Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 4. 2023,
20.26

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Budućnost Podgorica Partizan Crvena zvezda ABA liga ABA FMP Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija

Sobota, 29. 4. 2023, 20.26

12 mesecev

Liga aba, četrtfinale, prve tekme

Šest kriznih minut, a sta Ferrell in Matković priborila prvo zmago

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Yogi Ferrer Cedevita Olimpija | Yogi Ferrell je dal v prvem polčasu šest točk, zadnji koš ob zvoku sirene. | Foto Nik Moder/Sportida

Yogi Ferrell je dal v prvem polčasu šest točk, zadnji koš ob zvoku sirene.

Foto: Nik Moder/Sportida

Košarkarji Cedevite Olimpije so dobili prvo četrtfinalno tekmo regionalne lige ABA. Beograjski FMP so v Stožicah premagali s 87:77. Zadeli so 10 trojk, z 20 točkami je bil prvi strelec tekme Yogi Ferrell, Karlo Matković je dal nekaj pomembnih v drugem polčasu (skupaj 11). Pri gostih je bil z 18 točkami prvi strelec Charles Moore. Že v petek sta do prvih zmag prišli ekipi Budućnosti in Crvene zvezde, ki sta tako upravičili vlogo favorita. Igrajo na dve zmagi. Tekma Partizan – Studentski Centar je prestavljena, saj črno-beli igrajo četrtfinale evrolige.

EuroCup: Cedevita Olimpija - Brescia Yogi Ferrell Zoran Dragić
Sportal Vesela novica iz Ljubljane

Olimpija povedla za devet, nato FMP z delnim izidom 10:0

Yogi Ferrell | Foto: Nik Moder/Sportida Yogi Ferrell Foto: Nik Moder/Sportida Cedevita Olimpija, ki je po vseh poškodbah sezone končno v polni postavi, je prvo četrtfinalno tekmo pred le nekaj več kot tisoč navijači v Stožicah začela s peterko Yogi Ferrell, Josh Adams, Zoran Dragić, Edo Murić in Alen Omić. Kapetan Murić je tekmo odprl s trojko. Ob nekaj nesporazumih v obrambi (lahke točke za FMP) Ljubljančanom v uvodnih petih minutah ni uspelo narediti večje razlike (14:10). Sledile so tri vrhunske minute Olimpije, ko je tekmecu dovolila le eno trojko in ušla na 23:14. Nato pa popoln preobrat in do konca prve četrtine delni izid za Beograjčane 10:0. Rezultat četrtine 23:24.

Ferrell ob zvoku sirene za 49:40

Boj za vsak koš se je nadaljeval v drugi četrtini, ko sta se ekipi večkrat izmenjali v prednosti. V 16. minuti tekme pa je po ukradeni žogi Ferrella protinapad sklenil Omić, sledili sta še trojki Murića (devet točk) in Adamsa, Olimpija je spet vodila z lepšo prednostjo (43:36). Zadnje tri minute so pripadle domačim: gosti so dali samo še en koš, Ferrell pa je za rezultat polčasa 49:40 zadel ob zvoku sirene. Adams in Omić sta polčas končala z desetimi točkami, pri FMP pa je bil prvi strelec z osmimi Aleksa Stepanović.

Šest minut brez točke, pa vseeno vodstvo za osem

Koš Omića, trojka Adama in točki Ferrella. To je bilo vse, kar smo videli od napada Olimpije v prvih sedmih minutah drugega polčasa. A je tudi FMP takrat dal le devet točk (56:49). Ljubljančani niso dali koša nekaj več kot šest minut, ko je v predzadnji minuti tretje četrtine točkovni post le prekinil Karlo Matković (58:52). V zadnjih sekundah pa vendarle olajšanje: trojka Roka Radovića, njegove sploh prve sekunde na parketu, ter znova polaganje Ferrella tik pred sireno. Pred zadnjo četrtino so zmaji vodili s 64:56.

Utrinki s prve četrtfinalne tekme v Stožicah (foto: Nik Moder/Sportida):

Fotogalerija
1 / 28

S trojkami in zabijanjem Matkovića do zmage

Nobeno presenečenje ni, da je ta četrtfinalni dvoboj tako tesen, saj je v rednem delu sezone Olimpija dobila le tri tekme več. S trojkami so domači držali prednost vso tekmo, tudi v zadnji četrtini. Ferrell in Marko Jeremić sta v 33. minuti zadela osmo in deveto Olimpijino na tekmi (72:63). Na drugi strani je imel takrat FMP le štiri. Kdo je gospodar v Stožicah, je nato z zabijanjem pokazal še Matković (74:66). In to ni bil edini pomemben koš hrvaškega reprezentanta v drugem polčasu (11 točk). Tri minute in pol pred koncem tekme je s trojko za najvišjo prednost zmajev poskrbel Ferrell (83:70). Njegovih 18 točk.

"Zmagali smo z obrambo in skokom"

Miro Alilović | Foto: Nik Moder/Sportida Miro Alilović Foto: Nik Moder/Sportida "Zmaga je tu. Pomembna prva zmaga v končnici. Nismo bežali od vloge favorita. A čutili smo pritisk. To se je videlo na začetku tekme, ko smo slabše izvajali proste mete," je v prvi izjavi igro svojih varovancev analiziral Miro Alilović. Če je bilo v prvem polčasu še nekaj napak v obrambi, se je v nadaljevanju to spremenilo. "Mislim, da smo to tekmo zasluženo zmagali z obrambo in skokom. V zadnji četrtini pa nam je stekel tudi napad in smo odigrali samozavestno." Imeli so 35 skokov, nasprotnik 28. A kot še pravi trener Cedevite Olimpije, končnica je maraton, nič še ni odločenega.

Tekma v Beogradu sledi naslednjo soboto

Vse ekipe v četrtfinalu igrajo na dve zmagi. Druga tekma četrtfinala bo v soboto, 6. maja, ob 18. uri v Železniku. Termin morebitne tretje tekme bo znan pozneje.

Liga ABA, četrtfinale, prve tekme:

Petek, 28. april:

Sobota, 29. april:

Četrtfinale lige ABA:

Budućnost – Mega Basket /1:0/
Crvena zvezda – Zadar /1:0/
Cedevita Olimpija – FMP /1:0/
Partizan – SC Derby /0:0/

// izid v zmagah; igrajo na dve zmagi

Helios Suns
Sportal Helios po veliki zmagi še upa
Ne spreglejte