Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 4. 2024,
5.16

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78

Natisni članek

James Harden NBA Boston Celtics Miami Heat Kyrie Irving Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Los Angeles Clippers Liga NBA

Ponedeljek, 22. 4. 2024, 5.16

1 teden, 4 dni

Liga NBA, 21. april

Luka Dončić po katastrofalnem polčasu Dallasa v L.A. ni dočakal preobrata #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,78
Luka Dončić | Luka Dončić ima proti Clippersom še poseben motiv, saj so ga v končnici že dvakrat izločili. Se mu bo letos posrečil rek, ki pravi, da gre v tretje rado? Sodeč po prvi tekmi, ki jo je izgubil s 97:109, bi se lahko zgodovina znova ponovila. | Foto Reuters

Luka Dončić ima proti Clippersom še poseben motiv, saj so ga v končnici že dvakrat izločili. Se mu bo letos posrečil rek, ki pravi, da gre v tretje rado? Sodeč po prvi tekmi, ki jo je izgubil s 97:109, bi se lahko zgodovina znova ponovila.

Foto: Reuters

Košarkarji Los Angeles Clippers so v uvodni tekmi končnice lige NBA na krilih natančnih metov za tri točke ugnali Dallas Mavericks (109:97). Pri gostih, ki so v prvem polčasu dosegli zgolj 30 točk in postavili neslaven rekord franšize, sta Luka Dončić (33 točk, 13 skokov in 6 asistenc) ter Kyrie Irving (31) pogrešala bolj razigrane soigralce. Zmaga gostiteljev je vredna še toliko več, saj so jo dosegli brez poškodovanega Kawhija Leonarda. Boston je visoko ugnal Miami, Jayson Tatum pa vknjižil prvi trojni dvojček v končnici lige NBA. Dončić je po tekmi izvedel, da bo v glasovanju za MVP igralca sezone osvojil najvišje mesto v karieri. Uvrstil se je namreč med najboljše tri.

Luka Dončić
Sportal Dončić dobil posebno mesto, a še ni jasno, katero

Los Angeles Clippers : Dallas Mavericks 109:97 (34:22, 56:30, 87:64) /1:0*/

* rezultat v zmagah v končnici

Učinek Luke Dončića: 33 točk (met za tri 4/12, met za dve 7/14, prosti meti 7/8), 13 sk., 6 as., 1 ukr. žoga, 4 izg. žoge v 42 minutah in 24 sekundah

Najboljši strelci: Harden 28 (trojke 6/11), 8 as., George 22 (trojke 4/12), 6 sk., Zubac 20 (met za dve 10/17), 15 sk., Mann (trojke 3/3, 9 sk.) in Westbrook 13; Dončić 33, Irving 31 (met iz igre 10/18), 7 sk., Washington Jr. 11, 7 sk.

Košarkarji Dallasa so v nedeljski dvoboj v dvorani Crypto.com Arena vstopili zelo samozavestno. Ne le dobri rezultati v zadnjih tednih, ampak tudi odsotnost Kawhija Leonarda (srečanja ni odigral že vse od konca marca) pri četrtih nosilcih zahodne konference ter počitek, ki so si ga lahko privoščili v zadnjih dneh. In vrnitev Derecka Livelyja II. na parket. Vse to so bili dejavniki, ob katerih so se telički nadejali uspeha v Kaliforniji. Tega pa niso dočakali, niti si ga po tistem, kar so prikazali na parketu, niso zaslužili.

Luka Dončić po prvi tekmi končnice ne more biti zadovoljen. | Foto: Guliverimage Luka Dončić po prvi tekmi končnice ne more biti zadovoljen. Foto: Guliverimage

Dončić: To je vendarle končnica

"V drugem polčasu smo bili bolj fizični v obrambi. Tako bi morali igrati vso tekmo in iz tega moramo izhajati. Oni so igrali zelo dobro v obrambi in na to se moramo v nadaljevanju serije prilagoditi," je po tekmi na novinarski konferenci dejal Dončić.

"Že res, da smo se pripravljali na to, da bo igral Kawhi Leonard, a to ne bi smelo vplivati na našo mentaliteto. Oni so se brez njega zelo dobro znašli in izpeljali svoj načrt. Sami pa moramo biti osredotočeni vseh 48 minut, to je vendarle končnica," je še razočarano dodal slovenski as.

Vrhunci dvoboja v Los Angelesu:

V prvem polčasu so bili nemočni kot že dolgo ne. Padli so v skrbno pripravljen in taktično zasnovan stroj LA Clippersov, ki ga je odlično pripravil Tyronn Lue in povsem spodrezal krila najnevarnejših posameznikov Dallasa, zlasti dvojca LuKai (Luka Dončić in Kyrie Irving), hkrati pa onemogočil, da bi se razigral še kdo drug izmed omenjenih zvezdnikov. Njegov stanovski kolega Jason Kidd ni našel prave rešitve, da bi spravil svoje moštvo v strelski pogon, s katerim je nameraval na gostovanju doseči tako želeno zmago.

Trener Dallasa je spremljal predstavo, ki mu ni ponudila veliko razlogov za zadovoljstvo, po dvoboju pa se je lahko tolažil z mislijo, da so morda imeli le slab večer. Končnica ponuja še ogromno priložnosti, da se njegovi izbranci predstavijo v boljši podobi. Navijači Dallasa verjamejo, da bi se to lahko zgodilo že na drugi tekmi, ki se bo začela ob 4. uri po slovenskem času v noči na sredo.

Zubac in Harden zasenčila zvezdnike Dallasa

Ivica Zubac je že v prvem polčasu zbral dvojni dvojček (12 točk in 10 skokov). Na koncu je bil z 20 točkami in 15 skoki eden najboljših posameznikov srečanja. Hrvaški center je tako proti Dallasu dosegel strelski rekord, kar zadeva dvoboje končnice lige NBA. | Foto: Reuters Ivica Zubac je že v prvem polčasu zbral dvojni dvojček (12 točk in 10 skokov). Na koncu je bil z 20 točkami in 15 skoki eden najboljših posameznikov srečanja. Hrvaški center je tako proti Dallasu dosegel strelski rekord, kar zadeva dvoboje končnice lige NBA. Foto: Reuters Da bi lahko Dallas v mestu angelov naletel na hude težave, je nakazala že uvodna četrtina. Luka Dončić, tradicionalno razigran proti Clippersom, o čemer priča bogata statistika v prejšnjih sezonah, je zgrešil uvodne tri mete za tri točke, a v nadaljevanju vendarle naravnal roko pri metih s polrazdalje in bil z 11 točkami po prvi četrtini pričakovano prvi strelec svoje ekipe.

Pogrešal pa je konkretnejšo pomoč Kyrieja Irvinga, ki sploh ni zadel iz igre (met 0/3), vse štiri točke pa dosegel s prostih metov. Dončić v prvi četrtini ni prispeval niti ene asistence, igra v napadu je bila nepovezana in brezidejna, obramba LA Clippers, pri kateri je pod košema kraljeval Hrvat Ivica Zubac, pa se je izkazala za prehud zalogaj, saj je goste prisilila v številne napake in nedodelane, stihijske akcije.

Gostitelji so ob odsotnosti poškodovanega Leonarda, ki ga je v udarni peterki zamenjal Amir Coffey in garal v obrambi ob pokrivanju Dončića, v napadu povsem zasenčili Dallas. Blestel je James Harden. Bradati zvezdnik je v enem najboljših polčasov, odkar nastopa za LA Clippers, klub iz Kalifornije popeljal do izjemne prednosti s kar 26 točkami (56:30).

Mavericks so v celotnem prvem polčasu dosegli pičlih 30 točk. Drugo četrtino, v kateri se Dončić sploh ni vpisal med strelce, ob številnih zgrešenih metih iz igre pa zbral vsaj uvodni dve asistenci, so izgubili z neverjetnim rezultatom 8:22.

Harden je v prvem polčasu dosegel kar 20 točk. Dallas jih je skupaj le deset več:

Naleteli so na jekleno obrambo, ko pa so se znašli v dokaj ugodnem položaju za koš, so kar tekmovali med seboj, kdo bo zapravil lepšo priložnost. Tako je ob borbeni obrambi gostiteljev splavalo po vodi veliko točk Dallasa, ki bi ponudile bolj enakovredno in zanimivo nadaljevanje.

Dallas tako skromen, da je postavil nov rekord

Padla sta dva rekorda franšiz. LA Clippers so prvič v zgodovini tekmecu v polčasu tekme končnice lige NBA dovolili zgolj 30 točk, Dallas pa jih je prvič v uvodnih 24 minutah srečanja končnice dosegel tako malo. 

Dallas je v prvem polčasu srečanja v Los Angelesu dosegel zgolj 30 točk. Tako malo jih ni v prvem delu tekme končnice lige NBA dosegel še nikoli v zgodovini franšize. | Foto: Reuters Dallas je v prvem polčasu srečanja v Los Angelesu dosegel zgolj 30 točk. Tako malo jih ni v prvem delu tekme končnice lige NBA dosegel še nikoli v zgodovini franšize. Foto: Reuters

Luka Dončić je že 18. v karieri v končnici ligi NBA presegel mejo 30 točk. To mu je že devetkrat uspelo proti LA Clippers.

Dallas jih je dosegel več v tretji četrtini kot ...

Legendarni Nemec Dirk Nowitzki, ki je spremljal dvoboj v živo z odpravo Dallasa, in Mark Cuban, manjšinski lastnik franšize iz Dallasa, sta le nemočno zmajevala z glavo, ko sta spremljala enega najbolj neposrečenih in anemičnih polčasov Kiddovih izbrancev. Clippers so prednjačili v številnih statističnih rubrikah, met za tri točke je znašal imenitnih 46,7 odstotka (7/15), zbrali so tudi 29 skokov in 11 asistenc. Dallas je za tri točke metal katastrofalnih 11,1 odstotka (2/18), skupen met iz igre ni bil veliko boljši (22,5 odstotka – 9/40), vknjižili so 21 skokov in le pet asistenc. Razlika je bila očitna, Terance Mann in Amir Coffey sta se izkazala v obrambi.

James Harden in Russell Westbrook sta Dallasu povzročala ogromno preglavic. Harden je dosegel kar 28 točk, zadel šest od 11 trojk, dodal pa še osem asistenc in spomnil na svoja najboljša leta. | Foto: Reuters James Harden in Russell Westbrook sta Dallasu povzročala ogromno preglavic. Harden je dosegel kar 28 točk, zadel šest od 11 trojk, dodal pa še osem asistenc in spomnil na svoja najboljša leta. Foto: Reuters

Dallas bi lahko ob tako skromni predstavi v prvem delu v nadaljevanju rešil le še čudežen preobrat. Čeprav je že v uvodnih treh minutah tretje četrtine dosegel več točk (9) kot v celotni drugi četrtini poprej (8), prednost Clippersov ni in ni hotela kopneti. Gostitelji so bili še naprej zelo natančni pri metih za tri točke, vodili že za 29 točk, Dallasu pa ni pomagal niti strelski preporod Irvinga, ki je večino točk prispeval v drugem polčasu. Najboljša strelca Dallasa, Dončić in Irving, sta tako v tretji četrtini prispevala kar 29 od 34 točk gostov. Irving ob metu 8/8 kar 20. Tako je Dallas v tretji četrtini dosegel več kot točk kot pred tem v prvem polčasu (30).

Trojka Luke Dončića za 15:

LA Clippers so v zadnjo četrtino vstopili z visoko prednostjo +23. Ko pa so gostje pod taktirko Luke Dončića končno povezali nekaj uspešnih napadov in je Ljubljančan s trojko osem minut pred koncem znižal na bolj znosnih 15 točk zaostanka (75:90), je zasvetil žarek upanja za goste iz Teksasa. Domači trener Tyronn Lue pa je hitro prepoznal nevarnost, pozval igralce na minuto odmora, v nadaljevanju pa se je nadaljeval festival domačih uspešnih metov za tri točke, pri katerem je kraljeval zlasti Harden. Ta je takoj zadel tudi po tem, ko se je Dallas prvič po dolgem času na srečanju z delnim rezultatom 10:2 približal na –14 (88:102).

Sledila je nova minuta odmora, nato pa je bil Harden neizprosen. Dončić je bil prepočasen v obrambi, Clippers so z novo trojko znova pobegnili, nato se je razigral še Paul George in kot tretji košarkar LA Clippers prebil mejo 20 točk. 

Paul George se je razigral v zadnji četrtini in prispeval svoj delež k prepričljivi zmagi LA Clippers. | Foto: Reuters Paul George se je razigral v zadnji četrtini in prispeval svoj delež k prepričljivi zmagi LA Clippers. Foto: Reuters

Šele v zadnjih minutah se je prednost prvič stopila na deset točk, a je bilo že prepozno. Dončić in Irving, skupaj sta prispevala kar 64 od 97 točk, sta bila že na klopi, gostitelji so mirno pripeljali dvoboj do konca in povedli v zmagah z 1:0. 

Prvič med najboljšimi tremi v glasovanju za MVP

Glede na izrazito višjo natančnost metov iz igre gostiteljev, ki so za tri točke zadeli kar polovico metov (18 od 36), Dallas pa zgolj deset od 33, Mavericks niti niso tako veliko zaostali za zmagovalci (–12). Dončić je dočakal jubilejni 20. poraz proti LA Clippers v ligi NBA. Ni ekipe, proti kateri bi doživel toliko porazov, kar je tudi pričakovano, saj je dvakrat zapored v končnici izpadel prav proti njim. Po tekmi ga je lahko v boljšo voljo spravila novica, da bo prvič v karieri v glasovanju za MVP uvrščen med najboljše tri v ligi NBA.

Luka Dončić se je prvič v zgodovini v glasovanju za MVP igralca rednega dela sezone uvrstil med tri najboljše igralce. Končni vrstni red bo razkrit v začetku maja, po neuradnih informacijah pa ima največje možnosti za že tretjo osvojitev v zadnjih štirih sezonah Srb Nikola Jokić (Denver). Dončić je v zadnjih štirih sezonah v glasovanju za MVP osvojil osmo (2022/23), peto (2021/22), šesto (2020/21) in četrto mesto (2019/20).

LD77 se je prvič predstavil z novim košarkarskim copatom Jordan Luka 3. To je že tretji model lastne linije, ki pa mu na tekmi v Los Angelesu ni prinesel sreče. Je pa Ljubljančan dosegel 33 točk in bil prvi strelec dvoboja.

Vroči Dončić zaostaja le za legendarnim Jordanom

Luka Dončić in Ivica Zubac se bosta pomerila tudi na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Grčiji. | Foto: Reuters Luka Dončić in Ivica Zubac se bosta pomerila tudi na olimpijskem kvalifikacijskem turnirju v Grčiji. Foto: Reuters Slovenski košarkarski virtuoz Luka Dončić je vstopil v svojo četrto končnico, odkar nastopa v ligi NBA. V tistih sezonah, ko se je v prvem krogu pomeril z LA Clippers, je vedno izpadel na začetku, v sezoni 2021/22, ko se je izognil Clippersom, pa je navdušil in se uvrstil v konferenčni finale!

25-letni Slovenec je do nedeljske tekme v Los Angelesu v karieri v končnici lige NBA odigral 28 tekem, na njih pa v povprečju na tekmo prispeval 32,5 točke, 9,3 skoka in 7,9 asistence. Več točk od njega je v karieri v končnici povprečno na dvoboj dosegal le legendarni Michael Jordan (33,4). Vsi drugi so dosegali manj kot 30 točk, tudi naslednji na večni lestvici, kot so Allen Iverson (29,7), Kevin Durant (29,4) in Jerry West (29,1).

Kako je legendarni Michael Jordan pred leti na zvezdniški tekmi All-Star pozdravil Luko Dončića in mu čestital za izvrstne predstave:

Boston zlahka upravičil vlogo favorita

Jayson Tatum je v uvodni tekmi končnice lige NBA vknjižil trojni dvojček (23 točk, 10 asistenc in 10 skokov). To je njegov prvi "triple-double" v karieri na tekmi končnice lige NBA.  | Foto: Reuters Jayson Tatum je v uvodni tekmi končnice lige NBA vknjižil trojni dvojček (23 točk, 10 asistenc in 10 skokov). To je njegov prvi "triple-double" v karieri na tekmi končnice lige NBA. Foto: Reuters

Nedeljski spored se je začel z matinejo v Bostonu. Boston Celtics (64 zmag, 18 porazov), najuspešnejša ekipa rednega dela lige NBA, je upravičila vlogo favorita proti Miami Heat (46-36). Gostitelji so iz četrtine v četrtino višali prednost, v tretji so bili na primer boljši s kar 31:14 in v zadnjih 12 minut krenili s kar 32 točkami razlike (91:59).

Nekdanja ekipa Gorana Dragića se je spogledovala s katastrofo, a je nato le zaigrala bolje in vsaj malce omilila prepričljiv poraz. Boston je na koncu v dvorani TD Garden zmagal s 114:94, na parketu pa je pričakovano najbolj izstopal Jayson Tatum. S 23 točkami, čeprav je za tri točke metal le 1/8, je bil najboljši strelec zmagovalne ekipe. Dodal je deset skokov in deset asistenc ter tako v končnico vstopil s trojnim dvojčkom. To je bil njegov krstni "triple-double" v play-offu. 20 točk je dodal Derrick White, 18 Kristaps Porzingis, 17 pa jih je dosegel Jaylen Brown. Celtics so blesteli v metih za tri točke. Od 49 so jih zadeli skoraj polovico (22), kar znaša visokih 45 odstotkov.

Gledalcem je v zadnji minuti zastal dih, ko je po posredovanju Caleba Martina padel Jayson Tatum. Prvi zvezdnik Bostona bi skoraj padel na vrat, a jo je na srečo odnesel brez poškodbe:

Največ točk na tekmi je dosegel center Miamija Bam Adebayo (24), ki bo podobno kot Tatum (in njegov soigralec Jrue Holiday) letos sestavljal zvezdniško ameriško olimpijsko reprezentanco v Franciji. Delon Wright, ki je v sezoni 2019/20 sodeloval z Luko Dončićem pri Dallasu, je dal 17, Jaime Jaquez Jr. pa 16 točk.

Boston ima dodaten motiv, saj jih je Miami lani izločil, potem ko jih je v TD Gardnu nadigral na odločilni sedmi tekmi. A takrat je za Heat igral tudi prvi zvezdnik Jimmy Butler, velik prijatelj Gorana Dragića, ki tokrat zaradi poškodbe ni mogel pomagati soigralcem.

Napeto v Oklahoma Cityju

Ponoči sta bila še dva obračuna. Milwaukee Bucks so bili s 109:94 boljši od Indiana Pacers, Oklahoma City Thunder pa so s 94:92 premagali New Orleans Pelicans. Milwaukee je povedel v seriji brez prvega zvezdnika Giannisa Antetokounmpa. V njegovi odsotnosti je Damian Lillard dosegel 35 točk, od tega veliko večino v prvem polčasu, 23 jih je dodal Khris Middleton. Indiani ni pomagalo niti 36 točk in 13 skokov Pascala Siakama, prvi zvezdnik moštva Tyrese Haliburton pa je prispeval le devet točk.

Kako je CJ McCollum zapravil met za zmago ob zvoku sirene:

Da so vse bolje postavljene ekipe na prvih tekmah slavile, je poskrbela Oklahoma. Ta je v tesni končnici ugnala New Orleans, ki je imel na tekmi met za zmago, a je po dobri obrambi CJ McCollum (20 točk) zgrešil.

Pri najboljši zasedbi zahodne konference v rednem delu je Shai Gilgeous-Alexander dosegel 28 točk, Chet Holmgren pa je 15 točkam dodal še 11 skokov in pet blokad. Pri pelikanih je Trey Murphy dosegel 21 točk.

Liga NBA, 21. april:

Liga NBA, prvi krog končnice:

Vzhodna konferenca:

Boston Celtics (1) – Miami Heat (8) /1:0/
Cleveland Cavaliers (4) – Orlando Magic (5) /1:0/
Milwaukee Bucks (3) – Indiana Pacers (6) /1:0/
New York Knicks (2) – Philadelphia 76ers (7) /1:0/
 
Zahodna konferenca:
Oklahoma City Thunder (1) – New Orleans Pelicans (8) /1:0/
Los Angeles Clippers (4) – Dallas Mavericks (5) /1:0/
Minnesota Timberwolves (3) – Phoenix Suns (6) /1:0/
Denver Nuggets (2) – Los Angeles Lakers (7) /1:0/

// izid v zmagah, igrajo na štiri zmage

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Kaj pred veliko preizkušnjo sporoča Luka Dončić?
Denver Nuggets
Sportal Branilci naslova iz Denverja do prve zmage v končnici NBA #video
Jose Alvarado, New Orleans Pelicans
Sportal Uganka je razrešena: New Orleans in Miami kot zadnja v končnico
Luka Dončić Kyrie Irving
Sportal Kyrie Irving o kemiji z Dončićem in očitkih, da je "rak za garderobo"
Luka Dončić Kawhi Leonard
Sportal Kawhi Leonard v posebni bitki s časom
Luka Dončić Dallas Mavericks Sacramento Kings
Sportal Neporavnani računi Luke Dončića
Ne spreglejte