Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 11. 2023,
6.44

Osveženo pred

5 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,97

Natisni članek

Denver Nuggets Dallas Mavericks Nikola Jokić Luka Dončić Luka Dončić Liga NBA

Sobota, 4. 11. 2023, 6.44

5 mesecev, 4 tedne

Liga NBA, 3. november

Šov Dončića in Jokića, udarec za Dallas že pred tekmo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,97
Luka Dončić, Nikola Jokić | V noči na soboto sta se pomerila Luka Dončić in Nikola Jokić, več zadovoljstva pa je imel po koncu dvoboja srbski košarkar, ki je s soigralci zadal Dallasu prvi poraz v sezoni. | Foto Guliverimage

V noči na soboto sta se pomerila Luka Dončić in Nikola Jokić, več zadovoljstva pa je imel po koncu dvoboja srbski košarkar, ki je s soigralci zadal Dallasu prvi poraz v sezoni.

Foto: Guliverimage

Po štirih zaporednih zmagah so košarkarji Dallas Mavericks prvič v sezoni morali priznati premoč. V derbiju zahodne konference, ki je bil prvi pravi preizkus moči za Luko Dončića in soigralce, so s 114:125 izgubili proti aktualnim prvakom Denver Nuggets na čelu s prvim zvezdnikom Nikolo Jokićem. Slovenski in srbski košarkar sta bila pričakovano najboljša posameznika na parketu, a je Dončić ob tem izenačil tudi neslavni rekord izgubljenih žog. Gostje so igrali brez glavnega trenerja Jasona Kidda, ki je pred tekmo sporočil, da ima zdravstvene težave. Obračun pa je imel dodatno težo, saj je štel še za t. i. medsezonski turnir, novo domislico lige NBA, s katero želijo v najmočnejši ligi na svetu popestriti dogajanje v rednem delu sezone.

Luka Dončić
Sportal Posebna pohvala na račun Dončića, pri Dallasu opozarjajo

Luka Dončić je tekmo zaključil s 34 točkami (met za 3 6/11, za 2 5/13, prosti meti 6/7), desetimi skoki in osmimi asistencami, a je imel tudi kar devet izgubljenih žog, s čimer je izenačil neslavni osebni rekord – na prvih petih obračunih sezone je v povprečju izgubil pet žog. Na drugi strani je imel Nikola Jokić ob zmagi bistveno bolj natančen met in je dvoboj končal pri 33 točkah (met za 3 2/2, za 2 12/14, prosti meti 3/5), 14 skokih in devetih asistencah.

Kako je Dončić na ogrevanju zadel s sredine

Kaj sploh je medsezonski turnir?

Tretji november je v tej sezoni lige NBA datum za začetek medsezonskega turnirja (NBA In-Season Tournament). Za kaj sploh gre? Moštva so glede na lanske dosežke razdelili v šest skupin, tri na zahodu in tri na vzhodu. Ta bodo do 28. novembra v tako imenovanih turnirskih večerih med seboj odigrala po eno tekmo, vsako moštvo bo dve tekmi s tekmeci iz skupine odigralo doma in dve v gosteh, nato se bo najboljših osem ekip – šest zmagovalcev skupin in dve najboljši drugo uvrščeni moštvi – uvrstilo v četrtfinale. Polfinale in finale turnirja bo gostil Las Vegas 8. in 9. decembra.

Tekme medsezonskega turnirja bodo normalno štele tudi za razvrstitev rednega dela sezone, ekipe bodo odigrale standardnih 82 tekem, le finale tega pokalnega tekmovanja znotraj normalnega tekmovanja ne bo štel kot normalna tekma rednega dela sezone. Zmagovalec bo dvignil Pokal lige NBA, igralce pa čakajo denarne nagrade, v zmagoviti ekipi bo denimo vsak košarkar prejel 500 tisoč ameriških dolarjev.

Skupine medsezonskega turnirja:

Zahod:
Skupina A: Memphis Grizzlies, Phoenix Suns, L.A. Lakers, Utah Jazz, Portland Trail Blazers            
Skupina B: Denver Nuggets, LA Clippers, New Orleans Pelicans, Dallas Mavericks, Houston Rockets
Skupina C: Sacramento Kings, Golden State Warriors, Minnesota Timberwolves, Oklahoma City Thunder, San Antonio Spurs

Vzhod:
Skupina A: Philadelphia 76ers, Cleveland Cavaliers, Atlanta Hawks, Indiana Pacers, Detroit Pistons
Skupina B: Milwaukee Bucks, New York Knicks, Miami Heat, Washington Wizards, Charlotte Hornets
Skupina C: Boston Celtics, Brooklyn Nets, Toronto Raptors, Chicago Bulls, Orlando Magic

Kidd zbolel, vrnitev Irvinga

V vrstah Dallasa so pozdravili vrnitev Kyrieja Irvinga, ki je zaradi poškodbe izpustil zadnji dve tekmi, vendar to ni pomagalo, da bi Dallas še petič zapored vknjižil zmago. Ključni trenutki za porazi so bili skoki, ki so jih košarkarji Denverja dobili s kar 51:34, število doseženih košev pod obročem (60:40 v korist Denverja) in drugih napadalnih akacijah po dobljenem skoku v napadu (19:10 prav tako v korist Nuggets).

Gostje so povrhu vsega igrali brez glavnega trenerja Jasona Kidda, ki je zaradi bolezni – ni bil covid-19 – ostal v Dallasu, zato je namesto njega ekipo vodil pomočnik Sean Sweeney. A bolj kot trenerja je Dallas ponoči potreboval pravega moža pod obročem. Maxija Klebra zaradi izpaha prsta na desni nogi ni bilo v kadru kakor tudi ne Markieffa Morrisa, ki ima kot trener zdravstvene težave, novinec Dereck Lively II pa je v dvoboju z Jokićem izgledal kot golobradi mladenič.

Slab uvod tepel Dallas

Že po prvi četrtini je bilo nekako jasno, da bo zmaga ostala doma, saj jo je Denver dobil s 40:24. Gostje si niso opomogli, ob koncu tretje četrtine pa zaostajali celo za 20 točk. Do tega obračuna so Dončić in druščina v tej sezoni največ zaostajali za osem točk proti Memphisu, sedem proti San Antoniu in Brooklynu ter šest proti Chicagu.

Luka Dončić | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Igralci Dallasa so bili nekoliko vrženi iz tira že na jutranjem ogrevanju pred tekmo. Videti je bilo, da je bila oseba, ki je risala črte za tri točke, bolj osredotočena na estetiko kot na natančnost. Nekateri igralci so se spraševali, zakaj ne zadenejo trojk, imeli pa so občutek, da je koš nekoliko bolj oddaljen. Izkazalo se je, da njihova domišljija ni bila burna, zato so morali pri Denverju na hitro na novo izmeriti oddaljenost črte in jih popoldne še enkrat prebarvati.

Dončić: Moje izgubljene žoge in napadalni ritem krivi za poraz

"Upam, da je suho in da ne bomo imeli modrih odtisov čevljev po igrišču, glede na to, da gre za tekmo na nacionalni televiziji in za novo igrišče," je dejal trener Nuggets Michael Malone.

Luka Dončić Kyrie Irving | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Zato pa je modro delovala njegova ekipa in Dallasu zadala prvi poraz v tej sezoni, ki so zdaj pri štirih zmagah in enem porazu. Naslednji obračun bodo Dončić in druščina igrali v noči na ponedeljek, ko bo nasproti stala ekipa Charlotte Hornets.

"Začeli smo počasi, vendar mislim, da je veliko pozitivnih stvari, na katere moramo gledati. Po mojem so moje izgubljene žoge in napadalni skok tekmeca to, zaradi česar smo izgubili tekmo. Mislim, da smo lani izgubili za 30 točk, a menim, da je veliko pozitivnih stvari, na katere moramo gledati, in se lahko naučimo iz njih," se je ponovil Luka.

Luka Dončić
Sportal Dončiću kaj takšnega, odkar igra v ligi NBA, še ni uspelo!

 

Liga NBA, 3. november:

Lestvica:

Preberite še:

Victor Wembanyama
Sportal Rekorden večer mladega francoskega zvezdnika #video
Joel Embiid
Sportal Embiid bo moral zaradi neprimerne geste globoko seči v denarnico #video
Ne spreglejte