Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
24. 1. 2019,
18.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,56

9

Natisni članek

NBA top 10 Luka Dončić Luka Dončić Goran Dragić Goran Dragić Bojan Bogdanović Bogdan Bogdanović Ivica Zubac Nemanja Bjelica Nikola Jokić Mario Hezonja Dario Šarić Jusuf Nurkić

Četrtek, 24. 1. 2019, 18.00

5 let, 2 meseca

Top 10 - najboljši košarkarji v ligi NBA z območja nekdanje Jugoslavije

Luka Dončić na čelu Jugoslavije, ki bi prestrašila celo Američane

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,56

9

Nikola Vučević, Luka Dončić | Nikola Vučević in Luka Dončić sta najboljša strelca z območja nekdanje Jugoslavije v ligi NBA ta hip. | Foto Reuters

Nikola Vučević in Luka Dončić sta najboljša strelca z območja nekdanje Jugoslavije v ligi NBA ta hip.

Foto: Reuters

Tokratni Top 10 je po okusu jugonostalgikov. Glede na točkovni učinek v ligi NBA v tej sezoni smo razvrstili najboljših deset košarkarjev z območja nekdanje Jugoslavije ta hip in dobili ekipo, ki bi bila nedvomno svetovna velesila. Morda celo tako dobra, da bi lahko premagala tudi skoraj nepremagljivo sanjsko moštvo ZDA? Sprehodite se po seznamu in ugotovili boste, da verjetno ni daleč od tega.

Nikola Vučević (Orlando Magic, Črna gora):

Točke Met iz igre Met za tri Prosti meti Skoki Asistence Minute
20,5 51,7 % 38,1 % 77,9 % 12,0 3,8 31

Nikola Vučević | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Na dresu Orlanda nosi številko 9, ki poseduje ogromno simbolno moč zlasti v nogometu. Tam so jo veseli najboljši napadalci, ki radi dosegajo zadetke. Osemindvajsetletni Črnogorec ima raje koše, zabijanja, nebeške skoke. Pri 213 cm velja za enega najboljših centrov v ligi NBA. Na tekmo dosega več kot 20 točk, na seznamu najboljših strelcev v tej sezoni pa zaseda 26. mesto.

Rodil se je v Švici, se nato hitro preselil v Belgijo, saj je bil njegov oče Borislav profesionalni košarkar. Leta 1979 je z Bosno osvojil tudi naslov evropskega prvaka. Sin Nikola je nasledil odlične košarkarske gene. Leta 2007 se je kot golobradi najstnik odpravil v Kalifornijo, kjer je spoznaval čari študentske košarke. Postopno si je gradil samozavest in postal gospodar pod obročem, nato pa ga je moštvo Philadelphia 76 ers na naboru lige NBA izbralo kot 16. v prvem krogu.

Leto dni pozneje se je preselil k Orlandu, kjer igra že sedmo zaporedno sezono in je prerasel v enega največjih zvezdnikov. Toliko točk, kot jih občasni črnogorski reprezentant dosega v tej sezoni, ko je postal tudi novopečeni očka, še ni beležil.

Luka Dončić (Dallas Mavericks, Slovenija):

Točke Met iz igre Met za tri Prosti meti Skoki Asistence Minute
19,9 42,8 % 35,6 % 73 % 6,8 5,3 32

Luka Dončić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Čeprav je najmlajši in je novinec v ligi NBA, je statistično skoraj najučinkovitejši košarkar z območja nekdanje Jugoslavije in bi bil eden izmed vodij, če ne celo glavno orožje reprezentance, če država ne bi razpadla.

Glavni kandidat za naziv novinca leta, ki so ga tretjega na naboru NBA lani poleti izbrali Atlanta Hawks in ga takoj poslali v Dallas Mavericks, je eden glavnih obrazov najmočnejše košarkarske lige in po mnenju mnogih tudi kandidat, da postane najboljši evropski košarkar vseh časov.

Pot do tja je še dolga, a pri 19 letih je za njim že ogromno. Bil je evropski prvak s Slovenijo in izbran v najboljšo peterko turnirja, ki je pred letom in pol osrečil vso Slovenijo. Bil je tudi evropski prvak z Realom in izbran za najkoristnejšega igralca evrolige. Pa večkrat španski prvak in - da, pravilno ste ugotovili - tudi najkoristnejši igralec prve španske lige, ki spada med najboljše v Evropi. Ob tem je še vedno najstnik … Čudežni košarkarski deček, ni kaj.

Nikola Jokić (Denver Nuggets, Srbija):

Točke Met iz igre Met za tri Prosti meti Skoki Asistence Minute
19,6 50,5 % 32,3 % 84,2 % 10 7,7 31

Nikola Jokić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Triindvajsetletni srbski center, ki v višino meri 213 centimetrov, je "produkt" menedžerskega projekta pri Mega Leksu v ligi ABA. Na naboru so ga že leta 2014 kot 41. v drugem krogu izbrali Denver Nuggets, a je tja odšel leto pozneje. Z nazivom najkoristnejšega posameznika jadranske lige ABA, ki ga je dobil tistega leta.

Že v krstni sezoni v ligi NBA je ta košarkar, ki slovi tudi kot odličen podajalec, igral precej dobro, ustavil se je pri povprečju desetih točk in sedmih skokov. Sezono za tem so njegove številke močno poskočile (16,7 točke in 9,8 skoka na tekmo), v sezoni 2017/18 je naredil še korak naprej in bil nezamenljiv član začetne peterke Denverja (18,5 točke in 10,7 skoka na tekmo), vmes je s Srbijo postal olimpijski podprvak, ko je leta 2016 iz Ria de Janeira prinesel srebrno medaljo.

V tej sezoni je njegovo povprečje na ravni dvojnega dvojčka, precej blizu pa je celo učinku trojnega dvojčka in spada med boljše centre v najmočnejši košarkarski ligi na svetu.

Bojan Bogdanović (Indiana Pacers, Hrvaška):

Točke Met iz igre Met za tri Prosti meti Skoki Asistence Minute
16 49,2 % 43,3 % 82,1 % 4,1 1,7 31

Bojan Bogdanović | Foto: Getty Images Foto: Getty Images V majici Zrinjskega, pri katerem je naredil prve profesionalne korake, si je ta 29-letni v Mostarju rojeni košarkar, ki igra za hrvaško reprezentanco, hitro prislužil prestop v Real Madrid. Toda v Madridu prave priložnosti ni dočakal, tako da se je dokazoval drugje in potem leta 2009 prišel v Cibono. Po dveh letih igranja v Zagrebu je prestopil v Fenerbahče, pri katerem je eksplodiral in si odprl vrata lige NBA.

Na naboru so ga že leta 2011 kot 31. izbrali Miami Heat, a je debi v najmočnejši košarkarski ligi na svetu dočakal šele leta 2014 kot član Brooklyn Nets. Tam je ob zelo solidni statistiki, ki je zadnjo sezono znašala več kot 14 točk na tekmo, ostal do leta 2017, ko ga je Brooklyn prodal klubu Washington Wizards. V prestolnici ZDA ni ostal dolgo in že po 39 tekmah odšel k moštvu Indiana Pacers, pri katerem je še danes. Kot eden njihovih najboljših posameznikov.

Bogdan Bogdanović (Sacramento Kings, Srbija):

Točke Met iz igre Met za tri Prosti meti Skoki Asistence Minute
15,4 43,9 % 37,2 % 82,1 % 3,7 4,3 28,3

Bogdan Bogdanović | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Danes 26-letni srbski košarkar je prve večje košarkarske korake naredil v majici beograjskega Partizana, s katerim je pustošil po Srbiji, preboj na veliko sceno pa mu je uspel s Fenerbahčejem, s katerim je leta 2017 postal evropski prvak in bil najboljši strelec zaključnega turnirja evrolige.

Že tri leta pred tem so ga Phoenix Suns kot 27. izbrali na naboru lige NBA, a ga leta 2016 poslali v Sacramento Kings. Za odhod v ZDA se je odločil šele v sezoni 2017/18, že v prvi sezoni pa se z izkupičkom nekaj manj kot 12 točk na tekmo precej izkazal.

Sezona 2018/19 je prinesla še boljše številke. Trenutno je pri povprečju več kot 15 točk, ob tem pa na tekmo zbere tudi skoraj pet asistenc in je med boljšimi posamezniki Sacramenta, ki se na zahodu krčevito bori za preboj v končnico.

Goran Dragić (Miami Heat, Slovenija):

Točke Met iz igre Met za tri Prosti meti Skoki Asistence Minute
15,3 41 % 37,2 % 76 % 3,1 4,9 29,1

Goran Dragić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Od Ilirije prek Slovana do španske Murcie in Olimpije ga je čakala trnova pot do uveljavitve v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Šele kot 45. so ga že leta 2008 izbrali San Antonio Spurs, a ga takoj prepustili Phoenix Suns. Tam je ostal tri leta, a od skoraj 200 tekem v prvi peterki začel samo pet tekem. Njegovo povprečje se je gibalo nekje okoli 17 minut igre in šestih točk na tekmo.

Potem se je za leto in pol preselil k Houston Rockets, pri katerih so njegove številke močno poskočile (26 minut in nekaj manj kot 12 točk na tekmo), in se leta 2013 v Phoenix vrnil z močno izboljšanim statusom. V sezoni 2013/14 je blestel in ob 20,3 točke na tekmo precej celo nagrado za košarkarja, ki je najbolj napredoval v celotni ligi.

Enako povprečje točk na tekmo je danes 32-letnemu organizatorju igre, ki v višino meri 191 centimetrov, uspelo tudi v sezoni 2016/17, v prejšnji sezoni pa je postal prvi slovenski košarkar, ki je nastopil na tekmi vseh zvezd. Oboje že kot član kluba Miami Heat, h kateremu je prišel v začetku leta 2015. Z nekdanjimi večkratnimi prvaki lige NBA je podpisal petletno pogodbo, vredno kar 90 milijonov ameriških dolarjev.

V tej sezoni ima nemalo težav s poškodbami, zaradi česar je odigral vsega 14 tekem, se pa ob težkih dneh zagotovo razvedri, ko se spomni na leto 2017 in evropsko prvenstvo v Turčiji, kjer je Slovenijo popeljal do zgodovinskega naslova evropskega prvaka, sam pa postal najkoristnejši igralec turnirja.

Jusuf Nurkić (Portland Trail Blazers, Bosna in Hercegovina):

Točke Met iz igre Met za tri Prosti meti Skoki Asistence Minute
15,1 50,7 % 12 % 74,1 % 10,4 3,2 27,3

Jusuf Nurkić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Visokorasli, 24-letni košarkar iz Tuzle, k dobro pozna Slovenijo, saj je bil v mlajših selekcijah član Laškega in pred prestopom v Olimpijo, je med profesionalce stopil v Zagrebu. Kot član tamkajšnje Cedevite je v dveh letih osvojil nekaj lovorik, se prebil med najbolj nadarjene evropske košarkarje in poskrbel, da so ga leta 2014 na naboru lige NBA Denver Nuggets izbrali kot 16.

V Denverju je zdržal tri sezone, v katerih ni igral prav veliko, po letu 2017, ko je prestopil v Portland Trail Blazers, pa se je vse spremenilo.

Že v zadnjem delu sezone 2016/17 so njegove številke močno poskočile (dosegal je več kot 15 točk in 10 skokov na tekmo), tudi pozneje pa je bil eden glavnih posameznikov moštva, ki letos spada med najboljše v ligi. Tudi po zaslugi 213 centimetrov visokega centra, ki navdušuje.

Nemanja Bjelica (Sacramento Kings, Srbija):

Točke Met iz igre Met za tri Prosti meti Skoki Asistence Minute
10 48,5 % 41,3 % 78,3 % 5,8 2,1 24

Nemanja Bjelica | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Izkušeni, 30-letni in 208 centimetrov visoki srbski košarkar je profesionalno pot, zanimivo, začel v Avstriji, od koder ga je pot vodila v Crveno zvezdo, pri kateri je pogosto igral na mestu organizatorja igre, kamor ga je postavil legendarni Svetislav Pešić in tudi s tem poskrbel, da je postal zelo raznovrsten košarkar.

Iz Beograda ga je pot vodila v špansko Baskonio in potem Fenerbahče. S tem je naslove osvajal v Turčiji in bil leta 2015 izbran za najkoristnejšega posameznika evrolige, v kateri je z moštvom iz Istanbula tistega leta igral na zaključnem turnirju.

Že leta 2010 so ga kot 35. na naboru lige NBA izbrali Washington Wizards, a ga takoj prepustili Minnesoti Timberwolves. V Minneapolis je odšel šele s sezono 2015/16, a se pri nekdanjem moštvu Raše Nesterovića ni naigral. V treh sezonah je v začetni peterki Minnesote od 192 tekem začel vsega 22 tekem, njegovo povprečje pa je bilo nekaj več kot šest točk na tekmo.

Lani poleti je podpisal triletno pogodbo s klubom Sacramento Kings, pri katerem se počuti veliko bolje. Postal je reden član začetne peterke, precej boljše pa je danes videti tudi njegova statistika. V svojem košarkarskem življenjepisu se lahko ponosno pohvali tudi s srebrnima medaljama s svetovnega prvenstva 2014 in evropskega prvenstva 2009 v reprezentančnem dresu Srbije.

Dario Šarić (Minnesota Timberwolves, Hrvaška):

Točke Met iz igre Met za tri Prosti meti Skoki Asistence Minute
9,8 44,7 % 35,3 % 84,6 % 5,3 1,5 22,8

Dario Šarić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Prihaja iz Šibenika, v mlajših letih je navduševal in preskakoval košarkarske razrede kot po tekočem traku, zato ne čudi, da so ga označili za novega Dražena Petrovića. Zdi pa se, da so mu s tem naložili tudi precej nepotrebnega bremena.

Prek Zrinjevca, Zagreba, Cibone, ki jo je leta 2014 kot najkoristnejši igralec lige popeljal do naslova v ligi ABA, v njeni majici pa že s 16 leti nastopal v evroligi, in nazadnje Anaduluja Efesa je na vrata lige NBA potrkal leta 2016. Dve leti za tem, ko ga je klub Orlando Magic 12. izbral na naboru. Priključil se je projektu Philadelphie 76ers, ki gradi za prihodnost, in že v prvi sezoni poskrbel za precej spodobno statistiko (nekaj manj kot 13 točk in nekaj več kot šest skokov na tekmo). V drugi sezoni je bila njegova statistika še boljša (malo manj kot 15 točk in 7 skokov na tekmo), a ko bi moral v tej sezoni narediti še korak naprej, se je ustavilo.

Tudi zato, ker so ga novembra lani pri Philadelphii nepričakovano poslali k Minnesoti Timberwoles, pri katerih je trenutno daleč od tistega, kar je želel. Njegovo povprečje je padlo pod 10 točk na tekmo, predvsem pa igra precej manj, kot bi si želel. Od 33 tekem je le eno začel kot član prve peterke, v povprečju pa igra le dobrih 20 minut. Nepričakovan zastoj na razvojni poti 208 centimetrov visokega košarkarja, ki pa je pri 24 letih še vedno dovolj mlad, da pokaže, kaj zna.

Ivica Zubac (Los Angeles Lakers, Hrvaška):

Točke Met iz igre Met za tri Prosti meti Skoki Asistence Minute
8 62,3 % / 89,6 % 4,4 0,7 14,1

Ivica Zubac | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Hrvaški center, ki v višino meri 216 centimetrov, je pred prihodom v ligo NBA igral za Zrinjevac, Cibono in tudi Mega Leks, na naboru pa so ga kot 32. leta 2016 izbrali Los Angeles Lakers. Za najslovitejše moštvo v ligi NBA je v prvih dveh sezonah ob povprečju nekaj več kot 12 minut na tekmo odigral 81 tekem, vmes so ga poslali tudi v razvojno ligi.

V tej sezoni ob LeBronu Jamesu in soigralcih na tekmo odigra dobrih 14 minut, dosega pa nekaj manj kot osem točk in v povprečju več kot štirikrat uspešno skoči pod obema obročema.

Zelo uspešen je predvsem v zadnjem času. Na zadnjih treh tekmah namreč v povprečju dosega več kot 20 točk, najbolj pa se je izkazal pred natanko enim tednom, ko je pri zmagi nad Oklahomo prispeval 26 točk in 12 skokov.

*-v prvotni verziji članka se nam je zgodila neljuba napaka, saj na lestvico nismo uvrstili Nikole Vučevića, ki je bil dodan naknadno.
*-V poštev bi seveda lahko prišel še en odlični črnogorski košarkar, 27-letni zvezdnik New Orleans Pelicans Nikola Mirotić, ki v ligi NBA nastopa že šesto leto in v tej sezoni dosega 16,7 točk in 8,3 skoka na tekmo, a ga na lestvico nismo uvrstili, saj nastopa za špansko reprezentanco.
Ne spreglejte