Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 6. 2024,
15.15

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,71
Visma | Lease a Bike Sepp Kuss Primož Roglič Primož Roglič

Natisni članek

Nedelja, 9. 6. 2024, 15.15

1 mesec, 2 tedna

Sepp Kuss sanja o zmagi na Dirki po Franciji in ima za to globlji razlog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,71
Sepp Kuss | Sepp Kuss bi rad dokazal Američanom, da Tour lahko zmagaš brez uporabe dopinga. | Foto Guliverimage

Sepp Kuss bi rad dokazal Američanom, da Tour lahko zmagaš brez uporabe dopinga.

Foto: Guliverimage

Ameriški kolesar Sepp Kuss, ki je lani zmagal na Dirki po Španiji, upa, da se bo nekoč lahko potegoval tudi za zmago na Dirki po Franciji. Ne zgolj zaradi osebnega dokazovanja, ampak tudi zato, da Američanom dokaže, da je na Touru mogoče zmagati tudi brez dopinga. Američani so namreč zaradi Lancea Armstronga še vedno sumnjičavi.

Ameriški kolesar Sepp Kuss (Visma | Lease a Bike) je v pogovoru za Helden Magazine izjavil, da želi pri rojakih obuditi zanimanje za kolesarstvo. "Zelo sem bil vesel odziva, ki sem ga bil po vsej Ameriki deležen ob zmagi na Vuelti. V ZDA je razen Toura težko spremljati kolesarske dirke (zaradi časovne razlike, op. a). Tour je izjemno pomembna dirka, in če jo uspe osvojiti Američanu, to prinese povabilo na obisk Bele hiše ali partijo golfa s predsednikom, takšno povabilo je nekoč dobil Lance Armstrong," je namignil Kuss.

Sepp Kuss | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

In ravno zaradi Armstronga ima kolesarstvo med Američani še vedno negativen prizvok. "V ZDA me še vedno redno spominjajo na obdobje Armstronga in dopinga. Ljudi je težko prepričati, da je kolesarstvo danes drugačno kot v tistih letih. Dopinško priznanje Armstronga in nekaterih drugih vrhunskih športnikov je izjemno vplivalo na priljubljenost tega športa med Američani. Ljudje so izgubili vero v to, da gre za čist šport," je pojasnil Kuss, ki zdaj čuti odgovornost, da spremeni podobo kolesarstva med Američani.

"Trudil se bom za to, da bodo ljudje dojeli, da je današnje kolesarstvo drugačno kot nekoč, a bo trajalo še kar nekaj časa, preden bodo temu sporočilu verjeli. Zato se mi zdi pomembno, da Dirko po Franciji dobi še kakšen drugi ameriški kolesar in pokaže, da lahko rumeno majico osvojiš tudi čist (brez pomoči dopinga, op. a.)," je dejal Kuss. "Moje poslanstvo je, da Američani znova vzljubijo kolesarstvo. To se mi zdi pomembneje kot povabilo v Belo hišo ali igranje golfa s predsednikom," je namignil Američan s slovenskimi koreninami.

Sepp Kuss | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

Če Jonas Vingegaard, ki se je v začetku aprila grdo poškodoval na Dirki po Baskiji, do Toura ne bo optimalno pripravljen, bi v ekipi Visma kapetansko vlogo lahko zaupali Kussu, ki pa trenutno ni v najboljši formi. Po dnevih slabšega počutja in več kot polurnem zaostanku v skupnem seštevku, se danes ni pojavil na startu zadnje etape kriterija po Dofineji. Precej bolje se je izkazal njegov moštveni kolega, prav tako Američan Matteo Jorgenson, ki je danes skoraj slekel Primoža Rogliča iz rumene majice. Na koncu je bila razlika med prvo in drugouvrščenim na Dofineji zgolj osem sekund. 

Preberite še:

Primož Roglič
Sportal Rodriguez do etapne zmage, Roglič kljub drami na ciljnem klancu do skupne zmage na Dofineji!
Primož Roglič
Sportal Primož Roglič se jim je zahvalil
Primož Roglič Matteo Jorgenson
Sportal Primož Roglič do nove velike zmage!
Primož Roglič
Sportal Roglič po veličastni zmagi priznal, da posledice padca niso nedolžne #video
Primož Roglič
Sportal Kakšen dan! Roglič do etapne zmage in rumene majice na Dofineji!
Steven Kruijswijk
Sportal Nov udarec za Vismo | Lease a Bike
Dirka po Dofineji padec
Sportal Kakšno je zdravstveno stanje kolesarjev, ki so padli na Dofineji?
Ne spreglejte