Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
12. 8. 2020,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18

Natisni članek

Criterium de Dauphine Dirka po Franciji Tour de France Tour de France Geraint Thomas Chris Froome Egan Bernal Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič

Sreda, 12. 8. 2020, 4.00

1 leto, 9 mesecev

Pred začetkom kriterija Dauphine

Roglič in Pogačar na gorskem festivalu #video

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,18
Primož Roglič | Primož Roglič je po izvrstni predstavni na Tour de l'Ain osrednji favorit za zmago na kriteriju Dauphine, a ga tokrat čakajo še močnejša konkurenca in še zahtevnejše etape. | Foto Getty Images

Primož Roglič je po izvrstni predstavni na Tour de l'Ain osrednji favorit za zmago na kriteriju Dauphine, a ga tokrat čakajo še močnejša konkurenca in še zahtevnejše etape.

Foto: Getty Images

Zadnji test za kolesarje pred znamenitim Tour de France bo kriterij Dauphine, ki bo v deželi galskih petelinov potekal od srede do nedelje. Prav vseh pet etap se bo končalo v klanec, zato bo dober pokazatelj, v katero smer bi lahko šla Dirka po Franciji. Primož Roglič spada med osrednje adute za zmago, zanimivo bo videti, kaj bo pokazal nadarjeni Tadej Pogačar, sicer pa bo v Franciji nastopila vsa smetana svetovnega kolesarstva.

Ob pogledu na štartni seznam si najbolj manejo roke ljubitelji kolesarstva, akterji na kolesih prav tako, pa čeprav jih čaka petdnevni pekel. Vendarle bodo dobili zadnji vpogled v formo tekmecev za naskok na rumeno majico najboljšega na prestižni Dirki po Franciji.

Če smo na Tour de l'Ain spremljali boj Jumbo-Visme in Team Ineosa, ki ga je prepričljivo dobilo nizozemsko moštvo na čelu s slovenskim šampionom Primožem Rogličem - za seboj je pustil velikane tega športa -, lahko na kriteriju Dauphine pričakujemo širši spopad.

Primož Roglič
Sportal Dejstva govorijo Rogliču v prid

Bo Egan Bernal vrnil udarec Primožu Rogliču? | Foto: Reuters Bo Egan Bernal vrnil udarec Primožu Rogliču? Foto: Reuters

Zvezdnik pri zvezdniku - spektakel zagotovljen

Pri Rogličevih bo sprememba. George Bennett ne bo nastopil, prihajata pa Wout Van Aert in Sepp Kuss. Nekoliko bodo okrepili moštvo pri Team Ineos. Egan Bernal, Geraint Thomas in Chris Froome bodo imeli ob sebi Pavla Sivakova in Michaela Kwiatkowskega, ostajata pa Dylan Van Baarle in Jonathan Castroviejo.

Francozi na domačih tleh stavijo na Thibauta Pinota (Groupama-FDJ), Juliana Alaphilippeja (Omega Pharma–Quick-Step), Romaina Bardeta (AG2R La Mondiale), Warrena Barguila (Fortuneo–Samsic) in vzpenjajočega se Guillaumeja Martina (Cofidis).

Tadej Pogačar bo dobil odgovore, kam spada v konkurenci najboljših. | Foto: Grega Valančič/Sportida Tadej Pogačar bo dobil odgovore, kam spada v konkurenci najboljših. Foto: Grega Valančič/Sportida

Med osrednje adute za najvišje dosežke spada tudi naš nadarjeni Tadej Pogačar (UAE Emirates), ki naj bi imel v prvi etapi veliko možnosti, da obleče celo rumeno majico vodilnega. Na štartu bodo še Nairo Quintana (Arkea-Samsic), Mikel Landa (Bahrain McLaren), Emanuel Buchmann (Bora-Hansgrohe), Miguel Angel Lopez (Astana), Richie Porte (Trek-Segafredo), Rigoberto Uran (EF Pro Cycling), Adam Yates (Orica GreenEdge) in Alejandro Valverde (Movistar).

Primož Roglič
Sportal Primož Roglič jim je pokazal pot
Sportal Še ena veličastna predstava Rogliča, Bernala je preprosto zmlel

Gorska poezija v petih delih

Pred kolesarji je pravi gorski festival, saj bodo vseh pet dni na preizkušnji. Klancev ne bo in ne bo zmanjkalo. Prva etapa je dolga kar 218,5 kilometra. Gorskih ciljev bo sedem in zaključni vzpon na Saint-Christo-En-Jarez. A sami klanci ne bodo tako zahtevni. Kljub vsemu pa lahko ob zaključku pričakujemo spopad v boju za sekunde.

1. etapa
 | Foto: criterium-du-dauphine.fr 1. etapa Foto: criterium-du-dauphine.fr

Druga etapa je krajša za 80 kilometrov, a to ne pomeni, da bodo kolesarji počivali. Pred njimi bodo najprej trije gorski cilji. Tretji na Cote Maillet bo dolg 6,2 kilometra in imel povprečni naklon osem odstotkov. Povsem za konec trase bo kolesarje čakal še najtežji preizkus. Spopadli se bodo s 17,5 kilometra dolgim vzponom (6,2-odstotni naklon) na Col de Porte. V četrtek lahko tako pričakujemo, da se bodo med seboj udarili najboljši.

2. etapa
 | Foto: criterium-du-dauphine.fr 2. etapa Foto: criterium-du-dauphine.fr

Tour de France
Sportal Tour 2021 se bo začel v Brestu

Niti v petek (157 kilometrov) ne bo časa, da bi akterji, ki vrtijo pedala, zadihali. Na 86. kilometru se bo namreč začel vzpon na Col de la Madeleine (17,3 kilometra in 8,3-odsotni naklon). Povzpeli se bodo na nadmorsko višino 2000 metrov, vzpon pa ima predznak ekstra kategorije (HC). A cilj ni na vrhu. Po spustu jih čaka še ena težavnostna ovira, ki sliši na ime Saint-Martin De-Belleville. Zadnji vzpon na cilj tretje etape je dolg 14,8 kilometra, njegov povprečni naklon pa znaša šest odstotkov. Ker bodo noge že pošteno utrujene, se bo tu naredila nova selekcija med najboljšimi.

3. etapa
 | Foto: criterium-du-dauphine.fr 3. etapa Foto: criterium-du-dauphine.fr

Prava zabava za ljubitelje kolesarstva se bo nadaljevala v soboto, ko bo na sporedu izjemno zahtevna etapa, dolga 153,5 kilometra, ki bo imela en gorski cilj najtežje kategorije (Montee de Bisainne – 12,4 km in 8,2-odstotni naklon), dva prve kategorije (Col de Plan Bois – 6,3 km in 9,5-odstotni naklon ter Col de la Croix Fry – 6,6 km in 7,9-odstotni naklon), zaključek pa bo predstavljal Montée de L'Altiport s 7,4 kilometra dolgim vzponom, katerega povprečni naklon je 4,7 odstotka.

4. etapa | Foto: criterium-du-dauphine.fr 4. etapa Foto: criterium-du-dauphine.fr

Za konec še skozi zadnji del pekla

V nedeljo ne bomo videli parade šampiona, saj bo morda prav ta etapa odločila o končnem zmagovalcu. Znova 153,5 kilometra in spet hribčki in doline. Kar osem gorskih ciljev bodo imeli pred seboj kolesarji, najtežja vzpona pa bosta Col de Romme (8,8 kilometra in 8,9-odstotni naklon) in Col de la Colombiere (7,5 km in 8,5-odstotni naklon). A zaplete se lahko tudi povsem ob koncu, ko bo malce čez 130. kilometer praktično vseskozi cesta postavljena navzgor.

5. etapa
 | Foto: criterium-du-dauphine.fr 5. etapa Foto: criterium-du-dauphine.fr

In na Montée de L'Altiport bodo po peklenskih petih dneh vožnje ovekovečili novega junaka kriterija Dauphine. Zadnji zmagovalec je bil Jakob Fuglsang, ki je dvakrat osvojil to francosko večetapno dirko. Froome jo je osvojil trikrat in vselej tisto leto tudi Tour de France, prav tako Thomas leta 2018. Leta 2010 se je na tej dirki zmage veselil naš Jani Brajkovič.

Miha Koncilija in Tadej Pogačar
Sportal Brez načrta bo težko
Ne spreglejte