Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
18. 8. 2020,
5.45

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,04

7

Natisni članek

Luka Dončić Luka Dončić Dallas Mavericks Liga NBA

Torek, 18. 8. 2020, 5.45

3 leta, 8 mesecev

Liga NBA, 17. avgust

Dončić za zgodovino, ne pa tudi za zmago

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,04

7

Luka Dončić | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Luka Dončić (42 točk, sedem skokov in devet asistenc) je z izjemno predstavo doživel svoj krst v končnici lige NBA, vseeno pa se s svojim Dallasom po izključitvi svojega napadalnega "kopilota" Kristapsa Porzingisa ni mogel veseliti zmage proti LA Clippers (110:118). Kljub temu velja izpostaviti, da v zgodovini še ni bilo košarkarja, ki bi v svoji prvi predstavi v končnici dosegel toliko točk.

Natančno 1937 dni po prvi uradni tekmi v članski konkurenci za Real, 1083 dni po reprezentančnem prvencu na EuroBasketu in 671 dni po krstu v ligi NBA je še vedno le 21-letni Luka Dončić dočakal tudi svojo prvo tekmo v končnici lige NBA. Tako kot ob predhodnih treh situacijah se je Ljubljančan izziva lotil neustrašno in zanašajoč se na redko videno košarkarsko intuicijo. Nedvomno je utišal še zadnje dvomljivce, ki so ob njegovih bravuroznih predstavah opozarjali, da ga v fazi "play-off" čaka nova realnost. Čeprav so se pri LA Clippers že četrtič v sezoni osredotočili prav nanj, je bil LD 77 prepričljivo najboljši strelec tekme.

Še več, 42 točk, kolikor jih je dosegel v dobrih 38 minutah na parketu, je izenačen osebni rekord, predvsem pa najboljši strelski dosežek v prvem nastopu v končnici v zgodovini lige NBA. Ob novem zgodovinskem mejniku pa vendarle ostaja grenak priokus. Dončić je moral na koncu skloniti glavo, LA Clippers pa so z zmago (118:110) povedli (1:0) v seriji, v kateri je treba za napredovanje dobiti štiri tekme. Druga bo sicer na sporedu v noči na četrtek.     

Lojze Šiško
Sportal Ljubljanski privilegij: učiti (se od) Dončića
Luka Dončić: 38 minut, 42 točk (za 3 točke 2:6, za 2 točki 11:15, prosti meti 14:15), sedem skokov, devet asistenc, tri pridobljene žoge, 11 izgubljenih žog.

Luka Dončić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images "Negativni" dvojni dvojček

Dončić je torej še tretjič v karieri dosegel 42 točk, ob tem dodal še devet asistenc in sedem skokov, a tudi kar 11 izgubljenih žog, s čimer je vknjižil svoj prvi negativni dvojni dvojček. A zdi se, da bi se lahko dobre individualne predstave resnično veselil in hitro pozabil na izgubljene žoge, če bi imel tudi v končnici tekme ob sebi Kristapsa Porizngisa, ki je moral v tretji četrtini predčasno končati tekmo.

Prve zmage v končnici so se tako po prevladi v zadnjih minutah tekme, ko so unovčili širši igralski kader, veselili pri LA Clippers, kjer sicer ne merijo le na drugi krog končnice, temveč celo na naslov prvaka. Pri tem naj bi bil udarni mož Kawhi Leonard, ki je lani do prstana popeljal Toronto, pred tem pa že San Antonio Spurs. Tokrat je dosegel 29 točk in ujel 12 odbitih žog. Kar 27 točk je prispeval Paul George, z dvojnim dvojčkom (deset točk in deset skokov) pa je bil na visoki ravni znova Hrvat Ivica Zubac.

Luka Dončić | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Slab začetek, toda …

Kot bi teža prve tekme (ob Dončiću je krst v končnici doživel tudi Kristaps Porzingis) zmehčala teksaška kolena, so LA Clippers tekmo odprli z rezultatom 18:2. Ko je nato po petih minutah Dončić po padcu z lažjo poškodbo gležnja odšepal v slačilnico, se je zdelo, da je nočna mora povratnikov v končnico doživela novo nadaljevanje. A sledil je zasuk. Dallas se je ekspresno vrnil (22:22 po osmih minutah). Vrnil se je tudi Luka in bil z vidno motiviranostjo motor delnega rezultata 12:0 ob izteku prve četrtine, ki jo je Dallas dobil z 38:36.

Moštvo iz Kalifornije, ki sicer slovi po čvrsti obrambi in široki paleti strelskih rešitev, seveda ni prav dolgo dovolilo prevlade sedmega moštva zahodne konference. Rezultat je bil kmalu izenačen (57:57), na osrednji odmor pa je z odtenek boljšim izkupičkom vendarle odšel trener Rick Carlisle, zadovoljen, da je Luka že v prvem polčasu ujel ritem (19 točk).

Luka Dončić in Vlade Divac
Sportal Zaradi Dončića ob službo, a Divac se ne da

Branil Dončića in pristal v garderobi

Dallas je dobro odprl tudi tretjo četrtino, a je bil že po slabih treh minutah deležen hudega udarca. Začelo se je z Dončićevim prodorom, ki ga je s taktično osebno napako zaustavil Marcus Morris. Ta je nato skušal z držanjem in pripombo sprovocirati mladega Slovenca, zato je v dogajanje ob Zubcu posegel Kristaps Porzingis. Sodniki so po manjših iskricah na parketu visokemu Latvijcu, ki je do tistega trenutka dosegel 14 točk, dosodili drugo tehnično napako ter ga s tem izključili.  

Po izključitvi, ki je sprožila plaz odzivov na Twitterju (oglasila sta se tudi Dirk Nowitzki in celo LeBron James), je igra Dallasa ponovno zanihala. Medtem ko so košarkarji iz Los Angelesa prevzeli pobudo, so pri tekmecih iskali rešitev, kako okrepiti spremljevalni orkester ob razigranem Dončiću.

Ob odmikanju iz rakete sta Ljubljančanu v zadnjem delu v bran stopila Tim Hardaway (18 točk) in Seth Curry (14). Po trojki prvega je bil pri 89:89 slabih deset minut pred koncem rezultat še zadnjič izenačen. Vseeno je Dallas ostajal v igri vse do konca. Še tri minute pred zadnjo sireno je zaostajal le za tri točke (100:103), nato pa so trojke v nizu zadeli Patrick Baverley, Marcus Morris in Paul George ter tako potopili tekmečevo barko.

Donovan Mitchell je z noro predstavo Utah popeljal v podaljšek, nato pa ostal praznih rok. | Foto: Getty Images Donovan Mitchell je z noro predstavo Utah popeljal v podaljšek, nato pa ostal praznih rok. Foto: Getty Images

Luka ni edini Sizif: ko je tudi 57 točk premalo

Po Dončiću bo danes (ob 22.00 po slovenskem času) v končnico vstopil tudi Goran Dragić (njegov Miami se bo pomeril z Indiano). Za Vlatka Čančarja, ki se je sicer po težavah z nogo z zamudo pridružil soigralcem, pa ni bilo prostora na tekmi Denverja z Utah Jazz. Je pa lahko zato Primorec pozdravil zmago svojih soigralcev, ki so tekmece iz Salt Lake Cityja ugnali po podaljšku (135:125).

Ob tem sta izstopala Nikola Jokić (29 točk in deset skokov) ter Jamal Murray (36 točk in devet asistenc). S tem je imel pridih Sizifovega dela podvig, pod katerega se je podpisal Donovan Mitchell. Njegovih 57 točk (še devet skokov in sedem asistenc) je namreč tretji najboljši strelski dosežek v zgodovini končnic. Boljša sta bila le Michael Jordan (63) in Elgin Baylor (61).

Lažje sta vlogo favorita v prvi noči končnice unovčila Boston, ki je v zadnji četrtini pritisnil na plin in strl odpor Philadelphie, ter Toronto, ki Brooklynu v nobenem trenutku tekme ni prepustil vodstva.

Končnica, prvi krog, prve tekme

Denver Nuggets : Utah Jazz 135:125* /1:0/
Murray 36, Jokić 29 in 10 skokov; Mitchell 57, Ingles 19

Toronto Raptors : Brooklyn Nets 134:100 /1:0/
VanVleet 30, Ibaka 22; Luwawu-Cabarrot 26, Harris 19

Boston Celtics : Philadelphia 76ers 109:101  /1:0/
Tatum 32 in 13 skokov, Brown 29; Embild 26 in 16 skokov, Burks 18

LA Clippers : Dalas Mavericks 116:110  /1:0/
Leonard 29 in 12 skokov, George 27; Dončić 42 točk, 7 skokov in 9 asistenc, Hardaway 18

*-po podaljšku
/ / - razmerje v zmagah
Portland Damian Lillard
Sportal MVP zadnjega dela s soigralci kot zadnji v končnico
Smiljan Steiner
Sportal Smrt moža, za katerega ni prostora v košarkarski statistiki
Luka Dončić
Sportal Luka Dončić pred (pre)visoko oviro
Ne spreglejte