Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 1. 2024,
4.49

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32

Natisni članek

Giannis Antetokounmpo Portland Trail Blazers​ Shai Gilgeous-Alexander Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Sobota, 6. 1. 2024, 4.49

3 mesece, 3 tedne

Liga NBA, 5. januar

Dallas vendarle našel recept tudi brez Dončića #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32
Luka Dončić Dallas Mavericks | Luka Dončić je izpustil četrto tekmo v tej sezoni. Tri je izpustil zaradi težav z manjšimi poškodbami, eno pa zaradi rojstva hčerke. | Foto Guliverimage

Luka Dončić je izpustil četrto tekmo v tej sezoni. Tri je izpustil zaradi težav z manjšimi poškodbami, eno pa zaradi rojstva hčerke.

Foto: Guliverimage

Luka Dončić je v noči na soboto izpustil še svojo četrto tekmo v tej sezoni lige NBA. Ljubljančan je zaradi otečenega desnega gležnja dobil nekaj več počitka, njegovi Dallas Mavericks pa so kljub njegovi odsotnosti vendarle prišli do prve zmage v sezoni, na kateri Dončić ni zaigral. Zasedba Jasona Kidda se je kljub kopici odsotnosti še drugič zapored in skupno četrtič v sezoni sprehodila do zmage nad Portland Trail Blazers, pred domačimi gledalci je slavila s 139:103. Kyrie Irving je bil s 24 točkami prvi strelec.

Nikola Jokić
Sportal Noro, kaj je ob zvoku sirene uspelo srbskemu asu! #video

Čeprav je imel v zadnjem času ogromno težav z bolečinami v levi stegenski mišici, ki mu preglavice povzroča že vse od lanske pomladi, pa je Luka Dončić tokrat proti Portlandu na stranskem tiru ostal zaradi težav z zatekanjem desnega gležnja. To je pred drugim zaporednim obračunom s Portland Trail Blazers pognalo strah v kosti Dallasa, ki brez pomoči Dončića v tej sezoni do te tekme še ni našel recepta za zmago. "Upamo, da ni nič hujšega in da bo nared za naslednjo tekmo," je pred tekmo dejal trener Dallasa Jason Kidd, ki pred drugo zaporedno domačo tekmo ni imel lahke naloge, saj je bila lista poškodovanih igralcev nezavidljivo dolga.

Poleg Dončića so bili srečanje primorani izpustiti tudi Dante Exum, Maxi Kleber, Richaun Holmes, zbolel je Markieff Morris, na klopi sta ostala tudi Dereck Lively II in Grant Williams, ki sta oba utrpela zvin gležnja na zadnjem srečanju. Čeprav je Portland v tej sezoni zelo neprepričljiv, pa tako navijači Dallasa pred srečanjem niso imeli pretiranih razlogov za optimizem, a so jim njihovi ljubljenci dokazali, da sta bila strah in dvom povsem odveč, ob tem pa jim je šla na roke tudi igra gostov, ki so bili predvsem pri zadolžitvah v obrambi na zares slabem nivoju.

Kyrie Irving je dosegel 24 točk. | Foto: Guliverimage Kyrie Irving je dosegel 24 točk. Foto: Guliverimage

Dallas Mavericks : Portland Trail Blazers 139:103

Strelci: Irving 24 (9 sk.), Hardaway Jr. in Hardy 19 (9 sk., 9 as.), Green in Lawson 14; Grant 18, Henderson 17 (10 as.), Reath 16

Vrhunci tekme:

Četrta tekma, četrta zmaga

Še četrtič v tej sezoni je bil Dallas proti Portlandu, ki ima v tej sezoni na svojem računu le devet zmag, izrazito boljši nasprotnik. Pred dvema dnevoma so Mavericksi pred domačimi gledalci proti istemu nasprotniku zmagali z 29 točkami razlike, tokrat je bila prednost na koncu še višja, saj je Dallas zmagal s 36 točkami razlike oziroma s 139:103.

Dallas je ob kopici poškodovanih igralcev srečanje začel v postavi Kyrie Irving, Jaden Hardy, Josh Green, Derrick Jones Jr., Dwight Powell, prvo četrtino je dobil z 38:26, Portland pa je do polčasa uspel ohraniti stik, saj se je Dallas na glavni odmor podal s prednostjo 62:53. V tretjem delu obračuna pa je Dallas dal v prestavo višje in z delnim izidom 40:16 pokazal, da bo zmaga tudi na četrtem letošnjem medsebojnem obračunu s Portlandom ostala v rokah Mavericksov. Ob odsotnosti Dončića je vodilno vlogo v moštvu domačih uspešno prevzel Irving, ki pa je ob visokem vodstvu tako kot na zadnji tekmi lahko zadnjo četrtino v celoti presedel na klopi. 

Košarkarjem Dallasa na klopi ni zmanjkalo razlogov za zadovoljstvo. | Foto: Reuters Košarkarjem Dallasa na klopi ni zmanjkalo razlogov za zadovoljstvo. Foto: Reuters

Dallas je zadel več kot 59 odstotkov poskusov iz igre, trojke so metali s skoraj 45-odstotno uspešnostjo (17/38), sta pa bili za razliko od zadnje tekme, ko je Portland, pri katerem je DeAndre Ayton zaradi poškodbe izpustil še šesto zaporedno tekmo, izgubil skoraj za polovico več žog od Dallasa, tokrat ekipi v tem aspektu igre skorajda poravnani (18:17). Kljub temu se je zasedba iz Teksasa na koncu tudi na krilih rezervistov sprehodila do svoje 21. zmage v sezoni, skupno pa tretje na zadnjih štirih tekmah. Irving je na koncu v slabih 29 minutah na parketu dosegel 24 točk, pobral je devet odbitih žog, le streljaj je bil od svojega prvega trojnega dvojčka v karieri oddaljen Jaden Hardy, ki je 19 točkam dodal še devet skokov in devet asistenc. 19 točk pa je dosegel tudi Tim Hardaway Jr. Ob tem pa so bili tudi dvomestni Green in A. J. Lawson s po 14 točkami in Jones Jr., ki jih je prispeval 12. Na drugi strani je bil najučinkovitejši Jerami Grant z 18 doseženimi točkami.

"Luka je danes obsedel, a mislim, da je verjel v nas, da bomo opravili svoje delo, kot se zagre. Na način, kot smo igrali danes, smo pokazali, da imamo dobro in dolgo klop. Vsi si zaupamo in verjamemo eden v drugega, kar mislim, da se je tudi pokazalo," je po koncu dejal Green.

Za Dallas je bila to druga izmed sedmih zaporednih domačih tekem v nizu. Maverickse naslednja v American Airlines centru čaka v noči na ponedeljek, ko bodo gostili vodilno ekipo zahoda Minnesoto Timberwolves (1.30). Ta je danes s 122:95 premagala Houston Rockets, vloga prvega strelca je s 24 točkami pripadla Anthonyju Edwardsu.

"Odlična ekipna zmaga. Vesel sem, da smo igrali tako, ko smo brez Luke, Livelyja in ostalih. Imamo res dolg seznam poškodovanih, a fantje, ki so bili z nami, so bili pripravljeni na igro in boj in to je velika stvar. Hardy in Kai sta bila vrhunska, tudi kot ekipa smo igrali dobro, trdo. Vsi, ki so stopili na parket, so igrali na visokem nivoju in nam priborili zmago," je po koncu dejal Kidd.

Igralca meseca decembra sta ...

Shai Gilgeous-Alexander | Foto: Guliverimage Shai Gilgeous-Alexander Foto: Guliverimage Dončićeva osebna statistika je bila v decembru več kot izvrstna, a vseeno ni bil izbran za igralca meseca. Dončić je decembra z Dallasom zabeležil osem zmag in pet porazov, na treh tekmah, ki so jih Mavericksi izgubili, pa ni igral. Povprečno je na tekmo dosegal 37,5 točke, 8,9 skoka in 11,1 asistence ob 1,5 ukradene žoge ter 0,9 blokade na tekmo. Doslej je v karieri trikrat postal igralec meseca. Nazadnje mu je to uspelo decembra 2022, pred tem pa še februarja 2022 in novembra 2019.

Naziv MVP decembra je pripadel Shaiju Gilgeousu-Alexandru, ki igra za trenutno drugouvrščeno ekipo zahodne konference Oklahoma City Thunder. Decembra je odigral vseh 13 dvobojev, izgubil je na vsega treh tekmah. V povprečju je dosegal 31,9 točke, 5,4 skoka, 6,6 podaje in 3,1 ukradene žoge na tekmo. Na vzhodu je igralec meseca postal Giannis Antetokounmpo (32,5 točke, 11,5 skoka, 6,8 podaje in po eno blokado ter 1,3 ukradene žoge na tekmo). Zanj je to že deseti tovrstni naziv, s čimer je na večni lestvici od začetka podeljevanja nagrad v sezoni 1979/80 na sedmem mestu. Na vrhu je LeBron James, ki je igralec meseca postal kar 40-krat.

Boston suveren, Indiana tretjič v sezoni do mejnika 150 točk

Do zmage se je sprehodila tudi najboljša ekipa lige Boston Celtics, ki je s 126:97 odpihnila Utah Jazz. Glavnino dela so gostitelji opravili že do polčasa, ob katerem so vodili z 71:40. Jayson Tatum je ob zmagi Bostona dosegel 30 točk (5/8 za 3), ujel je devet odbitih žog, Kristaps Porzingis je dodal 19 točk. Pri Utahu, ki je prekinil niz treh zaporednih zmag, je finski zvezdnik Lauri Markkanen vknjižil 17 točk.

Jayson Tatum je bil prvi strelec Bostona. | Foto: Reuters Jayson Tatum je bil prvi strelec Bostona. Foto: Reuters

Pravi strelski šov so uprizorili košarkarji Indiane Pacers, ki so s 150:116 premagali Atlanto Hawks. Indiana, ki je sicer s povprečjem 127,6 točke na tekmo strelsko daleč najučinkovitejša ekipa lige NBA, je še tretjič v sezoni dosegla mejnik 150 doseženih točk. Več so jih Pacersi v zgodovini franšize do zdaj dosegli le trikrat, rekord pa še vedno znaša 157 točk iz prve letošnje medsebojne tekme z Atlanto, ki tako postaja ljuba stranka Indiane. Myles Turner je ob zmagi svoje ekipe dosegel 27 točk, za Hawkse je Dejounte Murray dosegel 30 točk.

Paolo Banchero je dosegel svoj prvi trojni dvojček v karieri. | Foto: Guliverimage Paolo Banchero je dosegel svoj prvi trojni dvojček v karieri. Foto: Guliverimage Banchero s trojnim dvojčkom ustavil prvake

Po dveh zaporednih zmagah pa so poraz doživeli prvaki Denver Nuggets, ki so s 120:122 klonili proti Orlando Magic. Zmago domačim je deset sekund pred koncem po prekršku Nikole Jokića s črte prostih metov zagotovil Paolo Banchero, ki je bil dvakrat uspešen. Denver je imel nato še napad za zmago, a je bil Jamal Murray v zadnjem poskusu ob dobri obrambi Orlanda pri zahtevnem metu neuspešen. Banchero je zablestel s svojim prvim trojnim dvojčkom v karieri - 32 točk, deset skokov, enajst asistenc. Jokić je za Denver srečanje končal pri 29 točkah in osmih asistencah.

New York Knicks so v gosteh s 128:92 premagali ekipo Philadelphia 76ers, ki je trenutno tretja ekipa na vzhodu, in prišli še do tretje zaporedne zmage. Jalen Brunson je ob zmagi dosegel 29 točk, na drugi strani je na svoji drugi tekmi po vrnitvi po težavah s poškodbo MVP lanskega rednega dela sezone Joel Embiid dosegel 30 točk in deset skokov. Izgubila je tudi Oklahoma City Thunder, ki se je podpisala pod drugi zaporedni poraz, potem ko je morala v gosteh s 115:124 priznati premoč Brooklyn Nets. Oklahomi na koncu ni pomagalo niti 34 točk in devet skokov Shaia Gilgeousa-Alexandra, pri Brooklynu sta Nic Claxton (13 skokov) in Spencer Dinwiddie prispevala po 23 točk.

Luka Dončić
Sportal Prvi podatki glasovanja: Luka Dončić vodi med branilci

Liga NBA, 5. januar

Lestvica

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Naveza Dončić-Irving odpihnila Portland
Goran Dragić
Sportal Besedo ima sveži upokojenec Goran Dragić #video
Ricky Rubio
Sportal Košarkarski as prvič o duševnih težavah in koncu kariere
Ne spreglejte