Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 8. 2020,
17.21

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

Natisni članek

Jan Tratnik Stefan Küng

Ponedeljek, 24. 8. 2020, 17.21

3 leta, 8 mesecev

evropsko prvenstvo, kronometer

Švicar evropski prvak, Jan Tratnik blizu najboljših

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13
Stefan Küng | Stefan Küng je traso prevozil s povprečno hitrostjo 50,7 km/h. | Foto Reuters

Stefan Küng je traso prevozil s povprečno hitrostjo 50,7 km/h.

Foto: Reuters

Novi evropski kolesarski prvak v vožnji na čas je Stefan Küng. Švicar je 25,6 kilometra dolgo preizkušnjo v francoskem Plouayju končal v času 30:18 in za 17 sekund ugnal Francoza Remija Cavagno, Belgijec Victor Campanaerts pa je na tretjem mestu zaostal 21 sekund. Edini slovenski predstavnik Jan Tratnik je bil soliden šesti (1:26).

Küng, švicarski prvak v vožnji na čas, je bil že na polovici trase za šest sekund boljši od Cavagne. Član Deceninck-Quick-Stepa v drugi polovici preizkušnje ni mogel streti odličnega 26-letnega kolesarja Groupama-FDJ.

"Všeč mi je, da gre za tako iskreno traso, tipično za francosko Bretanjo, ko je treba od začetka do konca kolesariti na vso moč," je po zmagi slikovito dejal Küng, ki je 25,6 kilometra dolgo preizkušnjo prevozil s povprečno hitrostjo 50,7 km/h.

Švicar je na evropskem prestolu nadomestil nesrečnega Belgijca Remca Evenepoela, ki je pred dnevi na dirki po Lombardiji grdo padel in že končal sezono. Belgijci se po zaslugi Campanaertsa (NTT Pro Cycling) vseeno prišli do kolajne.

Tridesetletni Tratnik, sicer član Bahrain-McLarna, je bil že na polovici preizkušnje šesti, kar je bila tudi njegova končna uvrstitev. Zaostal je minuto in 26 sekund, s čimer je za več kot minuto zaostal za odličjem.

Jan Tratnik je zasedel odlično šesto mesto. | Foto: Reuters Jan Tratnik je zasedel odlično šesto mesto. Foto: Reuters

Med članicami naslov na Nizozemsko

Med članicami se je z naslovom evropske prvakinje okitila Nizozemka Anna van der Bregen, ki je bila s časom 34:03 prepričljivo boljša od rojakinje Ellen van Dijk (+ 0:31) in Švicarke Marlen Reusser (+ 0:59). Edina slovenska predstavnica Urška Žigart je bila 23. med 27 tekmovalkami. Zaostala je štiri minute in 27 sekund.

V konkurenci do 23 let je naslov evropskega prvaka osvojil Norvežan Andreas Leknessund (30:58) pred Švicarjem Stefanom Bisseggerjem (+ 0:23) in Belgijcem Ilanom Van Wilderjem (+ 0:28). Nik Čemažar je bil 22. z zaostankom dveh minut in 21 sekund.

Med mladinci je bil najhitrejši Čeh Mathias Vacek s časom 32:39. Nemec Marco Brenner je zaostal tri sekunde, Italijan Lorenzo Milesi pa 17. Od Slovencev je bil najvišje Gal Glivar (+ 2:31) na 23. mestu, 29. je bil Jaka Špoljar (+ 3:23).

V ženski konkurenci do 23 let, zmagala je Nemka Hannah Ludwig, in med mladinkami, najboljša je bila Nizozemka Elise Uijen, slovenskih predstavnic ni bilo.

Preberite še:

Remco Evenepoel
Sportal Nesrečnega kolesarja Evenepoela odpustili iz bolnišnice
Dirka po Franciji 2019 Tour
Sportal Ekipe nezadovoljne s striktnim pravilnikom na Dirki po Franciji
Ne spreglejte