Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 8. 2022,
22.16

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,09

9

Natisni članek

Aleksander Sekulić Slovenija kvalifikacije za svetovno prvenstvo Estonija kvalifikacije za SP 2023 Slovenska košarkarska reprezentanca

Četrtek, 25. 8. 2022, 22.16

1 leto, 8 mesecev

KVALIFIKACIJE ZA SP 2023, DRUGI DEL, 1. KROG

Dončić in kapetan Dragić navduševala v Zlatorogu, padla je stotica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,09

9

Luka Dončić | Slovenska košarkarska reprezentanca je dosegla pričakovano zmago nad Estonijo. | Foto Vid Ponikvar

Slovenska košarkarska reprezentanca je dosegla pričakovano zmago nad Estonijo.

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska košarkarska reprezentanca je v razprodanem celjskem Zlatorogu pričakovano premagala Estonijo (104:83), dosegla peto zmago in še naprej zaseda tretje mesto v skupini J. Kdo sta bila najboljša posameznik dvoboja, ni treba preveč premišljevati. Luka Dončić je bil z 22 točkami, 11 skoki in osmimi asistencami streljaj od trojnega dvojčka, kapetan Goran Dragić pa je v slovensko bero prispeval 19 točk in poskrbel, da je naša reprezentanca presegla mejo stotih točk.

Kvalifikacije za SP, drugi del, 1. krog:

Slovenija : Estonija 104:83 (27:23, 56:38, 77:63)

Estonci uvodoma presenetili Slovence, gledalci ob zaključku prve četrtine navdušeni nad Dončićem

Slovenska reprezentanca je začela kvalifikacijski obračun za svetovno prvenstvo z Estonijo brez kapetana Gorana Dragića. Na njegovo mesto je trener Aleksander Sekulić postavil Alekseja Nikolića, ki je s trojko za 5:4 prvi popeljal našo izbrano vrsto v vodstvo.

Fotogalerija s tekme v Celju, foto Vid Ponikvar in Matic Klanšek Velej/Sportida:

Fotogalerija
1 / 59

A ni dolgo trajalo, saj so se Estonci s poletno igro razleteli. Po dveh trojkah in racionalnem igranju Maika-Kaleva Kotsarja, ki je sicer najboljši strelec njihove ekipe, so povedli z 12:5. Na prvi koš Luke Dončića, ki je bil uvodoma ob sodniških odločitvah videti nekoliko razdražljiv, je bilo treba počakati do naslednjega napada, v beležko pa si ga je zagotovo vpisal tudi priznani ameriški košarkarski novinar Tim MacMahon, ki piše knjigo o slovenskem zvezdniku in se te dni mudi v Sloveniji. Pogovor z njim si boste lahko prebrali v petek na Sportalu.

Ker igra slovenske izbrane vrste ni stekla, kot so si v našem taboru želeli, je na parket kmalu prišel Dragić, medtem pa so Estonci spet vodili s petimi točkami razlike pri 17:12. In prav Gogi je bil tisti, ki je s trojko domače priključil pri 18:19, vendar so bili gostje še naprej žilavi in na prelahek način prihajali do košev. Slabe tri minute pred koncem so natresli že 23 točk, zato je Sekulić pričakovano odreagiral z minuto odmora.

Do konca uvodne četrtine Estoncem nato ni več uspelo spraviti žoge skozi slovenski obroč. Na drugi strani sta Mike Tobey in Dončić poskrbela, da je Slovenija povedla pri 25:23, piko na i pa je z zadetima prostima metoma in deseto točko (imel je že devet skokov in štiri asistence) postavil eden najboljših košarkarjev na svetu (27:23).

Slovenci so se razleteli

Slovenski košarkarji so navili tempo v razprodanem Zlatorogu, v katerem so leta 2013 igrali tekme uvodnega dela domačega EuroBasketa. Ko so sodniki razjezili kapetana Dragića z dosojeno osebno napako v napadu, je novi član Chicago Bulls že v naslednjih dveh napadih z novima košema pomagal do vodstva z dvanajstimi točkami razlike (35:23).

Slovenija - Estonija | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Dobrodošlo je bilo videti, da je met za tri točke stekel tudi Klemnu Prepeliču, ki je od vseh košarkarjev najbolj željan iger, potem ko je letos utrpel dvojni zlom roke in bil lep čas zunaj pogona. Sprva je poskrbel za projektil od daleč, po njegovih sedmih zaporednih točkah pa je Slovenija prišla do nekoliko bolj otipljivega naskoka pri 46:31.

Agresivna obramba je bila tista, zaradi katere so naši košarkarji naredili razliko. V drugi četrtini so tekmecu dopustili le 15 točk. Po odlično opravljenem delu Alekseja Nikolića in ukradeni žogi je v protinapadu nemudoma sledil šov Dončića s podajo Tobeyju, ki je žogo zabil v koš in na noge spravil navijače v celjski dvorani.

Član Dallas Mavericks je bil v prvem polčasu s 15 točkami, devetimi skoki in šestimi asistencami prvo ime, rezultat na semaforju 56:38 pa je bil dobra osnova za mirnejši drugi del, v katerem je bilo pričakovati, da bo Sekulić razporedil minute med košarkarje, saj je že v nedeljo naslednji obračun v sklopu kvalifikacij. Takrat bodo igrali v Münchnu proti Nemčiji, a Dončić je vseeno igral kar 30 minut.

Estoncem tretja četrtina

Kljub visokemu vodstvu slovenski košarkarji niso popuščali in še naprej navduševali z domiselnimi potezami. Dobro je sodelovala naveza Dončić-Čančar. Član Denver Nuggets nadaljuje dobre predstave. Po njegovi že četrti trojki je Slovenija sredi tretje četrtine vodila z 71:50, Dončiću pa sta le še dve asistenci manjkali do trojnega dvojčka, medtem ko je bil z 19 točkami in desetimi točkami že pri dvojnem dvojčku.

Slovenija Estonija | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar V zaključku tretje četrtine je sledilo nekaj raztrgane igre v slovenski vrsti. Gostje so krajši padec izkoristili in celo dobili ta del s 25:21, v sklepnega pa so naši košarkarji kljub vsemu vstopili s prednostjo 14 točk (77:63).

Krizni trenutki so se nadaljevali tudi ob vstopu v zadnjo četrtini, v katero so Estonci vstopili z delnim izidom 5:2 (68:79), ki je bil posledica nešportne osebne napake Prepeliča, za katero je slovenski branilec dal vedeti, da jo je sodniška trojka dosodila prehitro.

Sekulić je želel pomiriti strasti v novi minuti odmora, ki je spet padla na plodna tla, saj so se stvari nemudoma postavile po željah naše reprezentance. V slabi minuti je Slovenija po delnem izidu 8:0 spet vodila z varnimi 19 točkami razlike (87:68), ko je odbitek pod košem pobral Žiga Dimec in zadel dodatni prosti met.

"Luka je Luka"

Vprašanje o zmagovalcu ni bilo več odprto, navijače pa je zanimalo, ali bo na igrišče še stopil zvezdnik Dončić. In prvi mož stroke ga je štiri minute pred koncem poslal v igro, zvezdnik naše reprezentance pa je nemudoma požel val navdušenja.

Kapetan Goran Dragić je bil spet odličen. | Foto: Vid Ponikvar Kapetan Goran Dragić je bil spet odličen. Foto: Vid Ponikvar

Še večji je bil, ko je slovenska izbrana vrsta presegla mejo stotih točk. Kapetan Dragić je s trojko in 19. točko postavil rezultat 101:78. Zaključno besedo je imel nihče drug kot Dončić, ki je postavil končni izid na semaforju 104:83.

"Za nas je bila pomembna tekma. Želeli smo zmago, vsaka točka je pomembna. V drugem polčasu smo tekmecu omogočili preveč lahkih točk. Veliko spoštovanje Estoniji, ki se je pokazala kot dobra ekipa. Igrajo ekipno košarko. Izziv je bil. Mislim, da smo opravili precej dobro delo. Hvala navijačem," so bile besede slovenskega selektorja po zmagi.

"Začeli smo dobro in tako moramo igrati. Proti ekipi, kot je Slovenija, se je težko vrniti, ko zaostajaš. Luka je Luka. Imel je dobro tekmo. Slovenija je ena najboljših ekip v Evropi," je po porazu povedal košarkar Estonije Kerr Kiirsa.

 
Sportal Nov atraktiven koš Luke Dončića #video

Kvalifikacije za SP 2023, drugi del, skupina J, 1. krog:

Četrtek, 25. avgust:

Finska : Izrael 79:73
Markkanen 28, Valtonen 14; Sorkin 14

Švedska : Nemčija 50:67
Pantzar 11; Wagner 16, Schröder 12

Slovenija : Estonija 104:83
Dončić 25, G. Dragić 19; Kriisa 14 

Lestvica:
1. Nemčija 7 tekem - 6 zmag
2. Finska 7 - 6
3. Slovenija 7 - 5
4. Izrael 7 - 3
5. Estonija 7 - 3
6. Švedska 7 - 2

 

 Preberite še:

Slovenija Hrvaška Košarka Ivica Zubac
Sportal Hrvaški center pihnil na dušo Slovencev
Tornike Shengelia
Sportal Na EuroBasket brez zvezdnika
Aleksej Nikolić
Sportal Dela, kar se od njega pričakuje
Jaka Blažič
Sportal Drugačna vloga, ki jo je sprejel že lani
Ne spreglejte