Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
25. 1. 2024,
5.40

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,93

Natisni članek

Liga NBA NBA Dallas Mavericks Luka Dončić Luka Dončić

Četrtek, 25. 1. 2024, 5.40

3 mesece

LIGA NBA, 24. JANUAR

Kriza pri Dončićevih vse globlja, Luka poskrbel za izključitev navijača #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,93
Luka Dončić | Foto Reuters

Foto: Reuters

Košarkarjem Dallas Mavericks ne uspe priti na zmagovalne tirnice. Vnovični poskus proti Phoenix Suns ni obrodil sadov. Sonca so žarela bistveno bolje. Najbolj vroč ob zmagi s 132:109 je bil Devin Booker s 46 točkami – 22 jih je dosegel v odločilni tretji četrtini. V vrstah poražene ekipe je bil najbolj razpoložen Luka Dončić, čeprav je bil zaradi težav z bolečinami v spodnjem delu hrbta njegov nastop vprašljiv. Dvoboj je zaključil pri 34 točkah, devetih asistencah in osmih skokih, imel pa je tudi slabo izkušnjo z navijačem Phoenix Suns, ki ga je celotno tekmo zmerjal, na koncu pa je moral celo zapustiti dvorano.

Luka Dončić
Sportal Dončić ni več zdržal: Dovolj sem imel

Navijači Dallas Mavericks so morali še tretjič zapored pospremiti poraz svojih ljubljencev, potem ko so bili krepko boljši vroči gostje iz Phoenixa, ki se lahko pohvalijo s sedmimi zaporednimi zmagami.

Za ekipi je bila to druga medsebojna tekma v tej sezoni. Prvič sta se pomerili na božič, ko je bil Dallas boljši s 128:114, Luka Dončić pa je na tem obračunu blestel s kar 50 točkami in 15 asistencami. Takrat je bil v podrejenem položaju Devin Booker, tokrat pa je blestel. Pohvalil se je lahko s 46 točkami (met iz igre 17/23). Najbolj mu je pomagal Bradley Beal, ki je k zmagi prispeval 20 točk, raznovrsten pa je bil z 12 točkami, desetimi skoki in sedmimi asistencami zvezdnik Kevin Durant.

Vrhunci tekme

V domačih vrstah sta bila le dva košarkarja, ki sta si zaslužila omembo. Nastop Dončića je bil sprva še pod vprašajem, saj čuti bolečine v spodnjem delu hrbta. A je zaigral in bil po že znanem scenariju prvi posameznik Dallasa. Dvoboj je končal pri 34 točkah (met za 3 4/11, za 2 7/13, prosti meti 8/12), devetih asistencah in osmih skokih. A je imel tudi pet izgubljenih žog, Dallas pa je bil v času njegovega igranja slabši za 22 točk. Ob njem je dvomestno številko točk presegel še Tim Hardaway jr., ki je v statistiko vpisal 17 točk.

Jason Kidd tokrat ni mogel računati na nekaj posameznikov. Težave ima namreč Kyrie Irving, ki si je na obračunu z Bostonom zvil palec in ni stopil na parket, čeprav je bilo sprva govora, da bi lahko zaigral z opornico. "Takoj po tekmi z Bostonom sem opravil rentgensko slikanje. Naš zdravnik je rekel, da gre samo za zvin desnega palca," je dejal Irving. Brez nastopa sta ostala tudi Seth Curry, Dwight Powell.

Izvrstna prva četrtina, nato prednost 16 točk in globok padec

In kako se je razpletal dvoboj? Za domače se je začel odlično, saj so po prvi četrtini vodili s 34:25. Prednost so v drugi še povečali na +16 (46:30), ko je Dončić zadel trojko. Navijači so bili navdušeni nad prikazanim. A se je kaj kmalu začelo nagibati na stran Suns, ki so do konca polčasa vrnili udarec in šli na krajši odmor z vsega točko zaostanka (57:58).

Povrhu vsega je Dončić ob zaključku druge četrtine nerodno stopil na nogo Duranta in se prijel za gleženj, ob šepanju v slačilnico po zadnjem zvoku sirene v prvem polčasu pa zaradi pritoževanja sodnikom prejel še tehnično napako, kar je omogočilo, da je Phoenix tretjo četrtino začel s prostim metom in izenačil na 58:58.

Na koncu se je tretja četrtina izkazala za ključno v dvoboju. V njej je zablestel Booker. Dosegel je 22 od skupno 46 točk in naredil razliko, ki je prinesla mir v vrste Suns. Kar 43 točk so v tem delu igre dosegli gostje in vodili s 100:78. Udarec za domače je bila tudi izključitev Granta Williamsa, ki je moral zaradi druge tehnične predčasno pod prho.

Na dvobojih med Dallasom in Phoenixom je vse od končnice 2022 vselej napeto. Nič drugače ni bilo tokrat. Kmalu na začetku dvoboja so kar trije prejeli tehnično napako. Takrat je Williams trčil v Duranta in se postavil predenj, potem ko mu je bil dosojen prekršek. Jusuf Nurkić je hitro zaščitil zvezdnika moštva in odrinil Williamsa, ki tekmecu ni ostal dolžan, posledično pa so vsi trije prejeli tehnično napako.

V tretji četrtini je nato Nurkić besedno sprovociral Williamsa, ki je burno odreagiral, se pritoževal delivcu pravice, ki mu je nato pokazal novo tehnično ter pokazal predčasno pot v slačilnico.

Dončić pa je na tekmi poskrbel tudi za izključitev navijača. Podpornik Sonc je celotno tekmo zmerjal slovenskega košarkarja. Na koncu so sodu dno izpodbile besede: "Luka, utrujen si. Pojdi na tekaško stezo." Prvi mož Dallasa je opozoril na nenehno zbadanje, posledica tega pa je bila izključitev navijača Phoenixa.

Izključitev navijača, ki je zmerjal Luko Dončića

Glave so bile po slabi tretji četrtini vroče, mešanica čustev pa je bila verjetno prisotna tudi po vnovičnem porazu s 109:132. To je zdaj tretji zaporedni in četrti v zadnjih petih tekmah za teksaško moštvo. S 24 zmagami in 20 porazi je na osmem mestu zahodne konference. Če bi se redni del končal danes, bi Dončića in soigralce čakale dodatne kvalifikacije za vstop v končnico.

Od varnih mest, ki neposredno zagotavljajo končnico, so oddaljeni dve zmagi, medtem ko imajo štiri naskoka pred enajstimi Houston Rockets, ki so trenutno na nehvaležnem mestu in bi ostali brez izločilnih bojev.

Dallas bo imel že ta konec tedna novi priložnosti, da se vrne na zmagovalne tirnice, saj bo najprej v noči na soboto igral na gostovanju pri Atlanta Hawks, dan pozneje pa bo v domači dvorani pozdravil Sacramento Kings.

Liga NBA, 24. januar

Lestvica

Adrian Griffin
Sportal Pretres v Milwaukeeju
Tristan Thompson
Sportal Košarkarju Clevelanda 25 tekem prepovedi zaradi dopinga
Luka Dončić Dallas Mavericks Jason Kidd
Sportal V Dallasu slovenski večer z napako, strelski rapsodiji zvezdnikov
Ne spreglejte