Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
29. 8. 2020,
19.47

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,06

Natisni članek

Matej Mohorič Matej Mohorič Jan Polanc Alexander Kristoff Luka Mezgec Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič Dirka po Franciji Tour de France Tour de France

Sobota, 29. 8. 2020, 19.47

1 leto, 9 mesecev

Po prvi etapi Dirke po Franciji

Roglič v drami miril tekmece, veselje v taboru Pogačarja in Polanca

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,06
Tour de France | Veliki junak prve etape je postal Norvežan Alexander Kristoff. | Foto Reuters

Veliki junak prve etape je postal Norvežan Alexander Kristoff.

Foto: Reuters

Huh, kakšen začetek osrednjega športnega dogodka letošnjega leta. Uvodna etapa Dirke po Franciji je v deževnih razmerah postregla s pravo dramo, saj so se številni kolesarji, med njimi tudi favoriti, pobližje srečali z asfaltno podlago. Veliki zmagovalec je presenetljivo postal Norvežan Alexander Kristoff (UAE Emirates). "Na koncu se je za nas vse skupaj dobro izteklo," je po etapi za nacionalno televizijo dejal Primož Roglič, ki je pri nevarnih spustih umirjal nekatere kolesarje. Od slovenskih kolesarjev je bil na 14. mestu najhitrejši Luka Mezgec.

Čeprav je imela prva etapa predznak ravninskosti, je postregla z vsem, kar kolesarski svet premore. Že v primeru suhega vremena je bila tehnično zahtevna, zlasti spusti, a je vse skupaj začinil še dež.

Prav zaradi spolzkega cestišča so se na tleh znašli številni kolesarji, med njimi tudi favoriti za končno zmago. Kar dvakrat je padel pomočnik lanskega junaka Egana Bernala pri Team Ineos Grenadiers, Rus Pavel Sivakov. Sicer je sprva kazalo, da ne bo mogel več ujeti glavnine, a je ravno dež pripomogel k temu, da se je lahko vrnil v karavano najboljših.

Primož Roglič
Sportal Drama na Touru, favoriti na tleh, Degenkolb odstopil, junak Pogačarjev moštveni kolega

Poglejte, kaj se je dogajalo v prvi etapi Dirke po Franciji

Fotogalerija
1 / 18

Največ preglavic so imeli kolesarji pri spustih, ki so bili že sicer izjemno tehnični. Med drugimi so se v prvi etapi na tleh znašli Julian Alaphilippe (Deceuninck-QuickStep), Richie Porte (Trek Segafredo), Mikel Landa (Bahrain-McLaren) Wout van Aert, George Bennett (oba Jumbo-Visma), Caleb Ewan (Lotto Soudal), Nairo Quintana (Arkea-Samsic), Thibaut Pinot (Groupama–FDJ) … Imena, ki so v kolesarskem svetu zelo dobro poznana, prav vsem pa se je na koncu uspelo pripeljati v cilj v čas zmagovalca. Peterica slovenskih kolesarjev je na srečo uspešno prestala vse pasti, ki jih je ponujala uvodna trasa.

Nekateri se niso menili za skupni dogovor, zato je ukrepal tudi Roglič

Ko so se kolesarji drugič podali na najvišjo točko etape Levens, so v skupini sprejeli sklep, da ne bodo tvegali pri tehnično zahtevnih in zaradi dežja spolzkih spustih. Odločili so se, da se bodo družno peljali proti ravnini in zatem začeli postavljati vlake za šprinterje. Izkušeni Tony Martin (Jumbo-Visma) je vsem signaliziral, naj upočasnijo tempo. Vendarle je bilo že preveč padcev v prvem krogu, povrhu vsega pa se je dirka šele začela.

Primož Roglič je prestal vse pasti, ki jih je ponujala razburljiva prva etapa na Dirki po Franciji. | Foto: Reuters Primož Roglič je prestal vse pasti, ki jih je ponujala razburljiva prva etapa na Dirki po Franciji. Foto: Reuters

A se niso vsi držali navodil. Kolesarji Astane so kljub opozorilom skušali tvegati, a je kazen kmalu sledila, potem ko se je v prometni znak zaletel Miguel Angel Lopez Moreno. Nato je posredoval Primož Roglič in kolesarje kazahstanskega moštva dodatno svaril, naj umirijo konje: "Zdi se mi, da je bil naš namen, da se ne želi nihče poškodovati že prvi dan. Ni bilo nobenega smisla, da bi imeli hud tempo in vršili pritisk na spustu. To smo skušali dopovedati. Niso se vsi tega takoj držali. Cesta je bila že v suhem vremenu tehnična in zahtevna. Potem je bil dež. Tekmovalci sami poskrbimo, da je cesta še bolj nevarna. Zato smo pazili," je po koncu etape za nacionalno televizijo povedal Roglič.

Thibaut Pinot, eden od osrednjih favoritov za skupno zmago, je v prvi etapi prav tako padel.  | Foto: Reuters Thibaut Pinot, eden od osrednjih favoritov za skupno zmago, je v prvi etapi prav tako padel. Foto: Reuters

Komisarji dirke so se v nadaljevanju odločili, da tri kilometre pred ciljem nevtralizirajo dirko, kar je pomenilo, da imajo ob morebitnem padcu znotraj tega območja vsi čas zmagovalca. Prav pri tej oznaki pa se je zgodil nov skupinski padec, v katerega je bil vpleten tudi Pinot.

Moštveni kolega Pogačarja in Polanca: Sanje so se mi uresničile

V zaključnem šprintu je sprva zelo dobro kazalo našemu Luki Mezgecu (Mitchelton Scott), ki je bil v dobrem položaju. A so nato prišli v ospredje preostali favoriti za šprint. Znašel se je v sendviču, etapo pa končal na 14. mestu.

Na koncu je prav vse nekoliko presenetil Norvežan Alexander Kristoff, ki je imel veliko pomoč v Janu Polancu – slovenski kolesar je lep čas diktiral tempo moštva UAE Emirates, katerega član je tudi drugi slovenski favorit za visoko uvrstitev Tadej Pogačar.

Jan Polanc je v prvi etapi opravil veliko dela, da se je na koncu njegov moštveni kolega v ciljnem šprintu veselil zmage, po kateri je oblekel rumeno majico. | Foto: Reuters Jan Polanc je v prvi etapi opravil veliko dela, da se je na koncu njegov moštveni kolega v ciljnem šprintu veselil zmage, po kateri je oblekel rumeno majico. Foto: Reuters

V zaključku je imel največ moči in se veselil četrte etapne zmage na Touru. Ta je presenetila tudi njega: "Zmaga in povrhu še rumena majica. Sanje so se mi uresničile. S to zmago je moja sezona rešena. Več si ne bi mogel želeti. Moštvo je sestavljeno za specialiste za klanec. Nisem mislil, da bi lahko prišel do zmage. Počutil sem se močnega. Fantje so me zadnje kilometre varovali, tako da se je vse izšlo sanjsko. Veliko časa sem se držal za Saganom, potem sem sledil Bolu, ki se je odločil za dolg šprint. Imel sem dovolj prostora po desni strani. Ponosen sem, da bom lahko jutri nosil rumeno majico," je dejal Norvežan, ki v tem letu ni imel dobrih rezultatov, povrhu vsega pa je celo padel na evropskem prvenstvu.

Roglič: Ena etapa je za nami, gledamo samo naprej

Pogačar je bil na 17. mestu drugi najboljši slovenski kolesar, Polanc je bil na 29., Roglič na 39. mestu. Vsi so imeli čas zmagovalca, tudi Matej Mohorič (Bahrain-McLaren), ki so mu najprej pripisali 6:21 zaostanka, a so mu na koncu zaradi padca pripisali čas zmagovalca.

Tour de France | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Ena etapa je za nami, gledamo samo naprej. Na koncu se je za vse nas dobro izteklo. Poznam jutrišnjo traso. Zbrani moramo ostati in iti dan za dnem. Vendarle so pred nami trije tedni. Ostati je treba zbran," je v cilju še dejal Roglič, ki bo najverjetneje moral noge na višje obrate naviti že v nedeljo, saj bodo tisti, ki pogledujejo za skupno zmago, na prvi pravi preizkušnji.

Pred kolesarji sta namreč dva gorska cilja I. kategorije, devet kilometrov pred ciljem 186 kilometrov dolge trase pa se bodo denimo delile še bonifikacijske sekunde, ki bodo imele v skupnem seštevku pomembno vlogo.

Rezultati 1. etape Dirke po Franciji (Nica–Nica, 156 km)

  1. Alexander Kristoff (Nor/UAE Emirates)                  3:46:23
  2. Mads Pedersen (Dan/Trek-Segafredo)
  3. Cees Bol (Niz/Sunweb)
  4. Sam Bennett (Irs/Deceuninck-Quickstep)
  5. Peter Sagan (Slk/Bora-Hansgrohe)
  6. Elia Viviani (Ita/Cofidis)
  7. Giacomo Nizzolo (Ita/NTT Pro Cycling)
  8. Bryan Coquard (Fra/B&B Hotels-Vital Concept
  9. Anthony Turgis (Fra/Total Direct Energie)
 10. Jasper Stuyven (Bel/Trek-Segafredo)
...
 14. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)
 17. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)
 29. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)
 39. Primož Roglič (Slo/Jumbo Visma)         
Matej Mohorič (Slo/Bahrani-McLaren)             vsi isti čas

Skupni vrstni red:

  1. Alexander Kristoff (Nor/UAE Emirates)                  3:46:13
  2. Mads Pedersen (Dan/Trek-Segafredo)                  +   0:04
  3. Cees Bol (Niz/Sunweb)                                 0:06
  4. Sam Bennett (Irs/Deceuninck-Quickstep)                 0:10
  5. Peter Sagan (Slk/Bora-Hansgrohe)
  6. Elia Viviani (Ita/Cofidis)
  7. Giacomo Nizzolo (Ita/NTT Pro Cycling)
  8. Bryan Coquard (Fra/B&B Hotels-Vital Concept
  9. Anthony Turgis (Fra/Total Direct Energie)
 10. Jasper Stuyven (Bel/Trek-Segafredo)
...
 14. Luka Mezgec (Slo/Mitchelton-Scott)
 17. Tadej Pogačar (Slo/UAE Emirates)
 29. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)
 39. Primož Roglič (Slo/Jumbo Visma)         
Matej Mohorič (Slo/Bahrani-McLaren)            vsi isti čas

Ne spreglejte