Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 1. 2020,
5.13

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Jerry West Liga NBA NBA Dallas Mavericks Vlatko Čančar Vlatko Čančar

Nedelja, 5. 1. 2020, 5.13

4 leta, 3 mesece

Liga NBA, 4. januar

Luka Dončić kot Sizif iz Teksasa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

9

Luka Dončić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Deseti trojni dvojček Luke Dončića (39 točk, 12 skokov, deset asistenc) v sezoni ni bil dovolj za novo zmago Dallasa. Charlotte Hornets so bili boljši po podaljšku (123:120). Ob robu poraza nove pohvale na Dončićev račun. Tokrat iz ust Jerryja Westa.

Luka Dončić se po novem trojnem dvojčku, sedemnajstem v karieri, desetem v sezoni, kar je klubski rekord, in prvem v koledarskem letu 2020, ni mogel trkati po prsih. Manjkala je pika na i. Manjkala je zmaga Dallasa. Za nameček je Ljubljančan, resda s svoje polovice igrišča, ob zvoku sirene zgrešil met za drugi podaljšek. Že pred tem pa je imel v rokah tudi met za zmago po rednem delu. Oba projektila sta bila nenatančna. Ostalo je pri vrhunski individualni predstavi (39 točk, 12 skokov in deset asistenc) in zgodbi o veliki vrnitvi Dallasa v drugem polčasu. A zmaga je odšla v Severno Karolino. Teksašani so ostali praznih rok še tretjič na zadnjih štirih tekmah.

Učinek Luke Dončića

39 točk (met iz igre 14/32, za tri točke 5/15, prosti meti 6/6), 12 skokov, 11 asistenc v 43 minutah igre.  

Ustavilo se je, ko se ne bi smelo

Kisel Dončičev obraz pa po tekmi ni bil le posledica zgrešenih metov za zmago oziroma drugi podaljšek. Prvi zvezdnik Dallasa je namreč izjemen igralski ritem prekinil prav v ključnih trenutkih. Še dobre tri minute pred koncem je z dvema zaporednima prodoroma in štirimi točkami vplival na upanje na zmago (103:97), nato pa je v zadnjih minutah izgubil dve žogi in zgrešil dva pomembna meta. Tudi v podaljšku je bila gostujoča obramba na prvem zvezdniku učinkovita, saj je dodal le še dve točki.

Mark Cuban, Luka Dončić
Sportal Bryantov vpliv: teksaški milijarder je Dončića ogovoril v slovenščini

Velik zaostanek v prvem delu

V prvem polčasu je bila zgodba drugačna. Dončić je blestel, a je bil večinoma osamljen. Kot Sizif, ki vali skalo roti vrhu hriba. Že po 14 minutah na parketu je dosegel 14 točk. Preostali soigralci le 17, niti koša pa ni prispevala sicer pregovorno močna klop. Polčas je Luka končal s 17 točkami, petimi skoki in tremi asistencami. A ob preskromni pomoči soigralcev, med katerimi sta spet manjkala poškodovana  Kristaps Porzingis in Tim Hardaway, je to premalo. Charlotte je prvi polčas dobil z rezultatom 57:44. Največja prednost pa je znašala 20 točk.

Dallas | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zgodba o vrnitvi. Z napako.

Tretja četrtina je prinesla popoln zasuk. Na Dončićev obraz se je vrnil nasmešek. Podaje brez pogleda, prodori, trojke … Vse je dobilo smisel. Dallas je začel delovati kot dobro naoljen stroj, kot ekipa. Ob ostrih Dončićevih ritmih so se ekspresno vrnili v igro. Na začetku zadnje četrtine so že vodili z desetimi točkami naskoka. Razigrala sta se predvsem Maxi Kleber (24 točk) in Seth Curry (12). Mejo desetih točk so presegli še Dorian Finney-Smith (15), Dwight Powell (11) in JJ Barea (11), a ob slabšem zaključku in navdahnjenem srčenjem tandemu Devonte Graham-Terry Rozier je bilo to premalo za 23. zmago v sezoni.

Luka Dončić | Foto: Reuters Foto: Reuters

Čančarjeva asistenca

V noči na nedeljo je bilo sicer v ligi NBA aktivnih kar 22 klubov. Med njimi ni bilo Miamija, ki bo z Goranom Dragićem na delu v noči na ponedeljek, ko bo gostil Portland. Se je pa zato na parket vrnil Vlatko Čančar. Njegov Denver je sicer izgubil na gostovanju pri Washingtonu (114:128). Koprčan je igral dobri dve minuti in pol, v tem času pa je v statistiko vpisal eno asistenco. Med njegovimi soigralci je sicer tokrat blestel Jamal Murray (39 točk), pri zmagovalcih iz prestopnice pa se je kot močan adut s klopi izkazal Ish Smith (32 točk).

"Dončić bo boljši od Nowitzkega"

Medtem v ZDA ... Mladi as Dallasa še ni nastopil na tekmi vseh zvezdnikov, Jerry West, legendarni ameriški košarkar, pa bi mu lahko o tem dogodku povedal marsikaj zanimivega, saj ima bogate izkušnje. Včasih, ko je spadal med najbolj vroče košarkarje sveta in se lahko pohvalil s povprečjem 27 točk, 5,8 skoka in 6,7 asistence na tekmo, se je na priljubljenem All-Staru v središču pozornosti znašel kar 14-krat.

Pri 81 letih in zelo bogatih izkušnjah velja za enega najbolj spoštovanih sogovornikov, kar zadeva primerjave dosežkov v ligi NBA. S tekmovanjem je povezan bolj kot kdorkoli, kar nakazuje tudi njegov vzdevek Logo.

Jerry West | Foto: Reuters Foto: Reuters

Njegova podoba namreč krasi dolgoletni logotip lige NBA, ki je danes eden izmed najbolj prepoznavnih športnih simbolov na svetu. Ko se je West, aktualni član upravnega odbora Los Angeles Clippers, pred kratkim znašel pred mikrofonom novinarjev Dallas Morning News, je bil poln pohval na račun Dončića. Slovenskega košarkarja je oklical za genija in velikega zvezdnika, hkrati pa dal drzno napoved, ki je dala misliti navijačem Dallasa.

"Luka Dončić bo najboljši igralec Dallasa v zgodovini. Zelo spoštujem Dirka Nowitzkega, a Dirk ni Luka," je povedal West. Nemec Dirk Nowitzki, ki je lani končal bogato kariero, je sicer lastnik številnih rekordov Dallasa. Je tudi šesti najboljši strelec lige NBA vseh časov.
Luka Dončić
Sportal Nova matematika Dončićevih minut
Sportal Ganljivo: z Dončićem nad napade epilepsije #video

 

.

Lestvica:

Ne spreglejte