Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 7. 2019,
8.25

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28

Natisni članek

Zlatorog Evroliga Helios Suns Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija Klemen Prepelič Košarkarska tržnica

Ponedeljek, 29. 7. 2019, 8.25

4 leta, 9 mesecev

KOŠARKARSKA TRŽNICA (22.–29. 7.)

Vidmar ostaja v Benetkah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,28
Gašper Vidmar | Gašper Vidmar bo še eno sezono nosil dres Venezie. | Foto Žiga Zupan/ Sportida

Gašper Vidmar bo še eno sezono nosil dres Venezie.

Foto: Žiga Zupan/ Sportida

Tudi ta teden bomo za vas na enem mestu zbirali premike na evropski košarkarski tržnici, ki je v polnem razmahu.

Vidmar ostaja zvest Venezii

Iz Italije prihaja novica, da bo Gašper Vidmar še eno sezono nosil dres Reyer Venezie.

31-letni slovenski košarkar se je v Italijo preselil lani oktobra in v italijanskem prvenstvu v povprečju dosegal 5,1 točke in 2,8 skoka na tekmo.

Bubnić postal član Šenčurja

Člansko ekipo Gorenjske gradbene družbe Šenčur je okrepil stari znanec slovenskih košarkarskih dvoran - 33-letni Dražen Bubnić, ki je zadnje tri sezone igral za Petrol Olimpijo in z njo osvojil dva naslova državnih prvakov.

Hrvaški košarkar, ki se je ustalil v Sloveniji, je v karieri osvojil dva naslova slovenskega prvaka, dva pokalna naslova, en superpokal, leta 2016 pa je bil v dresu nizozemskega Donarja iz Groningena državni prvak.

Dakota Mathias prihaja iz Španije v Dallas

Pri Dallas Mavericks so se odločili, da v svoje vrste pripeljejo ameriškega košarkarja Dakoto Mathiasa, ki je v zadnji sezoni igral v Španiji za Joventut Badalono.

Priložnost je dobil na 12 tekmah in v povprečju dosegal 8,5 točke in 2,4 skoka, na parketu pa je prebil slabih 20 minut.

V letošnjem poletju je igral za LA Lakers v poletni ligi NBA in imel pvoprečje 5,6 točke in 2,8 skoka.

Krka pripeljala Coseyja

Slovenski košarkarski prvoligaš Krka iz Novega mesta je po hrvaškem reprezentantu Ivanu Ramljaku ekipo okrepil še z ameriškim branilcem Glennom Coseyjem, so sporočili iz kluba.

Sedemindvajsetletni in 183 centimetrov visoki Američan je v sezoni 2015/16 nastopal v ligi Aba. Študentska leta je preživel na univerzi Eastern Kentucky. V letu 2018 je z ekipo Cukier Torun osvojil poljski pokal. Minulo sezono je začel v korejski ligi, se decembra 2018 preselil k prvaku Češke Nymburku, februarja 2019 pa je odšel v latvijsko VEF Rigo.

Krko je okrepil tudi ameriški branilec Glenn Cosey.  | Foto: Vid Ponikvar Krko je okrepil tudi ameriški branilec Glenn Cosey. Foto: Vid Ponikvar

Novomeščani so hkrati podaljšali sodelovanje z Markom Jošilom in Paolom Marinellijem, že junija pa z Luko Lapornikom. Prav tako so podaljšali pogodbe z Daliborjem Đapo in Žigo Fifoltom, v klubu pa ostajajo tudi kapetan Jure Balažić ter mlada slovenska reprezentanta Miha Škedelj in Jakov Stipaničev. Pogodbi so sklenili tudi z mladima Leonom Stergarjem ter Maticem Jančarjem Jarcem.

V prihodnjih dneh se bodo Dolenjci okrepili še na centrskem položaju.

Jasikevičius odšel po nakupe v Grčijo

Litovski Evroligaš Žalgiris, ki mu na čelu stroke poveljuje Šarunas Jasikevičius, se je okrepil z Američanom Zach LeDay, ki je bil do nedavnega član Olympiacosa. 25-letni košarkar je s klubom iz Kaunasa podpisal enoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za eno sezono.

V pretekli je v Evroligi za grškega velikana v povprečju dosegal 9,7 točke in 4 skoke na tekmo.

Šakota se seli v Murcio

Srbski košarkar Dušan Šakota bo prvič v karieri zaigral v španskem prvenstvu. Nedavno je bil član grškega AEK, zdaj pa bo kariero nadaljeval pri Murcii.

V zadnji sezoni je z AEK igral v Fibini Ligi prvakov in bil z 11,9 točke, 4,3 skoka in 1,7 asistence med boljšimi posamezniki grškega predstavnika.

Šakota se lahko pohvali, da je v letih 2007 in 2009 s Panarthinaikosom osvojil elitno Evroligo.

Rusko presenečenje: do okrepitve v Madridu

Zenit bo ob vstopu na evroligaški oder dodobra prevetril svoje vrste. Moštvo iz St. Petersbuurga, ki ga vodi trener Joan Plaza, je zbralo že deset okrepitev (Anton Pokrašov, Mateusz Ponitka, Andrew Albicy … ). Zadnja je zelo presenetljiva. V Rusijo se iz madridskega Rala seli dvakratni evropski klubski prvak Gustavo Ayon. Mehiški reprezentančni center po petih letih zapušča Španijo.

Greg Monroe je okrepi Bayern. | Foto: Getty Images Greg Monroe je okrepi Bayern. Foto: Getty Images

Bayer z navdihom iz lige NBA

Potem ko se je v zadnjih letih v ligi NBA veliko selil (Deotrit, Milwaukee, Phoenix, Boston, Toronto in Philadelphia), se 29-letni in 211 cm visoki ameriški center Greg Monroe seli v Evropo. Kot novega igralca ga je predstavil Bayern. Podpisal je enoletno pogodbo in postal tretja poletna okrepitev Bavarcev. V Münchnu bosta namreč kariero nadaljevala tudi branilec T. J. Bray in krilo Josh Huestis.

Sofoklis Schortsanitis | Foto: Reuters Foto: Reuters Baby Shaq se vrača

Medtem ko se je Shaquille O'Neal te dni mudil na Hrvaškem in obiskal slovito zabaviščno plažo Zrče, pa iz Grčuje prihaja vest, da se pod koše vrača Baby Shaq. Nekdanji grški reprezentant Sofoklis Schortsanitis, ki je pretekli mesec dopolnil 34 let, je okrepil Ionikos Nikaias. Nazadnje je bil leta 2018 član Trikale.

Čistka v Stožicah: odhaja tudi Mravljak

Pri Cedeviti Olimpiji ob gradnji novega igralskega kadra še naprej pospešeno krčijo seznam predhodno pogodbeno vezanih sodelavcev. Naslednji v nizu odhajajočih je zdaj tudi uradno trener Žiga Mravljak, ki je deloval v mlajših kategorijah, kot pomočnik glavnega trenerja in v DP tudi kot prvi trener. Mravljak se seli na Madžarsko, kjer bo deloval v Kormendu.

Corey Walden | Foto: Reuters Foto: Reuters Partizan pripeljal Američana

Pri Partizanu so v svoje vrste zvabili ameriškega branilca Coreyja Waldna. 26-letni košarkar je v zadnji sezoni igral za izraelski Holon in v povprečju dosegal 18,6 točke, 5,1 asistence, 3,7 skoka in 1,2 ukradene žoge na tekmo. 

Američan je pred prihodom v Izrael igral za belgijski Oostende in ga popeljal do tamkajšnjega naslova in pokalne lovorike.

Šentjur pripeljal Američana in podaljšal s Pešićem

Košarkarski klub Šentjur je v svoje vrste pripeljal Američana Tadrica Jacksona, ki meri v višin 188 cm. V klubu ostaja Miloš Pesić, ki bo za Šentjur igral že tretjo sezono zapored.

Milan podaljlšal s Cinciarinijem

Italijanski evroligaš Olimpia Milan bo še naprej sodeloval z dozdajšnjim kapetanom Andreo Cinciarinijem. Pogodbo sta obe strani podaljšali do leta 2022. Ob tem  je Milano naznanil, da iz Tel Aviva prihaja Michael Roll. Vana Marinković | Foto: Sportida Foto: Sportida

Marinković iz Partizana v Valencio

Srbski košarkar Vanja Marinković je bil na letošnjem naboru lige NBA izbran v drugem krogu (60. izbor). Pravice zanj je "rezerviral" srbsko obarvani Sacramento. Toda 22-letni branilec se še ne bo podal v ligo NBA. Korak naprej bo najprej storil v Evropo. Potem ko je v pretekli sezoni s Partizanom igral v ligi ABA in EuroCupu, se zdaj seli v Valencio. Tam ga čaka tudi evroligaški izziv.

Mindaugas Kuzminskas | Foto: Getty Images Foto: Getty Images Kuzminskas v Olympiacosu

Litovski krilni center Mindaugas Kuzminskas bo 30 let oktobra dopolnil kot član Olympiacosa. Z grškim klubom je sklenil dogovor za dve sezoni, s čimer bo podaljšal svoj evroligaški staž. Le tega je gradil pri Žalgirisu, Unicaji in nazadnje v Milanu, v igralski biografiji pa ima zapisano tudi NBA izkušnjo (New York). V Pireju ga ob trenerju Davidu Blattu in Vassilisu Spanoulisu čaka še šest novincev v rdečem dresu (Ethan Happ, Wade Baldwin, Augustine Rubiz, Brandon Paul in Kevin Punter).

Bourousis se je vrnil v Evropo

Dolgoletni grški reprezentant Ioannis Bourousis se po kitajski avanturi (Zhejiang Lions) vrača v evropske košarkarske vode. Njegov novi delodajalec je španski prvoligaš Herbalife Gran Canaria. Iberski polotok 35-letnemu centru sicer ni tuj, saj je pred leti igral za Real, Vitorio in Barcelono, pred selitvijo na Kitajsko pa je bil član Panathinaikosa.

Codi Miller-McIntyre
Sportal Jasni obrisi nove Olimpije

Latvijska okrepitev v Partizanu

Beograjski Partizan je v svoje vrste pripeljal latvijskega krilnega košarkarja Zanisa Peinersa, ki je nazadnje igral za Darušafako. Gre za tretjega novinca med črno-belimi. Pred kratkim sta namreč nekdanje evropske klubske prvake okrepila prišlek iz Budućnosti Nemanja Gordić in ameriški krilni center Rashawn Thomas, ki je nazadnje igral za Sassari.

Klemen Prepelić: Kam?  | Foto: Sportida Klemen Prepelić: Kam? Foto: Sportida Kje bo igral Klemen Prepelić?

Na seznamu evroligaških ekip lahko trenutno (če izvzamemo Anthonyja Randolpha) zasledimo le eno slovensko ime. To je Klemen Prepelić, ki ima veljavno pogodbo z madridskim Realom. Iz Španije pa že lep čas prihajajo namigi o tem, da namerava kraljevi klub 26-letnega Bistričana posoditi. Med osrednjimi kandidati naj bi bili Zaragoza, Burgos in Joventut. Kot potencialno "pribežališče" pa se omenja celo Virtus iz Bologne. Italijanski klub gradi izjemno močno ekipo, za katero naj bi odštel kar 14 milijonov evrov. Prvi zvezdnik bo Miloš Teodosić.

PAO z novo okrepitvijo iz lige NBA

Wesley Johnson je naslednja okrepitev atenskega Panathinaikosa. Gre za 32-letnega in 201 cm visokega Američana, za katerega bo to prva evropska preizkušnja. Večji del kariere je namreč prebil v ligi NBA. Zdaj je postal šesti letošnji novinec pri grških prvakih. PAO so okrepili Rion Brown, Ben Bentil, Jacob Willey, Jimmer Fredette in Tyrese Rice.

Ob Lakoviču tudi Derek Willis

Ameriški krilni košarkar Derek Willis je novi član Ulma. Nemško okolje mu ni tuje, saj je do zdaj igral za Göttingen, čaka pa ga nov trener – Jaka Lakovič. Nekdanji slovenski kapetan pospešeno kadruje. Na njegovem seznamu so se poleg Willsa že znašli tudi Seth Hinrichs, ki prihaja iz Vechte, 22-letni branilec Andreas Obst, ki je nazadnje igral za Obradoiro, pred tem pa v domači Nemčiji za Breitenguessbach, ter Patrick Heckmann, 27-letni krilni košarkar iz Bamberga. Gezim Morina po novem med Hopsi. | Foto: Vid Ponikvar Gezim Morina po novem med Hopsi. Foto: Vid Ponikvar

Hopsi ujeli Morino

Nekdanji slovenski in zdaj kosovski reprezentant Gezim Morina bo kariero nadaljeval pri Hopsih. Med Savinjčane se 26-letni krilni center seli iz Šenčurja in tako nadaljuje svoje potovanje po slovenskih klubih. V preteklih letih je namreč igral še za Olimpijo, Helios, Maribor, LTH Castings in Primorsko. Hopsi ob tem sporočajo, da bosta rumeno-modri dres v novi sezoni nosila tudi branilec Antony Deray Collins in center Nathen Fowler.

Tim Duncan
Sportal Vrnitev legende in zgražanje zaradi naznanila

Fon in Vujasinović v Rogaški Slatini

Izkušeni 35-letni branilec Miha Fon zapušča Helios Suns in se vrača v Rogaško Slatino. Z dvakratnimi podprvaki je podpisal dveletno pogodbo. Njegov trener bo znova Damjan Novaković, ki je po izteku pogodbe že junija pristal na nove pogoje in bo tako še vsaj dve leti na čelu Slatinčanov, sicer pa bo ekipa dodobra spremenjena. Nov obraz bo Danijel Vujasinović, ki prihaja iz Sixt Primorske. Tudi on je podpisal dveletno pogodbo. Rogaško pa medtem zapuščajo Miha Vašl, Rashun Davis, Mirza Sarajlija, Siniša Bilić, Sreten Knežević in Stefan Mijović. Miha Fon znova v dresu Rogaške. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Miha Fon znova v dresu Rogaške. Foto: Žiga Zupan/Sportida

Mahkovic še naprej v Domžalah

Iz KK Helios Suns sporočajo, da so podaljšali sodelovanje z 29-letnim Blažem Mahkovicem, ki je v Sloveniji igral tudi za Olimpijo, Krko, Škofjo Loko in Triglav. "Veseli me, da ostajam v Domžalah, in že komaj čakam, da začnemo priprave na novo sezono. Upam, da bo vodstvu kluba uspelo sestaviti močno in konkurenčno moštvo tako za slovensko ligo kot tudi za Ligo ABA 2 in da bodo domžalski navijači ponosni na naše predstave," je dejal ob podpisu pogodbe.

Laščani po nakupe najprej v ZDA

Kadrovanja so se lotili tudi pri Zlatorogu. Kmalu po tem, ko je postalo jasno, da bo trenerja Chrisa Thomasa nasledil Robi Ribežl, so v Treh lilijah pozdravili prva novinca, ki oba prihajata iz ZDA. To sta Kaleb Alejandro Joseph (branilec, 190 cm) in DaJuan Margeuke Coleman (center, 206 cm). Prvi je v družbi Martina Kramplja  dve sezoni igral za univerzo Creighton Bluejays, dve sezoni pa je preživel tudi na univerzi Syracuse Orange, kjer je bil njegov soigralec tudi prej omenjeni Coleman.

Jaka Blažič, Luka Dončić
Sportal Še en član slovenske zlate pravljice bo oblekel dres Cedevite Olimpije
Lanxess Arena
Sportal Velik kölnski met: F4 evrolige in EuroBasket
Ne spreglejte