Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 10. 2020,
17.11

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

14

Natisni članek

Liege-Bastogne-Liege Matej Mohorič Matej Mohorič Jan Polanc Tadej Pogačar Tadej Pogačar Primož Roglič Primož Roglič

Nedelja, 4. 10. 2020, 17.11

3 leta, 6 mesecev

Klasika Liege–Bastogne–Liege

Nora dirka v Belgiji, Roglič na ciljni črti presenetil svetovnega prvaka!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

14

Slovenski as Primož Roglič (Jumbo VIsma) je po 257 kilometrih belgijske klasike Liege–Bastogne–Liege na ciljni črti za nekaj centimetrov ugnal svetovnega prvaka Juliana Alaphilippa (Deceuninck-QuickStep)! Francoz je že dvignil roke v znak zmagoslavja, ko je mimo pridrvel Zasavec in mu vzel zmago. Kar trije Slovenci so dirko končali med najboljšo peterico, Tadej Pogačar (UAE Emirates) je v cilj prikolesaril kot četrti, Matej Mohorič (Bahrain-McLaren) pa peti. Alaphilippe pa je bil po dirki kaznovan, komisarji so ga degradirali na peto mesto, kar pomeni, da je Pogačar napredoval na stopničke.

"Neverjetno, bilo je res tako tesno ..." se je v cilju smejalo 30-letnemu Kisovčanu. "Nikoli se ne smeš predati, pritiskati moraš do zadnjih metrov, v tem primeru centimetrov," je še razlagal slovenski as, ki si je z veličastno zmago prilepil obliž na rano z letošnjega Toura: "Končno mi je uspelo zmagati!" 

Roglič je prvi Slovenec z zmago na enem od petih kolesarskih spomenikov, svetovnega prvaka Alaphilippa je premagal dobesedno na ciljni črti, odločali pa so centimetri. Francoz je že dvignil roke v zrak, prepričan, da je zmaga njegova, ko je iz ozadja priletel Roglič.

Alaphilippe kaznovan, Pogačar napredoval na stopničke

Tretje mesto je najprej zasedel Švicar Marcel Hirschi (SunWeb), četrto in peto pa Slovenca Tadej Pogačar (UAE Emirates) in Matej Mohorič (Bahrain-McLaren). Mohorič je vodilno četverico, ki je že taktizirala in se spogledovala pred ciljnim šprintom, ujel in prehitel nekaj sto metrov pred ciljem ter Pogačarja, Rogliča, Hirschija in Alaphilippa prisilil, da so mu sledili. V ciljnem šprintu sta se zapletla Hirschi in Pogačar ter se tako izločila iz boja za zmago, Alaphilippe je bil dobro na poti k še eni veliki zmagi, a je pozabil na Rogliča, ki pa se ni predal in je Francoza presenetil na ciljni črti.  

Komisarji pa so po dirki ugotovili, da je bil za trk Hirschija in Pogačarja kriv Alaphilippe, ko je nepremišljeno menjal smer vožnje, in Francoza kaznovali z odvzemom treh mest, kar pomeni, da je zdrsnil na peto mesto in s tem Pogačarju prepustil mesto na odru za zmagovalce. Končni vrstni red je tako Roglič, Hirschi, Pogačar, Mohorič, Alaphilippe ...   

Izidi, Liege–Bastogne–Liege (257 km):

1. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) 6;32:02

2. Marc Hirschi (Švi/Sunweb) isti čas

3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates)

4. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-McLaren)

5. Julian Alaphilippe (Fra/Deceuninck-Quick-step)*

6. Mathieu van der Poel (Niz/Alpecin Fenix) + 0:14

7. Michael Woods (Kan/EF Pro Cycling) isti čas

8. Tiesj Benoot (Bel/Sunweb)

9. Warren Barguil (Fra/Arkea Samsic)

10. Michal Kwiatkowski (Pol/Ineos Grenadiers)

...

Odstop: Jan Polanc (Slo/UAE Team Emirates) 

* Alaphilippe je bil zaradi nevarnega sprinta in oviranja tekmecev kaznovan, z drugega mesta je padel na peto.

Liege–Bastogne–Liege, potek dirke:

Cilj: Primož Roglič je zmagovalec dirke! Alaphilippe je že dvignil roke v zrak v znak zmagoslavja, a mu je izza hrbta priletel Roglič in mu izmaknil zmago. Nor zaključek dirke in prva zmaga slovenskega kolesarja na najstarejšem izmed petih kolesarskih spomenikov.

4 km do cilja - elitni kvartet ohranja prednost, zmagovalec dirke bo eden od njih, Roglič, Pogačar, Alaphilippe ali Hirschi. Prav bojeviti Švicar bi moral imeti v šprintu največ možnosti za zmago. Iz zasledovalne skupine je skočil Mohorič, ki poskuša še ujeti vodilne.

9 km do cilja - Pogačar, Roglič, Alaphilippe in Hirschi imajo kakšnih 20 sekund prednosti pred zasledovalci, med temi tudi nizozemskim državnim prvakom Mathieuom Van der Poelom (Alpecin) ...

12 km do cilja - v vodstvu je elitna skupinica z Rogličem, Pogačarjem, Alaphilippom, Hirschijem, pridružil pa se ji je še Michal Kwiatkowski (Ineos) ...

13 km do cilja - Alaphilippe je napadel! Marc Hirschi se ga drži kot klop, Roglič in Pogačar sta odgovorila na prvi skok ...

14 km do cilja - Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) navija tempo za Rogliča, Alaphilippe preži, Pogačar prav tako ...

20 km do cilja - skupina favoritov se pripravlja na obračun na zadnjem vzponu dolgega dneva, na Côte de la Roche-aux-Faucons (1,3 km, 11-odstotni povprečni naklon), Roglič in Pogačar sta v dobrem položaju, pa tudi Matej Mohorič (Bahrain-McLaren) ...

25 km do cilja - napadati je poskušal še 39-letni švicarski veteran Michael Albasini (Mitchelton-Scott), ki po tej dirki končuje kariero, privozil si je nekaj deset metrov prednosti pred glavnino. Favoriti še ne kažejo znakov nervoze ali neučakanosti, Alaphilippe in Hirschi, kandidata za današnjo zmago, budno pazita drug na drugega.

35 km do cilja - Dries Devenyns navija tempo za svojega moštvenega kolega pri Deceuninck-QuickStepu Alaphilippa, glavnina je razpotegnjena, brez težav pa se med najboljšimi vozita tudi slovenska asa Pogačar in Roglič. Začelo je tudi rahlo deževati.

37 km do cilja - bega je konec, glavnina je ujela Schärja, pred kolesarji sta le še dva klanca, ki pa bosta, kot kaže, odločilna. 

42 km do cilja - Schär ostaja edini ubežnik, skupina zasledovalcev je popustila in se zlila z glavnino, ta pa zdaj za Švicarjem zaostaja le še 53 sekund. 

48 km do cilja - Michael Schär (CCC Team) ostaja sam, Gino Mäder se je predal,  najprej ga je prehitela četverica Kobe Goossens (Lotto-Soudal), Valentin Ferron (Total Direct Energie), Iñigo Elosegui (Movistar Team) in Kenny Molly (Bingoal WB), nato še glavnina, na čelu katere tempo narekujejo kolesarji ekipe Trek Segafredo. Vodilni Švicar ima 2:47 prednosti pred zasledovalno skupino in 3:27 pred glavnino.

60 km do cilja - Schär je ostal sam v vodstvu, Švicar zdaj vozi 20 sekund pred Mäderjem, 1:30 za njim so še štirje zasledovalci, glavnina s favoriti pa 3:35 za vodilnim.

69 km do cilja - v ospredju sta ostala le Michael Schär (CCC) in Gino Mäder (NTT), vozita pa 2:40 pred glavnino. Vmes je še nekaj zasledovalcev.

75 km do cilja -  kolesarji, ki so se znašli na tleh, nadaljujejo dirko, medtem ubežna skupina razpada ... 

77 km do cilja - na tleh so se znašli tudi Julian Alaphilippe, Marc Hirschi, Damiano Caruso, Waren Barguil in Rui Costa ...

85 km do cilja - karavana se zdaj že vzpenja na Cote de Wanne, prednost ubežnikov je padla na minuto in 45 sekund, v glavnini so oživeli favoriti, tako je na čelu vse pogosteje opaziti novega svetovnega prvaka Juliana Alaphilippa (Deceuninck-QuickStep), medtem ko je Britanec Christopher Froome (Ineos Grenadiers) nekoliko zaostal in zdaj poskuša ujeti priključek. 

Olimpijski prvak iz Ria 2016 Greg Van Avermaet (CCC) je po padcu odstopil, Jay McCarthy (Bora-Hansgrohe) nadaljuje dirko.

Črna pika za organizatorje slavne dirke, na enem od križišč so pozabili postaviti redarja, ki bi kolesarje z rumeno zastavico opozoril na tako imenovano "cestno pohištvo", na tleh sta se zato znašla McCarthy in Van Avermaet:

96 km do cilja - glavnina še pospešuje tempo, prednost ubežnikov pa vztrajno upada, zdaj znaša le še 2:47. Kolesarji se vzpenjajo na Cote de Mont le Soie, s 587 m. n. v. najvišjo točko trase.

110 km do cilja - prednost ubežnikov se izgublja. Zdaj znaša 3:22. V glavnini so pri narekovanju tempa v ospredju kolesarji Ineos Grenadiers, ki stavijo na Michala Kwiatkowskega.

133 km do ciljaIñigo Elosegui (Movistar Team), Kobe Goossens (Lotto-Soudal), Michael Schär (CCC Team), Kenny Molly, Mathijs Paasschens (Bingoal WB), Omer Goldstein (Israel Start-Up Nation), Valentin Ferron, Paul Ourselin (Total Direct Energie) in Gino Mäder (NTT Pro Cycling) imajo zdaj nekoliko manjšo prednost, ki znaša 4:30. Na čelu glavnine tempo narekujejo ekipe Sunweba, Jumbo Visme in Deceuninck-Quick Stepa, ki imajo v svojih vrstah svetovnega prvaka Juliana Alaphilippa.

147 km do cilja - Ubežniki so v mestu Bastogne. Zdaj jih čaka še pot po številnih hribih do cilja v Liegu. Pred glavnino imajo natanko pet minut prednosti.

167 km do ciljaIñigo Elosegui (Movistar Team), Kobe Goossens (Lotto-Soudal), Michael Schär (CCC Team), Kenny Molly (Bingoal WB), Omer Goldstein (Israel Start-Up Nation), Valentin Ferron, Paul Ourselin (Total Direct Energie), Gino Mäder (NTT Pro Cycling) in Tim Declercq (Deceuninck-Quick Step) so še vedno v ospredju. Zdaj so povečali naskok pred glavnino na dobrih pet minut.

Vzporedno je potekala tudi ženska belgijska klasika, ki jo je dobila Britanka Elizabeth Deignan (Trek-Segafredo)

# Kolesarka Rezultat
1. Elizabeth Deignan (Trek-Segafredo) 3;29:48
2. Grace Brown (Mitchelton-Scott) 0:00:06
3. Ellen van Dijk (Trek-Segafredo) 0:02:19
4. Marianne Vos (NCCC Team)  
5. Amy Pieters (Boels Dolmans)

190 km do cilja - med ekipami, ki upa na vrhunski dosežek, je tudi Jumbo Visma Primoža Rogliča. Nizozemsko moštvo ima na tej belgijski klasiki še neporavnane račune. Nobenemu kolesarju iz te ekipe še ni uspelo zmagati, a so bili nekajkrat zelo blizu - dvakrat so zabeležili tretje (Maarten den Baaker – 1999, Michael Boogerd - 2003) in kar štirikrat drugo mesto (Adrie Van der Poel – 1986, Steven Rooks – 1992, Michael Boogerd - 1999 in 2004).

200 km do cilja - Ubežnikom se je priključil Tim Declercq (Deceuninck-Quick Step).

210 km do cilja - glavnina zdaj zaostaja 4:05, povprečna hitrost pa je do tega trenutka znašala 39,2 km/h, a je kolesarjem pihal veter v prsi.

Belgijska klasika je bila sicer koledarju uvrščena v april, vendar so jo organizatorji zaradi koronavirusa prestavili na 4. oktober. Ni prvič, da je dirka Liege–Bastogne–Liege  v jesenskem terminu. Deveta izvedba leta 1919 je bila 28. septembra. Leta 1912 je bila preizkušnja prav tako septembra, vendar takrat 15. Vse od leta 1968 naprej je bila dirka zaporedoma aprila.

220 km do cilja - prednost ubežne skupine zdaj znaša že 4:30.

240 km do cilja - Imamo prvi pobeg. Iñigo Elosegui (Movistar Team), Kobe Goossens (Lotto-Soudal), Michael Schär (CCC Team), Kenny Molly (Bingoal WB), Omer Goldstein (Israel Start-Up Nation), Valentin Ferron, Paul Ourselin (Total Direct Energie) in Gino Mäder (NTT Pro Cycling) so v begu in imajo pred glavnino 30 sekund prednosti. 

245 km do cilja - kolesarji imajo pravo klasiko. Temperatura ozračja je 10 stopinj Celzija, ceste pa so zaradi predhodnega dežja spolzke. Glavne akterje čaka 11 vzponov do cilja.

250 km do cilja - vrhunsko uvrstitev bo prav tako iskal aktualni svetovni prvak iz Imole Julian Alaphilippe (The Deceuninck-Quick Step), ki kolesari v mavrični majici.

257 km do cilja – na delu je četverica kolesarjev – Primož Roglič (Jumbo-Visma), Tadej Pogačar in Jan Polanc (UAE Emirates) in Matej Mohorič (Bahrain McLaren). Na štartu je bilo 157 kolesarjev. Največ predstavnikov imajo Belgijci (37), Francozi (29) in Španci (15).

Lege Bastogne Liege | Foto:

10.20 - kolesarji so nekaj čez 10. uro podali na 257 kilometrov dolgo in težko traso. 

Ne spreglejte