Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
30. 8. 2020,
19.59

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,52

Natisni članek

Jan Polanc Julian Alaphilippe Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Franciji Tour de France Tour de France

Nedelja, 30. 8. 2020, 19.59

1 leto, 9 mesecev

Po 2. etapi Dirke po Franciji

Rogliču je bilo težko, Pogačar uspešno prestal težave

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,52
Julian Alaphilippe | Julian Alaphilippe je postal junak druge etape in oblekel rumeno majico vodilnega. | Foto Reuters

Julian Alaphilippe je postal junak druge etape in oblekel rumeno majico vodilnega.

Foto: Reuters

Francija spet povzdiguje kolesarja Juliana Alaphilippeja, ki je v drugi etapi Dirke po Franciji prišel do velike zmage in rumene majice. Pred drugimi favoriti za skupno zmago si je nabral nekaj časovnega naskoka. Osrednji slovenski adut Primož Roglič, ki je tako kot Tadej Pogačar prišel v družbi preostalih najboljših, poudarja, da je vse tako, kot mora biti.

Dirka po Franciji, 1. etapa

V primerjavi s prvo etapo, ki je bila zaradi spolzkega cestišča kaotična, videli smo številne padce, druga ni imela takšnega repertoarja, vendar smo lahko videli izjemno razburljiv konec.

Primož Roglič
Sportal Francija slavi Alaphilippea, Roglič in Pogačar v družbi najboljših

Ubežniki so uspešno prestali prva dva gorska cilja I. kategorije (Col de la Colmiane in Col de Turini), zato pa so se osrednja moštva, ki jih zanima skupna zmaga na Touru, začela ogrevati pred začetkom zadnjega kategoriziranega vzpona na Col d'Eze. Takrat so tudi ujeli kolesarje, ki so bili lep čas v središču pozornosti.

Luka Mezgec (Mitchelton Scott) je imel na spustu s prvega gorskega cilja Col de la Colmiane med vsemi kolesarji izmerjeno najvišjo hitrost. Znašala je kar 94,2 km/h.

Napadov pričakovano še ni bilo, zato pa je bil tempo vse hitrejši. Jasno je bilo, da bo razburljivo postalo na zadnjem, nekategoriziranem vzponu pred ciljem. Col de Quatre Chemis je imel namreč posebno noto, saj so se na vrhu najhitrejšim dodeljevale bonifikacijske sekunde, ki so v skupnem seštevku zelo pomembne.

Roglič o tem, da ni sledil napadu: Tako, kot je, je super

In takrat je skočil Julian Alaphilippe (QuickStep). Sledil mu je Marc Hirschi (Sunweb), na katerega je bil Francoz sprva jezen, saj ni želel oziroma ni mogel pomagati pri narekovanju tempa. Ko se jima je priključil Adam Yates (Mitchelton Scott), se je zgodba nekoliko obrnila.

Ubežniki so bili ujeti na predzadnjem klancu. | Foto: A.S.O./Alex Broadway Ubežniki so bili ujeti na predzadnjem klancu. Foto: A.S.O./Alex Broadway

"Napad sem izvedel na zadnjem klancu. Hirschi ni hotel sodelovati. Ko naju je ujel Yates, je bil takoj pripravljen sodelovati," je pripovedoval Alaphilippe, ta pa je bil na vrhu Col de Quatreja Chemisa drugi za Yatesom in nekoliko jezen nanj, saj je bil prav on tisti, ki je v večini narekoval tempo trojice.

Preostali favoriti v boju za rumeno majico niso skočili za njimi. Na vprašanje novinarke nacionalne televizije, zakaj se ni odzval na napad, je slovenski favorit Primož Roglič odgovoril nekoliko zavito v celofan: "Tako, kot je, je super. Fantje so znova naredili ogromno dela. Zagotovo smo lahko zadovoljni z danim položajem."

Sportal Tour že terjal prvi davek: najprej pozitivni testi, nato še padci, ki so odnesli velika aduta

Alaphilippe zaradi očeta s solzami v očeh

In res so kolesarji Jumbo Visme velik del etape narekovali tempo, potem ko danes v rumeno oblečeni Alexander Kristoff (UAE Emirates), ki je zmagal v uvodnem delu dirke, ni mogel več slediti pri vzponih.

Na koncu etape se je vnel pravi taktični boj. Zaostanek glavnine je znašal približno 20 sekund, trojici pa je nagajal še veter v prsi. Na ciljni ravnini v Nici se jim je vlak iz ozadja nezadržno približeval, a je Francoz skočil pravi čas. Sledil mu je le Hirschi, a mu ni mogel preprečiti pete etapne zmage na dirki Tour de France.

Velika zmaga Juliana Alaphilippeja | Foto: Reuters Velika zmaga Juliana Alaphilippeja Foto: Reuters

Ta je imela povrhu vsega še čustveno noto. Letos je namreč izgubil očeta in zmago je s solzami v očeh posvetil prav njemu: "Tudi danes so posebni občutki, ko sem osvojil etapo na Touru. Potem ko sem imel slab začetek sezone, je ta uspeh nekaj posebnega. Danes je bila dovolj težka dirka, da sem lahko prišel v ospredje. Zmago posvečam očetu."

Tour de France
Sportal Roglič v drami miril tekmece, veselje v taboru Pogačarja in Polanca

Polanc pomagal Pogačarju ob defektu

Z zmago je oblekel rumeno majico vodilnega, ki jo je lani na primer nosil na 14 etapah, in ima pred tistimi osrednjimi favoriti za skupno zmago zdaj 17 sekund prednosti. Tadej Pogačar in Roglič sta na cilj prikolesarila v skupini, ki je za trojico zaostala dve sekundi.

A danes ni šlo vse gladko, saj je imel mladi Pogačar težave s kolesom. Pri spustu s Col de Turinija je imel namreč defekt, na pomoč pa mu je priskočil moštveni kolega Jan Polanc, ki mu je dal svoje zadnje kolo. "Moja naloga je bila, da sem bil ob Tadeju, če bi imel težave. Ob spustu je imel defekt. Dal sem mu zadnje kolo. Moje delo je bilo danes opravljeno. Posodil sem mu 'feltno', ker je bilo do cilja še veliko kilometrov. Če bi se to zgodilo na zadnjih kilometrih, bi mu seveda dal svoje kolo," je v pogovoru za nacionalno televizijo dejal Polanc.

"Ves dan mi je bilo malce težko. Počasi se vračam v ritem. Veseli me, da se lahko peljem z najboljšimi."

Pri Rogliču je videti, da se želi v uvodnih dneh zlasti izogniti padcu, potem ko je padel na kriteriju Dauphine. Zaveda se, da je dirka še zelo dolga in da sta za njimi šele prva dva dneva. "Fino, spet brez večjih težav smo opravili. Super. Dan za dnem. Tako, kot je, je super. Na koncu smo fantje naredili ogromno dela. Zagotovo smo lahko zadovoljni z danim položajem," je povedal za nacionalno televizijo in o tem, ali mu je bilo na trasi kaj težko in ali se čuti zdravega, dodal: "Ves dan mi je bilo malce težko. Počasi se vračam v ritem. Veseli me to, da se lahko peljem z najboljšimi. To je super podatek. Bolj in bolj sem zdrav. Očitno dovolj, da lahko kolesarim z najboljšimi."

"Ves dan mi je bilo malce težko. Počasi se vračam v ritem. Veseli me to, da se lahko peljem z najboljšimi. To je super podatek. Bolj in bolj sem zdrav," pravi Roglič.  | Foto: Reuters "Ves dan mi je bilo malce težko. Počasi se vračam v ritem. Veseli me to, da se lahko peljem z najboljšimi. To je super podatek. Bolj in bolj sem zdrav," pravi Roglič. Foto: Reuters

V ponedeljek bo na sporedu etapa, ki bo namenjena šprinterjem. Dolga bo 198 kilometrov in bo peljala od Nice do Sisterona. Zato pa se že v torek nadaljuje boj za rumeno majico, saj se bo trasa končala na 1.825 metrov visokem Orcieres-Merlettu.

Dirka po Franciji, 2. etapa (Nica–Nica, 186 km)

  1. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-Quickstep)           4:55:27
  2. Marc Hirschi (Švi/Sunweb)                              isti čas
  3. Adam Yates (GBr) Mitchelton-Scott               + 0:01
  4. Greg Van Avermaet (Bel/CCC Team)                     0:02
  5. Sergio Higuita (Kol/EF)
  6. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo)
  7. Aleksej Lucenko (Kaz/astana)
  8. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)
  9. Maximilian Schachmann (Nem/Bora-Hansgrohe)
 10. Alberto Bettiol (Ita/EF)
...
 31. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                    isti čas
 67. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                         9:57
115. Matej Mohorič (UAE Emirates)                         20:42
139. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)                   28:15

Vrstni red po 2. etapi

  1. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-Quickstep)      8:41:32
  2. Adam Yates (VBr/Mitchelton-Scott)                   + 0:04
  3. Marc Hirschi (Švi/Sunweb)                             0:07
  4. Sergio Higuita (Kol/EF)                               0:17
  5. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)
  6. Esteban Chaves (Kol/Mitchelton-Scott)
  7. Davide Formolo (Ita/ UAE Emirates)
  8. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)
  9. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)
 10. Tom Dumoulin (Niz/Jumbo-Visma)
 11. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                     isti čas
...
 67. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                        10:12
120. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)                  20:57
133. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)                   28:30

Primož Roglič
Sportal Drama na Touru, favoriti na tleh, Degenkolb odstopil, junak Pogačarjev moštveni kolega
Ne spreglejte