Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
20. 11. 2018,
7.30

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,31

1

Natisni članek

Memphis Grizzlies Liga NBA Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić Trae Young Kemba Walker

Torek, 20. 11. 2018, 7.30

5 let, 5 mesecev

Liga NBA, 19. november

Luka Dončić postavil nov mejnik v ligi NBA, a se ni pretirano veselil #video

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,31

1

Luka Dončić | Luka Dončić je z Dallasom po štirih zaporednih zmagah v ligi NBA naletel na močnejšega tekmeca. | Foto Guliver/Getty Images

Luka Dončić je z Dallasom po štirih zaporednih zmagah v ligi NBA naletel na močnejšega tekmeca.

Foto: Guliver/Getty Images

Mladi slovenski košarkarski as Luka Dončić je z Dallasom na gostovanju pri Memphisu prekinil zmagoviti niz. Telički so ostali praznih rok (88:98), Ljubljančan pa je v svojem 16. nastopu na severnoameriških parketih lige NBA dočakal prvi dvojni dvojček. S skromnim metom iz igre (6/20) je prispeval 15 točk, deset skokov in tri asistence.

Učinek Luke Dončića: 15 točk, met za tri 3/9, met za dve 3/11, 10 skokov, 3 asistence, 1 blokada, 3 izgubljene žoge v 36 minutah in 31 sekundah.

Košarkarji Dallasa so na gostovanju pri Memphisu, ki mu gre v tej sezoni neprimerno bolje kot Teličkom, saj so izgubili le pet dvobojev, iskali pot do pete zaporedne zmage. Načrt bi se jim posrečil, če bi bili najboljši strelci bolj natančni iz igre. Ker pa jim je odpovedal met, kar velja tudi za Luko Dončića, so v mestu, kjer je pokopan kralj rock'n'rola Elvis Presley, ostali praznih rok (88:98) in prekinili niz štirih zaporednih zmag. Prvič v tej sezoni so dosegli manj kot 100 točk.

Vrhunci Luke Dončića na tekmi v Memphisu:

Ljubljančan si bo gostovanje pri Grizlijih vseeno zapomnil po tem, da je v 16. nastopu v ligi NBA, po katerem se lahko Dallas pohvali z razmerjem zmag in porazov 7:9, dočakal prvega dvojnega dvojčka. Statistični rubriki sta z dvomestnim številom postregli v kategoriji doseženih točk (15) in skokov (10), mladi slovenski as pa je prispeval še tri asistence in blokado, obenem pa izgubil še tri žoge.

Izjemna blokada Luke Dončića:

Iz igre je metal 6/20, zanimivo pa je, da je bil v slabih 37 minutah, ki jih je prebil na parketu dvorane FedEx Forum, natančnejši pri metih za tri točke (3/9) kot tistih za dve točki (3/11).

Goran Dragić
Sportal Slabe novice iz Miamija: Dragić bo moral izpustiti nekaj tekem

Dončić ni bil edini, ki je odpovedal pri metu iz igre

Veselje Luke Dončića in centra DeAndreja Jordana po eni izmed uspešno izvedenih akcij v Memphisu. | Foto: Reuters Veselje Luke Dončića in centra DeAndreja Jordana po eni izmed uspešno izvedenih akcij v Memphisu. Foto: Reuters Poleg Dončića sta z zgrešenimi meti iz igre navijačem živce parala tudi Harrison Barnes (3/14) in Dennis Smith Jr. (6/15), ki je bil z 19 točkami najboljši strelec Dallasa. Pod košema je izstopal center DeAndre Jordan in pozdravil jubilejni deseti dvojni dvojček v tej sezoni (17 točk in kar 20 skokov), kar pa je bilo premalo za nov ekipni uspeh Teličkov, ki so zaradi poškodbe pogrešali Wesleyja Matthewsa, J. J. Bareo, še vedno pa ni pripravljen za vrnitev na parket izkušeni Nemec Dirk Nowitzki.

Pri Memphisu je Dončićevi ekipi največ preglavic povzročal Mike Conley. Vroči ostrostrelec je izza velike črte metal kar 7/11, na koncu pa dosegel 28 točk, oplemenitil izjemen strelski večer še s sedmimi asistencami in bil poleg Španca Marca Gasola (17 točk - zgrešil je vseh pet metov za tri točke - in 15 skokov) najbolj zaslužen za 11. zmago Grizlijev v tej sezoni. S to so zadržali visoko uvrstitev na lestvici vzhodne konference.

Povprečje Luke Dončića v tej sezoni: 19,2 točke, 6,9 skoka, 4,1 asistence.

Grizliji pobegnili v zadnji četrtini

Memphis je zmagal četrtič zapored, doma je v tej sezoni v osmih nastopih klonil le enkrat. Goste iz Teksasa je razorožil z učinkovito igro v obrambi, s katero jih je prisilil k skromnemu metu. Podelil jim je kar 11 blokad, Dallas pa je za dve točki metal le 34,1-odstotno (Memphis 46,8), za tri pa še slabše (Dallas 31,2, Memphis 40,0).

Luka Dončić je ponovno končal dvoboj lige NBA z dvomestnim številom točk, tokrat pa se je lahko prvič v tej sezoni pohvalil še z dvomestnim številom skokov. | Foto: Guliverimage/Getty Images Luka Dončić je ponovno končal dvoboj lige NBA z dvomestnim številom točk, tokrat pa se je lahko prvič v tej sezoni pohvalil še z dvomestnim številom skokov. Foto: Guliverimage/Getty Images

Telički so najslabše metali iz igre takrat, ko so najbolj potrebovali točke. V zadnji četrtini, v kateri je Dončićeva strelska statistika ostala prazna, so dosegli le 14 točk ob zelo skromnem metu 6/21. Takrat je Memphis ustvaril prednost, pred vstopom v zadnjo četrtino pa je bil rezultat izenačen na 74:74.

"Slovenska" kluba proti Brooklynu

Dallas bo z Luko Dončićem odigral prihodnjo tekmo v noči na četrtek, ko bo doma pričakal Brooklyn, Miami pa se bo brez poškodovanega Gorana Dragića z Brooklynom, NBA-moštvom iz New Yorka, pomeril že v noči na sredo.

Walker strelski kralj, Sabonis podajal kot še nikoli 

Kemba Walker je na zadnjih dveh tekmah skupaj presegel mejo stotih točk! | Foto: Reuters Kemba Walker je na zadnjih dveh tekmah skupaj presegel mejo stotih točk! Foto: Reuters Kaj se je dogajalo na preostalih tekmah večera v ligi NBA? Bilo je zelo pestro. Znova si je naslov strelskega kralja večera prislužil Kemba Walker. Zvezdnik Charlotta je v slogu Sršenov pikal Boston (117:112). Dosegel je 43 točk in za tri točke metal 7/13. Na zadnjih dveh tekmah v ligi je presegel mejo stotih točk (103) in dokazal, da je v imenitni strelski formi. S povprečjem 29,6 točk na tekmo je v tem trenutku prvi strelec lige NBA, na drugem mestu pa je poškodovani ostrostrelec Golden State Warriors Stephen Curry (29,5).

Detroit je odpravil v tej sezoni zelo skromni Cleveland, ki ni našel pravega načina, kako ustaviti Andreja Drummonda (23 točk, 16 skokov), Blaka Griffina (21 točk, 12 skokov) in Reggieja Bullocka (21 točk).

Indiana je z lahkoto premagala Utah (121:94) in vknjižila tretjo zaporedno zmago, večer pa si bo z veseljem zapomnil Litovec Domantas Sabonis. Sin slovitega Arvidasa je prispeval 19 točk, devet skokov in kar devet asistenc. Toliko jih v ligi NBA ni podelil še nikoli. Največ točk je za zmagovalce dosegel Hrvat Bojan Bogdanović (21), pri poražencih, ki so že po prvi četrtini zaostajali za 13 točk, pa je izstopal Španec Ricky Rubio (28 točk, met za tri 5/6), a zaman čakal na pomoč še kakšnega razigranega soigralca.

Domantas Sabonis je pomagal Indiani do tretje zaporedne zmage. | Foto: Reuters Domantas Sabonis je pomagal Indiani do tretje zaporedne zmage. Foto: Reuters

Philadelphia je vzela mero Phoenixu, ki tako pod vodstvom Igorja Kokoškova po 16 tekmah ostaja le pri treh zmagah, in ohranila neporaženost na domačih tekmah. Znova je opozoril nase Kamerunec Joel Embiid (33 točk in 17 skokov), Avstralec Ben Simmons, ki je bil v prejšnji sezoni izbran za najboljšega novinca, bi skoraj ponudil novega trojnega dvojčka (19 točk, 11 skokov in devet asistenc), zvezdniški prišlek Jimmy Butler pa se je ustavil pri 16 točkah. Pri Soncih je izstopal Devin Booker (37 točk in osem asistenc), soliden je bil tudi novinec, št. 1 z letošnjega nabora Deandre Ayton (17 točk, 9 skokov).

Nepozabna predstava Dončićevega prijatelja in tekmeca

Los Angeles Clippers so zmagali že petič zapored. Za nov uspeh je bil najbolj zaslužen Montrezl Harrell, ki dvoboja ni začel v prvi peterki. S 25 točkami, 11 skoki in kar petimi ukradenimi žogami je bil prvi junak gostov iz Kalifornije, ki so utišali dvorano State Farm Arena v Atlanti. Pri poražencih je opozoril nase novinec Trae Young, ki ga čez lužo pogosto primerjajo z Luko Dončićem. S 25 točkami in kar 17 asistencami je poskrbel za izjemen presežek.

Vrhunci Traeja Younga proti Los Angeles Clippers:

Postal je prvi novinec v ligi NBA po letu 1997, ki je presegel mejo 25 točk in 15 asistenc. Takrat je to uspelo Allenu Iversonu, statistikom v ZDA pa ni ušel podatek, da je Iverson v tisti sezoni prejel priznanje za najboljšega novinca.

New Orleans Pelicans so napolnil koš San Antoniu in ga doma v strelskem festivalu premagali s 140:126. Pri gostiteljih so kar štirje igralci presegli mejo 20 točk. Največ jih je dosegel Anthony Davis (29 točk in 9 skokov), razigrani pa so bili še E'Thauw Moore (24), Jrue Holiday (21 in 9 asistenc) in Julius Randle (21 točk, 14 skokov in 10 podaj), ki je poskrbel za šestega trojnega dvojčka v karieri.

V najbolj poznem dvoboju večera je Sacramento izkoristil prednost domačega igrišča proti Oklahoma Cityju (117:113). Buddy Hield (25 točk) in Iman Shumpert (23) sta blestela pri domačih, vsestranski Russell Westbrook (29 točk, 13 skokov, 7 asistenc), ki je pred kratkim postal očka dvojčic Skye in Jordyn ter se je vrnil po šestih tekmah izostanka, in Paul George (27 točk in 9 skokov) pa sta bila premalo za uspeh gostov.

 Liga NBA, 19. november:

Lestvici: 

LeBron James
Sportal Dragić postaja težava Miamija, šov LeBrona je lahko le gledal #video
Zoran Martić
Sportal Martić se je poslovil, prišel neznani srbski strokovnjak
Luka Dončić
Sportal Kaj je Luka Dončić po zmagi nad prvaki povedal o Goranu Dragiću?
Luka Dončić
Sportal Norih pet minut in sijajen zaključek. Luka Dončić je sklatil najboljšega na svetu!
Ne spreglejte