Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 10. 2019,
16.41

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01

2

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Lombardija

Sobota, 12. 10. 2019, 16.41

4 leta, 6 mesecev

Dirka po Lombardiji

Lombardija Nizozemcu, Roglič ostal pod odrom za zmagovalce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,01

2

THUMB Roglič | Primož Roglič je bil sedmi. | Foto Twitter

Primož Roglič je bil sedmi.

Foto: Twitter

Zmagovalec zadnje velike kolesarske dirke sezone, enodnevne klasike Po Lombardiji, je Nizozemec Bauke Mollema (Trek Segafredo), eden glavnih favoritov za zmago je bil prvi kolesar sveta, Slovenec Primož Roglič, ki  pa je na 243-kilometrski trasi med Bergamom in Comom zasedel sedmo mesto. 

Bauke Mollema (Trek Segafredo) je skupini favoritov ušel kakšnih 18 kilometrov pred ciljem, si hitro pridelal nekaj deset sekund prednosti, njegovi tekmeci pa na napad niso odgovorili. Šele osem kilometrov pred ciljem na zadnjem vzponu napornega dneva se je v lov za Nizozemcem podal Roglič, se vodilnem približal na 30 sekund, nato pa so Zasavca ujeli tudi Alejandro Valverde (Movistar), Jakob Fuglsang (Astana), Michael Woods (EF Education First) in Egan Bernal (Ineos).

Mollema je zdržal do konca in postal zmagovalec zadnje klasike leta, Valverde je dobil šprint za drugo mesto z Bernalom, Roglič pa je v zaključku, ko je postalo jasno, da Nizozemca nihče ne more več ujeti, popustil in ciljno črto prečkal 34 sekund za zmagovalcem na sedmem mestu.

"Ne morem verjeti," je bil največje zmage v karieri vesel 32-letni kolesar iz Gröningena. "Zavedal sem se, da bom moral napasti, ko sem videl, da so bili tekmeci na vzponu na Civiglio bolj eksplozivni od mene. Ko so se malo umirili, sem izkoristil priložnost. Ko sem imel 20 sekund prednosti, sem se zavedel, da imam dobre možnosti, saj spust dobro poznam in vem, da se preostali ne morejo spuščati veliko hitreje od mene. Zadnjih 10 kilometrov je šlo s polnim plinom. Ta zmaga je neverjetna!"

Mollema je Nizozemski prikolesaril prvo zmago na klasiki spomladanskega listja, kakor pravijo Lombardiji, po Hennieju Kuiperju, ki je slavil leta 1981.

Na dirki po Lombardiji sta nastopila še dva Slovenca, državni prvak Domen Novak (Bahrain Merida) in Jan Polanc (UAE Emirates). Prvi dirke ni končal, drugi pa je z več kot 12 minutami zaostanka zasedel 79. mesto.

Dirka po Lombardiji 2019:

1.    Bauke Mollema (Niz) Trek-Segafredo    5;52:59

2.    Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team    + 0:16

3.    Egan Bernal (Kol) Team Sky  

4.    Jakob Fuglsang (Dan) Astana Pro Team isti čas  

5.    Michael Woods (Kan) EF Education First    0:34

6.    Jack Haig (Avs) Mitchelton-Scott  

7.    Primož Roglič (Slo) Team Jumbo-Visma isti čas 

8.    Emanuel Buchmann (Nem) Bora-Hansgrohe    0:50

9.    Pierre Latour (Fra) AG2R La Mondiale  

10.    Rudy Molard (Fra) Groupama-FDJ isti čas

…  

79. Jan Polanc (Slo) UAE Emirates 12:34

Ni končal: Domen Novak (Slo) Bahrain Merida

lombardija | Foto:

Za Rogličem je sicer sanjsko leto 2019. Začel ga je s skupno zmago na Dirki po Združenih arabskih emiratih, nato je bil najboljši na Dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, zatem še na Dirki po Romandiji. Na Giro d'Italia je šel kot prvi favorit. Skupne zmage domov ni prinesel, je pa zgodovinske prve stopničke za slovensko kolesarstvo, ko je v Veroni stal na tretjem mestu. Sredi septembra je obrnil nov list v zgodovini slovenskega kolesarstva, ko je zmagal na Dirki po Španiji.

V zadnjem tednu je na italijanskih cestah dokazal, da je še vedno izvrstno pripravljen, zmagal je Dirki dell'Emilia in Tre Valli Varesine in odprl še knjigo uspehov na enodnevnih dirkah.

Luka Mezgec
Sportal "You, you, you … Jugoslavija" #video

Sproščen, motiviran in vrhunsko pripravljen

Na klasiko odpadlega listja, kot pravijo Dirki po Lombardiji je odšel izvrstno pripravljen in motiviran. Il Lombardia mu že nekaj let predstavlja poseben izziv, letos pa je imel med Dirko po Italiji, ko je trasa zavila v smeri lombardijske klasike, veliko smole. Njegovo spremljevalno vozilo si je ravno v času okvare kolesa vzelo postanek za naravni odmor, zato je izgubil nekaj dragocenega časa, ko ga je skušal nadoknaditi, pa je doživel še trk z ograjo.

Na zadnjem od petih tako imenovanih kolesarskih spomenikov sezone ima najboljši slovenski dosežek Janez Brajkovič, ki je bil leta 2008 drugi. To tudi ostaja najboljši slovenski rezultat na največjih enodnevnih dirkah.

Edini, ki mu je do zdaj uspelo nanizati tri zmage na dirkah Giro dell'Emilia, Tre Valli Varesine in Il Lombardia ostaja legendarni Italijan Fausto Coppi.

Ne spreglejte