Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 5. 2020,
12.28

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

Evroliga

Ponedeljek, 25. 5. 2020, 12.28

3 leta, 11 mesecev

Evroliga

Evroliga uslišala želje igralcev, sezona tudi uradno končana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
evroliga žoga | Sezona evrolige se bo, kot kaže, končala predčasno. | Foto Sportida

Sezona evrolige se bo, kot kaže, končala predčasno.

Foto: Sportida

Kar se je ves konec tedna napovedovalo, se je zdaj tudi uresničilo. Med tekmovanji, ki so se zaradi pandemije koronavirusa predčasno končala, sta od danes naprej tudi evroliga in eurocup, kjer letos zmagovalca ne bo. Prvi mož košarkarske evrolige Jordi Bertomeu je že na začetku današnjega dopoldanskega sestanka z enajstimi klubi, ki so stalnica v tem evropskem tekmovanju, predlagal, da se sezona zaradi koronavirusne pandemije predčasno konča. Odločitev pa je bila kasneje tudi uradno sprejeta.

Izvršni odbor evrolige se je danes sestal še četrtič, odkar je bila 12. marca sezona zaradi pandemije koronavirusa prekinjena. "Brez dvoma je to najtežja odločitev, ki smo jo morali sprejeti v svoji dvajsetletni zgodovini. Zaradi razlogov, nad katerimi nimamo vpliva, smo bili primorani predčasno zaključiti najuspešnejšo in najbolj zanimivo sezono v evropski košarkarski zgodovini. Odločitev je prišla dva meseca in pol po tem, ko so vsi, ki so del evrolige, iskali možne načine za varno končanje sezone," so zapisali pri evroligi, kjer so hoteli sezono končati na igrišču.

"Hoteli smo pričarati nepozabno in edinstveno sezono za vse navijače evrolige, a na žalost ni šlo. Navijači so gonilo vseh naših prizadevanj in žal nam je, da na trenutno situacijo nismo imeli vpliva. A na prvem mestu sta zdaj zdravje in varnost tako igralcev kot navijačev. Kljub temu pa nam rekordi, ki smo jih podrli v tej sezoni, kažejo, kako so naši oboževalci uživali v evroligaških tekmah, kar nam dajo več energije kot kdajkoli prej in da bo sezona 2020/21 še boljša," so med drugim še zapisali pri evroligi, kjer so kljub že končani sezoni zadovoljni s končnim izplenom.

Sezone je konec. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Sezone je konec. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Konec predlagali že v soboto

V evroligi niso želeli s skrajšanim obdobjem za priprave ogroziti zdravja košarkarjev, ker bi to povečalo tveganje za poškodbe, zaradi poštenosti tekmovanja pa niso želeli drugačnega formata za nadaljevanje sezone. Ker niso mogli zagotoviti, da bi bilo vse jasno do roka, ki je bil konec julija, so se odločili za konec tekmovanja.

Med enajstimi klubi, ki so sprejeli skupno odločitev z izvršnim odborom evrolige, so sodelovali predstavniki Barcelone, Baskonie Zorana Dragića, Real Madrida, Olympiakosa, Panathinaikosa, Maccabija, Anadolu Efesa, Fenerbahčeja, Milana, Žalgirisa in CSKA. Vodstvo najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja je sicer že v soboto zvečer priredilo videokonferenco. Na njej je sodelovalo 36 košarkarjev, večina od njih – na pogovoru so sodelovali vsi kapetani moštev in po en izkušen igralec vsake ekipe – so menili, da bi bilo nadaljevanje evrolige po dveh mesecih prisilnega premora nesmiselno. Zdaj je podoben predlog prišel tudi od prvega moža najelitnejšega evropskega klubskega tekmovanja Jordija Bertomeuja in predlog je bil sprejet.

Na današnjem zasedanju so klubi in evroliga med drugim dosegli naslednje dogovore:

  • Evroliga bo v sezoni 2020/21 sestavljena iz istih 18 ekip kot v tej sezoni, in sicer: ALBA Berlin, Anadolu Efes, AX Armani Exchange Milano, Crvena zvezda, CSKA Moskva, Barcelona, ​Bayern München (Žan Mark Šiško), Fenerbahce, Khimki, Baskonia (Zoran Dragić), ASVEL Villeurbanne, Maccabi, Olympiacos, Panathinaikos, Real Madrid (Anthony Randolph), Valencia, Žalgiris in Zenit St. Petersburg.
  • V Eurocupu je za sezono 2020/21 rezerviranih osem mest za ekipe, ki so se v tej sezoni prebile v četrtfinale: Monaco, Partizan, Promitheas Patras, Virtus Bologna, Tofas, Venezia, Unicaja Malaga and UNICS Kazan. Preostalih 16 mest bodo ekipe zasedle glede na izkupičke državnih lig. 
  • Novi sezoni v evroligi in eurocupu se bosta začeli 30. septembra (eurocup) in 1. oktobra 2020 (evroliga), če se bo situacija s koronavirusom do takrat že povsem umirila.

Če bo Zoran Dragić ostal pri Baskonii, ga tudi v prihodnji sezoni čaka igranje v evroligi. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Če bo Zoran Dragić ostal pri Baskonii, ga tudi v prihodnji sezoni čaka igranje v evroligi. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Zdaj na potezi še liga ABA

Po končni odločitvi vodstva evrolige je zdaj na potezi še liga ABA, katere odločitev čakajo tudi tri slovenske ekipe. Še posebej pozorno razplet pričakujejo pri Cedeviti Olimpiji, ki je bila do zadnjega v boju za končnico s štirimi najboljšimi moštvi, med katerimi bi lahko bila tudi ljubljanska ekipa. V vodstvu lige ABA so sicer ves čas prekinitve tekmovanja čakali predvsem na odločitev evrolige in čeprav uradne odločitve še ni, pa je zelo verjetno, da se bo tudi sezona v jadranski druščini končala predčasno in brez končnih odločitev.

Preberite še:

Evroliga
Sportal "Nadaljevanje evrolige bi bilo nesmiselno"
Zoran Dragić
Sportal Španci v težavah: dve tretjini igralcev proti nadaljevanju sezone
Jasmin Repeša
Sportal Nekdanji hrvaški selektor se seli v Bologno
Ne spreglejte