Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
10. 4. 2023,
4.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,26

2

Natisni članek

Mark Cuban Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Ponedeljek, 10. 4. 2023, 4.00

1 leto

Dogodki, nad katerimi se številni zgražajo, so jim prinesli Dončića

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,26

2

Luka Dončić Dallas Mavericks | Luka Dončić je sezono končal po rednem delu in ni dočakal končnice. | Foto Reuters

Luka Dončić je sezono končal po rednem delu in ni dočakal končnice.

Foto: Reuters

Verjetno se spomnite, kako je lastnik Dallas Mavericks Mark Cuban februarja 2018 v podkastu govoril o namernem izgubljanju tekem, da bi imeli na naslednjem naboru nadarjenih košarkarjev čim višje mesto. Na koncu so izbirali peti in po menjavi z moštvom Atlanta Hawks dobili Luko Dončića. Za podoben korak so se odločili tudi v zaključku letošnje sezone. Dejstvo je, da z zdajšnjo zasedbo svetle prihodnosti za Mavs ne bo. Vodstvo kluba bo imelo zato poleti ogromno dela, da bo sestavilo konkurenčno moštvo za mesta, na katerih želijo biti. Jasno pa je, da bo na preizkušnji tudi Dončićeva potrpežljivost, saj ga zanima šampionski prstan, za katerega pa bo potreboval kakovostno ekipo.

Luka Dončić
Sportal Sporočilo Luke Dončića, ki je dalo misliti vodstvu Dallasa

"Tega, kar bom zdaj povedal, verjetno ne bi smel, ampak večerjal sem z nekaterimi fanti in zdaj smo tu. Ne bomo se borili za končnico. Dejal sem jim, da je izgubljanje naša najboljša možnost. Komisar lige Adam Silver verjetno tega ne želi slišati, ampak usedel sem s košarkarji in jim razložil, kakšni so naši načrti za poletje," je februarja 2018 v podkastu razlagal Mark Cuban.

Komisar Silver se je hitro odzval in Cubana kaznoval s 600 tisoč dolarji kazni. Na žalost je namerno izgubljanje tekem, da bi imeli klubi čim boljše možnosti na naboru, postala praksa. V bejzbolski ligi MLB to počnejo že od nekdaj.

Pri Dallasu se je takrat izgubljanje obrestovalo tako, da so sezono končali s 24 zmagami in 58 porazi ter dobili peto mesto na naboru.

Luka Dončić Dallas Mavericks
Sportal Nove težave za Dallas, liga NBA odprla preiskavo o sumljivih odločitvah

Ko so izgubljali, so dobili Dončića

Vsi vemo, kaj se je nato zgodilo na naboru 21. junija 2018. Atlanta Hawks so kot tretjega izbrali slovenskega košarkarskega zvezdnika Luko Dončića ter ga kmalu zamenjali s Traejem Youngom, ki so ga izbrali Dallas Mavericks, in še nekaj izbirami na naboru.

Mark Cuban in Luka Dončić | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Mark Cuban in Luka Dončić Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V tej sezoni je bil Dallas še februarja na odličnem četrtem mestu na zahodu. Lanski finalist zahodne konference je imel dobro izhodišče za izločilne boje. Nato so se pri Dallasu odločili za menjavo in pripeljali Kyrieja Irvinga, v vrste Brooklyn Nets pa sta odpotovala člana prve peterke Spencer Dinwiddie in Dorian Finney-Smith. Mavs so dodali še tri izbore za nabore v letih 2027 in 2029.

Od takrat so zmagali na vsega devetih tekmah in jih kar 18 izgubili. Več kot očitno je, da ima Dallas občutno preslabo obrambo in da nima dobrih košarkarjev pod obročem. Podatek, da so najslabše moštvo v skokih, to potrjuje.

Ker so bili v zadnjem obdobju tako slabi, so se odločili, da je bolje izgubljati tekme, kot da se potegujejo za morebitne dodatne kvalifikacije za končnico. Očitno so presodili, da letos v izločilnih bojih ne bi dosegli nič konkretnega.

Golden State Warriors Stephen Curry
Sportal Na Zahodu zadnji dan nasmejana LA Clippers in Golden State

Možnost ohranitve prvega izbora zrasla z 9,4 na 79,8 odstotka

Odločili so se, da bodo misli usmerili proti naboru, v upanju, da jim ta prinese zanimivega košarkarja za prihodnost. Mavs so sezono končali med desetimi najslabšimi ekipami v ligi, kar je njihove možnosti za ohranitev prvega izbora z 9,4 odstotka povišalo na 79,8 odstotka. Dallas namreč letošnji prvi izbor po menjavi, po kateri je moštvo iz Teksasa v začetku leta 2019 v svoj kader dodalo Kristapsa Porzingisa, dolguje New York Knicks, a imajo Mavs pri tem zaščiten izbor za prvih deset mest na naboru. To pomeni močno povišanje možnosti, da zadržijo letošnji nabor v svojih rokah, njihov dolg do New Yorka pa se prestavi na naslednjo sezono.

Bosta Luka Dončić in Kyrie Irving soigralca tudi v prihodnji sezoni? | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Bosta Luka Dončić in Kyrie Irving soigralca tudi v prihodnji sezoni? Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Ničkolikokrat smo iz ust Gorana Dragića že slišali, da je liga NBA velik posel. Tudi v Dallasovem primeru se je izkazalo, da je res tako, potem ko so dali tekmovalni del na stranski tir, s čimer so razjezili številne navijače kluba.

Tekmovalni premor vse do avgusta, ko se bo z reprezentanco pripravljal na svetovno prvenstvo

A s tem še ni konec neprijetnih trenutkov. Dejstvo je, da bi Cuban po letu 2011 rad drugi naslov prvaka lige NBA. Dejstvo je, da bi Luka Dončić prav tako rad osvojil šampionski prstan. Če Dallasova barka v prihodnje ne bo plula v to smer, bi se lahko pravljica Dončić-Dallas končala, čeprav je Luka po zadnji tekmi sezone pred sedmo silo zatrdil, da je v Dallasu zadovoljen. Vprašanje je, koliko časa bo Luka potrpežljiv. Prihodnje leto bo vstopil v šesto sezono lige NBA in v tem trenutku ni videti, da bi lahko z Dallasom naslov osvojil kmalu. Vodstvo na čelu s Cubanom in generalnim direktorjem Nicom Harrisonom bo moralo poleti opraviti ogromno dela, da bo sestavilo ekipo, s katero bo Dallas konkurenčen za mesta, na katerih želi biti.

Naslednjo tekmo bo odigral avgusta v dresu slovenske reprezentance. | Foto: Vid Ponikvar Naslednjo tekmo bo odigral avgusta v dresu slovenske reprezentance. Foto: Vid Ponikvar

Druga slaba stvar predčasnega slovesa Dallasa od te sezone je ta, da Luka štiri mesece ne bo nastopil na nobeni tekmi. Reprezentanci se bo lahko priključil šele avgusta, kot velevajo pravila lige NBA. Zaradi štirimesečnega tekmovalnega premora je jasno, da mu bo nastopanje v dresu slovenske košarkarske reprezentance, za katero vedno rad igra z vsem srcem, koristilo za naslednjo sezono, prav tako pa Sloveniji v lovu za dobro uvrstitev na svetovnem prvenstvu. Naša izbrana vrsta bo najprej igrala na japonskem otoku Okinava, izločilni boji pa bodo v Manili na Filipinih. S kom se bodo slovenski košarkarji pomerili v uvodnem in s kom se bodo križali v drugem delu, bomo izvedeli 29. aprila, ko bo žreb skupin.

Ne spreglejte