Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 7. 2022,
19.25

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

Natisni članek

COVID-19 UAE Emirates George Bennett Primož Roglič Primož Roglič Tadej Pogačar Tadej Pogačar Dirka po Franciji

Torek, 12. 7. 2022, 19.25

1 leto, 9 mesecev

Pogačar o temnih oblakih, ki se zgrinjajo nad njegovo ekipo: Upam, da bomo preživeli do Pariza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05
Tadej Pogačar TDF 10. etapa | Tadej Pogačar je pred zahtevnimi gorskimi etapami ostal brez pomembnega pomočnika. George Bennett je zaradi okužbe z novim koronavirusom moral predčasno zapustiti dirko.   | Foto Reuters

Tadej Pogačar je pred zahtevnimi gorskimi etapami ostal brez pomembnega pomočnika. George Bennett je zaradi okužbe z novim koronavirusom moral predčasno zapustiti dirko.

Foto: Reuters

Ekipa UAE Emirates po desetih etapah šteje samo še šest članov, a Tadej Pogačar kljub temnim oblakom, ki se zgrinjajo nad njegovo ekipo, niti za hip ne obupuje.

Potem ko je zaradi okužbe z novim koronavirusom Dirko po Franciji pred osmo etapo zapustil Norvežan Vegard Stake Laengen, je to danes iz enakega razloga moral storiti še Novozelandec George Bennet, ta je bil v ekipi UAE eden od najpomembnejših pomočnikov Tadeja Pogačarja v gorskih etapah, ki šele prihajajo.

Ekipa UAE Emirates je zaradi okužbe z novim koronavirusom ostala brez dveh pomembnih mož. Se bo virus pri tem ustavil? | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Ekipa UAE Emirates je zaradi okužbe z novim koronavirusom ostala brez dveh pomembnih mož. Se bo virus pri tem ustavil? Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Za nameček je bil na testiranju pozitiven tudi Rafal Majka, najpomembnejši oproda Pogačarja na trasah, ki vodijo navkreber, a so mu zdravniki dovolili nadaljevati Tour. Poljak namreč po zagotovilih pristojnih zdravnikov zaradi nizke stopnje kužnosti ne pomeni nevarnosti za širjenje okužbe. Podobno so nastop pred začetkom Toura dovolili Luksemburžanu Bobu Jungelsu iz ekipe AG2R, ki je zmagal v nedeljski etapi.

Ekipa UAE ostala brez dveh močnih kolesarjev

"Ostali smo brez dveh zelo močnih kolesarjev. Oba sta bila visoko tvegana, saj še nikoli nista imela virusa. Oba sta zelo razočarana. Mislim pa, da smo kljub temu še vedno zelo močni, motivirani in borili se bomo do konca,"  je po etapi v izjavi za TV Slovenija napovedal Pogačar, ki skuša kar najbolje spoštovati ukrepe, s katerimi bi se izognil okužbi. "To, da imamo okužbo znotraj našega mehurčka, je skrb zbujajoče in stresno. Upam, da bomo preživeli do cilja v Parizu," si želi dvakratni zmagovalec Toura, ki se dobro zaveda, kaj jutri čaka karavano. Na Touru bo namreč na sporedu ena od težjih etap.

Kolesarje čaka 151,7 km dolga etapa od Albertvilla prek prelaza Galibier nad 2.600 m nadmorske višine pa vse do vrha zahtevnega prelaza Granon nad Serre Chevalierem. Poleg višinskih metrov bo dodatna oteževalna okoliščina visoka temperatura. Živo srebro naj bi se povzpelo nad 35 stopinj Celzija.

"Čaka nas težka etapa, z dvema zahtevnima klancema, še posebej zadnji je res brutalen, se je pa veselim," ostaja optimističen Pogačar, ki je bil danes blizu temu, da bi rumeno majico predal Nemcu Lennardu Kämni iz ekipe BORA-hansgrohe.

Nemec Lennard Kämna (desno) je v skupnem seštevku Dirke po Franciji trenutno drugi. Za vodilnim Pogačarjem ima samo 11 sekund zaostanka. | Foto: Reuters Nemec Lennard Kämna (desno) je v skupnem seštevku Dirke po Franciji trenutno drugi. Za vodilnim Pogačarjem ima samo 11 sekund zaostanka. Foto: Reuters

Nemec premešal razmerja pri vrhu

Prednost Nemca, ki je bil med etapo kratek čas virtualno že v rumenem, je bila cilju premajhna za prevzem skupnega vodstva, se je pa v generalni razvrstitvi prebil med Pogačarja in Jonasa Vingeggaarda (Jumbo-Visma) na 3. mestu, ki za rumeno majico še vedno zaostaja 39 sekund, medtem ko Nemca do najbolj čislane majice v svetu kolesarstva loči le 11 sekund.

Primož Roglič (Jumbo-Visma), ki je povedal, da po padcu v 5. etapi še vedno čuti bolečine, a se počuti precej bolje, je po današnji etapi zdrsnil na 13. mesto, a je tudi tokrat v cilj pripeljal v skupini favoritov. Za rojakom skupno še naprej zaostaja 2:52 minute.

Primož Roglič še vedno čuti bolečine, a se počuti precej bolje.  | Foto: A.S.O./Pauline Ballet Primož Roglič še vedno čuti bolečine, a se počuti precej bolje. Foto: A.S.O./Pauline Ballet

Danec ne more verjeti sreči, ki ga je doletela

Današnja je pripadla Dancu Magnusu Cort Nielsenu (EF Education-EasyPost), ki je slavil 23. zmago v karieri, od tega drugo na dirki po Franciji in skupno osmo na tritedenskih dirkah. Na zadnjem dolgem vzponu do letališča nad Megevom je v fotofinišu ugnal drugega Avstralca Nicka Schultza (BikeExchange-Jayco). Tretji je bil Španec Luis Leon Sanchez (Bahrain-Victorious).

Magnus Cort Nielsen je v cilju žarel od sreče. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Magnus Cort Nielsen je v cilju žarel od sreče. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"To je neverjetno, ne morem dojeti, kaj se je sploh zgodilo. Bil sem na meji tako dolgo na zadnjem vzponu, ampak na srečo sem imel v moštvenem kolegu (Alberto Bettiol, op. a.) pomoč, da sem lahko dlje časa vozil na njegovem kolesu. Tako sem prihranil nekaj moči, čeprav sem večkrat izgubil vodilno skupino. Ob koncu smo bili nenadoma vsi spet skupaj, v sprintu pa sem bil najmočnejši," je po zmagi organizatorjem dirke dejal brkati Danec, ki je etapo dobil iz ubežne skupine.

Preberite še:

Matej Mohorič
Sportal Mohorič brez dlake na jeziku: Povejte, kaj delamo narobe, ali pa se ustavite in se opravičite
slovenska košarkarska reprezentanca Hrvaška, Luka Dončić
Sportal Luka Dončić: Cilj je prstan, za Slovenijo vedno, če bom le lahko. Roglič ali Pogačar? Oba.
Tadej Pogačar, TDf22
Sportal Pogačar s tem odgovorom tekmecem spet dal misliti
Jonas Vingegaard
Sportal "Seveda imamo načrt, a ga ne nameravamo razkrivati na televiziji"
Ne spreglejte