Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
15. 10. 2019,
13.10

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,48

2

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Chris Froome Egan Bernal Julian Alaphilippe

Torek, 15. 10. 2019, 13.10

1 leto, 9 mesecev

Razkrite pasti, ki bodo čakale Rogliča: nikdar niso šli tako zgodaj visoko

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,48

2

Primož Roglič | Primož Roglič je letos osvojil špansko Vuelto. Bo naslednje leto napadel zmago na Touru? | Foto Luis Angel Gomez/PhotogomezSport

Primož Roglič je letos osvojil špansko Vuelto. Bo naslednje leto napadel zmago na Touru?

Foto: Luis Angel Gomez/PhotogomezSport

V Franciji so predstavili trase slovitega Toura 2020. Slovenskega kolesarja Primoža Rogliča v deželi galskih petelinov ni bilo, a ima vse potrebne informacije že pred seboj. Jasno je, kakšen izziv bo Dirka po Franciji prihodnje leto. Trasa bi mu lahko ustrezala.

Kje bo potekala trasa Toura 2020

 

Poglejte si vseh 21 etap Toura

 

Zahtevnejše etape podrobneje

Primož Roglič je izjemno uspešno sezono končal pretekli konec tedna na dirki po Lombardiji. Med drugim je osvojil Vuelto, bil je tretji na Giru, povrhu vsega pa je koledarsko leto končal na vrhu lestvice UCI (Mednarodna kolesarska zveza).

Na uradni predstavitvi ni bil navzoč ob vseh zvezdnikih svetovnega kolesarstva. Zato pa so prav vsi z zanimanjem spremljali predstavitev trase za Tour 2020. Tisti, ki jih zanima skupna zmaga, bodo že drugi dan v akciji. Tour namreč še nikdar v zgodovini ni šel tako hitro v hribe in povrhu vsega tako visoko.

Na 107. izvedbi bo kolesarje čakalo 29 kategoriziranih gorskih ciljev, šest etap se bo končalo z vožnjo v klanec. Ne bo manjkalo niti kolesarjenja po makadamu, zanimivo pa je, da bo vsega skupaj le 36 kilometrov posamične vožnje (predzadnji dan), medtem ko ekipnega kronometra ne bo.

Luka Mezgec
Sportal "You, you, you … Jugoslavija" #video

 

Poglejte si vrhunce Toura 2019

 

Trasa ustreza Francozema

Po uvodu ob Sredozemskem morju se bo dirka preselila v nižje predele francoskih Alp. Tehnični direktor dirke Thierry Gouvenou je dejal: "Zatem se skoraj več ne vračamo iz gora, to je duh naslednjega Toura. Težavnost dirke je podobna zadnji, hkrati pa bo dirka 2020 zadnja v tem slogu, saj za leto 2021 pripravljamo novo strategijo."

Iz moštva Jumbo-Visma, katerega član je Roglič, je bil v Franciji navzoč Steven Kruijswijk. Skupaj s slovenskim kolesarjem in novincem Tomom Dumoulinom bodo lahko prihodnje leto sestavljali konkurenčen trio najboljšim ekipam, kot je Ineos. Jasno, če se bodo vodilni pri nizozemski ekipi odločili, da bodo vse tri poslali v boj.

Chris Froome bo poskušal prihodnje leto še petič osvojiti Tour. | Foto: Getty Images Chris Froome bo poskušal prihodnje leto še petič osvojiti Tour. Foto: Getty Images

Kot menijo strokovnjaki, naj bi trasa naslednjega Toura ustrezala hribolazcem, kot so Bernal, Chris Froome, Francoza Julian Alaphillipe in Thibot Pinot. Prav tako bi lahko bila po godu našemu kolesarskemu šampionu Rogliču.

Froome je moral letošnjo izvedbo izpustiti, potem ko jih je huje skupil pri padcu na dirki Criterium du Dauphine. Kot je dejal, naj bi imel naslednje leto pomoč mlajšega Bernala: "Rekel je, da bo pomagal. Moram biti močan. Če bo on močnejši, bom vesel, če bo zmagal, ker tako je v kolesarstvu. Najmočnejši zmaga."

Drugič zapored ne bo ciljev na vrhu legendarnega L'Alpe d'Huez in Mount Ventouxa, zato bosta najtežja vzpona Puy Mary v centralnem masivu in Col de la Loze v osrčju Alp.

Tour 2020 se bo začel nekoliko prej kot ponavadi, saj bodo prihodnje leto olimpijske igre - začele se bodo 24. julija. Zavesa se bo dvignila 27. junija v Nici, spustila pa po 3.470 kilometrih, tradicionalno na Elizejskih poljanah, kjer bodo 19. julija razglasili osrednjega junaka.

THUMB Roglič
Sportal Lombardija Nizozemcu, Roglič ostal pod odrom za zmagovalce
Chris Froome
Sportal Chris Froome se pripravlja na dirko na Japonskem
Ne spreglejte