Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
25. 1. 2019,
12.15

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,14

2

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić All Star Charles Barkley Shaquille O Neal Liga NBA

Petek, 25. 1. 2019, 12.15

5 let, 3 mesece

Bo Luka Dončić nastopil na tekmi All Star?

Legendarni Barkley se je potegnil za Dončića, nato si je premislil še Shaq

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,14

2

Luka Dončić | Bo Luka Dončić vendarle dočakal nastop na tekmi All Star? | Foto Reuters

Bo Luka Dončić vendarle dočakal nastop na tekmi All Star?

Foto: Reuters

Slovenski košarkarski fenomen Luka Dončić kljub fantastični podpori navijačev ni bil izbran v začetno peterko dvoboja All Star. Možnost za nastop na tekmi vseh zvezd ostaja, a bodo o njej odločali trenerji. Če bi vprašali Charlesa Barkleyja, bi si 19-letni Ljubljančan zaslužil nastop na spektaklu. Njegovemu mnenju se je z manjšo zamudo priklonil tudi Shaquille O'Neal.

Prvi peterki tekme zvezd na NBA All Star 2019:

Vzhodna konferenca:
Kyrie Irving (Boston Celtics), Kemba Walker (Charlotte Hornets), Giannis Antetekounmpo* (Milwaukee Bucks), Kawhi Leonard (Toronto Raptors), Joel Embiid (Philadelphia 76ers).

Zahodna konferenca:
Stephen Curry (Golden State Warriors), James Harden (Houston Rockets), LeBron James* (Los Angeles Lakers), Kevin Durant (Golden State Warriors), Paul George (Oklahoma City).

*Kapetana, ki sta od navijačev prejela največ glasov vsak v svoji konferenci, in bosta 7. februarja izbirala ekipi med tistimi, ki bodo na voljo. Rezerviste, med katere se lahko uvrsti tudi Luka Dončić, bodo pri NBA naznanili 31. januarja.

Slovenski športni zanesenjaki, ki so bedeli pozno v noč in čakali začetek oddaje NBA Tip Off, v kateri so znana košarkarska imena predstavila rezultate glasovanja navijačev, novinarjev in igralcev ter predstavila začetni peterki dvoboja All Star, so bili razočarani, ko na seznamu petih izbrancev iz zahodne konference kljub dobrim štirim milijonom glasov navijačev niso uzrli Luke Dončića.

Luka Dončić
Sportal Luka Dončić ostal brez mesta v prvi peterki tekme zvezd

Mladi Slovenec, ki z Lukomanijo ni okužil le mesta Dallasa, ampak tudi širšo okolico, je na lestvici višjih igralcev na Zahodu osvojil peto mesto. Če bi hotel nastopiti v začetni peterki, bi se moral uvrstiti med najboljše tri, a je zaostal tako za kapetanom LeBronom Jamesom kot tudi Kevinom Durantom, Paulom Georgom, Jamesom Hardnom in Anthonyjem Davisom.

Nezadovoljstvo navijačev zvezdnika Dallasa

Dallas ni imel košarkarja na tekmi All Star vse od leta 2015. | Foto: Reuters Dallas ni imel košarkarja na tekmi All Star vse od leta 2015. Foto: Reuters Če bi se upošteval le glas ljudstva, bi si že lahko pripravljal kovčke za nastop na spektaklu, ki ga bo 17. februarja gostil Charlotte. Ker pa so se upoštevali tudi glasovi novinarjev (Dončić je zasedel 6. mesto) in igralcev (8.), je najbolj vroči košarkarski najstnik na svetu izpadel iz igre za začetno peterko.

Na spletnih omrežjih ne manjka negodovanja in nezadovoljstva simpatizerjev 19-letnega zvezdnika Dallas Mavericks, ki so prepričani, da bi si zaslužil mesto med najboljšimi. Na drugi strani velike luže pa ne manjka tudi košarkarskih poznavalcev, ki menijo, da je konkurenca enostavno prehuda in bo moral Dončić za tako želen nastop na All Star še malce počakati.

Dončiću se ponuja še ena priložnost. Lahko se znajde na seznamu sedmih rezervistov iz zahodne konference. Določili jo bodo trenerji, javnosti pa bo predstavljena prihodnji petek. Znova ob 1. uri zjutraj, znova v oddaji NBA Tip-Off, ki na mreži TNT gosti slavna košarkarska imena.

Stephen Curry
Sportal Bolnišnica pri zlatem slovenskem selektorju, Curry strelski junak večera #video

Barkley edini, ki ga je uvrstil na seznam

Charles Barkley bi Slovencu v krstni sezoni privoščil nastop na spektaklu. | Foto: Reuters Charles Barkley bi Slovencu v krstni sezoni privoščil nastop na spektaklu. Foto: Reuters Danes so tako o končnih rezultatih glasovanja za začetni peterki v družbi voditelja Ernieja Johnsona kramljali Shaquille O'Neal, Kenny Smith in Charley Barkley. Javnosti so zaupali svoje kandidate, ki bi jih uvrstili na seznam dodatnih povabljencev na tekmo All Star. Vsi so se strinjali, da bi si nastop na odmevnem dogodku iz zahodne konference zaslužili še Anthony Davis (New Orleans), Nikola Jokić (Denver), Damien Lillard (Portland), Klay Thompson (Golden State) in Russell Westbrook (Oklahoma City). Če so se strinjali za omenjeno peterico, pa so imeli za zadnji dve mesti ločena mnenja.

Dva sta glasovala za Francoza Rudyja Goberta (Utah) in Tobiasa Harrisa (LA Clippers), Smith je izbral LaMarcusa Aldridgea (San Antonio) in Donovana Mitchlla (Utah), ko pa je svoje favorite razkril Barkley, je končno postalo toplo tudi v srcih oboževalcev Dončića. Legendarni Chuck, ki je pred 27 leti z Dream Teamom osvojil zlato olimpijsko medaljo v Barceloni, bi glasoval za DeMarja DeRozana (San Antonio), a tudi za Dončića (Dallas). Kot edini v televizijskem studiu.

Svoj izbor je podkrepil z besedami, s katerimi je popihal na dušo 19-letnemu novincu, ki je lani ob istem času igral še v dresu madridskega Reala. ''Luka si zasluži nastop na tekmi All Star,'' je prepričan Barkley. ''Zasluži si ga, ker igra fantastično.'' Na očitek Smitha, zakaj ni denimo izbral branilca Utaha Mitchlla, je odgovoril: ''Rad imam tudi njega. Verjetno bo zaigral v play-offu, a ta otrok (Luka, op. p.) je št. 1. Z naskokom najboljši novinec leta. Zato bi ga uvrstil v ekipo. Je razburljiv, zanimiv in bi popestril tekmo v Charlottu,'' je izpostavil.

Shaq: Luka je hudičevo dober igralec

Dončića bi rad na tekmi All Star spremljal tudi Shaquille O | Foto: Guliverimage/Getty Images Dončića bi rad na tekmi All Star spremljal tudi Shaquille O Foto: Guliverimage/Getty Images Nato je v debato vskočil O'Neal in pojasnil: ''Točno tako. All Star je tekma, namenjena posameznikom. Pozabite na ekipo in ekipni učinek. Ne želimo igralcev, ki stojijo zgolj na igrišču. Res je, Dallas ima več porazov kot zmag (21-26), a je Luka hudičevo dober igralec. Moral bi biti All Star.'' Njegovo razmišljanje je nekoliko začudilo Barkleyja, saj je spomnil Shaqa, da Dončića sploh ni uvrstil na seznam rezerv.

''Res je,'' je hladnokrvno priznal nekdanji orjak pod obroči in pojasnil, da si je vmes premislil. ''Luka je hudičevo dober. Sodil bi na tekmo All Star. Lahko igra košarko,'' se je Shaq nekoliko z zamudo vpisal v klub ljubiteljev Dončića, Smith, nekdanji ostrostrelec Houstona, pa je ponovil, kako bi sam dal prednost pred Dončićem Mitchllu. Zlasti zaradi tega, ker je Utahu pomagal do 27 zmag, Dončić pa jih ima s Telički le 21 in mu grozi, da se ne bo uvrstil v končnico.

Nikola Vučević, Luka Dončić
Sportal Luka Dončić na čelu Jugoslavije, ki bi prestrašila celo Američane

V pričakovanju prihodnjega tedna                 

Čez teden dni bo torej znano, ali bo Dončić drugi Slovenec po Goranu Dragiću, ki bo zaigral na tekmi All Stars, ali pa bo moral v sezoni, v kateri na tekmo v povprečju dosega 20 točk, 7 skokov in 5 asistenc, še malce počakati na spektakel. V tem primeru bo sodeloval letos le na All Star tekmi novincev.

Ne spreglejte