Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
4. 9. 2021,
19.17

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,77

1

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Vuelta Vuelta Dirka po Španiji Dirka po Španiji

Sobota, 4. 9. 2021, 19.17

1 leto, 9 mesecev

Po dvajseti etapi Vuelte

Roglič ne bi mogel biti bolj zadovoljen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,77

1

Primož Roglič | Že včeraj sta v Španijo prispela tudi Rogličeva partnerka Lora Klinc in njun sin Lev. Jutri se bodo lahko skupaj veselili še tretje Kisovčanove zmage na španski pentlji. | Foto Guliverimage

Že včeraj sta v Španijo prispela tudi Rogličeva partnerka Lora Klinc in njun sin Lev. Jutri se bodo lahko skupaj veselili še tretje Kisovčanove zmage na španski pentlji.

Foto: Guliverimage

Primoža Rogliča le še en dan loči od tretje zaporedne zmage na Dirki po Španiji. Jutri mora v posamičnem kronometru, disciplini, v kateri je na igrah v Tokiu postal olimpijski prvak, pritisniti le še piko na i. Danes je v predzadnji etapi 76. Vuelte še enkrat suvereno odbil vse napade največjih tekmecev in zasedel drugo mesto. "Super zadovoljen sem z razpletom etape, več si ne bi mogel želeti," je bil vesel 31-letni Kisovčan.

Primož Roglič
Sportal Rogliča napadali in se zaleteli v zid, Francoz poletel do etapne zmage

"V etapi sem pazil predvsem na Enrica Masa in Adama Yatesa, čeprav je bilo na koncu v igri precej več kolesarjev. Morali smo biti močni in pozorni, vse pa sem imel bolj ali manj pod nadzorom. Prva polovica etape je bila prijetna, sem pa na zadnji gorski etapi pričakoval napade. Nato je Ineos pritisnil in držal hud tempo, dirka pa je eksplodirala," je nosilec rdeče majice Primož Roglič v cilju opisoval današnje dogajanje.

Bo nastopil tudi na svetovnem prvenstvu?

Po včerajšnji etapi je Roglič z novinarji v Španiji spregovoril tudi o morebitnem nastopu na svetovnem prvenstvu, ki bo od 16. do 28. septembra potekalo v Flandriji. "Najprej si želim končati Vuelto, šele potem bom razmišljal o prihodnosti, ampak načeloma svetovnega prvenstva nimam v načrtu," je povedal. Do konca sezone pa ima v programu še Dirko po Lombardiji (9. oktobra) in Dirko po Emilii (2. oktobra).

Favoriti pazili drug na drugega, to je izkoristil Francoz

Na zadnjem klancu je pokrival napade Adama Yatesa, s skokom je poskusil tudi Enric Mas, naposled je še sam Roglič stopil na pedala in umiril tekmece, a se je takrat iz ozadja mimo skupine favoritov pripodil 23-letni Francoz Clement Champoussin (AG2R Citroën), a se na njegov napad favoriti niso odzvali. Champoussin je z zadnjimi atomi moči prišel do svoje prve profesionalne zmage, Roglič pa je v zaključku vzel še nekaj sekund Masu in Yatesu ter ciljno črto prečkal na drugem mestu.

Vrhunci 20. etape:

V kronometru Roglič prvi favorit

Zasavec ima zdaj dve minuti in 38 sekund prednosti pred drugouvrščenim Enricom Masom (Movistar) in 4:48 pred Avstralcem Jackom Haigom (Bahrain Victorious), ki se je po odstopu Kolumbijca Miguela Angela Lopeza (Movistar) prebil na oder za zmagovalce. Jutri bo Roglič, olimpijski prvak v kronometru, le še pritisnil piko na i na zaključni uri resnice, 33-kilometrski vožnji na čas v romarskem središču Santiago de Compostela, kjer se bo letošnja Vuelta tudi končala. "Veselim se kronometra. To smo čakali in naposled je tu," pravi slovenski šampion, prvi favorit za jutrišnjo zmago.

Gino Mäder je novi lastnik bele majice. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Gino Mäder je novi lastnik bele majice. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Mäder slekel Bernala

Adam Yates je bil danes sicer dobro razpoložen, čeprav se mu Rogliča ni uspelo otresti, zato pa je moštvo Ineos Grenadiers doživelo udarec. Egan Bernal je sicer tudi sam poskušal še z enim napadom na Rogliča, bil je neuspešen, mlademu Kolumbijcu pa je pobral še zadnjo zalogo moči in po njem je popolnoma popustil, zdrsnil na šesto mesto v skupnem seštevku in izgubil belo majico najboljšega mladega kolesarja na dirki, ki jo je nosil vse od tretje etape do danes. Danes je belo oblekel 24-letni Švicar Gino Mäder (Bahrain Victorious).

"Odlično smo izpeljali načrt, da Jacka (Haiga, op. p.) spravimo na stopničke, pa tudi jaz sem doživel prijetno presenečenje. Težko je bilo. V ubežni skupini smo imeli Marka Paduna, ki je bil izjemno močan in bi najbrž lahko dobil etapo, če mu ne bi naročili, naj počaka. Nato je opravil izjemno delo in pomagal meni in Jacku. Na Vuelto smo nekako prišli z željo po stopničkah in uspelo nam je," se je veselil Mäder.

"Vesel sem za Gina, je odličen kolesar in si to majico zasluži." | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko "Vesel sem za Gina, je odličen kolesar in si to majico zasluži." Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Bernal privošči Mäderju, zakaj pa je odstopil Lopez?

Bernal je izgubo bele mejice prenesel dostojanstveno. "Vesel sem za Gina, je odličen kolesar in si to majico zasluži," je povedal. V zaključku etape je izgubljal čas in izgubil stik z rojakom iz moštva Movistar Miguelom Angelom Lopezom, ki je najprej zdrsnil s stopničk v skupnem seštevku, nato pa odstopil: "Žal mi je zanj, nimam pa pojma, zakaj je odstopil. To morate vprašati njega."

Ineos je poskušal priti do etapne zmage, prav kolesarji te ekipe so z narekovanjem hudega tempa ob koncu etape dirko naredili zanimivo, Adam Yates se je na vso moč trudil, da bi prišel do etapne zmage in se morda celo prebil na tretje mesto v skupnem seštevku, a mu ni uspelo. "Hotel sem etapno zmago, pa so me venomer ujeli. V skupini je bilo nekaj hitrih fantov, poskušal sem se jih otresti, ampak nisem bil dovolj dober. Se bom bolj potrudil naslednjič," je povedal Britanec, četrti v skupnem seštevku.  

Cyclingnews navaja izjavo "neimenovanega vira blizu Lopezu", ki je za El Tiempo dejal, da je Kolumbijec odstopil protestno, nezadovoljen zaradi navodil športnega direktorja Movistarja, ki mu je naročil, da naj se ne trudi več ujeti vodilne skupine. Po tem je Kolumbijec le sestopil s kolesa in besen sedel v klubski avto. Poročila o incidentu so nepotrjena.  

Bela in rdeča majica jutri teoretično še lahko zamenjata lastnika, medtem ko je boj za zeleno in pikčasto končan. Nizozemec Fabio Jakobsen (Deceuninck Quick Step) je najboljši po točkah (250) na 76. Vuelti, Avstralec Michael Storer (Team DSM) pa je najboljši hribolazec na dirki (80 točk).  

Jutrišnja zadnja etapa, 33,8-kilometrski posamični kronometer v Santiagu de Composteli, se bo začela ob 16.29, Roglič pa se bo na traso podal zadnji, in sicer ob 19.49.

Izidi 20. etape:

1. Clement Champoussin (Fra/Ag2r Citroen)               5:21:50
2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                       + 0:06
3. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                       0:08
4. Enric Mas (Špa/Movistar)                            isti čas
5. Jack Haig (Avs/Bahrain Victorious)                      0:12
6. Chris Hamilton (Avs/Team DSM)                           0:16
7. Mikel Bizkarra (Špa/Euskaltel-Euskadi)                  0:23
8. Ryan Gibbons (JAR/UAE Team Emirates)                    0:26
9. Gino Mäder (Švi/Bahrain Victorious)                 isti čas
10. Floris De Tier (Bel/Alpecin-Fenix)                      0:50
...
19. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)                      6:55
76. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                          24:45
109. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                         34:17
110. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                isti čas

...

Skupni vrstni red:

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                     83:11:27
2. Enric Mas (Špa/Movistar)                              + 2:38
3. Jack Haig (Avs/Bahrain Victorious)                      4:48
4. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                       5:48
5. Gino Mäder (Švi/Bahrain Victorious)                     8:14
6. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)                     11:38
7. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                            13:42
8. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                         16:11
9. David de la Cruz (Špa/UAE Team Emirates)               16:19
10. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)              20:30
...
43. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                   2:20:31
94. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                 4:04:01
107. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                       4:23:33

...

Ne spreglejte