Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 2. 2024,
21.02

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

P. J. Washington Buddy Hield Spencer Dinwiddie Dennis Schröder Bojan Bogdanović Richaun Holmes Daniel Gafford Luka Dončić Luka Dončić Košarkarska tržnica Dallas Mavericks

Četrtek, 8. 2. 2024, 21.02

2 meseca, 2 tedna

Zaprtje tržnice v ligi NBA

V Dallasu pošteno zavihali rokave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Daniel Gafford | Kot vse kaže, se bo Daniel Gafford preselil v Dallas. | Foto Guliverimage

Kot vse kaže, se bo Daniel Gafford preselil v Dallas.

Foto: Guliverimage

Danes ob 21. uri po slovenskem času je padel zastor nad tržnico v ligi NBA. Med klubi, ki so bili pred iztekom trgovanja najbolj dejavni, je tudi Dallas Mavericks. Ta je v svoje vrste pripeljal dozdajšnjega člana Washingtona Daniela Gafforda in košarkarja Charlotta P. J. Washingtona. Kot je po zaprtju tržnice poročal Marc Stein, naj bi si v Dallasu želeli tudi uslug Spencerja Dinwiddieja, ki je sicer zadnji dan trgovanja pristal v Torontu, a so se mu Raptors odpovedali.

"Ne vem. Mislim, da je to vprašanje za lastnike in generalnega direktorja. Nič ne bom rekel," je pred dnevi po eni izmed tekem na vprašanje, ali bo Dallas v zadnjih dneh prestopnega roka vendarle pripeljal kakšno okrepitev, odgovoril Luka Dončić, ki je naposled v zadnjem dnevu trgovanja vendarle dočakal dobre novice iz pisarn vodstva kluba na čelu z direktorjem Nicom Harrisonom. Po poročanju Adriana Wojnarowskega se bo tako v Teksas preselil član Washingtona Daniel Gafford, v drugo stran pa bo odšel Richaun Holmes, ki v zasedbi Dallasa ni imel vidnejše vloge, Wizards naj bi dobili tudi nekaj izborov na naslednjih izborih lige. Ob tem je Marc Stein še poročal, da so se Mavericks dogovorili, da zamenjajo svoj prvi izbor na naboru leta 2028 z Oklahomo, da so od njih dobili izbor prvega kroga leta 2024. Ta izbor je nato Dallas "poslal" v Washington za dokončen pečat pri menjavi Holmesa in Gafforda.

Dallas si je sicer najprej želel usluge še enega člana Washingtona Kyla Kuzme, a je po poročanju The Athletic morebiten dogovor v sredo dokončno padel v vodo.

To sezono je 25-letni in 208 centimetrov visoki Gafford za Washington na 45 odigranih tekmah v povprečju dosegal 10,9 točke in osem skokov na tekmo. Najbolj se je izkazal pred nekaj dnevi, ko je konec januarja Utah Jazz dal 43 točk in postavil svoj strelski rekord. Gafforda je z Washingtom pogodba vezala še za dve leti. Za sezono 2024/25 naj bi prejel 13,4 milijona dolarjev, za naslednjo pa še milijon več. Leta 2019 so ga Chicago Bulls izbrali kot 38. v drugem krogu nabora, od leta 2021 pa je član Washingtona. Gafford, ki lahko igra tako na položaju krila kot centra, je po slogu igre primerljiv z Dereckom Livelyjem II, ki se je v tej sezoni izkazal kot zelo pomembno orožje Dallasa. 

Gafford, ki velja za odličnega obrambnega igralca, je med šestimi košarkarji, ki v tej sezoni v povprečju dosegajo vsaj dva skoka v napadu in dve blokadi na tekmo, vključno z Victorjem Wembanyamo, Rudyjem Gobertom, Anthonyjem Davisom, Nicom Claxtonom in Walkerjem Kesslerjem.

Kot je zatem poročal novinar Dallas News Brad Townsend, naj bi se Washington in Dallas že dogovorila glede pogojev menjave. "To bo odličen doprinos k visoki liniji zasedbe Mavericksov, a kot so mi povedali viri, naj bi si pri Dallasu želeli okrepitve na krilu," je še zapisal Townsend.

V Dallas tudi Washington

A tu se v pisarnah Dallasa niso ustavili, dres Mavsov bo tako oblekel tudi P. J. Washington, ki so ga iz Charlotta z Dallasom povezovali že zadnjih nekaj dni. Dallas je ob tem dobil tudi dva izbora v drugem krogu nabora v prihodnjih letih. V drugo smer se bosta k Charlottu preselila Grant Williams in Seth Curry, Hornets so dobili tudi izbor v prvem krogu nabora 2027.

To sezono je 201 centimeter visoki krilni center za Charlotte na 44 odigranih tekmah v povprečju dosegal 13,6 točke in 5,3 skoka na tekmo. Hornets so 25-letnega košarkarja leta 2019 kot 12. izbrali na naboru lige NBA, leta 2020 pa je bil imenovan v drugo najboljšo ekipo novincev v ligi NBA. 

Williams je poleti v Dallas pripotoval iz Bostona kot pomembna okrepitev, a je po spodbudnem začetku zaostal za pričakovanji, ki so jih od njega imeli pri Mavericksih. Na prvih osmih tekmah v sezoni je tako v povprečju dosegal 15,1 točke na tekmo (54,3 odstotka zadetih metov za tri), na zadnjih 40 pa le še 6,9 točke na obračun (32,9 odstotka zadetkih metov za tri). Na račun medlih predstav se je močno zmanjšala tudi njegova vloga v moštvu. Curry je v tej sezoni za Dallas zaigral na 36 tekmah, na katerih je v povprečju dosegal 4,3 točke na tekmo.

Želja še Dinwiddie

Kot poroča ESPN, sta za odmevno menjavo poskrbela Toronto in Brooklyn. K Netsom se tako skupaj s Thadom Youngom seli svetovni prvak Dennis Schröder, k Raptorsom pa bi se moral preseliti nekdanji član Dallasa Spencer Dinwiddie. A da bi se izognili plačevanju pogodbenega bonusa v višini 1,5 milijona dolarjev, se je Toronto Dinwiddieju že odpovedal, pravijo viri blizu The Athletic, tako da bo Dinwiddie zagotovo želja številnih ekip. Med njimi so po poročanju številnih virov blizu lige NBA tudi pri Dallasu, kjer je 30-letni košarkar igral v sezoni 2022/23. Za usluge in odkup Dinwiddieja naj bi se zanimali tudi Los Angeles Lakers, New Orleans Pelicans in Philadelphia 76ers.

Se bo Spencer Dinwiddie vrnil v Dallas? | Foto: Reuters Se bo Spencer Dinwiddie vrnil v Dallas? Foto: Reuters

Med odmevnejšimi menjavami dneva je med drugim dogovor Detroita in New Yorka. V vrste Knicksov se bosta tako preselila Bojan Bogdanović in Alec Burks, medtem ko bodo v drugo smer odšli Quentin Grimes, Malachi Flynn, Evan Fournier, Ryan Arcidiacono in dva izbora v drugem krogu nabora.

Bojan Bogdanović se seli v New York. | Foto: Reuters Bojan Bogdanović se seli v New York. Foto: Reuters

Dres Indiane bo po novem nosil Furkan Korkmaz, ki je bil do zdaj član Philadelphie. Del menjave je bil najprej tudi Marcus Morris, ki ga je nato Indiana poslala v San Antonio v menjavi za Douga McDermotta. K 76ersom se seli Buddy Hield, Indiana pa bo dobila tudi tri izbore v drugem krogu nabora. Član Milwaukeeja bo, kot vse kaže, postal dozdajšnji član Philadelphie Patrick Beverley, poroča ESPN, v nasprotno smer pa se bo preselil Cam Payne.

Utah bo v menjavi s Torontom k Raptorsom poslala Kellyja Olynyka in Ochaija Agbajija, dres Jazzov pa bosta po novem nosila Kira Lewis in Otto Porter, Toronto pa je dobil tudi nabor v prvem krogu nabora leta 2024.

Detroit je v trgovanju z Utahom dobil Simoneja Fontecchia, k Utahu pa se seli Kevin Knox. Že v sredo je član Bostona postal dozdajšnji član Memphisa Xavier Tillman, h Grizlijem pa se je preselil Lamar Stevens.

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Dončić odvrgel masko in skupaj z Irvingom uprizoril pravi šov
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Dallasu zmanjkuje časa
Ne spreglejte