Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
18. 11. 2018,
5.20

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić

Nedelja, 18. 11. 2018, 5.20

5 let, 5 mesecev

Liga NBA, 17. november

Norih pet minut in sijajen zaključek. Luka Dončić je sklatil najboljšega na svetu!

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45
Luka Dončić | Luka Dončić je z Dallasom na kolena spravil najboljše košarkarsko moštvo na svetu zadnjih let. | Foto Reuters

Luka Dončić je z Dallasom na kolena spravil najboljše košarkarsko moštvo na svetu zadnjih let.

Foto: Reuters

Luka Dončić je bil najboljši strelec Dallas Mavericksov, ki so dosegli četrto zmago v nizu v košarkarski ligi NBA in na kolena s 112:109 spravili prvake, košarkarje Golden State Warriors. Slovenski najstnik je bil z devetimi skoki spet blizu prvega dvojnega dvojčka v najmočnejši košarkarski ligi na svetu, v odločilnih trenutkih ob koncu tekme pa je bil prav on tisti, ki je zadeval za Dallas in dosegel odločilne točke.

Učinek Luke Dončića:

Danes: 24 točk (za dve 7/12, za tri 2/8, prosti meti 4/4), 9 skokov, 4 asistence in 3 izgubljene žoge v 35 minutah.

Povprečje v tej sezoni: 19,5 točke, 6,6 skoka, 4,2 asistence in 3,9 izgubljene žoge na tekmo.

Resda so igrali brez svojega najboljšega strelca, ki je hkrati tudi najboljši v ligi, Stepha Curryja, pogrešali pa so tudi Draymonda Greena, a skalp, ki ga je Luka Dončić tokrat vzel Golden State Warriorsom, je za zdaj zagotovo največji v njegovi 15 tekem trajajoči karieri v ligi NBA. Ne nazadnje gre za najboljše moštvo na svetu zadnjih let. Prvaka treh od zadnjih štirih sezon najmočnejše košarkarske lige na svetu. Ob tem pa je bil Ljubljančan najboljši strelec svojega moštva in za Kevinom Durantom, ki se je tokrat ustavil pri 32 točkah, drugi najbolj učinkovit na tekmi.

Ob Dončiću se je pri zmagovalcih izkazal tudi Harrison Barnes, ki je potrdil odlično formo in se tokrat ustavil pri 23 točkah, zbral pa tudi osem skokov, svoj standarden "dvojni" učinek pa je ponudil tudi DeAndre Jordan (13 točk in 10 skokov). Pri poražencih je bil drugi najboljši strelec Klay Thompson, dosegel je 22 točk.

Da gre za veliko zmago, sedmo Dallasa ob osmih porazih v tej sezoni potrjuje tudi pogled na izkupiček medsebojnih tekem v zadnjem obdobju. Dallas je Golden State, ki je izgubil še četrtič na zadnjih šestih tekmah, premagal prvič po skoraj treh letih oziroma, napisano drugače, desetih tekmah.

Še tretjič mu je zmanjkal le en skok

En skok ga je ločil od dvojnega dvojčka. | Foto: Reuters En skok ga je ločil od dvojnega dvojčka. Foto: Reuters Dončić, ki je izenačil svoj tretji najboljši strelski izkupiček v ligi NBA, še tretjič pa ostal le za skok "prekratek" za svojega prvega dvojnega dvojčka, je tekmo začel sijajno.

V manj kot petih minutah (4:40) je bil že pri desetih točkah. Dosegel je deset od prvih 14 Dallasovih točk, potem ko je zadel prva dva meta za tri, zadel po prodoru, bil natančen tudi pri obeh prostih metih in igral pravo simultanko, v kateri je zgrešil le en met (za tri).

Potem se je malce ustavil, do konca polčasa je dosegel le še štiri točke. V tretji četrtini jih je prav tako zmogel štiri, met izza črte pa se mu je povsem ustavil (do konca tekme je zgrešil vseh šest metov). Potem pa je prišla zadnja četrtina oziroma predvsem njeni zadnji trenutki, ko je stvari vzel v svoje roke.

V zadnji minuti je bil mož odločitve

Minuto in deset sekund do konca je s prodorom in košem s pol razdalje Dallas popeljal v vodstvo s 109:108, potem je na nasprotnikovi strani uspešno skočil pod košem po zgrešenem metu Duranta, nato pa v napadu zgrešil met za tri. Durant je 23 sekund do konca spet zgrešil, po prekršku pa je za Dallas samo enega od dveh prostih metov 15 sekund pred zvokom sirene zadel Dorian Finney-Smith za vodstvo Dallasa s 110:108.

Pri Golden Statu je v zadnjem napadu stvari v roke vzel Klay Thompson, ki pa je zgrešil met za dve. Pod obročem je uspešno skočil Dončić, nad katerim so prvaki takoj naredili prekršek, a se ni obrestovalo.

Slovenski najstnik je ohranil mirno kri, hladnokrvno zadel oba prosta meta in jasno je bilo, da je tekma sedem sekund do konca odločena, junak večera pa je na drugi strani z uspešnim skokom v napadu za konec le še oplemenitil sijajno statistiko.

Kevin Durant je bil z 32 točkami najboljši strelec tekme, a medtem ko je on v odločilnih trenutkih grešil, je slovenski čudežni košarkarski deček zadeval. | Foto: Reuters Kevin Durant je bil z 32 točkami najboljši strelec tekme, a medtem ko je on v odločilnih trenutkih grešil, je slovenski čudežni košarkarski deček zadeval. Foto: Reuters

"Nisem živčen, ko je napeto"

"Verjeli smo, da bomo zmagali, kar nam je tudi uspelo. Opravili smo super delo. Premagali smo prvake. Zelo sem vesel," je v mikrofone takoj po koncu tekme govoril nesporni MVP večera, ki je kljub mladosti ob koncu tekme prevzel odgovornost in pokazal, kaj zna.

"Nikoli nisem živčen, ko je tako napeto. V tem uživam," je govoril Dončić, ki je dodal, da je zadovoljen tudi s tem, kako je s soigralci igral v obrambi.

Z Dallasom bo novo zmago, že peto v nizu, iskal v noči na torek, ko bo gostoval pri ekipi Memphis Grizzlies. Tem gre v tej sezoni zelo dobro. Zbrali so devet zmag in pet porazov. Na zadnjih petih tekmah so štirikrat zmagali.

Lestvici:

 

Ne spreglejte