Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
12. 6. 2018,
18.44

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

1

Natisni članek

Rafal Majka Marcel Kittel Mark Cavendish Primož Roglič Primož Roglič Po Sloveniji

Torek, 12. 6. 2018, 18.44

5 let, 10 mesecev

Zvezdniki s prstom pokazali na slovenskega junaka

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

1

Primož Roglič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Jubilejna 25. kolesarska dirka Po Sloveniji se bo začela v sredo, a je pozornost pritegnila že danes v Moravskih Toplicah, kjer so se predstavili osrednji favoriti. Šprinterja Mark Cavendish in Marcel Kittel ter osrednji aduti za skupno zmago Primož Roglič, Rafal Majka in Rigoberto Uran so predstavili svoje načrte. Vsi tujci so v en glas poudarili, da je osrednji favorit za končno zmago prav naš kolesar.

Takšne zasedbe dirka Po Sloveniji še ni imela. Asi svetovnega formata iz devetih ekip World Tour bodo kolesarili na naših tleh. Njihov osrednji cilj je priprava na sloviti Tour de France, ki je v mislih tudi našega Primoža Rogliča, a si želi pred domačimi navijači še drugič po letu 2015 zmagati.

Štartna lista dirke Po Sloveniji

V igri za laskavo lovoriko bo tudi Kolumbijec Rigoberto Uran, ki se lahko pohvali z bronom z olimpijskih iger v Londonu, lani pa je bil na francoskem Touru izvrsten drugi – le Chris Froom je bil pred njim. Na novinarsko konferenco je dobesedno prikolesaril, saj je imel pred tem trening.

Sportal Etape na dirki Po Sloveniji

"Na moji levi imate prvega aduta"

"Zame je to prva dirka v Sloveniji. Vroče je. Tu se bom pripravljal na Tour. Za dirko Po Sloveniji sem se odločil, ker je petdnevna, medtem ko je dirka po Švici predolga," pravi Uran. O tem, ali je zmaga cilj, je dejal: "Na moji levi imate pravega aduta (s prstom je pokazal na Rogliča, op. a.). Zame je dirka priprava na Tour."

Osrednji zvezdniki dirke Po Sloveniji - Rigoberto Uran, Rafal Majka, Primož Roglič, Mark Cavendsih in Marcel Kittel. | Foto: Vid Ponikvar Osrednji zvezdniki dirke Po Sloveniji - Rigoberto Uran, Rafal Majka, Primož Roglič, Mark Cavendsih in Marcel Kittel. Foto: Vid Ponikvar Lanski zmagovalec dirke Po Sloveniji Rafal Majka bo tudi letos med kandidati, da si na prsi nadene zeleno majico. A se zaveda, da bo težko. Letos je namreč vključen še kronometer, tudi on pa je za favorita izpostavil slovenskega kolesarskega junaka, ki je šele nekaj let vključen v ta šport, potem ko je presedlal iz smučarskih skokov.

"Pričakujem dobro dirko kot lani. Prihajam neposredno s treninga v Sierri Navadi. Nismo imeli premora. Poskušali smo dobro trenirati in bomo tudi v Sloveniji, da se pripravimo na Tour. Imamo dobro ekipo in se bomo poskušali dobro odrezati. Super je, ker bo dirka težja, ker so številne dobre ekipe in kolesarji. Favorit sedi levo od mene. Drugačna tekma je kot lani, ker je še kronometer. Poskušal bom dobro dirkati. Ali bom zmagal ali ne, bomo videli. Jaz in Davide Formolo bova poskušala. Veliki favorit je Primož. Drugače je, ker imamo kronometer, a moramo poskusiti zmagati," pravi Poljak.

Sportal Ekipe na dirki Po Sloveniji

Rogliča čaka vožnja skozi domači kraj, kjer lahko pričakuje ogromno navijačev

Tudi Roglič se je zadnji mesec pripravljal v Sierri Nevadi, zanj pa bo imela domača dirka poseben priokus. "Vesel sem, da dirkam doma, na domačih tleh pred domačimi navijači. Veliko mi pomeni. Vsi ti ljudje me vidijo le na TV, zdaj bodo tudi v živo. Vsi so rekli, da sem favorit. Vendar vsi štartamo z ničle. Nimam prednosti. Velik boj bo od prve etape do zadnjega dne. Veselim se že jutrišnjega," pravi Rogla, ki mu je v dodatno zadovoljstvo, da bo šla dirka tudi čez njegove kraje – Kisovec, Strahovlje.

Ekipa Primoža Rogliča je pripravljena na začetek 25. dirke Po Sloveniji. | Foto: Vid Ponikvar Ekipa Primoža Rogliča je pripravljena na začetek 25. dirke Po Sloveniji. Foto: Vid Ponikvar

"Neverjetno bo, ker bo dirka šla mimo mojega domačega kraja. Pričakujem prijatelje, sosede. Zelo lepo bo kolesariti z vsemi tekmeci na domačih cestah," je dejal član nizozemske ekipe Lotto NL Jumbo, ki pri imenovanju favoritov ni želel govoriti o imenih: "Favoriti so vsi, ki so na štartu. Pričakujemo neizprosen boj. Na koncu bo zmagal najboljši."

Sportal Ko je bil kaos, so ga vrgli v morje in je moral splavati: ni vedel, v kaj se podaja

Bomo dočakali veliki dvoboj Cavendisha in Kittla?

Če bodo omenjeni trije kolesarji osrednje delo poskušali najbolje opraviti v petek, soboto in nedeljo, pa bodo v prvih dveh dneh priložnost iskali šprinterji. Zlasti v sredini etapi. In eden od kandidatov za etapno zmago je tudi zvezdnik kolesarstva Mark Cavendish (Team Dimension Data), ki ima kar 146 zmag med profesionalci. Tudi letos ima zdravstvene težave, le da so tokrat poškodbe: "Tretje leto sem v Sloveniji. Lani sem se pripravljal na Tour. Slovenija je lepa. Lani je bila dobra dirka. Rad sem v Sloveniji. Lepa država. Priložnosti za šprinte sta dve."

Roglič in Cavendsih sta bila dan pred tekmo dobro razpoložena. | Foto: Vid Ponikvar Roglič in Cavendsih sta bila dan pred tekmo dobro razpoložena. Foto: Vid Ponikvar

Če bo Cavendish tretjič dirkal pri nas, pa bo Nemec Marcel Kittel (Team Katusha) prvič. A to ne bo njegov prvi obisk v Sloveniji, saj je pred leti tu že počitnikoval s starši. "Videti sta dve priložnosti za šprinterje, morda le ena. Šprinterji se osredotočamo na jutri. Prvi vtisi o Sloveniji so lepi. Spominja me na mojo regijo v Nemčiji. Majhne vasi, veliko narave. Rad imam to. Veselim se jutrišnjega dne."

Sportal Vesel je, da se vrača domov

Tako kot Majka in Uran sta tudi Cavendish in Kittel za glavnega kandidata za skupno zmago navedla našega Rogliča, ki pa je dejal, da tovrstne besede zanj niso breme, ampak so spodbuda.

Vse skupaj se bo začelo v Lendavi, po petih dneh pa končalo v nedeljo po 664,1 kilometra v Novem mestu.

Ne spreglejte