Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Nedelja,
4. 10. 2020,
19.45

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

3

Natisni članek

Liege-Bastogne-Liege Matej Mohorič Matej Mohorič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič Julian Alaphilippe

Nedelja, 4. 10. 2020, 19.45

3 leta, 6 mesecev

Julian Alaphilippe po velikem porazu ob koncu belgijske klasike

Roglič ga je spravil v nelagoden položaj, po drami se je opravičil

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,30

3

Julian Alaphilippe | Julian Alaphilippe je tako kot na svetovnem prvenstvu skočil in poskušal pobegniti tekmecem, a mu je tokrat trojica sledila, v njej sta bila Primož Roglič in Tadej Pogačar. | Foto A.S.O./Gautier Demouveaux

Julian Alaphilippe je tako kot na svetovnem prvenstvu skočil in poskušal pobegniti tekmecem, a mu je tokrat trojica sledila, v njej sta bila Primož Roglič in Tadej Pogačar.

Foto: A.S.O./Gautier Demouveaux

Aktualni svetovni prvak Julian Alaphilippe je bil na odlični poti, da pokori konkurenco tudi na najstarejši kolesarski klasiki Liege– Bastogne–Liege. A je imel pri njem hudič mlade. Najprej se je med traso znašel v nesreči, se nato osramotil v ciljnem šprintu, ko je proslavljal že "videno" zmago, ki mu jo je za nekaj centimetrov vzel slovenski prvak Primož Roglič, za nameček pa je bil zaradi nepravilnega šprinta kaznovan z odvzemom treh mest, pristal je na petem.

Julian Alaphilippe je imel v ciljnem šprintu kar 257 kilometrov dolge belgijske klasike Liege–Bastogne–Liege roke že v zraku, a jih je ob prečkanju ciljne črte hitro spustil, potem ko je na desni strani zagledal ekspresni vlak, ki je slišal na ime Primož Roglič.

Sprva je mislil, da je zmaga na enem od petih kolesarskih spomenikov njegova, a se je takrat drama za kolesarja v mavrični opravi, ki pripada svetovnemu prvaku, šele začela. Naredil je amatersko napako. Dobil je lekcijo in prepričani smo lahko, da česa takšnega ne bo več ponovil. A ni edini v svetu kolesarstva, ki se je že prehitro veselil zmage in bil na koncu razočaran.

Sportal Nora dirka v Belgiji, Roglič na ciljni črti presenetil svetovnega prvaka!

Udarec za udarcem

Ko je že mislil, da je njegovo drugo mesto za slovenskim junakom Rogličem, je sledil nov udarec. Komisar dirke ga je namreč kaznoval z odvzemom treh mest, potem ko je v zaključnem šprintu preveč vijugal desno in levo ter zaprl pot Marcu Hirschiju in Tadeju Pogačarju. Švicar je bil videti najmočnejši, a je nato skupaj s Pogačarjem, s katerim sta imela bližnji stik, odpadel v boju za zmago.

Alaphilippe je v šprintu zaprl pot Hirschiju in Pogačarju, imela sta tudi bližnji stik. | Foto: A.S.O./Gautier Demouveaux Alaphilippe je v šprintu zaprl pot Hirschiju in Pogačarju, imela sta tudi bližnji stik. Foto: A.S.O./Gautier Demouveaux

Tako je drugo mesto pripadlo Hirschiju, tretje Pogačarju, slovenski dan pa je dopolnil odlični Matej Mohorič. Član Bahrain McLarna je izkoristil, da se je četverica ob koncu nekaj časa spogledovala, kdaj bo kdo začel šprint. Iz ozadja je pridrvel, šel sprva mimo, takrat pa se je šprint resnično začel. Prav Alaphilippe je bil tisti, ki je skočil, na koncu pa je svetovni prvak ostal praznih rok.

Sportal Ženski Liege-Bastogne-Liege Deignanovi, Bujakova 30.

Opravičilo za storjeno

Nervozno je stal za ciljno črto in čakal, kaj bo pokazal fotofiniš. Kmalu se je izkazalo, da je Rogličevo kolo prečkalo cilj nekaj centimetrov pred njegovim. Hitro se je odpravil k ekipnemu avtobusu, potem ko je doživel razočaranje. Na tej dirki je bil Francoz že drugi leta 2015 in s trenutno formo je imel odlično priložnost, da osvoji tudi to klasiko, potem ko je že zmagal na italijanski dirki Milano–San Remo (2018).

Primož Roglič je za nekaj centimetrov prehitel Alaphilippa in se veselil velike zmage. | Foto: A.S.O./Gautier Demouveaux Primož Roglič je za nekaj centimetrov prehitel Alaphilippa in se veselil velike zmage. Foto: A.S.O./Gautier Demouveaux

"Dobro sem se počutil, poskušal sem odpeljati dobro dirko. Ob sebi sem imel močno ekipo, ki je opravila odlično delo. Vso traso je pazila name. Na najtežjem delu Roche-Aux-Faucons sem napadel, naredil selekcijo in skupaj s tremi kolesarji ustvaril prednost. Dobro smo sodelovali, držali svojo prednost pred zasledovalci. V zadnji kilometer sem šel samozavestno. 200 metrov pred ciljem sem začel šprint, nato pa naredil napako, za katero prevzemam vso odgovornost. Zavedam sem, da je moje vijuganje povzročilo drugim kolesarjem težave, in se jim opravičujem za to potezo. Rad bi poudaril, da tega nisem naredil namerno," je po nedeljski dirki razlagal Alaphilippe, ki je poskušal priti do zmage na podoben način kot na svetovnem prvenstvu, potem ko je na težkem delu v zadnjih kilometrih izskočil iz glavnine favoritov.

Diego Ulissi
Sportal Ulissiju druga etapa, Tratnik skupno med deseterico
Ne spreglejte