Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 6. 2022,
15.07

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,77

24

Natisni članek

Rusija Andrej Vatutin CSKA Moskva Evroliga

Petek, 17. 6. 2022, 15.07

1 leto, 10 mesecev

Andrej Vatutin, predsednik CSKA Moskva

Buren odziv po izključitvi Rusov: "To je povsem politična odločitev"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,77

24

Andrej Vatutin | Andrej Vatutin se je v izjavi za javnost odzval na odločitev vodstva evrolige. | Foto Guliverimage

Andrej Vatutin se je v izjavi za javnost odzval na odločitev vodstva evrolige.

Foto: Guliverimage

Ruske ekipe bodo zaradi agresije nad Ukrajino tudi v prihodnji sezoni brez igranja v evropskih tekmovanjih. Tako bo brez nastopa v evroligi ostal tudi moskovski CSKA, ki je bil v zadnjih letih ves čas v ožjem naboru favoritov za končni uspeh. Nad odločitvijo je bil razočaran predsednik kluba Andrej Vatutin, ki je odločitev vodstva evropskih tekmovanj označil za politično in dejal, da v tej bitki ni zmagovalcev.

Košarka, kv. za SP 2023: Slovenija - Švedska, Klemen Prepelič
Sportal V evroligi tudi Prepelič in beograjski Partizan

Odločitev vodstva evropskih tekmovanj, da v prihodnji sezoni v evroligi ne bo ruskih klubov, je sprožila buren odziv predsednika moskovskega kluba CSKA Andreja Vatutina, ki je izjavil, da je to povsem "politična odločitev" in da "tu ni zmagovalcev". Izvršni odbor ECA (Euroleague Commercial Assets) je namreč v sredo potrdil odločitev, da bosta namesto ruskih predstavnikov CSKA Moskva in Zenit St. Peterburg prejela posebno povabilo beograjski Partizan in španska Valencia.

"To odločitev so sprejeli že pred našim sestankom in težko je bilo pričakovati drugačen rezultat," je v sporočilu za javnost zapisal Vatutin. "To je povsem politična odločitev. Večina evroligaških klubov je bila prepričana, da jim vlade njihovih držav ne bodo dovolile igrati proti ruskim ekipam. Prepričan sem, da v tej bitki ni zmagovalcev. Mimogrede, tudi Jordi Bertomeu je opozoril, da je to izsiljen politični korak, zaradi katerega bodo na slabšem vsi, s CSKA je bila ta liga veliko močnejša," je še zapisal Vatutin.

CSKA je po koncu sezone zapustil dozdajšnji trener Dimitris Itoudis. | Foto: Reuters CSKA je po koncu sezone zapustil dozdajšnji trener Dimitris Itoudis. Foto: Reuters

"Veliko je bilo besed o pomembnosti CSKA-ja za tekmovanje, a odločitev nam ni šla na roko. V resnici je bila Rusija prikrajšana za sodelovanje v evroligi," je še zapisal prvi mož ruskega kluba.

Na sredinem glasovanju sta sicer od vseh predstavnikov klubov le CSKA in Maccabi glasovala v prid ruskim ekipam. Pri drugem glasovanju, ki se je nanašalo na odobritev začasnih seznamov za evroligo in EuroCup, pa sta se Olimpia Milano in Panathinaikos vzdržala. "Žal mi je, da se v zadnjih treh mesecih nikomur iz vodstva evrolige ni zdelo pomembno razpravljati z ruskimi klubi o možnostih našega nastopa v ligi in o splošnem stanju. Glede pravnih posledic in naših nadaljnjih odločitev pa moramo videti, kako bo odločitev pravno formalizirana. Nato se bomo odločili skupaj z odvetniki. O vprašanju odvzema evroligaških delnic CSKA niso razpravljali, še naprej nameravamo biti delničarji tekmovanja," je še zapisal Vatutin.

Preberite še:

trening košarkarska reprezentanca
Sportal Dragića ne bo silil, ima pa že dobro novico za eurobasket #video
Luka Dončić Boban Marjanović
Sportal Slovo Luke Dončića od velikega prijatelja?
trening košarkarska reprezentanca
Sportal "Prepričevanje Gorana Dragića za evropsko prvenstvo se je že začelo!" #video
Ne spreglejte