Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
15. 2. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

velodrom Češča vas atletika

Petek, 15. 2. 2019, 4.00

5 let, 2 meseca

V Češči vasi nov olimpijski vadbeni prostor

Slovenija dobila center, ki bo imel mednarodne razsežnosti

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78
Velodrom | V Novem mestu je nastal nov olimpijski vadbeni center. | Foto Vid Ponikvar

V Novem mestu je nastal nov olimpijski vadbeni center.

Foto: Vid Ponikvar

Verjetno se spomnite, kako je velodrom v Češči vasi v zadnjih letih propadal. Zdaj je na tem mestu nastala povsem nova pridobitev za kakovostne kolesarske treninge v zimskih mesecih, v pokritem olimpijskem vadbenem centru pa je prostor tudi za atletiko.

Leta 1996 so v Novem mestu zgradili velodrom za potrebe mladinskega svetovnega prvenstva, a je objekt nato, ker ni bil pokrit s streho, propadal. Leseni pod so obnovili šele leta 2013, vse glasnejše pa so bile govorice, da bo nekoč dobil tudi streho.

Olimpijski vadbeni center v Češči vasi; foto: Vid Ponikvar

Fotogalerija
1 / 8

Nove možnosti za olimpijsko medaljo

Zdaj jo je, prav tako pa so na novo zgradili velodrom. A v njem ni prostora le za kolesarstvo. Tudi atleti so prišli na svoj račun, saj lahko po novem v Češči vasi trenirajo različne discipline v kraljici športov. Slovenija je tako dobila vrhunski kompleks, naložba je znašala približno 3,5 milijona evrov, za razvoj dveh športov pri nas. Velodrom je na sploh objekt, ki ima v kolesarskih državah posebno težo. Vendarle se na nagnjeni progi na olimpijskih igrah podeli deset kompletov odličij, kar pomeni za Slovenijo deset dodatnih možnosti za olimpijsko medaljo.

24 ur na dan, vse dni v letu možnost kolesarjenja

"Ko sem bil mlajši, smo že vozili na starem velodromu, vendar le poleti, ker ni bilo strehe. Takrat je bil normalno vozen. Takšen objekt je zagotovo velik korak naprej za tiste najmlajše generacije in tiste, ki prihajajo. Konec koncev imaš 24 ur na dan, vse dni v letu možnost, da se usedeš na kolo in voziš," o novi pridobitvi v Novem mestu pravi Marko Kump, ki je novi-stari član Kolesarskega kluba Adria Mobil.

Ob nagnjeni kolesarski stezi obsega tudi prostor za številne atletske discipline. | Foto: Vid Ponikvar Ob nagnjeni kolesarski stezi obsega tudi prostor za številne atletske discipline. Foto: Vid Ponikvar

Atleti so se že preizkusili teren v novem centru, kolesarji pa bodo imeli prvo tekmovanje konec marca. Za tiste, ki ne veste, kaj velodrom sploh je, naj na kratko razložimo, da se na tovrstnem objektu kolesarji peljejo po nagnjeni krožni progi. Veliko najboljših kolesarjev je zraslo prav na velodromu. Za mlajše generacije bo to na sploh prvovrstna pridobitev, prav tako tudi za članske ekipe, da bodo v mrzlih zimskih temperaturah lahko trenirali na pokriti kolesarski stezi.

Kaj obsega Olimpijski vadbeni center Češča vas:

  • 200-mestrko štiristezno atletsko krožno progo,
  • osem 60-metrskih šprinterskih stez,
  • progo za skok v daljino,
  • progo za skok v višino,
  • skakališče za skok ob palici,
  • metališče za suvanje krogle,
  • kolesarsko stezo.

"Čez štiri leta ali osem let bi se lahko potegovali za najvišja mesta na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah"

Kolesarji bodo tako pridobili dodatne sposobnosti za vožnjo v kronometru in šprintu. "Na velodromu se trenira za pridobivanje hitrosti. Dolgoročno je namenjen mlajših kolesarjem, saj zahteva sistematsko delo. Čez štiri leta ali osem let bi se lahko potegovali za najvišja mesta na svetovnih prvenstvih in olimpijskih igrah. Slike objekta pošiljam kolesarskim prijateljem po svetu in že sprašujejo, kdaj bodo lahko prišli," poudarja športni direktor in trener tamkajšnje članske ekipe Adrie Mobila Branko Filip.

Na velodromu se trenira na pridobivanju hitrosti, vadbi šprinta, kronometra ... | Foto: Vid Ponikvar Na velodromu se trenira na pridobivanju hitrosti, vadbi šprinta, kronometra ... Foto: Vid Ponikvar

Slovenija je s pokritim velodromom in prostorom za kakovosten atletski trening pridobila center, kot ga daleč v okolici ni, zato lahko pričakujemo prihod športnikov iz držav onkraj naših meja.

"Res je, s tovrstnim tovrstnim centrom računamo, da bomo privabili tuje ekipe. Velodrom je za nas velika pridobitev. Pozimi bomo lahko trenirali doma in bo manj poti na morje. Predvsem bo pomembno za najmlajše, saj se bodo naučili drugačnega vrtenja pedal, rotacije v prostoru, vožnje, borbe … Kolesarjem bo tovrstni trening dobro prišel pri vožnji na kronometru. Ker ni zavor, prestav, se bodo morali bolje znajti v prostoru. Kolesarji so s treningom na takšni stezi tudi bolj dojemljivi za vožnjo v skupini na cesti, v kritičnih trenutkih, v katerih se je treba reševati," pa je o dobrih plateh novega objekta razložil direktor kolesarskega kluba Adria Mobil Bogdan Fink

Ne spreglejte