Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 9. 2020,
7.51

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

Natisni članek

Dirka po Franciji Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar

Petek, 18. 9. 2020, 7.51

3 leta, 7 mesecev

Svet se čudi fenomenu slovenskega kolesarstva #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40
Tadej Pogačar & Primož Roglič - TDF2020 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Z nizanjem izjemnih predstav Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja na letošnji Dirki po Franciji je skokovito naraslo tudi zanimanje za slovensko kolesarstvo. Kaj je "krivo" za tak razcvet slovenskega kolesarstva? Dobro delo z mladimi, slovenske ceste, ki da so kot naročene za vožnjo s kolesom, gre za naključje?

Včeraj je v Ljubljano pripotovala ekipa francoske tiskovne agencije AFP, ki bo skušala ujeti navijaški utrip med slovenskimi kolesarskimi zanesenjaki, organizatorji dirke pa so se po odgovore na vprašanja o skrivnostih slovenske kolesarske dominance, obrnili na tri akterje, ki letošnji Tour spremljajo vsak na svoj način.

Gorazd Štangelj kot športni direktor v moštvu Bahrain-McLaren, Matej Mohorič kot kolesar iste ekipe in David Črmelj kot športni novinar slovenske nacionalne televizije so letošnje priprave Rogliča na Touru strnili v dokumentarni film z naslovom Primož Roglič: Moja pot na Dirko po Franciji.

Tadej Pogačar & Primož Roglič - TDF2020 | Foto: Reuters Foto: Reuters

Medtem ko Črmelj pravi, da je slovenski kolesarski fenomen težko pojasniti, in Štangelj ugotavlja, da gre za čudež, Mohorič trdi, da gre za čudovito naključje. Za načrtno delo z mladimi, kar velja v primeru Pogačarja, in tudi za naravne danosti, ki jih kolesarjem ponuja Slovenija.

"Imamo lepe ceste, kjer je malo prometa, dolge klance in veliko ravnine, skratka, Slovenija je idealna za trening. To je verjetno tudi razlog, zakaj je kolesarstvo v Sloveniji tako priljubljeno," ocenjuje Mohorič, ki je na letošnjem Touru v vlogi pomočnika kapetana Mikela Lande pri Bahrain-McLarnu.

Primož Roglič
Sportal Izjemna Roglič in Pogačar preživela še en nevaren dan, prva zmaga za Ineos

Štangelj je dodal, da v Sloveniji veliko vlagajo v organizacijo dirk za mlajše kategorije, kar naj bi prav tako pripomoglo k brušenju kolesarskih talentov, in izrazil prepričanje, da bodo mladi prav v Pogačarju in Rogliču našli svoja vzornika.

Je konec zamenjav Slovenije in Slovaške?

Tudi športnega direktorja pri ekipi Luke Mezgeca Mitchelton Scott Juliana Deana slovenski uspeh na Touru ne preseneča, saj  pravi, "če boš imel dober program za mlade, boš vedno našel dobre športnike". Tudi Mohorič verjame, da bo zaradi rumene kolesarske majice in evforije vse več otrok začelo zanimati kolesarstvo. "Kdo ve, morda bomo čez deset let imeli nove kolesarske šampione, ki bodo prav produkt te evforije," se sprašuje nekdanji svetovni prvak v mlajših kategorijah.

"Hvaležen sem, da lahko pišem zgodovino slovenskega kolesarstva," pravi Roglič. | Foto: Getty Images "Hvaležen sem, da lahko pišem zgodovino slovenskega kolesarstva," pravi Roglič. Foto: Getty Images

V dvominutni video so avtorji vključili tudi izjavo Rogliča, ki pravi, da ga slovenski uspehi ne presenečajo, saj da so med dvema milijonoma Slovencev tako ali tako sami super profesionalni športniki, ter da je zelo hvaležen, da lahko piše zgodovino slovenskega kolesarstva.

Preberite še:

Tadej Pogačar
Sportal Trenutek, ko je navijačem Tadeja Pogačarja zastal dih #video
Primož Roglič
Sportal Roglič po brutalni etapi stopil na žogo, Pogačar spisal zgodovino
Primož Roglič Tadej Pogačar
Sportal Roglič in Pogačar prestala dramo, napad Kolumbijca
Primož Roglič Tadej Pogačar
Sportal Slovenci so lačni športa: letali za Pariz se polnita
Tadej Pogačar
Planet TV Spremljajte oddajo Treniraj kot Tadej Pogačar

 

Ne spreglejte