Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 2. 2024,
18.00

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,42

Natisni članek

Ineos Grenadiers Joshua Tarling Visma | Lease a Bike Jonas Vingegaard

Četrtek, 22. 2. 2024, 18.00

2 meseca

O Gran Camiño, 1. etapa (posamični kronometer)

Polom Vingegaarda na prvi dirki sezone

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,42
Joshua Tarling | Zmage na uvodnem kronometru letošnje dirke O Gran Camino se je veselil aktualni britanski in evropski prvak v vožnji na čas Joshua Tarling. | Foto Guliverimage

Zmage na uvodnem kronometru letošnje dirke O Gran Camino se je veselil aktualni britanski in evropski prvak v vožnji na čas Joshua Tarling.

Foto: Guliverimage

Na španski dirki O Gran Camiño je danes sezono odprl danski kolesarski zvezdnik Jonas Vingegaard (Visma | Lease a bike). Zmagovalec zadnjih dveh Tourov je na uvodnem posamičnem kronometru štiri etapne dirke spadal med glavne favorite, a je s 14,8-kilometrsko traso s startom in ciljem v A Coruñi opravil slabo, prevozil jo je s 45. časom, za zmagovalcem, Britancem Joshuo Tarlingom (Ineos Grenadiers), je zaostal dve minuti in 26 sekund. A prva preizkušnja je potekala v neregularnih razmerah, časi kronometra zato ne bodo šteli za skupni seštevek, so sporočili prireditelji.

Z zanimanjem smo pričakovali prvo dirko sezone danskega kolesarskega zvezdnika Jonasa Vingegaarda, ki bo poleti eden glavnih konkurentov našima asoma Tadeju Pogačarju in Primožu Rogliču za skupno zmago na Dirki po Franciji. Vingegaard se je v zadnjih letih izkazal za močnega kronometrista, zato smo ga tudi na današnji uvodni etapi tretje izvedbe španske dirke O Gran Camiño prištevali med največje favorite za zmago.

A kapetan nizozemske ekipe Visma | Lease a bike se danes na 14,8 kilometra dolgi trasi ni najbolje znašel. Kolesarjem jo je danes zagodlo vreme, močan veter je pihal tudi v sunkih prek 70 kilometrov na uro, saj je Galicio že zjutraj dosegla nevihta Louis, ki pustoši tudi po obalah Francije.

Kolesarji so imeli tako danes na vetrovni obali Atlantika nemalo težav z močnim vetrom, še posebej na posebnih kolesih za vožnjo na čas. Z ekstremnimi razmerami se je najbolje spopadel Britanec Joshua Tarling (Ineos Grenadiers). Aktualni britanski in evropski prvak v vožnji na čas je za 42 sekund premagal Irca Darrena Raffertyja (EF Education – EasyPost) in za 48 sekund Španca Pabla Castrilla (Equipo Kern Pharma).

Vingegaard je za zmagovalcem zaostal 2:26 in zasedel šele 45. mesto, najboljši član Visme pa je bil Nizozemec Wilco Kelderman s šestim časom (+ 1:01) uvodnega kronometra. Jasno je, da Vingegaard v takšnih nevarnih razmerah ni želel preveč tvegati. Današnji časi pa zaradi neregularnih razmer na progi ne bodo šteli v skupni seštevek dirke, so sporočili prireditelji.

Jutri kolesarje čaka hribovita 151,2 kilometra dolga druga etapa od Taboade do Chantade. Slovenskih kolesarjev ni na startni listi. Vingegaard je lani to dirko dobil, na prvi izvedbi leta 2022 pa je zmagal Španec Alejandro Valverde.  

Results powered by FirstCycling.com

Preberite še:

Tim Merlier
Sportal Vodilni ob koncu etape padel, Merlier še drugič najhitrejši
Adria Mobil, Novo mesto, kolesarska ekipa za sezono 2024
Sportal Ekipa prevetrena in pomlajena, pa tudi najbolj mednarodna do zdaj
Julian Alaphilippe & Patrick Lefevere
Sportal Kontroverzni šef ne prizanaša Alaphilippu: Preveč zabav, preveč alkohola
Adam Yates
Sportal Grd padec in odstop Pogačarjevega moštvenega kolega, Avstralca za zmago #video
Ne spreglejte