Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 7. 2018,
10.54

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

3

Natisni članek

Dirka po Franciji

Sreda, 18. 7. 2018, 10.54

5 let, 9 mesecev

Slovenski ovinek

Slovenci pripravljajo presenečenje, ki bo Rogliča hitreje spravilo na Alpe d'Huez

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

3

Klemen Štimulak | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Jutri bo na sporedu ena od najtežjih etap na letošnjem francoskem Touru. Kolesarje čaka vzpon na Alpe d'Huez. Tam bo tudi skupina slovenskih ljubiteljev kolesarstva, ki so v Francijo odpotovali skupaj z nekdanjim profesionalnim kolesarjem Klemnom Štimulakom. Pet serpentin pod vrhom bodo poskušali pripravili tako imenovani slovenski ovinek. Serpentino bodo opremili s slovenskimi zastavami in navijaškimi rekviziti.

Primož Roglič dirka Po Sloveniji navijači
Sportal Evforija na domačem dvorišču je Primoža Rogliča pustila brez besed #foto

Idejo o slovenskem ovinku na Alpah bo s skupino slovenskih navijačev jutri skušal izpeljati tudi Klemen Štimulak, nekdanji kolesar Radenske in Rogličev ekipni kolega pri Adrii Mobil in večkrat tudi 'cimer' na tekmovanjih, ki se je po koncu športne kariere leta 2015 posvetil kolesarskemu turizmu. V okviru podjetja Zelena doživetja in spletne strani natekmi.si organizira kolesarska potovanja po Evropi.

Klemen Štimulak je športno kariro končal leta 2015. Najbolj je ponosen na naslov državnega prvaka v kronometru leta 2013 in modro majice za najboljšega gorskega kolesarja, ki jo je leta 2015 osvojil na dirki Po Sloveniji. | Foto: Vid Ponikvar Klemen Štimulak je športno kariro končal leta 2015. Najbolj je ponosen na naslov državnega prvaka v kronometru leta 2013 in modro majice za najboljšega gorskega kolesarja, ki jo je leta 2015 osvojil na dirki Po Sloveniji. Foto: Vid Ponikvar

Letos so si slovenski kolesarji z njim že ogledali nekaj etap Dirke po Italiji, dirke Strade Bianche v Toskani, kolesarili so po Tenerifu, jadranski magistrali od Opatije do Dubrovnika, ogledali so si dirko po Flandriji, včeraj pa so odpotovali še v Francijo, na testiranje tras, po katerih se bo v teh dneh zapeljala kolesarska karavana francoske pentlje.

Po Sloveniji 2018, kronometer Lora Klinc Primož Roglič
Trendi Kako je biti dekle vrhunskega športnika? Odvisno od perspektive ...
Primoz Roglic Tour
Sportal Novinar, ki že 30 let poroča s francoskega Toura: Rogličev čas prihaja #intervju

"Posel dobro teče, večkrat so mesta razprodana že takoj po objavi razpisa," je zadovoljen Štimulak, ki je v devetih letih, kolikor jih je nanizal kot profesionalni kolesar, najbolj ponosen na naslov državnega prvaka v kronometru leta 2013 in modro majico za najboljšega gorskega kolesarja, ki jo je leta 2015 osvojil na dirki Po Sloveniji.

Štimulak je bil lani v Franciji ravno na dan, ko je Primož Roglič prikolesaril svojo prvo etapno zmago na Touru, prvo v zgodovini slovenskega kolesarstva.  | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Štimulak je bil lani v Franciji ravno na dan, ko je Primož Roglič prikolesaril svojo prvo etapno zmago na Touru, prvo v zgodovini slovenskega kolesarstva. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Slovenski ovinek na peti serpentini

Slovenski navijači si bodo ogledali tri etape Toura, za jutrišnjo, 12. etapo s ciljem na Alpe d'Huez, pa pripravljajo nekaj posebnega.

"Pet serpentin pod vrhom nameravamo pripraviti t. i. slovenski ovinek, podobno, kot smo to storili že lani na vzponu na Galibier, kjer je Primož potem tudi zmagal," je povedal Štimulak, ki se ponovitve rezultata ne bi branil niti letos.

Primož in njegovo dekle Lora Klinc v družbi slovenskih navijačev, ki so ga lani spodbujali ob francoskih cestah. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Primož in njegovo dekle Lora Klinc v družbi slovenskih navijačev, ki so ga lani spodbujali ob francoskih cestah. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Dekle Primoža Rogliča, Lora Klinc (na sredini), s šopkom, ki ga je Roglič dobil kot etapni zmagovalec francoske pentlje. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Dekle Primoža Rogliča, Lora Klinc (na sredini), s šopkom, ki ga je Roglič dobil kot etapni zmagovalec francoske pentlje. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Konkretnejšim napovedim se je sicer raje izognil, je pa poudaril, da je Roglič že včeraj, na prvi alpski etapi, kjer je zasedel osmo mesto in v generalni razvrstitvi napredoval na 10. mesto, nakazal, da se lahko bori za zmago. Kot je slišati, naj bi Rogli v ekipi LottoNL-Jumbo že danes dali proste roke pri dirkanju na svoj rezultat.

Takole je na Touru videti nizozemski ovinek, slovenskega bomo videli jutri:

V Francijo je popeljal dva kombija kolesarjev, natančneje 15, ki bodo alpske klance lahko prekolesarili ali se nanje odpeljali z gondolo. Štimulak je z njimi kot vodnik, organizator, kolesarski strokovnjak.

Etapa s ciljem na Alpe d'Huez je vedno nekaj posebnega. | Foto: Getty Images Etapa s ciljem na Alpe d'Huez je vedno nekaj posebnega. Foto: Getty Images

"Svojim strankam poskušam dopovedati, naj raje kot v pulzmetre gledajo okrog, naj uživajo ob pogledu na okolico. Če so zanje najpomembnejši rekordi, naj jih dosegajo na lokalnih klancih. V tujini je škoda, da je ne bi izkoristili," pravi. Z njim potujejo različno pripravljeni kolesarji, dobrodošli so tudi kolesarji na električnih kolesih.

Štimulak je idejo spletnega portala natekmi.si prijavil tudi na tekmovanje Slovenskega podjetniškega sklada za inovativne ideje v podjetništvu. Podjetje je po uspešni predstavitvi pred komisijo pridobilo sofinanciranje na javnem razpisu P2 s sredstvi Evropske kohezijske politike za spodbude za zagon tehnološko inovativnih podjetij, ki so na začetku svoje poti in za širši trg razvijajo inovativne produkte, procese in storitve z visoko dodano vrednostjo.

28-letni Štimulak se ukvarja tudi s prodajo koles in kolesarske opreme - v Celju je odprl športni center natekmi.si -, v prihodnje pa načrtuje tudi zagon spletne trgovine.

 

Ne spreglejte