Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 2. 2024,
4.09

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51

Natisni članek

Kyrie Irving New York Knicks NBA Liga NBA Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Petek, 9. 2. 2024, 4.09

2 meseca, 2 tedna

Liga NBA, 8. februar

Nov šov Luke Dončića, ki je očaral svet s čudežno podajo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,51
New York Dallas | Luka Dončić je upravičil naziv trenutno najboljšega strelca lige NBA. Zadel je kar sedem trojk. | Foto Reuters

Luka Dončić je upravičil naziv trenutno najboljšega strelca lige NBA. Zadel je kar sedem trojk.

Foto: Reuters

Košarkarji Dallas Mavericks so na krilih znova vročega Luke Dončića, ki sta mu do novega trojnega dvojčka v ligi NBA zmanjkala le dva skoka (39 točk, 11 asistenc in osem skokov), premagali New York s 112:108 in se razveselili tretje zaporedne zmage. Dvoboj v kultni dvorani Madison Square Garden je spremljalo nekaj sto Dončićevih podpornikov iz Slovenije, slovenski virtuoz pa je za potezo srečanja poskrbel z neverjetno asistenco v uvodni četrtini, ko je spektakularno podal Dwightu Powllu.

New York Knicks : Dallas Mavericks 108:122 (22:28, 48:59, 71:87)
DiVincenzo 36 (trojke 7/12), Hart 23 (12 as., 10 sk.), McBride 18, Achiuwa 13, Hartenstein 10; Dončić 39, Hardaway Jr. 19, Jones Jr. 18, Irving 16, Green 15

Učinek Luke Dončića: 39 točk (za tri 7/14, za dve 6/10, prosti meti 6/7), 8 sk., 11 as., 4 ukr. žoge, 1 blok., 3 izg. žoge v 40 minutah

Daniel Gafford
Sportal V Dallasu pošteno zavihali rokave

Dvoboj v New Yorku se je po slovenskem času začel že 9. februarja, v ZDA pa je bil še vedno 8. februar. Luka Dončić je dobro vedel, kaj to pomeni. Dodatno motivacijo za nov imeniten nastop mu je podalo že znova veliko število rojakov, ki obožujejo košarko in so se zaradi 24-letnega dragulja slovenskega športa podali na drugo stran velike luže, sam pa je želel na državni kulturni praznik, Prešernov dan, zasijati v čim boljši luči in Dallasu pomagati do nove zmage. Želja je bila ogromna, znova se je odločil tvegati in kljub zlomljenemu nosu nastopiti brez zaščitne obrazne maske. Tista, s katero je skušal igrati na prejšnji tekmi proti Brooklynu, se mu ni dobro prilegala na obraz in ga je motila, zato jo je Ljubljančan takrat hitro snel.

Vrhunci dvoboja med New Yorkom in Dallasom:

Tokrat, ko se je znova igralo v New Yorku, le da sredi Manhattna v kultni dvorani Madison Square Garden, kjer med občinstvom ni manjkalo slavnih gostov, je Dončić zaigral brez maske. Navijače je skrbelo, da bi jo lahko v kateri izmed akcij v napadu ali obrambi skupil ter prejel udarec ravno v nos, a se to na srečo, čeprav se je zapletel v kar nekaj agresivnih duelov, ni zgodilo. Med srečanjem so na televiziji TNT postregli tudi z novico, da Dončiću po poškodbi nosa ne bo treba pod nož, kar je veliko olajšanje za navijače teličkov.

Dončić je znova dokazal, da je v življenjski formi. V prvem polčasu se je bolj osredotočil na asistence, s katerimi je razigraval soigralce in jim omogočal pot do lažjih košev, najbolj pa je prisotno občinstvo navdušil z neverjetno podajo v prvi četrtini, ko je po nenadnem obratu izza hrbta spektakularno zaposlil Dwighta Powlla, ta pa je v nadaljevanju akcije dosegel koš in s tem postavil piko na i eni najbolj imenitnih asistenc v ligi NBA v tej sezoni. 

Izjemna asistenca Luke Dončića, po kateri je Dwight Powell dosegel koš:

Če je slovenski reprezentant, ki zaradi zajetnega števila neodigranih tekem Joela Embiida trenutno zaseda celo vodilno mesto na lestvici najboljših strelcev lige NBA, v prvem polčasu prispeval ''le'' 12 točk, pa je v nadaljevanju sledil strelski šov. Trojke so padale druga za drugo, na koncu se je Dončić ustavil pri 39 točkah in 11 asistencah, zbral pa je še osem skokov, tako da mu je znova, podobno je bilo tudi na zadnjih tekmah, za malenkost ušel nov trojni dvojček. Najbolj natančen je bil takrat, ko je bilo to najbolj potrebno. V zadnji četrtini je zadel vseh pet metov iz igre, prispeval 15 točk ter zadel kar štiri trojke. 

Luka Dončić je v prvem polčasu srečanja v New Yorku prispeval 12 točk, pet skokov in osem asistenc, v drugem pa je dodal kar 27 točk ter še tri skoke in tri asistence. Josh Hart je dosegel že drugi trojni dvojček na zadnjih petih srečanjih. | Foto: Guliverimage Luka Dončić je v prvem polčasu srečanja v New Yorku prispeval 12 točk, pet skokov in osem asistenc, v drugem pa je dodal kar 27 točk ter še tri skoke in tri asistence. Josh Hart je dosegel že drugi trojni dvojček na zadnjih petih srečanjih. Foto: Guliverimage

O tem, kako pomembno je za Mavericks, da so zdravi najboljši igralci, nazorno dokazujejo zadnje tekme. Navijači Dallasa si lahko samo želijo, da bi se čimprej vrnila na parket še Dereck Lively II (zaradi poškodbe nosa je izpustil četrto tekmo zapored) in Dante Exum, obenem pa še stiskajo pesti, da bi se kmalu z zasedbo uigrali najnovejši okrepitvi, to sta Daniel Gafford in P. J. Washington.

Vrhunci Luke Dončića na tekmi v New Yorku:

Oba predstavljata okrepitvi po Dončićevem okusu, ki bi lahko ekipi še kako pomagala do dviga kakovosti tako v igri pod košema kot tudi obrambi. To je LD77 poudaril tudi po zmagi v New Yorku, ko ni skrival zadovoljstva z razpletom zaključka divje košarkarske tržnice.

Že tako zdesetkan New York ostal še brez Brunsona

Josh Green je navduševal gledalce tudi z atraktivnimi zabijanji. | Foto: Reuters Josh Green je navduševal gledalce tudi z atraktivnimi zabijanji. Foto: Reuters Dallas pa je v New Yorku dokazal še nekaj. Znal je izkoristiti daljšo klop od nesrečnih gostiteljev, ki so v obračun s Kiddovo četo, čeprav so bili pred tem v naletu in od zadnjih desetih dvobojev v ligi NBA zmagali kar devetkrat, krenili z zgolj osmimi zdravimi košarkarji. To je bil ogromen hendikep za kratkohlačnike, ki na dvoboju poleg Juliusa Randla, OG Anunobyja in Mitchella Robinsona niso mogli računati tudi na Jalena Brunsona.

Dober Dončićev prijatelj, po srečanju sta si imela marsikaj za povedati, kmalu pa se bosta znova videla na tekmi All-Star v Indianapolisu, zaradi poškodbe gležnja ni mogel pomagati domačim. Ker so New York zaradi kadrovskih menjav ostali še brez štirih košarkarjev, ki odhajajo v Detroit, oba nova igralca (Bojan Bogdanović in Alec Burks) pa bi bila lahko na voljo šele za sobotno tekmo, skoraj niso mogli računati na pomoč s klopi.

Za nameček se je ob koncu prvega polčasa poškodoval še center Isaiah Hartenstein. V drugem delu ni več stopil na parket, tako da je bil odpor New Yorka, ki je še sredi zadnje četrtine zaostajal za manj kot deset točk (103:111 dobre tri minute pred koncem), z zgolj sedmerico igralcev več kot junaški. Donte DiVincenzo je znova zadeval kot po tekočem traku za tri točke (7/12) in prispeval kar 36 točk, Josh Hart pa je vpisal trojni dvojček (23 točk, 12 asistenc in 10 skokov).

Kaj več od poraza s 108:122 pa si oslabljeni New York proti Dallasu, ki je pokazal podobno mero samozavesti in zrelosti kot ob nedavnih gostovanjih pri Philadelphii in Brooklynu, ni mogel priboriti. 

Donte DiVincenzo je v zadnjem obdobju, ko manjkajo številni zvezdniki New Yorka, prvi strelec Knicksov. Tokrat je dosegel kar 36 točk in zadel sedem trojk.  | Foto: Reuters Donte DiVincenzo je v zadnjem obdobju, ko manjkajo številni zvezdniki New Yorka, prvi strelec Knicksov. Tokrat je dosegel kar 36 točk in zadel sedem trojk. Foto: Reuters

Dallas je vodil vso tekmo, še kako pa so bili pomembni trenutki, ko se je Dončiću malce ustavil met (prvo trojko je zadel v prvi minuti, nato pa zgrešil naslednjih pet). Takrat so se razigrali njegovi soigralci, bodisi Kyrie Irving, ki je 16 točkam dodal tudi šest asistenc in pet skokov, Josh Green, ki je zablestel z atraktivnimi zabijanji, Tim Hardaway Jr. ali pa Derrick Jones Jr. Prav vsi so dosegli najmanj 15 točk, kar je nova kakovost Dallasa, ki je ob izstopajočih strelskih podvigih Dončića in Irvinga težko prišla na površje. Ko se bodo priključili še trenutno poškodovani igralci ter novinci, bi lahko torej Dallas pokazal še bistveno več.

Dallas, ki je v New Yorku vodil tudi za 20 točk, se bo na naslednji tekmi predstavil v soboto zvečer proti Oklahoma Cityju. | Foto: Reuters Dallas, ki je v New Yorku vodil tudi za 20 točk, se bo na naslednji tekmi predstavil v soboto zvečer proti Oklahoma Cityju. Foto: Reuters

Naslednja tekma čaka Dallas že v soboto zvečer, ko bo v Teksasu gostovala tretjeuvrščena ekipa zahodne konference Oklahoma City Thunder. To bo tekma, ko bodo lahko na svoj račun prišli tudi ljubitelji košarke v Evropi, saj se bo začela ob 21. uri.

Curry zadel kar 11 trojk

Stephen Curry je dosegel rekordno število trojk v tej sezoni. | Foto: Reuters Stephen Curry je dosegel rekordno število trojk v tej sezoni. Foto: Reuters Zelo vroč strelski večer je imel poleg Luke Dončića tudi Stephen Curry. Golden Statu je do prepričljive zmage nad Indiano (131:109) pomagal z 42 točkami. Kar 29 jih je dosegel že v prvem polčasu. Tako se je prikazal v povsem drugačni podobi kot noč pred tem, ko je proti 76ers dosegel zgolj devet točk. Curry je zadel kar 11 trojk, največ v tej sezoni, zgrešil pa je le pet metov izza velike črte. Pri Indiani je razočaral zvezdnik Tyrese Haliburton. V 26 minutah je prispeval zgolj pet točk, a dodal tudi 11 asistenc. To je bila prva zmaga bojevnikov nad Indiano po decembru 2021.

Darius Vassell je dosegel v drugem polčasu kar 30 točk, v prvem pa niti ene! | Foto: Reuters Darius Vassell je dosegel v drugem polčasu kar 30 točk, v prvem pa niti ene! Foto: Reuters Pri visoki zmagi Orlanda nad San Antoniom je s 34 točkami pri zmagovalcih izstopal Nemec Franz Wagner, pri gostih pa je nekaj posebnega uspelo doseči Devinu Vassellu. V prvem polčasu se sploh ni vpisal med strelce, v drugem pa je dal kar 30 točk. V tretji četrtini je zadel vseh devet metov iz igre. Spursi so izgubili šesto tekmo zapored, mladi francoski novinec Victor Wenbanyama je končal dvoboj pri 15 točkah.

Cleveland ostaja v izjemni formi. Dobil je še 16. izmed zadnjih 17 tekem. Brez večjih težav je odpravil Brooklyn (118:95). Donovan Mitchell je bil s 27 točkami prvi strelec srečanja, pri gostih, ki so nanizali tri poraze, a se jima bosta kmalu iz Toronta pridružila Dennis Schröder in Thaddeus Young, je eno manj dosegel Mikal Bridges.

Minnesota je nadigrala oslabljeni Milwaukee s 129:105. Timberwolves so zadeli kar 21 od 41 metov za tri točke, Anthony Edwards je dosegel 26 točk. Trener Milwaukeeja Doc Rivers je tako v uvodnih petih tekmah zmagal le enkrat. Zaradi poškodb sta manjkala Damian Lillard in Khris Middleton, ob visokem zaostanku v tretji četrtini pa Giannis Antetokounmpo (17 točk) v zadnjih 16 minutah ni več zaigral.

Los Angeles Lakers razkrili kip pokojnega zvezdnika

Prvaki Denver Nuggets so v gosteh ugnali Los Angeles Lakers (27-26) s 114:106. Nikoli Jokiću je le podaja zmanjkala do trojnega dvojčka, dosegel je 24 točk, 13 skokov in devet podaj.

Los Angeles Lakers so v četrtek pred svojo areno razkrili bronasti kip Kobeja Bryanta in s tem počastili svojega pokojnega superzvezdnika. Kip prikazuje Bryanta v dresu s številko 8, kako dviguje desni kazalec, medtem ko zapušča igrišče. To je trenutek s tekme proti Torontu Raptors januarja 2006, ko je Kobe dosegel 81 točk.

To je prvi kip, ki so ga odkrili. Drugi kip bo prikazoval Bryanta v majici s številko 24, ki jo je nosil v drugi polovici svoje kariere, medtem ko bo tretji prikazoval Bryanta in njegovo hčerko Gianno, ki sta umrla s sedmimi drugimi v helikopterski nesreči januarja 2020.

Bronasti kip, ki je visok 5,9 metra in skupaj s podstavkom tehta 1,8 tone, je obdan s petimi replikami pokalov Larryja O'Briena in stoji na črnem podstavku v obliki trikotnika, kar je oda trikotnemu napadu nekdanjega trenerja Phila Jacksona in pomočnika Texa Winterja.

Med povabljenimi gosti je bil tudi Mariborčan Saša Vujačić, ki je prav tako bil Bryantov soigralec.

"Ta trenutek ni samo za Kobeja, ampak za vse vas, ki ste ga vsa ta leta podpirali," je dejala Vanessa Bryant, ki je pojasnila, da bodo Kobeja Bryanta počastili s tremi kipi pred njegovo staro dvorano.

Liga NBA, 8. februar:

Lestvica:

Luka Dončić
Sportal Dončić z razveseljivim sporočilom Slovencem #video
Luka Dončić
Sportal Dončić odvrgel masko in skupaj z Irvingom uprizoril pravi šov
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dallasu zmanjkuje časa
Ne spreglejte