Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
5. 7. 2019,
15.47

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,62

1

Natisni članek

Tour de France Tour de France Dirka po Franciji Primož Roglič Primož Roglič Tadej Valjavec Jani Brajkovič Andrej Hauptman Matej Mohorič Matej Mohorič Jan Tratnik

Petek, 5. 7. 2019, 15.47

1 leto, 9 mesecev

Najboljše slovenske uvrstitve na Touru

Rogličeva francoska poezija

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,62

1

Primož Roglič | Primož Roglič ima največ uspeha na Touru. | Foto Getty Images

Primož Roglič ima največ uspeha na Touru.

Foto: Getty Images

V soboto se bo v Belgiji začel prestižni Tour, na katerem so se v preteklosti proslavili tudi Slovenci. Najbolj Primož Roglič, pred njim pa sta imela najboljšo skupno uvrstitev Tadej Valjavec in Jani Brajkovič, posamično pa Andrej Hauptman.

Če gledamo na Dirki po Franciji le uvrstitve v etapah, moramo kot prvega izpostaviti zdajšnjega selektorja slovenske kolesarske reprezentance Andreja Hauptmana. Leta 2002 je bil razpoložen v tretji etapi, ko je bila pred njim le trojica najboljših, kar je vse do prihoda Primoža Rogliča veljal kot najboljši etapni dosežek.

Pred enajstimi leti je nato Tadeju Valjavcu uspel prav poseben podvig za slovensko kolesarstvo. Kot prvemu je namreč uspelo dirko končati med desetimi najboljšimi. Sprva je bil deseti, nato pa je po diskvalifikaciji Avstrijca Bernarda Kohla, ki je padel na testu dopinga, napredoval na deveto mesto. Takrat je za skupnim zmagovalcem Carlosom Sastrejem zaostal le devet minut in pet sekund.

Jani Brajkovič je bil leta 2002 streljal od šestega mesta, a je imel veliko smole. | Foto: Klemen Korenjak Jani Brajkovič je bil leta 2002 streljal od šestega mesta, a je imel veliko smole. Foto: Klemen Korenjak

Štiri leta pozneje je enak podvig uspel Janiju Brajkoviču. Sicer je bil njegov zaostanek za rumenim Bradleyjem Wigginsom večji – 16 minut in 33 sekund –, a je imel tudi veliko smole, ki mu je odnesla še boljšo uvrstitev.

Sportal Na najvišjem Touru v zgodovini dva Slovenca, širok krog favoritov in rumeni jubilej #video

Na takratno vprašanje, ali se je Tour razpletel, kot si je zamislil, je odgovoril: "Definitivno ne. Štirje padci, nepotrebna izguba dveh minut v 6. etapi …" Prav ta izgubljen čas bi ga namreč lahko uvrstil med najboljšo šesterico.

Čeprav sta bila oba kolesarja med najboljšimi desetimi na dirki vseh dirk, pa ni nobenemu uspelo priti do etapne zmage.

Skakalec Roglič kot prvi skočil

Na zgodovinski dosežek je Slovenija morala počakati do leta 2017. Čakala je na skok in prav nekdanji skakalec je skočil na znameniti Col du Galibier. Primož Roglič si je vzpon ogledal že maja skupaj z dekletom Loro. 34 kilometrov pred ciljem se je odpeljal. Pred seboj je videl le še zmago. Ni se oziral nazaj. Njegova prednost je naraščala.

Prva etapna zmaga Primoža Rogliča na Touru. | Foto: Reuters Prva etapna zmaga Primoža Rogliča na Touru. Foto: Reuters

Na najvišjo točko Toura (2.642 metrov), ki ga je predstavljal Galibier, je prišel s prednostjo več kot dveh minut. Pred njim je bil še spust in Primož se je z zlatimi črkami kot prvi Slovenec vpisal med zmagovalce posamičnih etap na najbolj prestižni dirki.

''Noro. Sploh se ne zavedam, kaj mi je uspelo. Dobiti etapo, ki je šla prek najvišjega prelaza na dirki, je nekaj neverjetnega in vesel sem, da mi je uspelo. Spremljali so me družina, moje dekle, videl sem številne slovenske zastave, kar mi je dalo dodatnih moči, da sem zdržal do konca. Noro, noro, noro,'' je po zmagoslavju dejal Roglič.

Matej Mohorič
Sportal Mohorič se pred debijem na francoskem Touru zaveda priložnosti, ki mu je dana #intervju

Vlogo kapetana prevzel med dirko

Apetiti so se mu ob ekspresnem napredovanju večali, zato je lani odpotoval na Tour z nekoliko drugačnimi načrti.

Sicer ni bil predviden za kapetana, saj je ta vloga pripadala moštvenemu kolegu Stevenu Kruiswijku, a Nizozemec ni bil dorasel vlogi. Zato je Roglič v gorskih etapah prevzemal vlogo vodje. Pred takratnim Tourom je govoril, da ne verjame, da bo dirkal na generalno razvrstitev, a je dal kmalu vedeti, da ima v nogah dovolj dinamita.

Primož Roglič | Foto: Reuters Foto: Reuters

Če ne bi z ekipo izgubil toliko časa na ekipnem kronometru, bi bil še bližje rumeni majici. Lekcijo je najboljšim prvič odčital v 14. etapi. Geraint Thomas, Chris Froome in Tom Dumoulin so lahko le gledali, kako jim Slovenec beži. Prednost osmih sekund si je prikolesaril z izjemno vožnjo na Croix Nueve.

Sloviti Lance Armstrong tega klanca v vsej svoji zgodovini ni prekolesaril hitreje, Rogla je imel za kar dve sekundi boljši dosežek. Le trem je v vsej zgodovini uspelo hitreje – Marcu Pantaniju, Miguelu Indurainu in Byarneju Riisu. Vsi so leta 1995 ta klanec prevozili v sedmih sekundah manj.

Mark Cavendish
Sportal Cavendishu rdeča luč za nastop na francoskem Touru, komu sveti zelena?

Zmagovalni oder se mu je izmuznil, a je pokazal karakter

Močne noge je spet pokazal v 17. etapi. Pred enim letom je prav v 17. etapi spisal pravljico. Na zaključnem vzponu na Col du Portet je trikrat skočil. Otresel se je velikega Chrisa Frooma. Le Geraint Thomas in Tom Dumoulin sta mu sledila iz skupine rumene majice. Froomu se je v boju za tretje mesto približal na vsega 16 sekund zaostanka, Thomas pa je na koncu imel največ moči in prišel na cilj pred Rogličem.

Po ravninski etapi je prišel nov trenutek resnice in nova gorska etapa. Trasa je bila dolga kar 200 kilometrov, na poti pa znameniti vzpon na Col du Tourmalet. A Rogla ni udaril tam. Svoje dekle Loro je postavil 30 kilometrov do cilja. Skočil je prav na tem mestu, predstavljal pa ga je Col du Solour. Froome je bil že večkrat odpisan, vendar je imel tako močno ekipo, da je našel stik z njim. Ko je prišel na vrsto spust, mu niti sotekmovalci niso mogli več pomagati.

Lani je še drugič dvignil roke v zrak. | Foto: Getty Images Lani je še drugič dvignil roke v zrak. Foto: Getty Images

Rogla je tvegal in se drzno lotil vožnje po klancu navzdol. Nihče mu ni mogel slediti in veselil se je druge etapne zmage na slovitem Touru. "Ne vem, kakšne hitrosti dosegajo smučarski skakalci na skakalnicah, predvidevam pa, da so visoke. A če ste videli, kaj je Roglič naredil na spustu z d'Aubisqua, ko se je zajedel v čas Dumoulina in pobegnil Froomu, bi si lahko mislili, da je kolesarstvo v primerjavi s skoki lahko," se je po etapi čudil Armstrong, sicer zmagovalec sedmih Tourov, ki pa so mu zaradi dopinga vzeli prav vse lovorike.

Po veliki zmagi je bil Roglič celo na tretjem mestu v skupnem seštevku, vendar je nato v kronometru izgubil sekunde v dvoboju s Froomom in padel na četrto mesto, kar je bil zgodovinski dosežek slovenskega tekmovalca. Roglič je na koncu za zmagovalcem Thomasom zaostal tri minute in 22 sekund.

Na letošnji dirki bi se rad v zgodovino zapisal tudi Matej Mohorič. V žepu že ima zmagi na Giru in Vuelti, rad pa bi se kot prvi Slovenec pohvalil s trojčkom zmag na vseh treh največjih dirkah. Prav tako pa ima svoje račune njegov moštveni kolega Jan Tratnik.

Tom Dumoulin
Sportal Dumoulin nezadovoljen pri Sunwebu, Matthews pred Tourom "popolnoma zmeden"
Primož Roglič
Sportal Roglič izbral Španijo #video
Ne spreglejte