli z bolj zbrano igro v končnici tekme. Medtem ko so Ljubljančani grešili tako s črte prostih metov kot z oddaljenosti, je Krka izkoristila svoje priložnosti in se izkopala iz zaostanka, ki ga je imela slabih pet minut pred koncem. Ilirija je imela po delnem izidu 22:8 v 36. minuti prednost 77:71, a je od tu dalje zgrešila pet prostih metov, hkrati pa ni zadela niti ene trojke. Zadnji dve sta poskusila Mirko Mulalić in Adnan Arslanagić pri zaostanku ene točke dobrih deset sekund pred koncem.

Izenačen obračun Šentjurja in Rogaške se je končal s tesno zmago gostiteljev, ki so po dolgem obdobju lovljenja tekmecev v prednost prišli v izdihljajih tekme. V prvem polčasu sta bili ekipi bolj ali manj izenačeni, največja razlika med ekipama je bila po prvi četrtini, ki so jo domači dobili za sedem točk. So pa Slatinčani povišali ritem v uvodu tretje četrtine in ušli za 11 točk ter pozneje za 16, vendar je Šentjurčanom uspelo do konca 30. minute skoraj prepoloviti zaostanek in tako z upanjem na preobrat startati v zadnji del igre.

Namero so začeli udejanjati, hitro so se približali na tri točke, Nick Čevizović pa je minuto in 47 sekund pred koncem zadel trojko ter ekipo pripeljal na točko zaostanka. Nejc Zupan je nato z novo trojko zadel za 91:91 minuto pred koncem, približno 15 sekund pozneje pa so domači še povedli za dve točki. David Kralj je s prostima metoma nato izid spet poravnal, šest sekund pred koncem pa je Marko Jurič zadel za zmago domače zasedbe. V domači ekipi je Zupan dosegel 28 točk, pri gostih je bil s 23 točkami najboljši strelec Kralj, Patrik Tabak pa je 16 točkam dodal deset podaj.

Liga Nova KBM, 13. krog

Sreda, 20. december:

Petek, 22. december:

Sobota, 23. december:

Torek, 26. december:

Lestvica:

KK Kansai Helios Domžale
Sportal Barvarji v derbiju suvereno prek Ilirije, Šentjur s stotico prek Polzele
Ne spreglejte