Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
6. 8. 2020,
10.50

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

2

Natisni članek

bolnišnica poškodba padec Luka Mezgec Dylan Groenewegen Fabio Jakobsen

Četrtek, 6. 8. 2020, 10.50

3 leta, 8 mesecev

Nesrečni Nizozemec po hujšem padcu ponoči operiran, rojak se mu je opravičil

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,62

2

Fabio Jakobsen helikopter | Fabia Jakobsena so po grdem padcu odpeljali v bolnišnico, kjer je prestal operacijo, še vedno pa je v umetni komi. Njegovo zdravstveno stanje je resno, a stabilno. | Foto Reuters

Fabia Jakobsena so po grdem padcu odpeljali v bolnišnico, kjer je prestal operacijo, še vedno pa je v umetni komi. Njegovo zdravstveno stanje je resno, a stabilno.

Foto: Reuters

Prva etapa Dirke po Poljski se je končala z grdim padcem, v katerem jih je huje skupil nizozemski kolesar Fabio Jakobsen. Člana ekipe Deceuninck-Quick-Step so sprva oživljali, nato pa ga odpeljali v bolnišnico, kjer je še vedno v umetni komi. Ponoči so ga operirali, iz kluba pa sporočajo, da je njegovo stanje resno, a trenutno stabilno. Iz kome naj bi ga skušali zbuditi v petek zjutraj.

Zaključni dogodki v prvi etapi Dirke po Poljski s ciljem v Katowicah so vzbudili veliko pozornosti, potem ko sta se v ciljnem šprintu pri hitrosti okoli 80 kilometrov na uro zapletla Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma) in Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick-Step). Prvi je rojaka povsem stisnil v desno, kjer se je zapletel v ograjo. Sledil je grd padec, nato pa se je začel boj za življenje nizozemskega kolesarja.

Sportal Grozljiv padec in boj za življenje

Na licu mesta so ga oživljali in s helikopterjem nemudoma odpeljali v tamkajšnjo bolnišnico, kjer so ga dali v umetno komo. Utrpel je številne poškodbe, spodbudnejše novice pa so prišle v nadaljevanju večera, ko so potrdili, da ni utrpel poškodb možganov ter hrbtenice.

Danes ga bodo skušali zbuditi iz kome, Groeneweegen se je opravičil

Zaradi teže vseh poškodb je ostal v umetni komi, zdravniško osebje pa nenehno spremlja njegovo zdravstveno stanje, ki je po besedah njegovega moštva resno, a stabilno.

Ponoči so zdravniki opravili operacijo obraza, iz kome pa ga bodo skušali zbuditi v petek zjutraj.

Groenewegen in Jakobsen sta se borila za zmago in dobesedno poletela v cilj. Prvi je ciljno črto prečkal član Jumbo-Visme, vendar so ga na koncu zaradi nešportne poteze diskvalificirali. Nemudoma so se odzvali tudi na Mednarodni kolesarski zvezi (UCI), ki so tako kot številni kolesarji ostro obsodili potezo Groenewegena, ki si lahko obeta dodatne sankcije.

27-letni kolesar se je danes oglasil na Twitterju in v objavi zapisal: "Težko mi je za to, kar se je zgodilo včeraj. Ne morem najti besed, da bi opisal, kako mi je hudo za Fabia in ostale, ki so padli. V tem trenutku je najbolj pomembno zdravje Fabia. Nenehno mislim nanj."

Oglasil pa se je spet šef ekipe Deceuninck-Quick-Step Patrick Lefevere, ki je že včeraj napovedal tožbo: "Potrjujem svoje včerajšnje besede s Twitterja. Groenewegen je storil umazano potezo, na Mednarodno kolesarsko zvezo smo že poslali pritožbo, ovadili pa ga bomo tudi na poljski policiji. Sprint sem si ogledal že več kot desetkrat in enostavno ne morem verjeti, da se je to zgodilo."

Zmagovalec etape je tako postal prav Jakobsen, drugo mesto je osvojil Francoz Marc Sarreau (Groupama-FDJ), ki se je tako kot drugi kolesarji znašel na tleh. Zaradi poškodbe ramena je tudi že zaključil z dirko.

Tekmovanje pa bo nadaljeval slovenski kolesar Luka Mezgec (Mitchelton-Scott), ki je v šprintu izbral srečno levo stran. Pokazal je, da je v dobri formi in na koncu osvojil tretje mesto, kar bo zanj lepa spodbuda za nadaljevanje sezone, v kateri bo nastopil tudi na sloviti Dirki po Franciji.

Primož Roglič Lora Klinc Lev
Sportal Primož Roglič se bo spopadel s posebno preizkušnjo
Ne spreglejte