Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
3. 1. 2020,
11.03

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,02

2

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA Dallas Mavericks

Petek, 3. 1. 2020, 11.03

4 leta, 3 mesece

LUKA DONČIĆ

Nova matematika Dončićevih minut

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,02

2

Luka Dončić | Luka Dončić je Dallas popeljal do prve zmage v letu 2020. | Foto Getty Images

Luka Dončić je Dallas popeljal do prve zmage v letu 2020.

Foto: Getty Images

"Želimo ga svežega takrat, ko se tekma odloča," o novi strategiji in vlogi Luke Dončića razmišlja trener Dallasa Rick Carlisle, zadovoljen, da je s svojimi soigralci v novo leto vstopil z zmago nad Brooklynom (123:111). Čeprav je Dallas znova navdušil z ekipnim pristopom in osvetlil dolžino klopi, pa je bil prvi zvezdnik prav Dončić (31 točk, 13 skokov), ki po tekmi seveda ni mogel mimo komentarjev o največjem številu glasov v boju za mesto v prvi peterki tekme All-star.

Luka Dončić
Sportal Dončićev zvezdniški odgovor na zvezdniško glasovanje

Kar šest zaporednih domačih tekem bo do 12. januarja odigral Dallas. Niz so Luka Dončić in soigralci začeli z zmago nad Brooklynom, ki je imela dodatno vrednost. Ne le zaradi predhodnih dveh porazov, temveč predvsem zaradi dejstva, da za Teksačane ne igrata poškodovana Tim Hardaway in Kristaps Porzingis. Prav zaradi tega je bilo še toliko bolj pomembno, da so svoj prispevek dali vsi igralci, na katere je stavil trener Rick Carlisle. Tezo o močni Dallasovi klopi so tokrat potrdili predvsem Seth Curry (25 točk), Maxi Kleber (19) in Boban Marjanović (10), obenem pa se je ekipa v drugem delu izkazala tudi v svojih obrambnih nalogah. Kljub ekipni zmagi dvomov o prvem igralcu tekme ni bilo - Luka Dončić.

Nova strategija

Ljubljančan je v primerjavi s predhodnima predstavama popravil odstotek meta iz igre, 31 točkam pa je dodal še 13 skokov in 7 asistenc. Blestel je predvsem v zadnjem delu tekme, kar bi utegnila biti tudi posledica nekoliko spremenjene strategije. Dončić je bil namreč prvih minut oddiha deležen že v prvi četrtini, tudi v nadaljevanju tekme ga je Carlisle pogosteje poklical na klop. "Igra preveč oziroma preveč strnjenih obdobij. Iščeva rešitve. To je velik izziv, saj je Luka košarkar ritma. A če pogledamo celotno sliko, je dejstvo, da ga potrebujemo svežega v odločilnih trenutkih. Danes nam je uspelo," o novi matematiki Dončićevih igralnih minut razmišlja Carlisle.

Vodilni la lestvici glasovanja za All-star tekmo. | Foto: Getty Images Vodilni la lestvici glasovanja za All-star tekmo. Foto: Getty Images

Ne le Luka …

"Pravila ni. Na nekaterih tekmah bom igral bolj strnjeno, na drugih ne. S trenerjem se bova pogovarjala in spremljala, kaj mi najbolj ustreza. Tokrat je delovalo dobro. Je bila pa to dobra ekipna predstava. Jasno, pogrešamo Tima in Kristapsa. A kdor igra, mora prispevati svoj delež. Vselej trdim, da imamo nekaj odličnih igralcev," pa je po tekmi, na kateri je igral 34 minut, kar je celo nekaj več od povprečja, razmišljal Luka. A še pred tem se je zadržal v pogovoru z Brooklynovim centrom DeAndrejem Jordanom, s katerim sta bila v Dallasu tesno povezana. Tudi zaradi tega sta si tokrat izmenjala dresa.

Številka ena

Dončić, trenutno tretji strelec, 17. skakalec in tretji asistent lige, pa je bil tokrat v središču pozornosti tudi zaradi prvih vmesnih rezultatov glasovanja navijačev za začetni peterki tekme All-star. Ti so potrdili novo globalno fazo "dončićmanije". Luka je namreč do zdaj prejel največ glasov med vsemi zvezdniki, natančneje 1.073.957. "Neverjetno. Vsem, ki so glasovali zame, se ne morem primerno zahvaliti, da bi resnično izrazil hvaležnost. Cenim vsak glas. Kot bi se mi uresničile sanje," je v slačilnici priznal Luka, ki si prihodnji mesec lahko obeta prvi nastop na tekmi vseh zvezd v Chicagu. Ne le zaradi glasov navijačev. Letos je namreč raven svoje igre dvignil do te mere, da ga bodo mediji in igralci le stežka spregledali.

David stern
Sportal Umrl je nekdanji dolgoletni komisar lige NBA
Luka Dončić
Sportal Prvo štetje glasov: Luka Dončić je trenutno najbolj priljubljen košarkar na svetu
Sportal Ganljivo: z Dončićem nad napade epilepsije #video
Ne spreglejte