Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 1. 2024,
5.15

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,27

Natisni članek

Giannis Antetokounmpo LeBron James All-Star Luka Dončić Luka Dončić

Petek, 26. 1. 2024, 5.15

3 mesece

Prvi peterki All-Star 2024

Velika čast za Luko Dončića

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,27
Luka Dončić | Luka Dončić si je vnovič priboril mesto v prvi peterki obračuna All-Star. | Foto Guliverimage

Luka Dončić si je vnovič priboril mesto v prvi peterki obračuna All-Star.

Foto: Guliverimage

Luka Dončić bo še petič nastopil na tekmi All-Star lige NBA. Šitirindvajsetletni Ljubljančan bo 18. februarja v Indianapolisu še četrtič nastopil v prvi peterki. Format tekmovanja se znova vrača na obračun vzhoda in zahoda, kapetana ekip pa bosta LeBron James, ki je z 20. izborom na tekmo vseh zvezd podrl absolutni rekord, in Giannis Antetokounmpo. 

Kobe Bryant
Sportal Tragedija, ki je pustila veliko praznino

Nastop v prvi peterki so odločili glasovi navijačev (50 %), NBA-košarkarjev (25 %) in novinarjev (25 %). Luka Dončić je med branilci na zahodu med glasovi preostalih košarkarjev osvojil drugo mesto (prvo je pripadlo Shaiju Gilgeousu-Alexandru), prvo med navijači, drugo pa je bil po glasovih novinarjev, ki so na prvo mesto prav tako uvrstili že prej omenjenega košarkarja Oklahome.

V Indianapolisu bo tekma All-Star potekala po nekdanjem formatu, ko se bosta konferenci pomerili med seboj. Zahod se bo spopadel z vzhodom. Na zahodu bo kapetanski trak pripadel LeBronu Jamesu, ki bo z 20. nastopom na tekmi All-Star spisal zgodovino. Prej si je z 19 nastopi rekord delil s še eno legendo lige, Kareemom Abdul-Jabbarjem. Jamesu in Dončiću bodo družbo v prvi peterki delali še Gilgeous-Alexander, Kevin Durant in Nikola Jokić

Na vzhodu bo kapetan Giannis Antetokounmpo, ki si bo parket delil s Tyresom Haliburtonom, klubskim soigralcem pri Milwaukeeju Damianom LillardomJaysonom Tatumom in Joelom Embiidom.

Prvi postavi:

Zahodna konferenca:

Košarkar Ekipa Uvrstitev po št. glasov košarkarjev Navijačev Novinarjev
Luka Dončić Mavericks 2 1 2
Shai Gilgeous-Alexander Thunder 1 3 1
LeBron James Lakers 2 1 2
Kevin Durant Suns 3 3 3
Nikola Jokić Nuggets 1 2 1

Vzhodna konferenca:

Košarkar Ekipa Uvrstitev po št. glasov košarkarjev Navijačev Novinarjev
Tyrese Haliburton Pacers 1 1 1
Damian Lillard Bucks 4 3 5
Giannis Antetokounmpo Bucks 1 1 1
Jayson Tatum Celtics 3 2 3
Joel Embiid 76ers 2 3 2

Ko so bili vsi glasovi sešteti, so igralce v obeh konferencah razvrstili glede na položaj v vsaki od treh glasovalnih skupin. Rezultat vsakega igralca so izračunali s povprečjem njegovega položaja na podlagi glasov navijačev, glasov igralcev in glasov medijev. Trenerji bodo teden dni pozneje izbrali še rezerviste.

Nov mejnik Slovenca

Dončić je do zdaj štirikrat nastopil na tekmi All-Star, mesto pa si je z dobrimi predstavami več kot prislužil tudi letos. V povprečju je dosegal 33,6 točke, 8,5 skoka in 9,3 asistence na tekmo. Slovenski as je poleg LeBrona Jamesa, Kobeja Bryanta, Shaquilla O'Neala, Isiaha Thomasa in Anthonyja Davisa edini košarkar, ki se je petkrat uvrstil na tekmo vseh zvezd pred dopolnjenim 25. letom starosti.

Poleg tega je v franšizi Dallasa po številu uvrstitev na tekmo All Star prehitel drugega Rolanda Blackmana, ki je nastopil štirikrat, absolutni rekord pa še vedno pripada Dirku Nowitzkemu, ki je na prestižnem obračunu nastopil štirinajstkrat. "Ko sem bil še majhen, sem si vedno želel gledati tekmo All Star, vendar mi starši niso dovolili, ker je bila tekma nekje ob treh zjutraj. Vedno sem želel igrati v ligi NBA. Prvo leto nisem vedel, kaj točno pričakovati, kam bom posegel. Vesel sem bil že tega, da sem del te lige in da lahko igram košarko na najvišjem nivoju. Še posebej sem se veselil tekem z LeBronom in Kevinom Durantom," je v četrtek kot gost na NBA na TNT med drugim v družbi Ernieja Johnsona, Shaquilla O'Neala, Kennyja Smitha in Charlesa Barkleyja dejal Dončić.

Poleg njega je od Slovencev na tekmi All Star nastopil zdaj že upokojeni Goran Dragić, ki je na glavnem dogodku zvezdnikov lige NBA sodeloval leta 2018. 

73. tekmo vseh zvezd lige NBA bo 18. februarja (zgodaj zjutraj 19. februarja po srednjeevropskem času) gostil Indianapolis.

Spored All-Star vikenda:

Petek, 16. februar:
Tekma slavnih
NBA-obračun vzhajajočih zvezd

Sobota, 17. februar
Spretnostni poligon, tekmovanje v treh točkah in tekmovanje v zabijanju

Nedelja, 18. februar
Tekma vseh zvezd

Preberite še:

Luka Dončić
Sportal Dončić ni več zdržal: Dovolj sem imel
Luka Dončić
Sportal Kriza pri Dončićevih vse globlja, Luka poskrbel za izključitev navijača #video
Nikola Jokić
Sportal Nov izjemen večer Jokića, New Orleans popravil rekord franšize
Ne spreglejte