Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2024,
5.30

Osveženo pred

3 tedne, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,84

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Indiana Pacers Boston Celtics NBA

Torek, 28. 5. 2024, 5.30

3 tedne, 4 dni

Liga NBA, 27. maj, konferenčni finale

Boston po drami pometel z Indiano

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,84
Boston Celtics Joe Mazzulla |  Joe Mazzulla je Boston popeljal do velikega finala lige NBA. | Foto Guliverimage

Joe Mazzulla je Boston popeljal do velikega finala lige NBA.

Foto: Guliverimage

V noči na torek je postal znan prvi finalist v ligi NBA. Boston Celtics so v četrti tekmi finala vzhodne konference s 105:102 premagali Indiano Pacers in se s skupnim izidom 4:0 v zmagah zavihteli v veliki finale, kjer zdaj čakajo na boljšega iz para Dallas Mavericks - Minnesota Timberwolves. Mavs bi se jim z morebitno zmago lahko pridružili že v noči na sredo. Trofejo Larryja Birda za naziv najkoristnejšega košarkarja finala vzhodne konference je prejel Jaylen Brown.

Boston Celtics so se še drugič v zadnjič treh sezonah zavihteli v veliki finale lige NBA, osemnajstič v zgodovini pa so osvojili vzhodno konferenco. Na izenačenem obračunu v Gainbridge Fieldhousu so zmagali še drugič zapored in napredovali brez praske. Odločilno trojko za zmago s 105:102 je na zelo izenačeni tekmi, na kateri nobeden izmed tekmecev ni vodil z več kot devetimi točkami naskoka, 45 sekund pred koncem z metom iz kota prispeval Derrick White, ki je pred tem za tri zadel le en met iz osmih poskusov. Na drugi strani je za Indiano, ki je vnovič pogrešala Tyresa Haliburtona, skušal vrniti Andrew Nembhard, a je bil nenatančen. Žogo je pod košem pobral Jayson Tatum, ki je osem sekund pred koncem skušal potrditi zmago Bostona s trojko, a ni bil natančen, zmagovalca pa je s skokom v napadu dokončno odločil Jrue Holiday.

Zaključek tekme:

Jaylen Brown je ob zmagi svoje ekipe dosegel 29 točk, po tekmi pa je prejel tudi priznanje Larryja Birda za najkoristnejšega košarkarja finala vzhodne konference. V seriji z Indiano je v povprečju prispeval 29,8 točke, pet skokov, tri asistence in dve ukradeni žogi na srečanje. Na drugi tekmi se je izkazal s 40 točkami, v prvi tekmi pa je zadel trojko, s katero je Boston izsilil podaljšek, nato pa tekmo tudi dobil. "Tega res nisem pričakoval," je potem dejal Brown. Tatum je srečanje končal pri 26 točkah, 13 skokih in osmih asistencah. Na drugi strani je Nembhard 24 točkam dodal deset asistenc, Pascal Siakam pa je ob 19 točkah ujel še deset odbitih žog.

"Fantje so naredili, kar so lahko. Celticsom je treba čestitati in dati zasluge za nekatere stvari, ki so jih storili v končnicah na dveh tekmah, enostavno so bili v ključnih trenutkih boljši," je po zadnji tekmi sezone dejal strateg Pacersov Rick Carlisle.

Jaylen Brown | Foto: Guliverimage Jaylen Brown Foto: Guliverimage

Boston Celtics, ki so dobili zadnjih sedem tekem v končnici, zdaj čakajo na drugega finalista. Zelo blizu boja s kelti so Dallas Mavericks na čelu z Luko Dončićem, ki proti Minnesoti Timberwolves vodijo s 3:0 v zmagah, v noči na sredo (2.30) pa bodo imeli tako kot Boston priložnost, da pometejo s tekmecem in si zagotovijo prvi finale po letu 2011. "Vseeno nam je, s kom se bomo merili. Smo samozavestni, dobro se počutimo v vseh vrstah igre. V sebi imamo odgovore na vse, le poiskati jih moramo," je dejal White, junak četrte tekme obračuna v Indianapolisu.

Liga NBA, 27. maj:

Liga NBA, konferenčni finale:

Zahodna konferenca:
Minnesota Timberwolves (3) – Dallas Mavericks (5) /0:3/

Vzhodna konferenca:
Boston Celtics (1) – Indiana Pacers (6) /4:0/

// Izid v zmagah, igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.

 
Dereck Lively II Dallas Mavericks
Sportal Z Dončićevim soigralcem ni nič hujšega
Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Jasno opozorilo izvrstnega Dončića, skrbi poškodba Livelyja
Ne spreglejte