SiolNET. Sportal Kolesarstvo
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Dirka po Španiji, 20. etapa (Sanxenxo – Mos/Castro de Herville, 202,2 km)

Rogliča napadali in se zaleteli v zid, Francoz poletel do etapne zmage

10

termometer

Primož Roglič | Primož Roglič je danes odgovoril na vse napade in se še utrdil v skupnem vodstvu Vuelte. | Foto: Guliverimage
Primož Roglič je danes odgovoril na vse napade in se še utrdil v skupnem vodstvu Vuelte. Foto: Guliverimage

Slovenski šampion Primož Roglič (Jumbo-Visma) je preživel še predzadnjo etapo letošnje Dirke po Španiji. Na zaključnem vzponu ga je nekajkrat poskušal napasti danes odlično razpoloženi Britanec Adam Yates (Ineos Grenadiers), a je Kisovčan zlahka odgovoril na vse poskuse in nato v zaključku še sam pokazal, da mu na letošnji Vuelti prav nihče ni kos. Roglič je zasedel drugo mesto in še povečal prednost v skupnem seštevku. Zmagal je Francoz Clement Champoussin (AG2R Citroën).

Primož Roglič ostaja trdno na vrhu in mora jutri na zaključnem kronometru Vuelte v romarskem središču Santiago de Compostela le še pritisniti piko na i. Danes je pa vendarle prišlo do nekaj premikov v skupnem seštevku.

Drugi sicer ostaja Španec Enric Mas (Movistar), je pa imel njegov moštveni kolega, Kolumbijec Miguel Angel Lopez, porazen dan. Na zaključnih vzponih etape ni več zmogel držati tempa skupine favoritov, izgubljal čas in zdrsnil s tretjega mesta, nato pa tudi odstopil z dirke.

Roglič je po etapi čestital zmagovalcu etape Clementu Champoussinu in dejal: "Super zadovoljen sem z razpletom etape, osredotočen sem bil na Enrica (Masa, op. p.) in Yatesa (Adama, op. p.). Veselim se že jutrišnjega kronometra."

Na stopničke se je prebil Avstralec Jack Haig (Bahrain Victorious). Tudi pri Ineos Grenadiers so utrpeli nekaj škode, Britanec Adam Yates je bil sicer danes močan in je celo poskušal z napadi na Rogliča, etapo je končal na tretjem mestu, v skupnem seštevku je napredoval na četrto, a tudi na račun kolumbijskega moštvenega kolega Egana Bernala, ki je danes zdrsnil po razpredelnici in tudi izgubil belo majico najboljšega mladega kolesarja na dirki. To bo jutri nosil Švicar Gino Mäder (Bahrain Victorious).   

Clement Champoussin se je veselil zmage na predzadnji etapi 76. Vuelte. | Foto: Guliverimage Clement Champoussin se je veselil zmage na predzadnji etapi 76. Vuelte. Foto: Guliverimage

Izidi 20. etape (Sanxenxo - Mos. Castro de Herville, 202,2 kilometra):

1. Clement Champoussin (Fra/Ag2r Citroen)               5;21:50
2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                       + 0:06
3. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                       0:08
4. Enric Mas (Špa/Movistar)                            isti čas
5. Jack Haig (Avs/Bahrain Victorious)                      0:12
6. Chris Hamilton (Avs/Team DSM)                           0:16
7. Mikel Bizkarra (Špa/Euskaltel-Euskadi)                  0:23
8. Ryan Gibbons (JAR/UAE Team Emirates)                    0:26
9. Gino Mäder (Švi/Bahrain Victorious)                 isti čas
10. Floris De Tier (Bel/Alpecin-Fenix)                      0:50
...
19. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)                      6:55
76. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates)                          24:4
109. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                         34:17
110. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                isti čas

...

Skupni vrstni red:

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma)                     83;11:27
2. Enric Mas (Špa/Movistar)                              + 2:38
3. Jack Haig (Avs/Bahrain Victorious)                      4:48
4. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers)                       5:48
5. Gino Mäder (Švi/Bahrain Victorious)                     8:14
6. Egan Bernal (Kol/Ineos Grenadiers)                     11:38
7. Sepp Kuss (ZDA/Jumbo-Visma)                            13:42
8. Guillaume Martin (Fra/Cofidis)                         16:11
9. David de la Cruz (Špa/UAE Team Emirates)               16:19
10. Felix Grossschartner (Avt/Bora-Hansgrohe)              20:30
...
43. Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates)                   2;20:31
94. Jan Tratnik (Slo/Bahrain Victorious)                 4;04:01
107. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange)                       4;23:33

...

Dirka po Španiji, potek 20. etape:

Cilj: Clement Champoussin (AG2R Citroën) je z napadom iz ozadja prišel do etapne zmage, Primož Roglič (Jumbo-Visma) je v zadnjih metrih stopil na plin in poslal sporočilo konkurentom. Kisovčan je odločno ubranil rdečo majico in mora jutri le še solidno odpeljati zaključni kronometer 76. Vuelte!

Izidi 20. etape:
1. Clément Champoussin (AG2R-Citroën Team)
2. Primož Roglič (Jumbo-Visma) + 0:06
3. Adam Yates (Ineos Grenadiers) 0:08
4. Enric Mas (Movistar Team) isti čas
5. Jack Haig (Bahrain Victorious) 0:12

Skupni vrstni red:
1. Primož Roglič (Jumbo-Visma)
2. Enric Mas (Movistar Team) + 2:38
3. Jack Haig (Bahrain Victorious) 4:48
4. Adam Yates (Ineos Grenadiers) 5:48
5. Gino Mäder (Bahrain Victorious) 8:14

dva kilometra do cilja – Iz ozadja je priletel Clement Champoussin (AG2R Citroën) in se odpeljal v vodstvo mimo skupine favoritov, ki niso niti trznili.

tri kilometre do cilja – Gibbons in Bizkarra sta ujeta, z napadom je poskusil še Enric Mas, odgovoril mu je Yates, Roglič brez težav odgovarja na vse napade.

štiri kilometre do cilja – Mikel Bizkarra se je odpeljal skupini z Rogličem, Yatesom, Masom in Haigom, favoritov Španec ne zanima. Gibbons je spet nekoliko pridobil (0:30). Haigu zmanjkuje moči, na vsakem strmejšem delu klanca zaostane in nato na položnejših delih lovi priključek.

Miguel Angel Lopez (Movistar) je odstopil z Vuelte.

pet kilometrov do cilja – Roglič, Yates, Haig in Mas so se Gibbonsu približali na deset sekund, tudi Roglič je s pospeškom pokazal konkurentom, da je še najmočnejši kolesar na Vuelti.

17.23 (šest kilometrov do cilja) – Gibbons ima še dobro minuto prednosti pred zasledovalci, skupino favoritov z Rogličem. Iz te je skočil Bizkarra, s protinapadom mu je odgovoril Adam Yates (Ineos Grenadiers), Roglič se mu je hitro priključil, tudi Enric Mas (Movistar) se drži Slovenca. Skupina z Bernalom zaostaja že 6:15 za vodilnim, v njej pa ni več Miguela Angela Lopeza (Movistar), ki ima danes res slab dan.

17.16 (devet kilometrov do cilja) – Gibbons se vzpenja na Castro de Herville z dobro minuto in pol prednosti, skupino s Storerjem in Bardetom je že ujela Rogličeva skupina favoritov, v kateri tempo narekuje trojica Bahrain Victoriousa, Haig, Mäder in Padun. Skupina z Bernalom in Lopezom zaostaja dobrih pet minut za Rogličem.

Ciljni vzpon 20. etape je vse prej kot enostaven, maksimalni naklon dosega celo 16 odstotkov:

17.06 (16 kilometrov do cilja) – Gibbons je na spustu še nekoliko povečal prednost pred zasledovalci (1:34), skupina z Rogličem, Masom in Yatesom vozi 2:17 za vodilnim Južnoafričanom, skupna z Bernalom in Lopezom 6:34. Glavnina zaostaja že več kot osem minut, skupina z zelenim Jakobsenom več kot 15.

16.57 (25 kilometrov do cilja)Ryan Gibbons (UAE Team Emirates) je prvi prečkal Alto de Prado, 52 sekund pred skupino zasledovalcev s Storerjem in Bardetom, dobri dve minuti pred Rogličevo skupino in kar 6:34 pred skupino z Bernalom in Lopezom.

Štiriindvajsetletni Švicar Gino Mäder (Bahrain Victorious) je virtualno v beli majici.

Izidi gorskega cilja II. kategorije (Alto de Prado):
1. Ryan Gibbons (UAE Team Emirates) 5 točk
2. Michael Storer (Team DSM) 3
3. Romain Bardet (Team DSM) 1

16.45 (29 kilometrov do cilja) – Kolesarji se vzpenjajo na Alto de Prado (II, kategorija, 5,5 kilometra, 6,3 odstotka), Gibbons ima že 1:18 prednosti pred zasledovalci, tem pa se približuje Rogličeva skupina favoritov, ki za vodilnim Južnoafričanom zaostaja 2:45. Skupina z Lopezom in Bernalom se muči, vozi 4:18 za Rogličem. Tudi Bernal drsi po virtualni razpredelnici skupnega seštevka dirke in utegne danes izgubiti tudi belo majico najboljšega mladega kolesarja.

16.29 (38 kilometrov do cilja) – Polančev južnoafriški moštveni kolega Gibbons vozi 49 sekund pred zasledovalci s pikčastim Storerjem, skupina favoritov z rdečim Rogličem zaostaja 4:03, skupina z Miguelom Angelom Lopezom (v tej so še Bernal, Rafal Majka, Kruijswijk, De La Cruz in Grossschartner) pa 6:33. Glavnina vozi osem minut za vodilnim, skupina z zelenim Jakobsenom pa zaostaja še 15 minut.

Ob Rogliču vozijo Mas, Haig, Yates, Mäder, Navarro, Bizkarra, Schulz, Padun in Hamilton. Kolumbijec Miguel Angel Lopez (Movistar) je v virtualnem skupnem seštevku že zdrsnil z odra za zmagovalce, na tretje mesto se je prebil Avstralec Jack Haig (Bahrain Victorious). 

Izidi letečega cilja (Baiona):
1. R. Gibbons 20 točk
2. M. Padun 17
3. R. Bardet 15
4. M. Trentin 13
5. M. Storer 10

16.15 (52 kilometrov do cilja) – Storer je prvi prečkal tudi Alto de Mougas. V vodstvo se je nato odpeljal Ryan Gibbons (UAE Team Emirates), ki ima zdaj 22 sekund prednosti pred zasledovalci, skupina favoritov okoli rdečega Primoža Rogliča za vodilnim zaostaja 4:07.

Izidi gorskega cilja I. kategorije (Alto de Mougas):
1. Michael Storer (Team DSM) 10 točk
2. Romain Bardet (Team DSM) 6
3. Ryan Gibbons (UAE Team Emirates) 4
4. Sylvain Moniquet (Lotto Soudal) 2
5. Mark Padun (Bahrain Victorious) 1

16.10 (57 kilometrov do cilja) – V skupini favoritov je napadel še David De La Cruz (UAE Emirates), odgovoril mu je Egan Bernal (Ineos), nato so pospešili še Mäder, Haig, Mas, Yates in Roglič. Miguel Angel Lopez (Movistar) se je moral potruditi, da je zadržal stik. Rogličeva skupina vozi dobre štiri minute za vodilno šesterico.

16.05 (59 kilometrov do cilja) – Champoussin, Bardet, Storer, Calmejane, Gibbons in Padun vodijo, 20 sekund za njimi so Hirt, Herrada, Trentin in Moniquet, še deset sekund za njimi De Tier, glavnina pa za vodilno šesterico zaostaja 4:39. Adam Yates (Ineos) je v skupini favoritov pospešil, Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma) se mu je prilepil na kolo, Roglič, Mas, Lopez, Mäder, Bernal, Grossschartner in Haig so jima sledili.

15.53 (64 kilometrov do cilja) – Kolesarji se vzpenjajo na Alto de Mougas (I. kategorija, 9,8 kilometra, 6,4 odstotka), Trentinu so se v vodstvu pridružili še Bardet, Calmejane, Gibbons in Padun, nato je Italijanu zmanjkalo moči in je odpadel. Četverica ima zdaj pet sekund prednosti pred Trentinom, 15 pred preostankom ubežne skupine in 5:19 pred glavnino. Skupina z zelenim Jakobsenom zaostaja že 11 minut za čelom dirke. Roglič se še vedno vozi povsem mirno v ospredju že močno razredčene glavnine.

15.40 (72 kilometrov do cilja) – Storer je prvi prečkal tudi Alto de Mabia, prednost ubežnikov pa se je stopila na 5:15. Matteo Trentin je na spustu nekoliko ušel kolegom iz ubežne skupine.

Izidi gorskega cilja II. kategorije (Alto de Mabia):
1. Michael Storer (Team DSM) 5 točk
2. Mikel Bizkarra (Euskaltel-Euskadi) 3
3. Jesus Herrada (Cofidis) 1

15.32 (78 kilometrov do cilja) – Ubežna skupina tudi na klancu druge kategorije ostaja skupaj, vozi sedem minut pred glavnino in 8:45 pred skupino z zeleno majico, v kateri so se nabrali specialisti za sprinte.

15.22 (81 kilometrov do cilja) – Tri ure etape so vodilni kolesarji prevozili s povprečno hitrostjo 40,2 kilometra na uro, zdaj se vzpenjajo na Alto de Mabia (II. kategorija, šest kilometrov pri 5,7 odstotka), šestnajsterica ima zdaj še 8:14 prednosti pred glavnino.

Jack Haig (Bahrain Victorious) je zaradi predrte pnevmatike nekoliko zaostal, zdaj s pomočjo Damiana Carusa lovi glavnino. Romain Bardet (Team DSM) se je zapeljal ob zdravniški avtomobil in se pogovarja z zdravnikom.

Bernal: Stopničke so nedosegljive
"Mislim, da stopničke zame niso več dosegljive, predaleč sem, ostati moram realen. Zdaj si želim le še uživati do konca dirke, kakšno varčevanje moči pa je domala nemogoče, saj gre vsak dan 'na polno' od starta do cilja. Včeraj se nisem počutil najbolje, danes bom morda kaj poskusil, če bom imel noge za to, ampak je zapleteno, utrujen sem," je pred današnjo etapo povedal Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers), peti v skupnem seštevku.

15.10 (88 kilometrov do cilja) – Prvi je Alto de Vilachan prečkal pikčasti Michael Storer (Team DSM) in še povečal prednost v razvrstitvi najboljšega hribolazca na dirki, medtem je na čelo glavnine prišla ekipa Ineos Grenadiers in zaostanek za ubežniki zmanjšala na deset minut.

Izidi gorskega cilja III. kategorije (Alto de Vilachan):
1. Michael Storer (Team DSM) 3 točke
2. Mikel Bizkarra (Euskaltel Euskadi) 2
3. Clément Champoussin (AG2R-Citroën Team) 1

14.54 (96 kilometrov do cilja) – Vodilni kolesarji se že vzpenjajo na Alto de Vilachan (6,6 kilometra, 5,4 odstotka povprečnega naklona), pred glavnino z Rogličem imajo 11:34 prednosti.

14.44 (102 kilometra do cilja) – Prednost ubežnikov še kar raste, zdaj je že presegla 11 minut, a prihajajo zahtevnejši klanci, kjer se bodo razmerja morda malce spremenila. Rogličev dan za zdaj poteka mirno, ubežniki njegovega vodstva niti približno ne ogrožajo, najresnejše tekmece pa ima ves čas na očeh. Na čelu glavnine je še vedno Jumbo-Visma, za njo so se postavili kolesarji Movistarja.

14.29 (112 kilometrov do cilja) – Vodilna šestnajsterica vozi že 10:30 pred glavnino, kolesarji pa se počasi približujejo kategoriziranim vzponom. Najprej jih čaka Alto de Vilachan (III. kategorija), takoj za njim Alto de Mabia (II.) in po njem še Alto de Moguas (I.), potem do cilja še Alto de Prado (II.) in za konec ciljni klanec na Castro de Herville (II.).

Močno motivirani so danes španski kolesarji, ki na letošnji izvedbi Vuelte še niso dosegli zmage. Grozi jim, da se bo španska pentlja še drugič v zgodovini končala brez zmage domačega kolesarja. To se je zgodilo le še leta 1996.

14.18 (119 kilometrov do cilja) – Povprečna hitrost ubežne skupine v prvih dveh urah etape je bila 40,5 kilometra na uro, prednost pred glavnino je še povišala in zdaj znaša devet minut in 38 sekund.

13.54 (136 kilometra do cilja) – Rogličeva Jumbo-Visma se je postavila na čelo glavnine, za ubežniki zaostaja že osem minut in pol.

13.39 (146 kilometra do cilja) – Ubežniki imajo zdaj že okroglih osem minut prednosti pred glavnino.

13.30 (151 kilometra do cilja) – Prednost ubežne šestnajsterice je narasla na sedem minut.

Bo Roglič nastopil tudi na svetovnem prvenstvu?
"Najprej si želim končati Vuelto, šele potem bom razmišljal o prihodnosti, ampak načeloma svetovnega prvenstva nimam v načrtu," je včeraj novinarjem povedal Primož Roglič. Vse torej kaže na to, da konec septembra v Flandriji ne bo na nastopil na svetovnem prvenstvu (od 16. do 28. septembra), do konca sezone pa ima v programu še Dirko po Lombardiji (9. oktobra) in Dirko po Emilii (2. oktobra).

Rogliča je včeraj razveselil prihod družine:

Primož Roglič | Foto: Guliverimage Foto: Guliverimage

13.18 (159 kilometra do cilja) – V ubežni skupini so se združili Stan Dewulf, Clément Champoussin, Lilian Calmejane (AG2R-Citroën Team), Matteo Trentin, Ryan Gibbons (UAE Team Emirates), Romain Bardet, Michael Storer (Team DSM), Jesus Herrada (Cofidis), Jan Hirt (Intermarche), Mark Padun (Bahrain Victorious), Nick Schulz (BikeExchange), Chris Hamilton, Floris de Tier (Alpecin-Fenix), Sylvain Moniquet (Lotto Soudal), Dani Navarro (Burgos-BH) in Mikel Bizkarra (Euskaltel Euskadi). Zdaj vozijo štiri minute in 15 sekund pred glavnino.

V skupnem seštevku je med temi najvišje uvrščen Clement Champoussin, ki pa za Rogličem zaostaja več kot 52 minut. V prvi uri etape so vodilni kolesarji prevozili 42,7 kilometra.

13.09 (164 kilometrov do cilja) – De Tier in Moniquet sta ujela vodilne, dvanajsterica ima zdaj 37 sekund prednosti pred štirimi zasledovalci in 3:12 pred glavnino.

13.06 (165 kilometrov do cilja) – Glavnina se je sprijaznila z ubežniki in močno popustila, nekaj kolesarjev se še poskuša pridružiti vodilni deseterici. Floris de Tier (Alpecin-Fenix) in Sylvain Moniquet (Lotto Soudal sta deset sekund za vodilnimi, Lilian Calmejane (AG2R-Citroën Team), Dani Navarro (Burgos-BH), Mikel Bizkarra (Euskaltel Euskadi) in Ryan Gibbons (UAE Team Emirates) 40, glavnina pa zaostaja že dve minuti in pol.

12.59 (170 kilometrov do cilja) – Sunderland je popustil, Dewulfu pa so se v vodstvu pridružili Matteo Trentin (UAE Team Emirates), Romain Bardet, Michael Storer (oba Team DSM), pa Jesus Herrada (Cofidis), Jan Hirt (Intermarche), Mark Padun (Bahrain Victorious), Nick Schultz (BikeExchange), Clément Champoussin (AG2R-Citroën Team) in Chris Hamilton. Močna skupina ima 22 sekund prednosti pred glavnino, še dva kolesarja se ji poskušata pridružiti. 

12.53 (175 kilometrov do cilja) – Spet imata nekaj metrov prednosti dva kolesarja, Stan Dewulf (AG2R Citroën) in Dylan Sunderland (Team Qhubeka NextHash).

Bardet Storerja ne bo napadal
"Na papirju današnja trasa izgleda težka, naš cilj pa je etapna zmaga. Pikčasta majica je Storerjeva, kar je nagrada za vse delo, ki smo ga opravili. Jaz proti njemu zagotovo ne bom dirkal. Mislim, da smo že vsi tako utrujeni, da bi lahko danes prava skupina ubežnikov prišla tudi do cilja," je pred etapo povedal Romain Bardet (Team DSM).

Tukaj je še zanimiv povzetek včerajšnje etape:

12.43 (182 kilometrov do cilja) – Tudi poskus četverice je bil neuspešen, glavnina je spet strnjena, vrstijo pa se že novi poskusi.

12.40 (183 kilometrov do cilja) – Glavnini se je odlepil še Stan Dewulf (AG2R-Citroën Team), kmalu so se mu pridružili Floris de Tier (Alpecin-Fenix), Rein Taaramäe (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) in Dimitri Claeys (Team Qhubeka NextHash).

12.34 (187 kilometrov do cilja) – Herrada res ni prišel daleč, spet je v glavnini. Nadaljuje se nervozna bitka za pobeg.

12.33 (188 kilometrov do cilja) – Nekaj prednosti ima zdaj Jesus Herrada (Cofidis). Sam najbrž ne bo prišel prav daleč.

12.31 (190 kilometra do cilja) – Četverici se je pridružilo še deset kolesarjev, glavnina je reagirala in zatrla še ta poskus pobega. Vrstijo se novi poskusi, glavnina zato drvi z več kot 48 kilometri na uro.

12.27 (194 kilometrov do cilja) – Bardetov poskus je bil neuspešen, Francoz je spet v glavnini, zdaj so skočili Lilian Calmejane (AG2R-Citroën Team), Edward Planckaert (Alpecin-Fenix), Olivier Le Gac (Groupama-FDJ) in Nico Denz (Team DSM).

12.22 (197 kilometrov do cilja) – Takoj po uradnem startu so se začeli napadi, nekaj metrov prednosti si je privozil Francoz Romain Bardet (Team DSM), ki v seštevku za pikčasto majico zaseda drugo mesto in za moštvenim kolegom, Avstralcem Michaelom Storerjem, zaostaja za pet točk (59-54). Danes je na voljo 56 gorskih točk, en kolesar jih lahko pobere največ 28.

12.17 (202,2 kilometra do cilja) – Z manjšo zamudo se je 20. etapa začela tudi zares!

11:58 – Kolesarji so se podali na zaprto vožnjo, ob 12.13 naj bi dosegli kilometer nič in predzadnja etapa letošnje Vuelte se bo začela tudi zares.

Brajkovič ima lepe spomine na Sanxenxo
Današnja etapa se je začela v Sanxenxu, ki je doslej že dvakrat gostil cilj etape Vuelte, in sicer v letih 2012 in 2013. Leta 2013 je bil tam ekipni kronometer, zmagala je ekipa Astana, rdečo majico vodilnega pa je takrat oblekel njen član Jani Brajkovič. Brajkovič je bil sploh prvi slovenski kolesar, ki je oblekel majico vodilnega na grand touru, to mu je uspelo leta 2006 prav na Vuelti.

Startno listo je danes podpisalo le še 143 kolesarjev, etape nista začela Rus Aleksandr Vlasov (Astana – Premier Tech) in Španec Oier Lazkano (Caja Rural – Seguros RGA).  

Skupni vrstni red po 19 etapah:

1. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 77;49:37
2. Enric Mas (Špa) Movistar Team + 2:30
3. Miguel Angel Lopez (Kol) Movistar Team 2:53
4. Jack Haig (Avs) Bahrain Victorious 4:36
5. Egan Bernal (Kol) Ineos Grenadiers 4:43
6. Adam Yates (VBr) Ineos Grenadiers 5:44
7. Sepp Kuss (ZDA) Jumbo-Visma 6:02
8. Gino Mäder (Švi) Bahrain Victorious 7:48
9. Guillaume Martin (Fra) Cofidis 8:31
10. David De La Cruz (Špa) UAE Team Emirates 9:24
...
39. Jan Polanc (Slo) UAE Team Emirates 1;55:46
90. Jan Tratnik (Slo) Bahrain Victorious 3;29:44
108. Luka Mezgec (Slo) Team BikeExchange 3;49:16

Pred etapo

Slovenski zvezdnik bo moral s pomočjo kolegov iz moštva Jumbo-Visma tudi danes paziti predvsem na to, da se varno pripelje do cilja, pa tudi na to, da mu kakšen od nevarnejših tekmecev v skupnem seštevku ne uide. To bo namreč še zadnja priložnost za kakšen napad pred nedeljskim zaključnim kronometrom Vuelte v romarskem središču Santiago de Compostela. V vožnji na čas bo namreč olimpijski prvak iz Tokia izraziti favorit.

Primož Roglič Sportal Danec se noče zbuditi iz sanj, Roglič še petdesetič oblekel majico vodilnega

V resnici tudi danes ne gre pričakovati resnejših obračunov med favoriti, etapo s petimi kategoriziranimi klanci (enim prve, trem druge in enim tretje kategorije) bodo najmočnejša moštva budno nadzorovala, ponuja pa se priložnost za beg. Cilj bo sicer na vrhu klanca druge kategorije Alto Castro de Herville.

Že začetek etape bo precej razgiban, čeprav klanci v prvi polovici preizkušnje niso kategorizirani. Prve gorske točke se bodo delile na 111. kilometru, ko bodo kolesarji dosegli vrh Vilachan (III. kategorija), nato bo šlo gor in dol vse do cilja. Drugi vzpon dneva je Aldo de Mabia (II. kategorija), nato Alto de Mougas (I. kategorija), pa po letečem cilju še Alto de Prado (II. kategorija in bonifikacijske sekunde), za konec pa še ciljni vzpon na Castro de Herville.

Vuelta 2021 - profili etap | Foto: A.S.O. Foto: A.S.O.

Zanimivo utegne biti v boju za pikčasto majico, v tem seštevku vodi Michael Storer (59 točk) pred moštvenim kolegom iz Team DSM, Romainom Bardetom (54). Primož Roglič v skupnem seštevku brani 2:30 prednosti pred Špancem Enricom Masom (Movistar) in 2:53 pred Kolumbijcem Miguelom Angelom Lopezom (Movistar).

Etapa se bo z zaprto vožnjo začela ob 11.47, ob 12.03 bodo kolesarji prevozili kilometer nič, v cilju pa jih pričakujejo enkrat med 17.14 in 17.49.

Preberite še:

Primož Roglič Sportal Dancu še tretja etapa na tej Vuelti, Roglič brez težav preživel dan Primož Roglič Sportal Roglič pustil drobtinice in zapečatil usodo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin