Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
25. 5. 2024,
18.45

Osveženo pred

3 tedne, 1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,44

Natisni članek

Dirka po Italiji Giro d'Italia Giro d'Italia Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Sobota, 25. 5. 2024, 18.45

3 tedne, 1 dan

Po zmagi Tadeja Pogačarja v 20. etapi Gira d'Italia in skupni na dirki

Tadej Pogačar sporočil, česa si po nesporni nadvladi na Giru želi #foto

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,44
Tadej Pogačar | Tadej Pogačar je postal nesporni kralj Gira. | Foto Reuters

Tadej Pogačar je postal nesporni kralj Gira.

Foto: Reuters

Tadej Pogačar je pokazal absolutno prevlado na letošnjem Giru d'Italia. V šampionskem slogu je pred lepo navijaško kuliso in številnimi slovenskimi navijači na odločilnem vzponu na Monte Grappa pokoril tekmece tudi v predzadnji etapi. Na najboljši mogoč način je zapečatil svojo veliko zmago na Dirki po Italiji ter dvema velikima uspehoma na Dirki po Franciji dodal še tretjo zmago na Grand Touru.

Kako suvereno zmago je član UAE Emirates Tadej Pogačar zrežiral na letošnjem Giru, pove pogled v skupno statistiko. Drugouvrščeni Daniel Martinez (BORA - hansgrohe) je na koncu zaostal 9:57, tretji Geraint Thomas pa že več kot deset minut. O tem, da bi prehitel tudi Martineza za več kot deset minut, ni razmišljal: "Ni pomembna razlika. Četudi zmagaš z eno sekundo razlike, je pomembna le zmaga. Letos je bilo tako, vendar ni bilo nikoli lahko. Tudi preostalim poklon, da so se vsak dan borili."

Mauro Vegni
Sportal Direktor navdušen nad "Pogi efektom", pred kolesarji večerni polet do Rima

Zmagoviti pohod Tadeja Pogačarja v cilj | Foto: Sani Karić/STA Zmagoviti pohod Tadeja Pogačarja v cilj Foto: Sani Karić/STA

Pred skoraj 60 leti se je zadnjič zgodilo, da je nekdo za več kot Pogačar prehitel najbližjega zasledovalca. Italijan Vittorio Adorni je leta 1965 za 11 minut in 26 sekund prehitel drugega. Povrhu vsega se lahko Pogačar pohvali s šestimi etapnimi zmagami, kar na enem Giru ni uspelo niti legendarnemu Eddyju Merckxu, ki je sicer kar petkrat osvojil Giro, prav tolikokrat Tour de France in enkrat tudi Vuelto. O zadnji Pogačar še ne razmišlja: "Za zdaj ne razmišljam o Vuelti. Enkrat pa bi jo bilo dobrodošlo dati v načrt in jo osvojiti."

Nadvlado je pokazal tudi v predzadnji, 20. etapi Gira. Na drugem vzponu na Monte Grappa je odskočil iz skupine kapetanov preostalih ekip za vidnejšo uvrstitev. Številni slovenski navijači so ga ob trasi spodbujali, kar mu je dalo še dodatne moči.

Fotogalerija z 20. etape Gira (foto: Ana Kovač):

Pogačar o izjemnem vzdušju na Monte Grappa, navijačih, ki so bili pregrobi, in mladem navdušencu

Nekateri italijanski navijači pa so si upali celo preveč in ga ogrožali. Z dotikanjem in dimnimi zavesami so ga spravljali v nelagoden položaj: "Neverjetno je bilo od začetka do vrha. Fantastično vzdušje je bilo. V 18 kilometrih je veliko ljudi. Na določenih mestih pridejo preblizu, se te dotaknejo. Udarijo te kar močno. Pripravljen moraš biti na to in biti kar stabilen. Da ne bi padel. Eden je prišel zraven z baklo. Na roki sem čutil, kako me že malce peče. Malce sem se ustrašil. Upam, da se v prihodnje ne bo kaj resnega zgodilo. Sicer pa je bilo izjemno vzdušje."

Prav posebno izkušnjo pa je imel s Pogačarjem mladi kolesarski navdušenec. Stal je blizu mesta, kjer je bil član ekipe UAE Emirates pripravljen našemu kolesarju dati bidon pijače. Slovenski šampion ga je prijel in nemudoma dal navijaču ter mu polepšal dan: "Otrok je bil srečen, da je tekel ob meni. Vzel sem bidon in mu ga dal. Zgodba dneva zanj. Oziroma zgodba za celotno življenje."

V velikem slogu je prikolesaril do cilja in tako postavil piko na i veliki tritedenski predstavi, potem ko je že drugi dan oblekel rožnato majico in jo vse odtlej nosil na svojih plečih.

Tadej Pogačar Giro 2024
Sportal Kakšno je življenje pod drobnogledom javnosti? Vprašali smo Pogačarja. #video

Veseli se ponedeljkovega dne, da bo šel domov in na počitek

"Kot ekipa smo popolno opravili svojo nalogo. Molano in Rui sta na začetku dneva imela vse pod nadzorom, preostali so krili napade. Skrbeli so, da ni prišlo do večje ubežne skupine. Na prvem klancu sta Vegard in Mikkel začela z močnim tempom. Vesel sem bil tega. Pri spustu nismo tvegali, nato smo pri drugem vzponu naredili tako, kot smo se dogovorili. Dobre noge sem imel. Vesel sem. Ni mi bilo treba iti hitro pri spustu. Neverjetno je bilo z vsemi navijači na hribu," so bile prve besede Tadeja Pogačarja v pogovoru za Eurosport po novem uspehu na Giru, kjer je imel veliko pomoč tudi v Domnu Novaku.

Tadej Pogačar | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Danes smo želeli zmagati. Od drugega dne smo imeli rožnato majico. Veliko obveznosti je bilo. Danes je bil nov test pred poletjem, da vidim, kako gre. Želel sem skleniti Giro v dobri formi, z dobro miselnostjo. Mislim, da mi je uspelo. Po Giru bom užival," je še odgovoril na vprašanje, ali je bila etapna zmaga v soboto cilj.

Misli bo moral kmalu usmeriti proti Touru

Zdaj sledi pot v Rim, kjer bo v nedeljo le še parada šampionov in vse v čast velikemu zmagoslavju Tadeja Pogačarja. "Še nikoli nisem bil v Rimu. Zagotovo bom užival. Upam, da bo v zadnji etapi suho. Ruiju in Molanu bomo skušali pomagati v ciljnem šprintu. A bo težko. Če Molano zmaga, bo več kot popoln Giro. Upam, da bom šel hitro domov," je Pogačar za konec dal vedeti, česa si po Giru najbolj želi.

Od ponedeljka naprej bo sledil zaslužen počitek, vendar prav dolg ne bo, saj bo moral hitro obrniti list, na katerem piše Tour de France. Čez en mesec se bo začel naslednji veliki spektakel, na katerem bo imel ob sebi močnejšo konkurenco, a bo tudi na Touru poleg Jonasa Vingegaarda, če se bo po grdem padcu na Dirki po Baskiji in številnih poškodbah pozdravil v celoti, osrednji favorit za veliko krono – tretjo na dirki vseh dirk.

Giro 2024 Tadej Pogačar
Sportal Šef Visme | Lease a Bike se sprašuje o pravi moči Tadeja Pogačarja

Results powered by FirstCycling.com

Ne spreglejte