Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
6. 8. 2020,
4.00

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

2

Natisni članek

Tom Dumoulin Steven Kruijswijk Chris Froome Geraint Thomas Egan Bernal Primož Roglič Primož Roglič

Četrtek, 6. 8. 2020, 4.00

3 leta, 8 mesecev

Zvezdniško obarvana dirka Tour de l'Ain

Primož Roglič se bo spopadel s posebno preizkušnjo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

2

Primož Roglič Lora Klinc Lev | Primož Roglič bo lahko naredil prvi test pred dirko po Franciji. | Foto Peter Podobnik/Sportida

Primož Roglič bo lahko naredil prvi test pred dirko po Franciji.

Foto: Peter Podobnik/Sportida

Ko se je sestavljal koledar za letošnjo kolesarsko leto, najboljše ekipe najverjetneje niso načrtovale, da bodo na Tour de l'Ain nastopile z najbolj zvenečimi imeni. Zaradi prekinitve, ki je bila posledica pandemije koronavirusa, so se mnogi odločili, da v sklopu priprav na sloviti Tour nastopijo tudi na tej dirki, ki bo potekala od petka do nedelje. Primož Roglič bo imel nasproti skoraj vse tekmece, s katerimi bo bil bitko na dirki po Franciji.

Vsega tridnevna dirka v vzhodnem delu Francije bo od petka do nedelje deležna veliko pozornosti. Organizatorji dirke Tour de l'Ain ne pomnijo, da bi v 32-letni zgodovini pozdravili takšne velikane tega športa.

Pred letom 2018 je bila dirka maja, zadnja tri leta pa so si izborili termin v avgustu. Znašla se je v sendviču med Route d'Occitanie in kriterijem du Dauphine.

Ker je koronavirus povzročil ogromno preglavic tudi v svetu kolesarstva, so morale ekipe spremeniti načrt priprav za vrhunec sezone, ki ga bo predstavljal Tour de France - najbolj prestižna dirka naj bi se začela 29. avgusta v Nici.

Sportal Grozljiv padec in boj za življenje

Prvi favoriti osrednjega športnega dogodka v tem letu so člani ekipe Team Ineosa, ki bodo imeli v svojih vrstah lanskoletnega zmagovalca Egana Bernala, predlanskega Gerainta Thomasa in še Chrisa Frooma, ki je dirko osvojil pred njima trikrat zapored.

Prav vsi trije bodo nastopili tudi na Tour de l'Ain. Bernal je že pretekli konec tedna pokazal, da je v dobri formi, potem ko je zmagal na La Route d'Occitanie.

Identičen cilj kot v 15. etapi Toura in znameniti Grand Colombier

Svoje adute bodo imeli prav tako pri Jumbo-Vismi, ki naj bi bila po kakovosti druga najboljša ekipa za Tour. Prvo orožje Primož Roglič, drugo Tom Dumoulin in tretje Steven Kruijswijk so tisti, ki se bodo že na Tour de l'Ain pomerili s kolesarji, ki tekmujejo za britansko moštvo.

Obeta se prava poslastica, ki bo prva uvertura dirke vseh dirk.

Tretja etapa bo praktično identična 15. na dirki po Franciji. Znameniti Grand Colombier bo predstavljal cilj obeh tras. | Foto: Tretja etapa bo praktično identična 15. na dirki po Franciji. Znameniti Grand Colombier bo predstavljal cilj obeh tras.

Preizkušnja v vzhodni Franciji bo imela le tri etape. Dovolj zgovoren podatek, zakaj so ekipe vzele to dirko kot pripravo, najdemo v tretji etapi, ki bo imela cilj na Grand Colombier.

Prav ta vzpon bo tudi cilj 15. etape na dirki po Franciji, preden se bo dogajanje prevesilo v zadnji teden. Dolžina vzpona je 17,3 kilometra, povprečni naklon je 7,3 odstotka. Že pred tem bosta selekcijo naredila vzpona Selle de Fromentelle (11 km – 8,5 odstotka) in Col de la Biche (6,4 km – 8,9 odstotka).

Chris Froome
Sportal Chris Froome že sestavlja ekipo za naslednjo sezono

Svoje zvezdnike bodo pripeljala tudi druga moštva, manjkal bo Thibaut Pinot

Od 35. kilometra bo namreč etapa identična tisti na Touru in kolesarji jo bodo lahko izkoristili kot pravo pripravo. Na lanski izvedbi tritedenske kolesarke pentlje je na Grand Colombier najhitreje prikolesaril domači matador Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), ki ta konec tedna ne bo nastopil.

Druga etapa na Tour de l'Ain bo imela pet gorskih ciljev in še zaključni vzpon. | Foto: Druga etapa na Tour de l'Ain bo imela pet gorskih ciljev in še zaključni vzpon.

Le prva etapa je namenjena šprinterjem, medtem ko ima druga tudi gorski predznak. Kolesarje bo namreč na 140,5 kilometra dolgi etapi čakalo kar pet gorskih ciljev ter zaključni vzpon na Lelex Monts-Jura.

Ljubitelji kolesarstva si lahko manejo roke, saj se nam od petka do nedelje obeta pravi kolesarski spektakel.

In kateri zvezdniki kolesarstva bodo še nastopili na Tour de l'Ain? Svoj prihod je potrdil kolumbijski zvezdnik Nairo Quintana (Arkéa-Samsic). Trek-Segafredo bo v Francijo pripeljal vodilna kolesarja Baukeja Mollemo in Richieja Porteja, za UAE Emirates bo nastopil Fabio Aru, naš nadarjeni  kolesar Tadej Pogačar pa ne bo tekmoval.

Zanimivo bo videti, kaj bosta prikazala Carl Frederik Hagen (Lotto Soudal) in Dan Martin (Israel Start-Up Nation).

Egan Bernal
Sportal Rogličev tekmec ima razlog za veselje
Sportal Egan Bernal pokazal mišice: z etapno zmago v skupno vodstvo
Ne spreglejte