Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 12. 2019,
10.45

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

športnik leta Primož Roglič Primož Roglič Janja Garnbret Janja Garnbret Luka Dončić Luka Dončić slovenska odbojkarska reprezentanca Ilka Štuhec Ilka Štuhec Eva Terčelj Tim Gajser Tim Gajser

Sreda, 18. 12. 2019, 10.45

4 leta, 4 mesece

Kaj so povedali nagrajenci

Primož Roglič: Iz vaših ust v božja ušesa #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Športnik leta 2019 | Glavni akterji 52. izbora Športnika leta: kapetan odbojkarske reprezentance Tine Urnaut, plezalka Janja Garnbret in kolesar Primož Roglič. | Foto Grega Valančič/Sportida

Glavni akterji 52. izbora Športnika leta: kapetan odbojkarske reprezentance Tine Urnaut, plezalka Janja Garnbret in kolesar Primož Roglič.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Toliko Slovencev, uspešnih in cenjenih tudi v tujini, kot se jih je sinoči v vlogi podeljevalcev nagrad najboljšim športnikom leta 2019 zvrstilo na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma, na prireditvi Športnik leta še ni bilo. Na ženskem prestolu nič novega - Janja Garnbret je po mnenju slovenskih športnih novinarjev drugič zapored najboljša športnica Slovenije - v moški kategoriji pa je Primož Roglič prejel več glasov kot Luka Dončić. Izbira ekipe leta ni bila preveč zahtevna - naziv si je prislužila slovenska odbojkarska reprezentanca. 

Za nekatere pričakovano, za druge ne, za nekatere odločitev, zrela za polemike, za druge edina logična izbira – slovenski športnik leta 2019 po izboru slovenskih športnih novinarjev je postal Primož Roglič.

Luka Dončić in Primož Roglič
Sportal Dončić ali Roglič: izbor, ki je bil obsojen na napačnega

Slovenske športne novinarje je prepričal s suverenostjo, ki jo je na cesti izkazoval skozi vse leto, to pa ga je na koncu pripeljalo do prvega mesta na mednarodni kolesarski lestvici. Zmagovalec Dirke po Španiji in tretji na Dirki po Italiji, vmes pa najboljši tudi na večetapnih dirkah po Združenih arabskih emiratih, dirki od Tirenskega do Jadranskega morja in dirki po Romandiji, si je v glasovanju za športnika leta prislužil 272 točk.

Primož Roglič z življenjsko sopotnico Loro | Foto: Grega Valančič/Sportida Primož Roglič z življenjsko sopotnico Loro Foto: Grega Valančič/Sportida

72 manj - 200 glasov so slovenski novinarji, ki spremljajo športno dogajanje, namenili Luki Dončiću, najboljšemu mlademu igralcu severnoameriške košarkarske lige NBA, tretje mesto v izboru za najboljšega športnika leta pa je pripadlo svetovnemu prvaku v motokrosu Timu Gajserju (106 glasov).

Roglič, ki je prav zaradi sinočnje prireditve v Slovenijo pripotoval z ekipnih priprav v Španiji, je bil v svojem značilnem slogu na odru precej redkobeseden, kar je priznal tudi sam, ko je dejal, da mu nastopi pred množico povzročajo preglavice, zato je raje bolj zgovoren na dirkah.

Roglič in voditelj slavnostne prireditve Saša Jerković med ugotavljanjem, s kolikšnimi nakloni se soočajo kolesarji na Dirki po Franciji. | Foto: Grega Valančič/Sportida Roglič in voditelj slavnostne prireditve Saša Jerković med ugotavljanjem, s kolikšnimi nakloni se soočajo kolesarji na Dirki po Franciji. Foto: Grega Valančič/Sportida

Tudi glede morebitnega nastopa na Dirki po Franciji še ni želel razpravljati, saj bodo cilje ekipe Jumbo Visma razgrnili v petek, 20. decembra. Na pripombo voditelja Saše Jerkovića, ki je sovoditeljici Ajdi Smrekar namignil, češ, kakšno čast imata, ker gostita zadnjega zmagovalca Dirke po Španiji in naslednjega zmagovalca Dirke po Franciji, se je odzval le z željo: Iz vaših ust v božja ušesa.

Športnik leta 2019 | Foto: Grega Valančič/Sportida Foto: Grega Valančič/Sportida

V imenu drugouvrščenega Dončića je nagrado prevzela njegova mama Mirjam Poterbin, ki je, kot smo že poročali, z javnostjo delila najnovejše informacije glede Dončićeve poškodbe, ki je vznemirila tudi navijače onkraj Atlantika. Včerajšnje slikanje je pokazalo, da gre za resnejši zvin, ki naj bi košarkarskega virtuoza prizemljil do konca tega leta.

Luka Dončić
Sportal Dončićeva mama nima dobrih novic #video

Tretje mesto v izboru za najboljšega športnika Slovenije si je z naslovom svetovnega prvaka v kategoriji MXGP zaslužil Gajser, ki je priznal, da mu drugi naslov svetovnega prvaka v elitni kategoriji MXGP pomeni precej več kot prvi, saj ga je dosegel po dveh težkih sezonah padcev in poškodb, prvič pa tudi brez prisotnosti očeta Bogomirja. Napovedal je, da najmanj prihodnje leto ostaja v svetu MXGP, potem pa so vse možnosti odprte. Morda končno uresniči tudi ambicije po preizkušanju v superkrosu v ZDA.

Športnik leta 2019
Sportal Janja Garnbret je Dončića zamenjala z Rogličem #video

Športnica leta Janja Garnbret je že dobro vajena odra Gallusove dvorane. | Foto: Grega Valančič / Sportida Športnica leta Janja Garnbret je že dobro vajena odra Gallusove dvorane. Foto: Grega Valančič / Sportida

Po stopničkah do vrha, na katerem vztraja

Če je na moškem prestolu Roglič nasledil Dončića, na ženskem tronu ni prišlo do spremembe. Svetovna plezalna kraljica, ki ji znova ni bilo para, Janja Garnbret je po novi izjemni sezoni še drugič zapored slovenska športnica leta. "Nekateri pravijo, da se vse skupaj zelo hitro dogaja, a sama menim, da je šlo lepo po stopničkah. Zakaj sem na vrhu? Res ne vem. Bi morali trenerja vprašati. Rada plezam, rada treniram in sem vztrajna," je povedala 20-letna redna prejemnica nagrad na prireditvi Športnik leta.

Nagrado za naj športnico leta je Garnbretovi izročila plesalka in koreografinja Nika Kljun.  | Foto: Grega Valančič/Sportida Nagrado za naj športnico leta je Garnbretovi izročila plesalka in koreografinja Nika Kljun. Foto: Grega Valančič/Sportida

Drugo mesto med športnicami je pripadlo alpski smučarki Ilki Štuhec, ki je ubranila naslov svetovne prvakinje. Štajerka se prireditve ni udeležila, se je pa iz Švice, kjer te dni trenira, prek videopovezave zahvalila za priznanje in vsem kolegom športnikom, ki so odlični ambasadorji države, zaželela veliko volje na svoji poti. Na tretje mesto se je zavihtela svetovna prvakinja v slalomu na divjih vodah Eva Terčelj.

Juvanova obetavna športna osebnost, Cisarju posebno priznanje

Alex Cisar se je pred meseci izkazal s hrabro potezo in si prislužil nagrado za fair play. | Foto: Grega Valančič / Sportida Alex Cisar se je pred meseci izkazal s hrabro potezo in si prislužil nagrado za fair play. Foto: Grega Valančič / Sportida

Najobetavnejša mlada športna osebnost je postala teniška igralka Kaja Juvan. Podelili so tudi nagrado za fair play, ki sicer na prireditvi ni stalnica. Njen lastnik je postal biatlonec Alex Cisar, ki je med tekmo nehote pohodil nasprotnikovo palico, mu brez pomisleka odstopil svojo, sam pa del poti nadaljeval z eno, se vrnil po izgubljeno in nadaljeval tekmovanje.

Na prireditvi so se spomnili tudi nedavne 80-letnice telovadca Miroslava Cerarja in nekdanje atletinje Marije Šestak, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Dohi prejela bronasto medaljo, osvojeno pred 12 leti v japonski Osaki, kjer je leta 2007 osvojila 5. mesto, nato pa zaradi dopinških prekrškov tekmic napredovala za dve mesti.

Grenkoba še ni pozabljena, občutki ne bodo nikoli

Priznanje za ekipo leta je prepričljivo romalo v roke moške odbojkarske reprezentance, ki je še drugič v štirih letih postala evropska podprvakinja. Nagrado je kapetanu Tinetu Urnautu in selektorju Albertu Giulianiju predal "oče" slovenske odbojke Viki Krevsel, ponosen, da tako mala država postavlja tako visoke odbojkarske standarde. 

"To so občutki, o katerih lahko vsak športnik le sanja. Mi smo jih pričarali letos Sloveniji in jih ne bomo pozabili do konca življenja."  | Foto: Grega Valančič/Sportida "To so občutki, o katerih lahko vsak športnik le sanja. Mi smo jih pričarali letos Sloveniji in jih ne bomo pozabili do konca življenja." Foto: Grega Valančič/Sportida

Kljub novi kolajni pa grenkoba s finala proti Srbom še ni izgubila svoje moči. "Kakšen uspeh? Nisem ljubitelj srebra," je ob pogledu na lovoriko sprva dejal selektor, nato pa vendarle priznal, da je ponosen na septembrsko akcijo, ko je vsa Slovenija dihala s fanti: "Občutki so zagotovo dobri. Smo le osvojili evropsko srebro, opravili smo dobro delo, ne pa odličnega. Nisem povsem zadovoljen, saj smo bili sposobni osvojiti zlato. Kljub temu moramo pozitivno gledati v prihodnost." 

"Ponosni smo na naziv ekipe leta. Nagrada je spet obudila zelo lepe spomine na september. To so občutki, o katerih lahko vsak športnik le sanja. Mi smo jih pričarali letos Sloveniji in jih ne bomo pozabili do konca življenja. Težko je vse skupaj opisati z besedami. Upam, da bo odbojkarski utrip v Sloveniji držal čim dlje," pa je selektorja dopolnil Urnaut.

Preberite še:

Tine Urnaut, Janja Garnbret, Primož Roglič
Sportal Bilo je športno, sproščeno in tudi zelo svečano #foto
Ne spreglejte