Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
20. 12. 2019,
14.03

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10

Natisni članek

Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Tour Tour de France Tour de France Dirka po Franciji

Petek, 20. 12. 2019, 14.03

1 leto, 9 mesecev

Primož Roglič in šefi so se odločili: odhaja na Tour, cilj je jasen!

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,10
Primož Roglič | Primož Roglič je letos osvojil špansko Vuelto, prihodnje leto pa bo napadal zmago na slovitem Touru. | Foto Jaka Lopatič

Primož Roglič je letos osvojil špansko Vuelto, prihodnje leto pa bo napadal zmago na slovitem Touru.

Foto: Jaka Lopatič

Najboljši kolesar v letu 2019 Primož Roglič, ki je v torek postal tudi športnik leta v Sloveniji, bo v prihodnjem letu nastopil na slovitem Touru. Skupaj z odgovornimi pri nizozemskem moštvu Team Jumbo Visma so se odločili za to potezo. Na Tour bodo poslali najboljšo možno zasedbo, saj bosta v Franciji kolesarila tudi Tom Dumoulin, ki je bil na Touru pred dvema letoma drugi, in Steven Kruijswijk.

Kolesarji nizozemskega moštva Team Jumbo Visma se te dni mudijo na pripravah v Španiji, od koder je slovenski kolesar Primož Roglič v torek za en dan pripotoval v Slovenijo. Izbran je bil namreč za športnika leta v naši državi, nato pa naslednje jutro že poletel nazaj na Iberski polotok.

Na gala prireditvi najboljši kolesar na svetu v letošnjem letu še ni obelodanil, na kateri od večjih tritedenskih dirk bo nastopil prihodnje leto. Vse bo jasno na petkovi novinarski konferenci, je poudarjal.

Športnik leta 2019
Sportal Primož Roglič: Iz vaših ust v božja ušesa #video

"Letvica je visoko postavljena. Ostaja še krona. Največja nagrada in po njo bi radi šli."

In res smo danes dočakali informacijo, ki je zanimala ves kolesarski svet. Tako kot nadarjeni Tadej Pogačar - nastopil naj bi tudi njegov moštveni kolega Jan Polanc - bo tudi zmagovalec Vuelte v letu 2020 nastopil na slovitem Touru, kjer je bil lani četrti, sicer pa na dirki vseh dirk že slavil dve etapni zmagi. "Odšel bom na Tour de France. Veselim se, da bom začel tam," je potrdil Rogla.

Tour bo potekal od 27. junija do 19. julija 2020

O ciljih je bil bolj skrivnosten: "Vsi kolesarji bi radi zmagali na Touru, ker je največja dirka. Vendar smo ponosni že na lanske dosežke. Narediti bomo skušali najbolje, kar bomo lahko. "

Zato pa je bil bolj jasen direktor moštva Richard Plugge, ki je poudaril, kaj bi radi na Touru dosegli: "Leto je bilo neverjetno. Včasih se moram uščipniti v roko, ker je bilo res neverjetno, kar smo naredili v tem letu. Ponosen sem na vse. V prihodnjem letu bomo ena največjih ekip. Imeli bomo večji proračun in še boljše kolesarje. 52 zmag, ki smo jih dosegli, je veliko. Letvica je visoko postavljena. Ostaja še krona. Največja nagrada in po njo bi radi šli."

Na dirki po Franciji bo ob Rogliču kot Slovenec nastopal tudi Tadej Pogačar, ki je prav tako blestel na Vuelti. | Foto: Luis Angel Gomez/PhotogomezSport Na dirki po Franciji bo ob Rogliču kot Slovenec nastopal tudi Tadej Pogačar, ki je prav tako blestel na Vuelti. Foto: Luis Angel Gomez/PhotogomezSport

V Rogliču in Tomu Dumoulinu bo imel imeni, ki bosta predstavljali orožji za ta dosežek. Nizozemec je bil na Touru pred dvema letoma drugi, Primož pa je z zmago na Vuelti dal vsem vedeti, da ima v svojih nogah dinamit za največjih dosežek v svetu kolesarstva. "Tom je velika pridobitev. Primož je prvi na lestvici in imamo eno največjih ekip v karavani," poudarja Plugge.

"Upam, da bova dobro sodelovala. Veselim se. Imamo trening kamp v Gironi in sva že imela nekaj internih dvobojev. Dobra oseba je. Bolj sem ga spoznal. Z boljšimi posamezniki lahko sestaviš tudi boljšo ekipo," je izpostavil Roglič.

Na Touru bo imel pomočnika tudi v Stevenu Kruijswijku – njegov osrednji cilj bo Vuelta -, ki je bil letos v Franciji tretji. Moštvo bodo sestavljali še Wout van Aert in Robert Gessink, ki je pomagal Rogliču že na Vuelti.

Luka Dončić in Primož Roglič
Sportal Dončić ali Roglič: izbor, ki je bil obsojen na napačnega

Olimpijske igre poseben izziv

Najbolj vroč slovenski kolesar bo leto 2020 začel nekoliko pozneje. Njegova prva dirka bo šele marca Pariz-Nica. Nato bo odšel na dirko po Baskiji, spopadel pa se bo tudi s klasikami.

Primož Roglič je postal slovenski športnik leta 2019. | Foto: Sportida Primož Roglič je postal slovenski športnik leta 2019. Foto: Sportida

Prav poseben izziv mu bodo predstavljale olimpijske igre v Tokiu, ki bodo le nekaj dni za Tourom. Zato pa sta tako cestna dirka kakor tudi kronometer pisana na kožo kolesarjem, ki se znajo dobro peljati v klanec. In Roglič bo z velikimi ambicijami zagotovo odpotoval tudi v Azijo, pa čeprav ima v svetu kolesarstva večjo težo zmaga na Touru in bodo noge dodobra utrujene po tritedenski preizkušnji po Franciji.

Aleksander Čeferin
Sportal Čeferinu se zdi lepo, da je zmagal Roglič #video
Športnik leta 2019
Sportal Janja Garnbret je Dončića zamenjala z Rogličem #video
Tadej Pogačar
Sportal Veliko priznanje za Tadeja Pogačarja: Imel bo proste roke
Ne spreglejte