Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 11. 2018,
7.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,11

Natisni članek

LeBron James Los Angeles Lakers Liga NBA NBA Goran Dragić Goran Dragić Miami Heat

Ponedeljek, 19. 11. 2018, 7.00

5 let, 5 mesecev

Liga NBA, 18. november

Dragić postaja težava Miamija, šov LeBrona je lahko le gledal #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,11
LeBron James | LeBron James se je v Miami prvič vrnil v majici Los Angeles Lakers in navdušil z 51 točkami. | Foto Reuters

LeBron James se je v Miami prvič vrnil v majici Los Angeles Lakers in navdušil z 51 točkami.

Foto: Reuters

LeBron James je prvič v majici Los Angeles Lakers zaigral proti moštvu Miami Heat, s katerim je med letoma 2010 in 2014 osvojil dva naslova prvaka v ligi NBA, in zablestel. S kar 51 točkami je postavil rekord sezone, s tem pa tudi rekord v slovitem moštvu iz Kalifornije, Los Angelesu pa prinesel novo zmago. Goran Dragić si je šov najboljšega košarkarja na svetu ogledal s tribun. Zaradi poškodbe je izpustil še četrto tekmo ta mesec, zaradi česar so pri Miamiju zaskrbljeni.

Los Angeles Lakers so Miamiju prizadejali še peti poraz v zadnjih šestih tekmah, sami pa dosegli peto zmago v šestih tekmah.

Od začetka do konca ni bilo vprašanj o končnem zmagovalcu, gledalci v American Airlines Areni pa so lahko uživali v predstavi LeBrona Jamesa. Ta jih je na istem mestu razvajal med letoma 2010 in 2014, ko je na Florido prinesel dva od treh naslovov, s katerimi se ponašajo.

Dragićeve težave s kolenom

Med gledalci je bil tudi Goran Dragić, ki je pri petkovem porazu proti Indiani spet začutil bolečino v kolenu, zaradi česar so pri Miamiju malo pred tekmo sporočili, da ga ne bo v postavi.

Dvaintridesetletni slovenski NBA-veteran, ki je s 16,3 točke na tekmo drugi strelec, s 4,7 asistence na tekmo pa prvi podajalec ekipe v tej sezoni, je imel s kolenom težave že pred kratkim.

Goran Dragić bo v kratkem opravil dodatne zdravstvene teste. | Foto: Guliverimage/Getty Images Goran Dragić bo v kratkem opravil dodatne zdravstvene teste. Foto: Guliverimage/Getty Images Zaradi njih je v začetku novembra izpustil tri tekme, potem pa nanizal štiri, a zdaj so se bolečine vrnile in Dragićevo koleno se vse bolj zdi težava za Miami. Na Floridi se bojijo, da bodo brez svojega prvega zvezdnika, udeleženca tekme zvezd v prejšnji sezoni, ostali za dalj časa.

Več naj bi bilo znanega po dodatnih testih, ki čakajo kapetana zlate slovenske reprezentance z lanskega evropskega prvenstva.

Miami sicer pogreša tudi veterana Dwyana Wada, ki je po rojstvu hčerke izpustil še eno tekmo Miamija.

Tako Wade kot Dragić, ki je v Miami prišel leta 2015, le eno leto za tem, ko ga je ta zapustil, sta lahko uživala v sijajnem košarkarskem večeru Jamesa. Triintridesetletni ameriški superzvezdnik je bil s 51 točkami, kar je največ, kar jih je kadarkoli dosegel kakšen košarkar Los Angeles Lakers na tekmah proti Miamiju, zvezda večera.

Šov LeBrona Jamesa v Miamiju:

Jamesu je ta podvig uspel ob sijajnem, 61,3-odstotnem metu iz igre, blestel pa je predvsem pri trojkah. Metal jih je 75-odstotno, zadel jih je šest od osmih. Ob tem je v 38 minutah poskrbel še za osem skokov, tri asistence, dve ukradeni žogi (dve je tudi izgubil) in blokado.

Šele peti v zgodovini lige NBA

LeBronu Jamesu je čestital tudi nekdanji soigralec pri Miamiju Udonis Haslem. | Foto: Reuters LeBronu Jamesu je čestital tudi nekdanji soigralec pri Miamiju Udonis Haslem. Foto: Reuters Kralj James je z izjemno predstavo v Miamiju poskrbel še za nekaj presežkov. Postal je prvi košarkar Los Angeles Lakers, ki je po odhodu legendarnega Kobeja Bryanta (2016) vsaj dvakrat presegel mejo 40 točk, v zgodovino lige NBA pa se je vpisal šele kot peti košarkar, ki se je lahko pohvalil s 50 ali več točkami v dresih treh različnih klubov.

Pred njim so to dosegli Wilt Chamberlain, Moses Malone, Bernard King in Jamal Crawford. To je bila že 12. tekma v karieri, na kateri se je James izkazal z vsaj 50 točkami.

Drugi najboljši strelec zmagovite ekipe Kentavious Caldwell-Pope je dosegel kar 32 točk manj, 19.

Izgubil živce, zalučal čevelj med občinstvo in bil izključen

Dragićev soigralec Josh Richardson je sredi zadnje četrtine izgubil živce. Ko je v enem izmed napadov skušati zabiti žogo skozi obroč, a mu to ni uspelo, se mu je pri "pristanku" sezul čevelj. Košarkar Miamija je bil prepričan, da so ga sodniki oškodovali, saj je pričakoval, da je bil nad njim storjen prekršek.

Zakaj in kako je Richardson izgubil živce:

Nezadovoljstvo se je povečalo, ko je v naslednjem napadu z boso nogo naredil prekršek nad Jamesom, nato pa si ob protestih, naperjenih proti sodnikom, skušal obuti pobegli čevelj. Naletel je na težave. Ni mogel odvezati vezalk. Izgubil je živce in zalučal čevelj med občinstvo, s tem pa si po predhodno prejeti tehnični napaki prislužil izključitev.

Pri Miamiju je bil z 19 točkami najboljši strelec Wayne Ellington, po 17 pa sta jih dosegla Josh Richardson in Tyler Johnson.

Bojevniki znova praznih rok

Kevin Durant je z branilci naslova izkusil novo razočaranje. | Foto: Reuters Kevin Durant je z branilci naslova izkusil novo razočaranje. Foto: Reuters Kriza Golden State Warriors se nadaljuje. Branilci naslova so na teksaških tleh doživeli še en udarec. Po porazu v Dallasu, kjer jim je obilico preglavic povzročal 19-letni slovenski velemojster Luka Dončić, so naleteli na pretrd oreh še v San Antoniu in vknjižili tretji zaporedni poraz v tej sezoni.

Ostroge so v dvorani AT&T Center zmagale s 104:92. Pod košem je kraljeval LaMarcus Aldridge (24 točk in 18 skokov), v napadu sta se izkazala tudi DeMar DeRozan (20 točk) in Rudy Gay (19).

Bojevniki, ki so znova pogrešali kopico prvokategornikov – manjkali so prvi ostrostrelec lige NBA Stephen Curry, DeMarcus Cousins in vsestranski Draymond Green, ki se v zadnjem obdobju ne razume najboljše s Kevinom Durantom –, so ostali praznih rok. Izgubili so vse štiri četrtine, najboljša strelca Duranta (26 točk, 10 skokov, šest asistenc) in Klayja Thompsona (25 točk) pa je pustil na cedilu met. Durant je metal za tri točke 1/8, skupno pa iz igre le 8/25, Thompson pa je od 11 poskusov izza velike črte zadel le tri.

Luka Dončić
Sportal Kaj je Luka Dončić po zmagi nad prvaki povedal o Goranu Dragiću?

Črnogorcu zmanjkala le ena asistenca

Črnogorski center Nikola Vučević je prispeval 28 točk, deset skokov in devet asistenc. | Foto: Reuters Črnogorski center Nikola Vučević je prispeval 28 točk, deset skokov in devet asistenc. Foto: Reuters Orlando je na krilih Aarona Gordona (31 točk  - kar 20 jih je dosegel v uvodni četrtini) in Črnogorca Nikole Vučevića (28 točk, 10 skokov in 9 asistenc), ki je za las zgrešil trojni dvojček, odpravil New York (131:117). Prednost si je v dvorani Amway Center zagotovil v drugem polčasu, Kratkohlačnikom, ki so v tej sezoni vknjižili le štiri zmage in doživeli že peti zaporedni poraz, pa do uspeha na Floridi niso pomagale niti učinkovite strelske predstave Tima Hardawaya Jr. (32 točk, met za tri točke 5/10), Treyja Burka (31 točk, met za tri točke le 1/7) in turškega centra Enesa Kanterja (21 točk in 19 skokov).

Portland je v glavnem mestu ZDA premagal Washington (119:109). Damian Lillard je bil pri zmagovalcih neustavljiv (40 točk), C. J. McCollum je dodal 25 točk, bosanski center Jusuf Nurkić pa se je izkazal z raznovrstnim učinkom (13 točk, 14 skokov in osem asistenc). Pri gostiteljih je mejo 20 točk presegel le John Wall (24).

Dončić bo gostoval v Memphisu

Kdaj bosta kluba s slovenskima legionarjema v ligi NBA nastopila prihodnjič? Dallas bo z Luko Dončićem v noči na torek, ob 2. uri zjutraj po slovenskem času, gostoval pri Memphisu, Miami pa bo dan pozneje, v noči na sredo (ob 1.30 po slovenskem času), na domačem parketu pričakal Brooklyn Nets, katerega je nedavno premagal na gostovanju v New Yorku.

Ne spreglejte