Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
9. 6. 2024,
14.47

Osveženo pred

1 teden, 4 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,87

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Kriterij po Dofineji

Nedelja, 9. 6. 2024, 14.47

1 teden, 4 dni

Kriterij po Dofineji, 8. etapa (Thones–Plateau des Glières, 160,6 km)

Rodriguez do etapne zmage, Roglič kljub drami na ciljnem klancu do skupne zmage na Dofineji!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,87
Primož Roglič | Primož Roglič je drugič v karieri osvojil dirko po Dofineji. Tokrat je rumeno majico ubranil za pičlih osem sekund. | Foto Guliverimage

Primož Roglič je drugič v karieri osvojil dirko po Dofineji. Tokrat je rumeno majico ubranil za pičlih osem sekund.

Foto: Guliverimage

23-letni Carlos Rodriguez (INEOS) je veliki zmagovalec osme etape Kriterija po Dofineji, zadnjega dejanja pripravljalne dirke za francoski Tour, Primož Roglič (BORA - hansgrohe) pa je kljub težavam na ciljnem vzponu ubranil rumeno majico in zmago na dirki. Pred prvim zasledovalcem Matteom Jorgensonom iz Visme, ki je pred zadnjo etapo za Slovencem zaostajal dobro minuto, je ubranil zgolj osem sekund prednosti. To je njegova druga skupna zmaga na Dofineji.

PODROBNEJE: Kriterij po Dofineji, 8. etapa (Thones–Plateau des Glières, 160,6 km)

Cilj! Carlos Rodriguez (INEOS) je veliki zmagovalec 8. etape Kriterija po Dofineji, Primož Roglič (BORA-hansgrohe) je v cilj pripeljal kot šesti, z zastankom 48 sekund, pa je le za nekaj sekund ubranil rumeno majico in skupno zmago na dirki! To je njegova prva skupna zmaga v dresu nove ekipe in 84. zmaga v karieri. Drugo mesto v skupnem seštevku dirke je osvojil Američan Matteo Jorgenson (Visma-Lease a Bike), ki ga je do rumene majice ločilo zgolj osem sekund, tretje pa Kanadčan Derek Gee (Israel-Premier Tech) z zaostankom 36 sekund. Eden izmed štirih kandidatov za skupno zmago na prihajajočem Touru, Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) je po nekaj dneh krize v gorah na koncu zasedel sedmo mesto z zaostankom 2:25 minute za Rogličem.

Rezultati po zadnji etapi Kriterija po Dofineji:

Results powered by FirstCycling.com

Kilometer do cilja: Roglič se bori za rumeno majico! Za Jorgensonom, drugim v skupnem seštevku dirke, zaostaja že 41 sekund!  

3 km do cilja: Carlos Rodriguez (INEOS), Derek Gee (Israel) in Matteo Jorgenson (Visma) še vedno vozijo na čelu dirke, medtem ko Primož Roglič, ki ima pred Jorgensonom dobro minuto prednosti v skupnem seštevku, zaostaja že 39 sekund. 

7 km do cilja: Giulio Ciccone (Lidl-Trek) je silovito pospešil in zdaj sam vozi na čelu dirke. Pred skupino z rumeno majico ima 14 sekund prednosti. Tudi Laurens De Plus (INEOS Grenadiers) je pospešil in hitro zmanjšal prednost Italijana. Odzvali so se tudi Carlos Rodriguez (INEOS), Derek Gee (Israel) in Matteo Jorgenson (Visma), ki za Rogličem v skupni razvrstitvi zaostaja dobro minuto. Tudi njemu diši etapna zmaga, če ne celo kaj drugega. 

9.5 km do cilja: Ubežna deveterica, ki ima pred glavnino manj kot pol minute prednosti, kar verjetno ne bo dovolj za etapno zmago, je že zagrizla v ciljni vzpon Plateau des Glières. Zaključni klanec Dofineje je dolg dobrih devet kilometrov in ima 7,2-odstoten povprečni naklon, z max delom tudi nad 10-odstotkov. Tempo glavnine narekuje Mads Pederson (Lidl-Trek), ki bo dal vse iz sebe za čim boljši položaj moštvenega kolega Giulia Cicconeja.

26 km do cilja: Kolesarji so opravili še z dvema nekategoriziranima vzponoma, sledi zaključni vzpon na Plateau des Glières. 9,4 kilometra in povprečno 7,2-odstotna naklona bo povsem za konec Kriterija po Dofineji. Od tega bo šlo šest kilometrov vzpona prek deset odstotkov. Dva kilometra pred ciljem se bo trasa skoraj zravnala, kjer bo prostor za okronanje kralja letošnje izvedbe francoske dirke. Ubežna skupina z devetimi kolesarji ima še 1:40 minute prednosti pred glavnino s favoriti. 

58 km do cilja: Vodilna skupina, v kateri je zdaj samo še devet kolesarjev, je že prečkala gorski cilj Le Salève, kjer je kolesarje oviral močan veter. Najhitrejši je bil Soler, najbolj borbeni kolesar sobotne etape, ki je z novimi desetimi točkami v virtualni razvrstitvi za pikčasto majico napredoval na drugo mesto, tik za Fortunatom. Sledi daljši spust in nato ciljni vzpon do Plateau des Glièresa. Skupina s favoriti zaostaja 1.40 minute, na čelu skupine vozijo kolesarji Ineosa, ki danes stavijo na Carlosa Rodrigueza. 

  KOLESAR TOČKE
1  SOLER Marc 10
2  GAUDU David 8
3  SEPÚLVEDA Eduardo 6
4  QUINN Sean 4
5  MARTIN Guillaume 2

61 km do cilja: Kolesarji so tik pod vrhom vzpona 1. kategorije Le Salève. Ubežna skupina se krči, Prodhomme in Fortunato, ki danes namesto Rogliča nosi pikčasto majico najboljšega na gorskih ciljih, nista zmogla ostrega tempa in sta zaostala. Skupina z Rogličem, ki iz metra v meter postaja vse manjša, zdaj zaostaja še dve minuti in pol.

70 km do cilja: Ubežna enajsterica se že vzpenja na Le Salève, dobrih 12 kilometrov dolg klanec 1. kategorije. Pred glavnino imajo že več kot štiri minute prednosti. 

75 km do cilja: Vodilna skupina ima še pet kilometrov do vznožja vzpona 1. kategorije Le Salève. Klanec je dolg dobrih 12 kilometrov in ima 6,8-odstoten povprečni naklon. Najtežji del bo predstavljal med četrtim in sedmim kilometrom, ko bo naklon ceste na določenih delih tudi več kot 11 odstotkov. Ubežniki ohranjajo več kot tri minute in pol prednosti pred glavnino. 

107 km do cilja: Vodilna skupina, ki ima zdaj že več kot tri minute prednosti pred glavnino, je že na vmesnem cilju v kraju Saint-Jean-de-Sixt, ki leži na nadmorski višini 957 metrov. Najhitrejši je bil Francoz David Gaudu iz ekipe Groupama-FDJ. Osvojil je deset točk in tri odbitne skeunde. Sledi daljši spust in nekaj ravnine vse do 90. kilometra, ko bodo kolesarji pred seboj zagledali Le Saleve – gorski cilj I. kategorije (12,1 km/6,8 %). Najtežji del bo predstavljal med četrtim in sedmim kilometrom, ko bo naklon ceste na določenih delih tudi več kot 11 odstotkov.

116 km do cilja: Ubežna skupina 11 kolesarjev ima okoli 2:40 minute prednosti pred glavnino, kjer tempo narekujejo kolesarji BORA-hansgrohe, ki branijo rumeno majico Primoža Rogliča.

128 km do cilja: Ubežna skupina je že prečkala drugi gorski cilj etape, gorski cilj III. kategorije Col de Esserieux (4,2 km/5,4 %). Tudi tokrat je bil najhitrejši Fortunato (Astana), ki je osvojil dve točki, medtem ko se je Wellens (UAE) moral zadovoljiti z eno. Njegov moštveni kolega Pavel Sivakov, ki je tako kot Wellens planiran za nastop na francoskem Touru, je odstopil z Dofineje, so na družbenih omrežjih pravkar sporočili organizatorji. Enako velja za Antonia Pedrera iz Movistarja in Floriana Sénéchala (Arkéa - B&B Hotels). 

137 km do cilja: Zasledovalna skupina je na spustu ujela ubežno, tako da je zdaj na čelu dirke 11 kolesarjev: Sean Quinn (EFE), Marc Soler in Tim Wellens (UAE Emirates), Bart Lemmen (Visma | Lease a Bike), Lorenzo Fortunato (Astana Qazaqstan Team), Bruno Armirail in Nicolas Prodhomme (oba Decathlon AG2R La Mondiale Team), David Gaudu (Groupama-FDJ), Omar Fraile (Ineos), Guillaume Martin (Cofidis) in Eduardo Sepulveda (Lotto Dstny). 

147 km do cilja: Vodilna skupina petih kolesarjev (Quinn, Soler, Lemmen, Fortunato inn Prodhomme) je že prečkala prvi gorski cilj današnje etape Col de la Forclaz-de-Montmin (7.1 km, 7.2%). Najhitrejši je bil Fortunato, ki je osvojil 10 točk, tik za njim je črto prečkal Soler in osvojil osem točk.

Kriterij po Dofineji | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O. 10.30 - Z zamahom startne zastavice se je tudi uradno začela zadnja, osma etapa dirke po Dofineji. Tudi danes se vrstijo poskusi bega, nekaj prednosti so si uspeli privoziti ameriški državni prvak Sean Quinn (EFE), Marc Soler (UAE Emirates), Bart Lemmen (Visma | Lease a Bike) in Lorenzo Fortunato (Astana Qazaqstan Team), kmalu pa se jim je pridružil še Nicolas Prodhomme (Decathlon AG2R La Mondiale Team). V vodilni skupini je najvišje rangiran kolesar Soler, ki v skupni razvrstitvi z nekaj več kot sedmimi minutami zaostanka zaseda 15. mesto. 

10.15 - V Thonesu se bo čez nekaj trenutkov tudi uradno začela zadnja etapa letošnjega kriterija po Dofineji. Že nekaj ur pred začetkom etape so iz Visme sporočili, da Sepp Kuss zaradi slabega počutja, ki se vleče že nekaj dni, z dirko ne bo nadaljeval. Z mislimi na letošnji Tour, ki je tik za vogalom, si bo vzel nekaj časa za počitek. Poleg Kussa so odstopili Harold Tejada (Astana Qazaqstan), Ryan Gibbons (Lidl-Trek), Clément Champoussin (Arkea-B&B Hotels), Tom Paquot (Intermarché-Wanty) in Mark Donovan (Q36.5).

Kaj prinaša 7. etapa Kriterija po Dofineji?

Za Primoža Rogliča in akterje na Kriteriju po Dofineji je danes čas za zadnjo vožnjo. Osmo, če smo natančni. Slovenski kolesarski šampion je na dobri poti, da ponovi dosežek iz leta 2022, ko je dirko osvojil. S tem bi si na najboljši mogoči način tlakoval pot do osrednjega vrhunca, ki se bo začel 29. junija v Firencah. Tour de France je dirka vseh dirk, ki bo kmalu plenila ogromno pozornosti.

A Roglič mora najprej ubraniti napade vseh tekmecev. V skupnem seštevku mu je najbližje na drugem mestu Matteo Jorgenson (Visma | Lease a Bike), ki zaostaja minuto in tri stotinke. Na tretjem mestu najdemo Kanadčana Dereka Geeja (Israel – Premier Tech). Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) je v soboto z drugega padel na šesto mesto, a si s tem ne beli glave, saj že od prihoda izpostavlja, da je to dirko vzel kot pripravo na Tour de France.

V nedeljo bo že takoj za štartom v Thonesu sledil vzpon I. kategorije. Vzpon na prelaz Col de la Forclaz de Montmin bo dolg 7,1 kilometra in bo imel 7,3-odstotno povprečno naklonino. Povsem proti vrhu je najtežje, saj so zadnji trije kilometri z okoli desetodstotnim naklonom.

Po spustu bo čas za novo vzpenjanje. Tokrat bo na vrsto prišel gorski cilj III. kategorije (Col de Esserieux, 4,2 km/5,4 %).

Remco Evenepoel
Sportal Remco Evenepoel se ne zmeni za takšne ljudi

Kriterij po Dofineji | Foto: A. S. O. Foto: A. S. O. Trasa se bo praktično vseskozi dvigovala in spuščala. Leteči cilj Saint Jean de Sixt je na primer na nadmorski višini 957 metrov, do katerega se bodo morali povzpeti.

Prečkali ga bodo po 52,7 kilometra trase, kar pomeni, da bo pred njimi še dobrih sto kilometrov poti. Sledil bo lažji del vse do 90. kilometra, ko bodo kolesarji pred seboj zagledali Le Saleve – gorski cilj I. kategorije (12,1 km/6,8 %). Najtežji del bo predstavljal med četrtim in sedmim kilometrom, ko bo naklon ceste na določenih delih tudi več kot 11 odstotkov.

Sledila bosta še dva majhna nekategorizirana klanca, nato pa bo na vrsto prišel zaključni vzpon na Plateau des Glières. 9,4 kilometra in povprečno 7,2-odstotna naklona bo povsem za konec Kriterija po Dofineji. Od tega bo šlo šest kilometrov vzpona prek deset odstotkov. Dva kilometra pred ciljem se bo trasa skoraj zravnala, kjer bo prostor za okronanje kralja letošnje izvedbe francoske dirke.

Rezultati 7. etape

Results powered by FirstCycling.com

Ne spreglejte