Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 5. 2021,
11.33

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,96

3

Natisni članek

Brooklyn Nets Dallas Mavericks Liga NBA Luka Dončić Luka Dončić

Petek, 7. 5. 2021, 11.33

2 leti, 11 mesecev

Liga NBA, 6. maj

Nov Dončićev zvezdniški skalp, spogledoval se je s trojnim dvojčkom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,96

3

Luka Dončić | Luka Dončić se je razveselil pomembne zmage. | Foto Guliverimage

Luka Dončić se je razveselil pomembne zmage.

Foto: Guliverimage

Slovenski košarkar Luka Dončić se je s soigralci Dallas Mavericks razveselil nove zmage. V American Airlines Areni so s 113:109 še drugič v sezoni padli zvezdniški Brooklyn Nets. Prvi mož Dallasa je obračun končal pri spoštljivih številkah (24 točk, deset skokov in osem asistenc − dve asistenci sta mu zmanjkali do trojnega dvojčka). V drugem polčasu je bil sicer strelsko hladen, a je zato v zaključku, ko se je tekma lomila, zadel pomembna koša. Čeprav se nekajkrat ni strinjal s sodniško odločitvijo, je tokrat ostal miren, saj se je zavedal morebitne kazni, ki sledi ob naslednji tehnični napaki. Prvi strelec dvoboja je bil s 45 točkami Kyrie Irving.

Aleksander Sekulić
Sportal Odločitev je padla: Sekulić ostaja na selektorskem mestu

Dallas Mavericks so imeli ponoči težko delo, saj jim je nasproti stala druga najboljša ekipa vzhodne konference. Zvezdniški Brooklyn Nets je tudi tokrat pogrešal Jamesa Hardna, ki ima težave s stegensko mišico, a naj bi bil do končnice nared. V vrstah Dallasa je prav tako že nekaj časa odsotni Kristaps Porzingis (desno koleno), ekipa pa tudi ni računala na pomoč Maxija Kleberja (ahilova tetiva). "Vse te poškodbe so posledica, ker je ritem nor. Imamo veliko tekem v dveh nočeh in to se pozna," je izpostavil slovenski košarkar Luka Dončić.

Vrhunci Dallas Mavericks : Brooklyn Nets

To je bil drugi obračun teh dveh ekip v sezoni. Prvega so dobili košarkarji Dallasa s 115:98. Dobro so vstopili v dvoboj tudi tokrat, saj so v prvi četrtini povedli z desetimi točkami razlike pri 33:23, ko je svojo deseto točko zadel v zadnjem obdobju vroči Tim Hardaway jr. – na prejšnji tekmi je z desetimi trojkami postavil osebni rekord, za zmago proti Miami Heat pa prispeval 36 točk. Tudi Dončić je v uvodni četrtini zadel dve trojki in bil pri osmih točkah, medtem ko je bil pri gostih z desetimi točkami vroč Kyrie Irving.

Šov zvezdnikov

Skupaj s Kevinom Durantom sta bila gonilni sili gostov v napadu. Po zaslugi organizatorja igre Nets so se približali Dallasu pri 40:41, Durant pa je po dolgem času poskrbel za izenačenje pri 42:42. Navijači v American Airlines Areni so imeli kaj videti. Moštvi sta se do odmora izmenjevali v vodstvu, spremljali pa so šov zvezdnikov, ki se mu je s tremi zaporednimi trojkami priključil še Dončić. Irving 25, Dončić 19 in Durant 16 je bil njihov točkovni izplen v prvem polčasu, v katerem je imel zadnjo besedo z zadetim prostim metom Dončić za vodstvo s 63:62.

Kevin Durant in Luka Dončić sta si večkrat zrla iz oči v oči. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Kevin Durant in Luka Dončić sta si večkrat zrla iz oči v oči. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Z videnim so bili zadovoljni tudi legendarni možje ob parketu. Dirk Nowitzki je z ženo Jessico sedel ob nekdanjem ameriškem predsedniku Georgu Bushu in njegovi ženi Lauri, vsi pa so upali, da bo Dallas v prednosti tudi po koncu obračuna. "Posebno ozračje je v dvorani, ko so prisotni tako pomembni ljudje. Dirk je človek, po katerem se zgledujem v Dallasu. Izjemna oseba je, bil je izjemen igralec," je o njihovi navzočnosti dejal Dončić.

Dončićev met se je zaustavil, miren pa bo ostal tudi zavoljo tehničnih napak

Skoraj petminutni mrk Dallasa ob vstopu v tretjo četrtino sicer ni bil dober znak. Dončić je nadaljeval slabše izvajanje prostih metov, potem ko je zgrešil nova dva – skupno jih je metal 5/10. Slovenski košarkarski biser prav tako ni imel veliko možnosti, da bi v tem delu igre pričaral kakšno čarovnijo, saj so se gostje odločili, da ga bodo zelo tesno pokrivali in mu skušali preprečiti stik z žogo. Soigralci so bili tako v napadu večkrat prepuščeni sami sebi. "V Evropi te tako učijo igrati, da podajaš. Igrišče je tam manjše in te podvajajo. Vsako tekmo se potem učiš," je po koncu tekme Dončić odgovoril velikemu Shaquillu O'Nealu, ki ga je vprašal, kdaj se je ob takšni obrambi naučil podajati soigralcem.

Zato pa je bil dobrodošel podatek, da si je Durant kmalu prislužil četrto osebno napako in trener Steve Nash ga je moral za nekaj časa poslati na klop, saj ga je potreboval za zaključek.

Vrhunci Dončićeve igre

Dončić je skušal najti pravi ritem, vendar je bil obroč v tretji četrtini zanj kot zaklet. A je ostal povsem hladen. V statistiko mu je uspelo vpisati le dodatno točko. Zanimivo je bilo, da vse do začetka zadnje četrtine sploh ni zadel meta za dve točki. Povrhu vsega se je moral nekajkrat pošteno ugrizniti v jezik, potem ko ni bil zadovoljen s sodniško odločitvijo, saj se je zavedal, da bi moral ob naslednji dosojeni tehnični napaki kazensko počivati na eni tekmi, potem ko jih je v tej sezoni zbral že 15. "Zagotovo bo izziv. Ta sezona je bila dolga. Preveč sem se pritoževal. Delati moram na tem. Ostati moram miren in ne govoriti z njimi," je o pogledu na morebitno kazen, ki bi sledila, dejal Dončić.

Na veselje navijačev Dallasa gostje slabših Dončićevih napadalnih minut niso znali izkoristiti in so le za točko vodili pred vstopom v zadnjo četrtino, ko je bil Irving že pri 30 točkah.

V zaključku zadel pomembna koša za pomembno zmago

Prvi zvezdnik Dallasa, ki je včeraj izvedel, da bo v olimpijskih kvalifikacijah, če se jih bo le lahko udeležil, delal pod taktirko Aleksandra Sekulića, še naprej ni mogel naravnati roke. Vidno ga je jezilo, da žoge ob njegovih poizkusih niso želele iti skozi obroč. A je zadel zelo pomembna meta v zaključku, ko se je tekma lomila − za vodstvo s 106:99 in 108:102 minuto pred koncem. Gostje so v izdihljajih tekme sicer pritisnili, a so domači pritisk zdržali in se še drugič v sezoni veselili zmage proti Brooklynu.

Luka Dončić | Foto: Reuters Foto: Reuters

Dončić je k uspehu prispeval 24 točk (met za 3 5/13, za 2 2/9, prosti meti 5/10) – v prvem polčasu 19, v drugem pet točk − zbral deset skokov in osem asistenc, izgubil šest, dve žogi pa ukradel.

Dallas na zahodu pred LA Lakers

Čeprav ni imel strelskega obračuna, kot ga je imel denimo Irving, ki se je zaustavil pri številki 45, pa se je za razliko od slednjega, razveselil zmage. Ta je v boju za neposredno uvrstitev v končnico zelo pomembna. Vanjo se bo iz vsake konference uvrstilo prvih šest ekip – moštva, razvrščena od sedmega do desetega mesta, bodo morala odigrati dodatne kvalifikacije za dodatni prosti mesti.

Derbi dneva je bil med LA Clippers in LA Lakers. Tekmo so na koncu dobili domači košarkarji. Ta se je končala z izidom 118:114.  Clippers, ki so si že zagotovili končnico lige NBA, so se zavihteli na tretje mesto zahodne konference. Lakers pa so s 37 zmagami in 29 porazi padli na šesto mesto. Zdaj zaostajajo tudi za Dallasom, ki trenutno drži peto mesto. Dončić in ekipa imata na svojem računu 38 zmag in 28 porazov.

Liga NBA, 6. maj:

Charlotte Hornets : Chicago Bulls 99:120
Washington 24, Monk 20, 7 as.; Vučević 29, 14 sk., White 14 

Dallas Mavericks : Brooklyn Nets 113:109
Luka Dončić 24 (met za 3 5/13, za 2 2/9, prosti meti 5/10) 10 sk., 8 as., 2 ukr. žoge, 6 izg. žog v 36 min., Hardaway jr 23, Finney-Smith 17; Irving 45 (met za 3 7/13, za 2 10/18, prosti meti 4/4), 5 sk., 4 as. in ukr. žog, Durant 20

Toronto Raptors : Washington Wizards 129:131 /po podaljšku/
Siakam 44, 11 sk., 7 as., Trent jr. 25, VanVleet 22; Beal 28, Neto 25, Lopez 24, Westbrook 13, 17 sk., in as.

Detroit Pistons : Memphis Grizzlies 111:97
Joseph 18, 11 as., Ellington 18, Stewart 17; Morant 20, Valančiunas 19, 16 sk.

Indiana Pacers : Atlanta Hawks    133:126
LeVert 31, 12 as., Sabonis 30, 9 as., 8 sk.;Young 30, 10 as., Bogdanović 28            

Golden State Warriors : Oklahoma City Thunder 118:97
Curry 34, Mulder 25; Bazley 22, Jerome 23

Los Angeles Clippers : Los Angeles Lakers 118:94
George 24, Leonard 15;  Kuzma 25,  Harrell 14

Lestvica:

Preberite še:

Goran Dragić Luka Dončić
Sportal Šov Dončićevega Dallasa proti Dragićevemu Miamiju
Vlatko Čančar
Sportal Vlatko Čančar je dobil novo priložnost

 

 

Ne spreglejte